Zo, de zeven vette jaren (volgens Genesis 41:25-31) in de Eredivisie zijn voorbij. De smadelijke degradatie is verteerd, maar dat kost geen enkele moeite. Het voortbestaan van de club heeft maandenlang op het spel gestaan, dus veel tijd om bij de pakken neer te zitten is er niet.

En dus begint trainer Hans de Koning met een sterk afgeroomde selectie aan het seizoen. Geen dure vogels meer zoals Stijn Haeldermans, Dennis Krijgsman, Rolf Landerl, Edwin Hermans, Joost Volmer, Colin Cramb, etcetera.

Maar, er is ook heuglijk nieuws! Directeur Theo Mommers weet namelijk te melden dat ‘Fortuna in dezelfde shirts als Manchester United gaat voetballen!’ En dus is iedereen gespannen als deze daadwerkelijk worden onthuld. En inderdaad, ze zijn van een ander design dan we gewend waren.

theo_mommers_nike
Directeur Theo Mommers, met links aan de muur het nieuwe ontwerp van Nike

Grootste verandering valt te bespeuren op het gebied van de kledingfabrikant. Het Italiaanse sportmerk Lotto is na vijf seizoenen vervangen door Nike. En dat klinkt best goed, maar valt toch enigszins tegen. Natuurlijk, Nike zal zich iets meer inspannen voor Europese topclubs, maar er mag toch iets meer worden verwacht dan dit flinterdunne hansopje.

Maar niet alleen qua kleding ondergaat de club een ingrijpende verandering, ook binnen de selectie zien we een behoorlijk aantal andere namen. Dus geen ‘Lijst van Twaalf‘ of ‘Lijst van Zes‘, maar ook geen Marco Heering meer die stopt, geen Rolf Landerl (die vertrekt naar FC Groningen) meer en ook Joost Volmer vertrekt.

Maar zijn er dan ook spelers die blijven? Jazeker, zo blijven Ronald Hamming, Joos van Barneveld, Marcel Akerboom en Jochem van der Hoeven de club gewoon trouw. De verder piepjonge selectie wordt aangevuld met Geert Brusselers (afkomstig van Ajax Cape Town) en neemt Paul Janssen de lacune in die Fritz Emeran achterlaat als hij tijdens de eerste weken van het seizoen naar FC Gueugnon vertrekt. Janssen neemt ook het nummer van Emeran over, nummer 2.

De overige nummers zijn immers vergeven, want voor het eerst spelen de spelers met vaste nummer. En bij dat vaste nummer hoort natuurlijk ook een naam, die op de achterzijde van het shirt staat gedrukt. En ook dat is een noviteit! En het mooie is: de shirts zijn verkrijgbaar in de fanshop, compleet met nummer en naam!

Jo Geerinckx is een persoonlijke favoriet van een Fortuna Online-redactielid

Maar de replica-versie wijkt wel af van het wedstrijdshirt. Zo ontbreekt op de achterzijde de naam van shirtsponsor Wagner & Partners en mist het shirt het logo van de Gouden Gids, de naamgever van de competitie (Gouden Gids Divisie). Ook mooi is de kleur van de bedrukking. In de voorafgaande seizoenen werden sponsornaam en rugnummer in het zwart op het shirt gedrukt en dat was tegen het zere been van veel supporters. En zie, Theo Mommers luistert naar de fans en laat de shirts voorzien van groene bedrukking!

Deze keer kiest de club voor grijs als kleur voor het uitshirt. Het shirt doet eigenlijk in niks denken aan het gele thuisshirt. Het uitshirt heeft een ronde kraag met een flinterdun wit biesje. Dit komt ook terug aan het uiteinde van de mouwen.

Verder wordt het grijs gebroken door een dun streepje, waardoor het lijkt dat het shirt bestaat uit horizontale banen. Wat betreft sponsoring is het shirt identiek aan het thuisshirt. Het bedrijf Wagner & Partners staat zowel op de voor- alsook op de achterzijde van het shirt. Tevens is het shirt voorzien van een spelersnaam. Op de mouw is het shirt voorzien van het logo van de Gouden Gids, de naamgever van de competitie.

Marcel Akerboom speelt jarenlang centraal in de Sittardse verdediging

Aan de voorzijde is het shirt voorzien van het clublogo. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen is dit niet in het shirt gedrukt, maar middels een soort sticker op het shirt geplakt. Uiteraard ontbreekt ook de ‘swoosh’ niet.

Net zoals de shirts uiteindelijk ietwat tegenvallen, valt het seizoen ook tegen. De paar ervaren spelers kunnen de jeugdige talenten onvoldoende op sleeptouw nemen waardoor Fortuna onderin de rangschikking eindigt. Maar zwaarder dan de eindklassering is waarschijnlijk het afscheid van topscorer aller tijden Ronald Hamming. De Groninger komt in negen seizoen Fortuna tot 99 doelpunten, een record dat niet snel verbroken zal worden.


Nao achtere: seizoen 2001 – 2002    |    Nao veure: seizoen 2003 – 2004