Het zit erop. De clubs die hun huiswerk eind augustus niet af hadden hebben nu, tijdens de wintertransferperiode, scheve situaties kunnen rechtzetten. De wintertransferperiode in Nederland liep van 4 januari 2021 tot en met 1 februari 2021. De selectie die nu staat, daarmee dienen clubs het seizoen uit te doen, afgezien van spelers zonder contract. Die mogen (onder voorwaarden) alsnog een contract bij een club tekenen.

Over het algemeen geldt: topspelers willen best naar Fortuna komen maar beslissen pas op 1 februari om 23.45 uur, als ze geen andere opties hebben, om naar Sittard-Geleen te komen. En spelers die je wel op voorhand kunt vastleggen, daar is vaak iets mee. Dat geldt overigens niet alleen voor Fortuna, maar ook voor alle andere clubs uit het rechter rijtje!

De Limburgse media bedienen zich graag van de term ‘Handelshuis Fortuna’, maar dat valt reuze mee. Fortuna had een drietal vacatures in te vullen: een linker centrale verdediger en versterking op beide vleugels. Is het daarin geslaagd? We lopen de afgelopen weken nog even door.

30 december 2020
Zo-Nws opent het bal door met enkele opvallende namen te komen waarin Fortuna interesse heeft. Voor wat betreft de achterhoede gaat het om Mike te Wierik van Patrizio Stronati.

Mike te Wierik is wellicht de beste optie van de twee, aangezien de gewezen aanvoerder van FC Groningen weet wat er gevraagd wordt in de Eredivisie. Hij mag dan na een half jaar alweer genoeg hebben van zijn buitenlands avontuur bij Derby County FC, het is een speler die meteen kan worden ingepast, al zal hij wat ritme missen.

De 26-jarige Patrizio Stronati beschikt over voldoende ritme, maar zal moeten aanpassen aan de Nederlandse competitie. De Italië geboren Tsjech speelt bij FC Baník Ostrava en heeft een doorlopend contract, net als Te Wierik.

Naast twee verdedigers heeft Fortuna ook haar oog laten vallen op twee buitenspelers. Het gaat om de 28-jarige Noor Yann-Erik de Lanlay en de 21-jarige Fin Albion Ademi. De Lanlay (die ook over een Frans paspoort beschikt) speelt bij Viking FC uit Stavanger en eindigde met zijn club op de zesde plek. Tijdens de competitie weet rechtsbuiten De Lanlay twee doelpunten te scoren en vijf assists te geven.

De Albanese Fin Ademi speelt bij IFK Mariehamn in de Veikkausliiga en eindigde met zijn club op plek negen in de zojuist afgelopen Finse competitie. Ademi speelt als linksbuiten. Hij scoort veertien doelpunten en levert twee assists in een seizoen waarin hij basisspeler was. De vraag rijst of Ademi meteen goed genoeg is om in de Eredivisie mee te draaien. Dat de Nederlandse competitie van een ander niveau is dan de Finse Veikkausliiga hebben we aan Rasmus Karjalainen kunnen zien. Zowel De Lanlay alsook Ademi hebben nog een doorlopend contract.


Rasmus Karjalainen beleefde een moeilijk eerste seizoen bij Fortuna

Met het noemen van spelersnamen zet de club in ieder geval een prachtig dwaalspoor uit. Of worden er tegenwoordig spelers aangetrokken om het exotische karakter van Fortuna Online’s Woordenlijst nog wat te vergroten?

6 januari 2021
Maar Fortuna kijkt niet alleen over de grenzen. Het heeft ook interesse in Thomas Buitink. De aanvaller van Vitesse mag geregeld invallen, maar is in het Gelredôme geen eerste keuze, jong en moet dus minuten maken. Een serieuze optie? De Gelderlander sprak met de zaakwaarnemer van de 20-jarige Buitink en hij verklapte dat naast Fortuna ook Sparta hengelt naar Buitinks diensten. Ons advies? Sparta, doe je ding!

7 januari 2021
En ondanks dat een linker centrale verdediger prioriteit heeft, zijn blijkbaar ook een nieuwe links- en rechtsback welkom. Voor wat betreft de linkerkant raakte rondom de jaarwisseling al bekend dat het om Anton Donkor gaat. De 23-jarige Ghanese Duitser speelt als linksachter bij SV Waldhof Mannhein en volgens zijn zaakwaarnemer volgen verschillende Nederlandse clubs hem, waarvan Fortuna uiteraard het meest concreet is. Een typisch geval van je eigen markt en schaarste creëren?

Nieuw is echter dat Fortuna dichtbij het aantrekken van een rechtsback staat. Het gaat om Mickaël Tirpan. Voetbal International weet het zeker: privé-omstandigheden zorgen ervoor dat de 27-jarige Belg het Turkse Kasımpaşa SK verruilt voor een verblijf in Sittard-Geleen. Via-via wordt het nieuws al snel bevestigd: Tirpan komt eraan!

8 januari 2021
Eindelijk, er komt schot in de zaak! Fortuna verwelkomt een eerste nieuwe gezicht op de training. De 33-jarige buitenspeler Leroy George krijgt de kans aan te tonen dat hij een meerwaarde is voor Fortuna. George is uitgereisd en snakt naar een Eredivisieclub. Is George de winger waarnaar we zo snakken?

Naast George landt ook Grégoire Amiot in Sittard-Geleen. De Franse centrale verdediger kon afgelopen seizoen niet of nauwelijks overtuigen, amper op speelminuten rekenen en werd verhuurd aan het Zweedse Falkenbergs FF. De Zweden hadden een optie om Amiot over te nemen, maar vanwege de degradatie van Falkenbergs FF werd meteen duidelijk dat Amiots toekomst niet in Zweden lag.


Grégoire Amiot komt niet meer in Fortuna’s plannen voor

Vanuit Frankrijk sijpelt door dat niet Girondins de Bordeaux maar FC Lorient geïnteresseerd is om Lazaros Rota over te nemen. FC Lorient staat onderin Ligue 1 en kan best verdedigende versterking gebruiken. Is Rota de man die het lek moet gaan dichten?

9 januari 2021
Bij Jarosław Jach staan de verhuisdozen in de gang. De Poolse mandekker die wordt gehuurd van Crystal Palace FC moet de lacune vullen die Wessel Dammers heeft achtergelaten, maar kan geen moment aantonen dat hij de verdediger is waarnaar de technische staf op zoek is. Het feit dat huidig trainer Sjors Ultee vertelt niet echt gecharmeerd te zijn van Jach spreekt alvast niet in zijn voordeel. Het Poolse RKS Raków Częstochowa wordt Jachs reddingsboei, aldus Sportowe Fakty.

Nadat we Sportowe Fakty uit hebben gelezen nemen we Deník Sport ter hand. Dat sprak met Václav Brabec, de eigenaar van Baník Ostrava. ‘Baník strijdt nog op verschillende fronten en dus laten we Patrizio Stronati niet gaan’. Kan het verhaal over Stronati de prullenbak in?

10 januari 2021
Drukke tijden in Sittard-Geleen. Het huurcontract tussen Crystal Palace FC en Fortuna wordt verscheurd. Daarnaast snijdt Jarosław Jach zelf ook alle banden door met ‘The Eagles’. Hij tekent een contract in Polen waardoor RKS Raków Częstochowa zijn nieuwe werkgever wordt. Ondertussen zijn de ‘Erkende Verhuizers’ al begonnen met het inladen van de dozen.


Weinig fans zullen over een paar jaar nog aan Jarosław Jach terugdenken

Tegenover het vertrek van Jach staat de komst van Mickaël Tirpan. Voetbal International is blijkbaar goed geïnformeerd, want drie dagen na hun nieuwsbericht wordt de 27-jarige Tirpan inderdaad door Fortuna gepresenteerd. Fortuna huurt Tirpan van het Turkse Kasımpaşa SK voor het restant van het huidige seizoen. Tirpan had verschillende opties in Turkije, maar privé-omstandigheden nopen Tirpan dichter bij huis te gaan voetballen.


Mickaël Tirpan laat bij zijn debuut al zien een meerwaarde te zijn voor Fortuna

12 januari 2021
De komst van Mickaël Tirpan betekent dat Lazaros Rota niet meer zeker is van zijn basisplaats. Mogelijk vertrekt de rechtsback wel, maar op dit moment vertrekt hij niet naar FC Lorient. ‘Les Merlus’ hebben nog eens nagedacht en geconcludeerd dat als ze onderin willen wegkomen het misschien ook wel handig is om juist méér te gaan scoren. En dus gaat bij de Bretons een streep door de naam van Rota.


Lazaros Rota wrijft zich nog steeds in zijn handjes met Fortuna als werkgever

13 januari 2021
Ondanks dat Rota voorlopig niet (naar Frankrijk) vertrekt blijft Fortuna de Franse sportpers domineren. De Zuid-Franse krant La Provence denkt namelijk te weten dat Fortuna in de markt is om Marley Aké van Olympique Marseille over te nemen. De 20-jarige aanvaller komt bij ‘OM’ niet of nauwelijks aan de bak en is het bankzitten beu.

Naast Fortuna zijn KV Kortrijk, Nîmes Olympique (Ligue 1), Le Havre AC en FC Sochaux-Montbéliard (beide Ligue 2) in de markt voor Aké. De voorkeur van Aké gaat uit naar een verhuur aan een club die uitkomt in Ligue 1, maar als je uit al deze grootmachten moet kiezen er één moet kiezen, dan lijkt dat tamelijk eenvoudig. Toch?

16 januari 2021
Er wordt weer wat meer duidelijk over de posities centraal achterin
. Het heeft er alle schijn van dat Mike te Wierik kiest voor FC Groningen. Dat maakt Wessel Dammers overbodig bij ‘De Trots van het Noorden’. Dammers zag een langer verblijf in Sittard-Geleen niet zitten en wandelde (nou ja, niet letterlijk) transfervrij naar De Euroborg om er tijdens de eerste lockdown voor drie jaar te tekenen. Door de komst van Te Wierik dreigt de Ouderkerker te zakken in de pikorde. Volgens Hoofd Internationale Scouting Sjoerd Ars is Dammers een optie om de lacune op te vullen die Wessel Dammers heeft achtergelaten.


Trekt Wessel Dammers binnenkort weer het geel / groen aan?

De Sittardse nood is hoog, aangezien Jarosław Jach naar Polen is vertrokken en Grégoire Amiot en Branislav Niňaj Fortuna mogen verlaten.

Maar Fortuna wilt zich toch ook op de vleugels versterken? Inderdaad, waar blijven die vleugelspelers? Nou, daarover wilt beoogd aandeelhouder Acun Ilıcalı nog wel iets kwijt. Ilıcalı vertrouwt het Turkse TV Kanaal TV100 Spor toe dat Fortuna met Panathinaikos FC heeft gesproken over vleugelaanvaller Dimitris Emmanouilidis. Het 20-jarige talent heeft moeite om zich in de basis te spelen en Fortuna is een juiste stap voor Emmanouilidis.

Maar daar denkt Panathinaikos FC toch anders over. Zeker omdat het Kroatische NK Osijek haar oogje ook op Emmanouilidis heeft laten vallen. Worden we hier vies tegen elkaar uitgespeeld?

19 januari 2021
Breaking news: FC Groningen trekt Mike te Wierik aan. Dat Te Wierik zijn oude club prefereerde boven Fortuna (en andere clubs) was eigenlijk al langer duidelijk. ‘Veel supporters hebben me een bericht gestuurd via social media. Dat deed me heel goed en heeft me zeker een extra zetje gegeven‘, aldus Te Wierik. Diezelfde supporters kunnen misschien nu wat opbeurende teksten richting Wessel Dammers sturen.

21 januari 2021
Vandaag staat het bekertreffen tegen NEC op het programma. Tijdens de voorbeschouwing op het duel geeft trainer Sjors Ultee al aan dat er aanvallende versterking aan zit te komen en na het duel wordt bekend dat het om Thibaud Verlinden gaat. De rechtsbuiten speelde de afgelopen tijd bij Stoke City FC, maar in zijn ogen véél te weinig. Hoe en wat, dat horen we nog wel een keer. Morgen wellicht?

Patrizio Stronati, kom er maar in: ‘Ik denk er niet over om weg te gaan, mijn toekomst ligt bij Baník Ostrava!’ Maar plotseling rinkelt de telefoon bij de Fortuna Online-redactie. Stockholm calling!

Djurgårdens IF heeft Albion Ademi voor vier jaar vastgelegd. Door zijn naam kan een vette streep. Misschien was Ademi ook te hoog gegrepen voor Fortuna, maar kom op, we hebben Thibaud Verlinden bijna binnen!

22 januari 2021
Rekent iemand nog op Thomas Buitink? Volgens zijn zaakwaarnemer waren Fortuna en Sparta in de markt voor de 20-jarige Vitessenaar, maar Buitink stapt doodleuk over naar PEC Zwolle. Hij wordt voor het restant van het seizoen aan ‘De Blauwvingers’ verhuurd.

Ondertussen is Thibaud Verlinden in het Fortuna Stadion bij Hoofd Internationale Scouting Sjoerd Ars aangeschoven. Ars heeft een contract en pen geregeld, waardoor Verlinden alleen nog maar zijn krabbel hoeft te zetten. Daarna mag hij zich tenminste anderhalf jaar Fortunees noemen! Hij gaat met nummer 55 spelen…


Hier, in ‘The Brit’, had Thibaud Verlinden willen schitteren…

Wilt iemand Yann-Erik de Lanlay afbellen?

23 januari 2021
Drukke tijden op de Fortuna burelen! Gisteren tekende Thibaud Verlinden zijn contract, vandaag onderhandelt de club met Leroy George. De aanvaller speelde in Nederland voor FC Utrecht en NEC en trok daarna de halve wereld over. Uiteindelijk keert George zonder contract terug in Nederland en probeert in Sittard-Geleen onderdak te vinden.

Beide partijen willen met elkaar door, maar nu dat contract nog. Het zal niet de laatste keer over geld gaan…

26 januari 2021
Het heeft even geduurd, maar Fortuna en George zijn eruit. Witte rook in Sittard-Geleen; Leroy George tekent een contract tot het einde van het seizoen! We hadden al 77 (Alexei Koșelev), 11 (Emil Hansson), 44 (Lazaros Rota), 55 (Thibaud Verlinden) en nu is het shirt met nummer 33 voor hem.


Eerst een contract tekenen en een dag later debuteren tegen RKC Waalwijk!

Doordat Fortuna nóg maar een speler aan de selectie heeft toegevoegd wordt het voor Adnan Ugur steeds lastiger om aan minuten te komen. Hij was al in beeld om naar FC Dordrecht te verkassen, trainde ook mee bij ‘De Schapekoppen’, maar keerde onverrichte zaken weer terug naar Fortuna. Maar nu, een half seizoen later, staat Ugur met stip op één om alsnog aan Dordrecht verhuurd te worden.

In tegenstelling tot Ugur verlaat Veron Parkes FC Dordrecht juist. Parkes werd als een groot talent uit de befaamde opleiding van West Ham United FC naar Fortuna gehaald, maar al snel verhuurd aan FC Dordrecht. Veel aan spelen komt Parkes niet en dan kan hij net zo goed in Sittard-Geleen meetrainen. Maar komt-ie dan echt terug? Veel fans vragen het zich af, maar slechts weinigen die het weten… De club hult zich in ieder geval in stilzwijgen.


Veron Parkes heeft veel ervaring opgedaan met het zitten op tribunes

28 januari 2021
Beroerd nieuws. Niet alleen voor Fortuna, maar ook voor KV Kortrijk, Nîmes Olympique, Le Havre AC en FC Sochaux-Montbéliard. Marley Aké heeft ‘OM’ verlaten, maar is niet aan één van eerdergenoemde clubs verhuurd of heeft daar een contract getekend. Hij verkast namelijk voor € 8.000.000 naar het Italiaanse Juventus FC en tekent tot 30 juni 2025. Sjoerd, welke ijzers heb je nog in het vuur?

Ook minder goed nieuws voor het gezin Niňaj. Van gezinshoofd Branislav werd al enkele dagen gezegd dat hij op het punt staat te tekenen voor een Roemeense club en vandaag wordt bekend welke. Het is niet FC Botoșani, de club van Stefan Aškovski en sinds kort Christopher Braun, maar ACS Sepsi OSK. Die club komt uit Sfântu Gheorghe, een provinciestad van krap 65.000 inwoners gelegen in Transsylvanië. Dat wordt dus oppassen voor Graaf Dracula, die het voorzien heeft op mensenbloed!

Hoe dan ook, publiekslieveling Branislav Niňaj verlaat Fortuna en vertrekt naar Roemenië.


Branislav Niňaj gaf altijd het beste van zichzelf aan Fortuna

29 januari 2021
Jantje lacht, Jantje huilt. Nog pas net bekomen van het bericht dat we Niňaj écht kwijt zijn, meldt zich alweer een nieuwe centrale verdediger. Het is Dario van den Buijs. Juist, de man die ons in het verleden nog wel eens dwarszat. Zoals die keer in 2016, toen hij ons in blessuretijd van drie punten beroofde.


Dario van den Buijs probeert Finn Stokkers af te stoppen

Maar ook dit seizoen wist van den Buijs ons nog te foppen door transfervrij bij Heracles te vertrekken, niet voor Fortuna te kiezen, maar zich te laten verleiden door jeugdliefde K. Beerschot AV.

Maar nadat de eerste verliefdheid is weggeëbd zegeviert het verstand en weet Fortuna hem op ‘Het Kiel’ los te weken. Van den Buijs wordt tot het einde van het seizoen gehuurd terwijl Fortuna ook een aankoopoptie heeft afgedwongen.

Misschien ook handig om dat aan Van den Buijs zelf te vertellen. Want als Gazet van Antwerpen met Van den Buijs belt, verklaart hij doodleuk dat ‘zijn verhaal op ‘Het Kiel’ nog niet af is’… Ja hallo, we hebben FC Dordrecht geholpen een selectie samen te stellen en gunnen nu ook al speeltijd aan een speler van ‘De Kielse Ratten’? De Filantroop 2.0.


Dario van den Buijs neemt al meteen twee Venlonaren te grazen

Moeten we Patrizio Stronati nog iets laten weten? Nee joh, nergens voor nodig. Hij redt zich wel.

31 januari 2021
Kunnen we nog een winger gebruiken? Jazeker, we hebben Thibaud Verlinden, Leroy George, Veron Parkes, Lisandro Semedo en Emil Hansson pas, dus daar kan nog meer bij! Werd onze interesse voor Dimitris Emmanouilidis door Panathinaikos FC twee weken geleden nog afgewimpeld, inmiddels lijken we beet te hebben! De Grieken zijn door de knieën gegaan en gaan akkoord met een huurconstructie.

1 februari 2021
TRANSFER DEADLINE DAY! Verstandig als hij is heeft Emmanouilidis vanochtend het vliegtuig naar Sittard-Geleen genomen. Met andere woorden: Osijek en Panathinaikos: eat our dust! De doorgaans betrouwbare Griekse sportpers heeft het over een verhuur tot het einde van het seizoen, een transfersom van € 500.000 en een doorverkooppercentage. Die Grieken zijn niet gek, kom zeg!

Volgens Sjors Ultee geldt Emmanouilidis als versterking voor de lange termijn die misschien ook op de korte termijn kan verrassen. En daar moeten Semedo en Verlinden het dan mee doen.

Zijn we klaar voor vandaag? Tuurlijk niet, de avond is nog lang! Maar veel positiefs valt er niet te melden.

Potverdorie, Jorrit Smeets vertrekt. Smeets komt over van de Oosterburen, maakt zich onsterfelijk door met Fortuna te promoveren en ook in de Eredivisie staat Smeets zijn mannetje. Door COVID-19 verliest hij plotsklaps zijn basisplaats en aanvoerdersband waardoor zijn Fortuna-carrière ineens over is. Zo’n speler gun je toch een mooiere club als Almere City…


Veel meer kunnen we ons niet herinneren van Almere…

Op de valreep vertrekt nóg een smaakmaker uit het promotieseizoen. Terwijl leden van de Maastrichtse Angel Side door de binnenstad patrouilleren sluipt Djibril Dianessy De Geusselt binnen. Dianessy had een belangrijk aandeel in Fortuna’s promotie, maar kampte vervolgens veelvuldig met blessureleed.


Iedereen gunt Djibril Dianessy een mooie nieuwe club

Nu Dianessy weer fit en zijn contract in de zomer afloopt, is het belangrijk dat ‘Djib’ weer aan voetballen toekomt. En daarom kiest hij voor MVV.

Terwijl de klok 23.59 aangeeft proberen we nog even naar Baník Ostrava te bellen. Stronati? Niks? Oké, dan bellen we even met Stavanger. Yann-Erik de Lanlay? Ook niks? Prima, dan tellen we af.

10,
9,
8,
7,
6,
5,
4,
3,
2,
1,
0.

’12 uur, dit is het NOS nieuws van dinsdag 2 februari’, klinkt het op Radio 1. Voordat we gaan slapen maken we de voorzichtige balans op.

In: Dimitris Emmanouilidis, Dario van den Buijs, Leroy George, Mickaël Tirpan en Thibaud Verlinden.

Out: Adnan Ugur, Jarosław Jach, Jorrit Smeets, Djibril Dianessy en Branislav Niňaj.

Daarnaast keren Grégoire Amiot en Veron Parkes terug van een verhuurperiode.

De hoogste tijd om het bed op te zoeken. Aan een enerverende periode komt een einde. Gelukkig maar, want ik ben doodop! Maar niet voordat ik nog een laatste bericht in de Fortuna Online WhatsApp-groep drop: ‘Zeg heren, wanneer gaat die transfermarkt eigenlijk weer open?’

Michel Hennen