Na een aantal seizoenen te hebben gevoetbald in weinig verheffende hansopjes kiest Fortuna vanaf dit seizoen voor een fris en bijna revolutionair ontwerp. Uiteraard wordt aan het gele shirt niet getornd, maar het shirt is aan de linkerzijde voorzien van twee groene banden, gescheiden door een witte lijn. Ter hoogte van de borst is het clublogo op het shirt gestikt. De ronde kraag en mouwen zijn voorzien van biezen waarin dezelfde kleuren terugkomen als in de verticale baan die het shirt siert, namelijk groen en wit. Het shirt is ook strakker gesneden dan shirts uit voorgaande seizoenen, hiermee de huidige modetrends volgend.

Nieuw is de vaste shirtsponsor waarover de club beschikt. Daar waar afgelopen seizoen het shirt per wedstrijd werd ‘verkocht’, heeft de club een einde kunnen maken aan deze kermis. Fitland, een Brabants bedrijf dat zich begeeft in de markt van welnessresorts, hotels en restaurants wil een vestiging naast het Fortuna-stadion bouwen en denkt door sponsoring een voet tussen de deur te krijgen bij de gemeente Sittard-Geleen. Voorafgaand aan het seizoen raakt bekend dat Fitland haar naam voor drie seizoenen aan Fortuna verbindt. Opvallend is dat de bedrijfsnaam niet centraal op de shirt staat, maar iets naar rechts, rekening houdend met de twee verticale banden.

Dat Fitland shirtsponsor wordt is geen verrassing, aangezien de trainingsaccommodatie waar Fortuna gebruik van maakt eigendom is van het Brabantse bedrijf. En nee, huur heeft Fortuna al enige tijd niet meer betaald. Door Fitland op het shirt te zetten wordt stukje bij beetje de huurachterstand verrekend. Liquiditeiten levert het de club niet op, maar verlost zijn van een grote schuldeiser is natuurlijk ook niet mis.

Rugsponsor is, evenals afgelopen seizoen, de vastgoedonderneming Brazilian Beach. Het logo is van de rug gehaald en is vervangen door vijf sterren. Tussen de sterren en de ronde kraag is de krachtterm ‘Nao Veure’ geborduurd, een verwijzing naar het clublied ‘Nao Veure Fortuna’.

Badre Kotbani, Randell Shakison en Philippe Liard spelen met nummer 5

Tijdens de voorbereiding op het seizoen en de beginfase van de competitie speelt de club in een soort van ‘proefversie’. Het verschil tussen de uiteindelijke shirts en de ‘proefversie’ is het ontbreken van de witte lijn die zorgt voor twee groene of gele banden op de voorzijde van het shirt.

Als uitshirt kiest Fortuna voor de kleur groen. Het shirt is identiek aan het tenue dat de spelers tijdens thuisduels dragen, maar het geel van het thuisshirt is vervangen door groen en het groen door geel. Dus ook de nummers op de rug, rugsponsor Brazilian Beach, de vijf sterren plus de tekst ‘Nao Veure’. Maar vooraleer Masita de uitshirts beschikbaar heeft, gaan er heel wat maanden voorbij. Doorgaans levert dat geen problemen op, want bij clubs als Helmond Sport (rood), AGOVV Apeldoorn (blauw), Sparta (rood-wit), MVV (rood) en Telstar (wit), kun je gewoon in het gele thuisshirt spelen.

Maar als Go Ahead Eagles (rood-geel) de tegenstander is, kom je acuut in de problemen. En zeker als de kledingleverancier de uittenues niet tijdig kan leveren. Oplossing? Gewoon een standaard, groen shirt laten bedrukken! En dat wordt dan ook gedaan als Fortuna op 5 november 2010 het in De Adelaarshorst opneemt tegen Go Ahead Eagles.

Maar heel weinig mensen zien Fortuna in dit groene shirt voetballen

Erg succesvol is Fortuna niet in bovenstaande shirts, want de wedstrijd in Deventer gaat met 4-1 verloren, waarbij Fortuna nooit de indruk geeft aanspraak te kunnen maken op een punt of meer. En dus schakelt men weer over op het thuisshirt.

Maar half december is het dan eindelijk zover: Fortuna speelt een eerste maal in de uiteindelijke uitshirts. En dat gaat meteen prima, want titelkandidaat RKC Waalwijk wordt met 2-3 verslagen. Niet toevallig valt dit samen met de rentree van Fernando Ricksen. De verdediger is na zijn vertrek bij Zenit St. Petersburg een tijdje (noodgedwongen) gestopt met voetbal, maar acht zichzelf nog te jong om definitief te stoppen en sluit aan bij de selectie van Wim Dusseldorp.

Dit shirt wordt tijdens uitwedstrijden regelmatig vergeven aan Anthony di Lallo

Maar ondanks dat Fortuna in een prachtig ontworpen shirt speelt, gaat het sportief verre van geweldig. Fortuna voetbalt dramatisch, pakt amper punten en weet haar rug pas te rechten als Fernando Ricksen zich bij de selectie aansluit. Naast Ricksen versterken in de winterstop ook Henrik Ojamaa (gehuurd van Alemannia Aachen), Karim Mossaoui en Jerson Ribeiro (beiden afkomstig van Excelsior), Paddy John (contract ontbonden bij RKC Waalwijk) en Markus Rychlik (rentree op amateurbasis) Dusseldorps selectie. Door middel van een enorme inhaalrace weet de club zich te mengen in een zenuwslopende degradatiestrijd met RBC Roosendaal en Almere City FC.

Tijdens speelronde 30 sluit Fortuna de thuiswedstrijd tegen directe concurrent RBC Roosendaal met een 2-0 overwinning af en tijdens de voorlaatste speelronde slepen de Sittardenaren een punt uit de Almeerse brand. Uiteindelijk slaakt trainer Wim Dusseldorp een zucht van verlichting als Fortuna zich op de laatste speeldag, ondanks een 1-2 nederlaag tegen kampioen RKC Waalwijk, handhaaft. Almere City redt het niet vanwege een nederlaag bij FC Den Bosch en is het kind van de rekening.


Nao achtere: seizoen 2009 – 2010    |    Nao veure: seizoen 2011 – 2012