Het seizoen 2009 – 2010 is het eerste volledige seizoen in het post-Hans Erkens tijdperk. Jarenlang heeft deze man alles in het werk gesteld om Fortuna met Roda JC te laten fuseren, maar dat is hem uiteindelijk niet gelukt. Tijd voor een nieuwe start. Helaas geldt dat niet voor het ontwerp van de shirts.

In feite is qua ontwerp alles mogelijk, tenzij je dat maar tijdig aangeeft. En ja hoor, dat heeft Masita ook gedaan. Halverwege het seizoen 2008 – 2009 stelt Masita Erkens de vraag of hij al een idee heeft over de te dragen shirts tijdens het daaropvolgende seizoen. En ja hoor, daar heeft Erkens wel degelijk over nagedacht. Masita hoeft geen inspanning te doen, want tijdens het seizoen 2009 – 2010 zijn er geen Fortuna-shirts meer nodig. Club exit namelijk.

Maar dankzij TOF gaat Erkens’ wens niet in vervulling en heeft de club wel degelijk weer Fortuna-shirts nodig! Echter, de keuze is natuurlijk beperkt als je binnen enkele weken over je nieuwe tenues moet beschikken. En dus wordt dit seizoen in ‘standaard’ shirts gespeeld. Eenvoudig, met weinig opsmuk.

Het thuisshirt straalt vooral eenvoud uit

Omdat de club maandenlang in onzekerheid heeft geleefd, is er bij aanvang van het seizoen geen shirtsponsor voorhanden. De club gaat proberen om per wedstrijd een shirtsponsor te strikken. Als je deze opbrengsten totaliseert, kom je op het bedrag uit dat de leiding voor ogen heeft als waarde van het Fortuna-shirt. Aan de voorzijde is het shirt voorzien van twee groene biesjes die doorlopen tot onder de armen. Aan de zijkant is het shirt voorzien van twee fijne groene strepen die doorlopen tot aan de onderzijde.

Een rugsponsor is wèl voorzien. Het bedrijf Brazilian Beach gaat haar tweede contractjaar in en prijkt op de rug. Naast de bedrijfsnaam in de vorm van een webadres (BrazilianBeach.nl) is het shirt voorzien van het bedrijfslogo. Tevens is het shirt voorzien van het ‘Go for Gold’ logo van de stichting Topsport Limburg. Dit logo is voorzien op één mouw.

Het plan van het strikken van shirtsponsors per wedstrijd is gedeeltelijk geslaagd. Gedurende het seizoen speelde Fortuna met verschillende shirtsponsors, maar lang niet alle wedstrijden zijn afgedekt. Toch geraakt de club nog aan zes shirtsponsoren.

Datum   Tegenstander   Sponsor
27 september 2009 FC Zwolle (thuis) FNV
16 oktober 2009 FC Dordrecht (thuis) Mosa Glas
30 november 2009 MVV (thuis) Mosa Glas
22 januari 2010 FC Eindhoven (thuis) Helwig
5 maart 2010 Telstar (thuis) Bronneberg Advocaten
12 maart 2010 De Graafschap (thuis) State of Art Store Sittard
19 maart 2010 MVV (uit) Mosa Glas
26 maart 2010 FC Omniworld (thuis) BeeOne
16 april 2010 Veendam (thuis) Mosa Glas

Om bedrijven te vinden die als shirtsponsor willen dienen recruteert Fortuna allereerst in eigen rangen. Zo fungeren de bedrijven van Wil Helwig (Helwig) en Wil Meijers (BeeOne) éénmaal als shirtsponsor, evenals het bedrijf van advocaat en fervent supporter Frans Bronneberg (Bronneberg Advocaten).


Ook de Federatie Nederlandse Vakbeweging, FNV, siert het Fortuna-shirt

Niet helemaal duidelijk is waarom de beweging tot dit weloverwogen besluit komt, maar fraai is het wel. Zeker de rode keeperstrui die het tiental completeert. De tenues van Danny Wintjens en Tom Grootaers wijken af van de shirts die de spelers dragen. Zo is de hals rond, zijn de mouwen voorzien van witte strepen en komt diezelfde kleur terug in de kraag en op de achterzijde van het shirt.

Net als het shirt dat de veldspelers dragen is de achterzijde voorzien van Brazilianbeach.nl, de reclame-uiting van vastgoedbedrijf Brazilian Beach. Ook is de rechtermouw voorzien van het ‘Go for Gold’ logo van de stichting Topsport Limburg.

Tom Grootaers draagt nummer 16, maar hoeft niet in actie te komen

Het bedrijf van toekomstig bestuurslid Technische Zaken Marcel Tinnemans (Mosa Glas) fungeert liefst viermaal als shirtsponsor. Vooral de wedstrijden tegen MVV zijn publicitair interessant, aangezien deze doorgaans live worden uitgezonden door de regionale omroep L1.

Mosa Glas treedt viermaal op als shirtsponsor

Maar het strikken van een shirtsponsor is bijna net zo lastig als het strikken van spelers. Bij aanvang van het seizoen heeft Fortuna welgeteld één speler onder contract staat: Angelo Simone. Alle smaakmakers zijn vanwege de fusiebesprekingen welke club en medewerkers maandenlang gijzelden vertrokken. Dus geen David Meul, Ruud Boymans, Samir Kozarac, Cédric Olondo, Bryan Linssen, Danny Schreurs en Jürgen Heinrichs meer. Voor trainer Roger Reijners een hels karwei om een deugdelijke selectie op de been te krijgen. En ondanks dat de club op het allerlaatste moment voldoet aan de eis van de KNVB om over 16 contractspelers te beschikken, loopt het sportief behoorlijk stroef. En omdat dit seizoen voor het eerst een degradatieregeling van toepassing is op de Jupiler League is het zaak om weg te blijven uit de onderste regionen.

Maar vanwege de desastreuze start (0-4 nederlaag tegen Helmond Sport, 5-1 bij Veendam) loopt de club maandenlang achter de feiten aan. Toch worden gedurende het hele seizoen punten gesprokkeld, al blijft het razend spannend. De winterstop is traditiegetrouw het moment om de selectie te versterken en dat doet de club door Yoann de Boer bij FC Den Bosch weg te lokken en komen Harrie Gommans en Edwin Linssen over van Roda JC. Maar daar staat het vertrek van Taner Taktak en Abdülkerim Öçal naar Hacettepe Spor Kulubu in Turkije tegenover. Voor Fortuna een gouden zaak; Taktak kan niet overtuigen en Öçal heeft knieproblemen. De € 150.000 die de transfers naar verluid in totaliteit opleveren kan de club goed gebruiken.

Tijdens uitwedstrijden speelt de club zonder sponsornaam op de borst, buiten die ene keer in Maastricht. Maar dan is het uiteraard ook geen probleem om in het thuistenue aan te treden.

Het uittenue is een kopie van het thuistenue

Ook in Oss speelt Fortuna in het geel/groen en sleept in blessuretijd via Markus Rychlik onverhoopt een gelijkspel uit de brand bij een rechtstreekse concurrent. En dus houdt Fortuna week na week ternauwernood het hoofd boven de degradatiestreep. Uiteindelijk zijn het de voormalig Fortunezen Tom Daemen en Bryan Linssen die namens MVV TOP Oss vonnissen en doet Fortuna’s 3-0 nederlaag bij FC Zwolle niet meer terzake.


Nao achtere: seizoen 2008 – 2009    |    Nao veure: seizoen 2010 – 2011