Na jarenlange studies en een bouwfase van ruim een jaar is het dan eindelijk zover: Fortuna gaat verhuizen naar haar nieuwe stadion. Het oorspronkelijke plan behelst een verhuizing tijdens de zomerstop, maar dat lukt niet. En dus speelt Fortuna nog vijf competitiewedstrijden en twee bekerpartijen in stadion ‘De Baandert‘. Maar de wedstrijd tegen Sparta is dan écht de laatste wedstrijd ooit. Op zaterdag 23 oktober 1999 wint Fortuna met 3-2 van Sparta (na een 1-2 achterstand) en zit het tijdperk ‘De Baandert‘ erop.

Op 23 augustus 1964 speelt Sittardia de eerste wedstrijd in ‘De Baandert‘ tegen het Amsterdamse DWS. En daarvan zijn 25.000 toeschouwers getuige. Door de jaren heen is het stadion steeds aangepast, maar het oorspronkelijke ontwerp blijft gehandhaafd. Zo wordt in 1973 de lange zijde tegenover de hoofdtribune overkapt en worden drie jaar later vier lichtmasten geplaatst.

Jacq Opgenoord heeft gelijk; ook stoeltjes uit ‘De Baandert‘ verkleuren

In 1984 volgt de volgende modernisering als de club zitjes plaatst op de in 1973 overkapte tribune aan de lange zijde. Rondom de thuiswedstrijd tegen Everton FC in het kader van de Europa Cup II probeert Fortuna voorzitter Paul Boels de gemeenteraad onder druk te zetten teneinde financiering los te peuteren om ook de staantribunes achter beide doelen te verhogen en te overkappen. Dat lukt, want een jaar later is het zover en daarmee is het stadion ‘af’.


De gele en groene stoeltjes zijn evenmin kleurvast

Om de toeschouwers meer comfort te bieden plaatst de club ook stoeltjes op de lange zijde van de tribune tegenover de hoofdtribune die daardoor een ‘all seater’ wordt.


De Oosttribune wordt getransformeerd tot zittribune

Door de jaren heen stellen ook de geldschieters van Fortuna hogere eisen aan comfort en besluit de club het dak van de hoofdtribune te verhogen waardoor er ruimte ontstaat voor (een soort van) skyboxen.


Uit: Voetbaltempels van de Lage Landen; Stefan van Loock (1999)

Maar niet alleen Fortuna beleeft heel wat mooie momenten in ‘De Baandert‘, want ook het Nederlands XI-tal bewaart goede herinneringen aan de Sittardse voetbaltempel. Dat wil zeggen: de enige interland die ooit in Limburg wordt gespeeld, die vind plaats in de Sittardse ‘Baandert’. Ter voorbereiding op het EK 1992 in Zweden werkt ‘Oranje’ drie oefeninterlands af, waarvan één in Sittard. Op 27 mei 1992 spelen Nederland en Oostenrijk vriendschappelijk tegen elkaar in ‘De Baandert‘. De wedstrijd zou eigenlijk in het Groningse Oosterpark worden gespeeld, maar vanwege een verbouwing valt die locatie af. En dus wijkt de KNVB uit naar Sittard.

Nederland verslaat Oostenrijk in een volgepakt stadion met 3-2 (Bron: YouTube)

De toeschouwers zien het Nederlands XI-elftal winnen dankzij treffers van Frank Rijkaard (1-0), Dennis Bergkamp (2-0) en Ruud Gullit (3-1). Namens Oostenrijk scoren Anton ‘Toni’ Polster (2-1) en de tot Oostenrijker genaturaliseerde Nederlander Frank ‘Frenk’ Schinkels (3-2).

Vanwege trombose mist Peter van Vossen het EK, zo lezen we in het programmaboekje

De thuiswedstrijd tegen Sparta tijdens het seizoen 1999-200 is de laatste wedstrijd in ‘De Baandert‘. Na afloop van die wedstrijd verhuizen de vier lichtmasten naar de Milaanstraat en zijn hiermee de enige herinnering aan ‘De Baandert‘ in Fortuna’s huidige onderkomen. Het eindigt allemaal met een grote brand in januari 2000, waarnaar het complex wordt gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Rondom de verhuizing van ‘De Baandert‘ naar het nieuwe, nog naamloze stadion besluit de club als aandenken twee herdenkingsmunten te laten slaan. Één ter nagedachtenis aan ‘De Baandert‘ en één ter herinnering aan de opening van het nieuwe stadion.

Je kunt er niet mee betalen, je kunt ze alleen verzamelen

Het nieuwe stadion is uitgerust met 12.500 blauwe zitjes. In de tribune aan de noordzijde van het stadion is de tekst ‘N-Side’ in geel zichtbaar; de lange zijde toont de tekst ‘Fortuna … Sittard’. Later, nadat de club in de hoeken van het nieuwe stadion reclamedoeken plaatst, vervallen de drie punten en blijft de tekst ‘Fortuna Sittard’ over.


Ter nagedachtenis aan ‘Stadion De Baandert‘…

Bovenaan de hoofdtribune zijn 16 skyboxen voorzien en in de parkeergarage onder het speelveld kunnen 800 auto’s een plekje vinden.


… En ter herinnering aan de opening van het nieuwe stadion

Het totale project kost uiteindelijk fl. 33 miljoen en hangt als een molensteen om de club haar nek. Eigenlijk tot op de dag van vandaag. Benieuwd wanneer we de vorige zin kunnen weghalen.