Na een teleurstellend eerste seizoen onder het duo Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra gaan beide een tweede seizoen in met een selectie die op een behoorlijk aantal punten flink is versterkt. Er wordt afscheid genomen van spelers die niet het niveau hebben om Fortuna een stap verder te brengen en enkele ronkende namen worden geacht dat wel te kunnen, zoals Lars Hutten (afkomstig van Helmond Sport), Gökhan Lekesiz (afkomstig van MSV Duisburg), Ferry de Regt (afkomstig van Helmond Sport), Raymond Fafiani (afkomstig van FC Volendam), Youri Loen (gehuurd van NEC) en Tim Janssen (afkomstig van De Graafschap). Maar daar waar de selectie een renovatie heeft ondergaan, had de technische staf vervangen moeten worden.

Want hoe prijzig de selectie ook is, prestaties zijn er zelden of nooit. Aan het shirt kan het niet liggen. Macron gaat haar tweede jaar in en verbetert zich significant ten opzichte van haar eerste seizoen. Hoofdkleur van het thuisshirt is uiteraard geel, waarbij de kleur groen terugkomt in de verticale baan die over het midden van het shirt loopt. Deze baan wordt onderbroken door een witte lijn, welke doorloopt als bies in de ronde kraag. Deze kraag loopt, samen met de wit, als gele bies een stukje door in het shirt. Op de schouders is het shirt voorzien van het bedrijfslogo van Macron.

Lars Hutten groeit uit tot een populaire speler

Nog immer doet Fitland dienst als shirtsponsor. Bedrijfsnaam en -logo zijn een stukje lager in het shirt gedrukt als bij het shirt van afgelopen seizoen. En daar waar de naam op het shirt prijkt, is de groene baan onderbroken. Op de borst is het shirt voorzien van Fortuna’s clublogo. En dat is, net als de shirtsponsor, in het shirt gedrukt. Op de rechter borst is het shirt voorzien van de naam van de kledingsponsor, Macron.

Aardig detail is de clubnaam welke terugkomt in de achterzijde van de kraag. Daarnaast doet het Venlose bedrijf Seacon Logistics ook dit seizoen weer dienst als rugsponsor.

Hetzelfde geldt voor het uitshirt. Ook daarop doet Seacon Logistics dienst als rugsponsor. Maar in tegenstelling tot afgelopen seizoen is het bedrijfslogo en de toevoeging ‘Logistics’ geschrapt. Opvallend is dat de naam ‘Seacon’ in een apart vak staat; een donkerblauwe uitsparing in het camouflagedesign. Voor de rest (de voorzijde van het shirt) zijn er geen wijzigingen ten opzichte van afgelopen seizoen.

Youri Loen komt nooit tot volledige wasdom en vertrekt na één seizoen

Wat ook gelijk is aan afgelopen seizoen is de situatie rondom de doelmannen: één doelman, maar veel verschillende shirts. Zo zijn we bekend met het rood dat Ferhat Kaya afgelopen seizoen droeg, maar nieuw is het asgrijze shirt en ook het groene camouflage design is niet eerder gedragen.

Ferhat Kaya draagt bovenstaand shirt maar hoogst zelden

En juist dat laatste shirt wordt veelvuldig genoemd als uitshirt voor het seizoen 2016 – 2017. En ondanks dat het tweejarige contract afloopt na dit seizoen en het allerminst vanzelfsprekend is dat de club verder gaat met Macron, vindt niemand het een ramp mocht deze kwakkel de waarheid blijken.

Macron blijft verrassen met enkele fraaie designs

Meest spraakmakend is waarschijnlijk het maagdelijk witte tenue dat Kaya tijdens enkele wedstrijden draagt. Uiteraard is de voorzijde van het shirt voorzien van de sponsornaam Fitland plus bedrijfslogo. Daarnaast is het shirt voorzien van het Fortuna-logo.

Verder siert het logo van Macron de schouders. De kleur is zwart, evenals de bedrukking op de achterzijde. Vanzelfsprekend draagt Kaya nummer 1 en is het shirt voorzien van zijn naam. De rugsponsor, Seacon Logistics, is op eenzelfde wijze op het shirt aangebracht als bij het thuistenue. Dus de volledige bedrijfsnaam, gescheiden door een lijn.

Maar weinig doelmannen kiezen voor een witte uitrusting

Maar ook dit seizoen is de situatie rondom de doelmannen symbool voor de rest van de club. Zonder dat er ook maar één verband bestaat tussen beide, begint Fortuna pas te presteren op het moment dat de club afscheid neemt van Peter van Vossen. Nu ja, eigenlijk pas na de aanstelling van Ben van Dael. Want tussen het ontslag van de één en de aanstelling van de ander, staat Jeffrey Kooistra voor de groep, maar dat wordt niks. Zoals ook de zoektocht naar een nieuwe trainer niks is. Tal van exotische namen worden genoemd, waarna ex-Fortunees Edwin Hermans het lijkt te gaan worden. Maar ook die piste loopt op niks uit, waarna de club uiteindelijk Ben van Dael als nieuwe oefenmeester aanstelt.

Maar het is allemaal te laat. Van Dael presteert aanmerkelijk beter dan zijn twee voorgangers, maar het is niet constant genoeg waardoor de play offs eigenlijk nooit in het zicht komen. En als de club rapporteert dat het tekort over het seizoen € 900.000 bedraagt (later fors naar boven bijgesteld), verdwijnt het sportieve aspect helemáál naar de achtergrond. En dus heeft het tijdperk Van Vossen de club louter ellende opgeleverd en mag Ben van Dael in het seizoen 2016 – 2017 opnieuw beginnen.


Nao achtere: seizoen 2014 – 2015    |    Nao veure: seizoen 2016 – 2017