Na een wekenlange voorbereiding is ‘Het Uur U’ gekomen! De FortunaFietsers van de Tour de Handhaving gaan het seizoen officieel afsluiten door vanuit Utrecht naar het Fortuna Stadion te fietsen. Natuurlijk ziet de redactie van Fortuna Online af van deelname aan deze fietstocht (de benen zijn oud en versleten), maar heeft niets anders dan respect voor de heren die zich aan deze fietstocht wagen. Maar we hebben natuurlijk wel de morele verplichting de dag op een rijtje te zetten…


Terwijl het gros van de Fortuna-supporters de ogen opent, uit bed glijdt en de ochtendkrant uit de brievenbus vist zitten Nort Hesse, Yelle Tieleman en Joris van Duin al aan een voedzaam ontbijt om de eerste uren van hun fietstocht goed door te komen. Broodjes, ontbijtgranen, koffie en thee, de heren verzorgen zich goed. Vreemd genoeg slaat Mickaël Tirpan het ontbijt over; hij vertrouwt op zijn eigen voorbereiding.

Nergens leeft ‘De Koers’ zo hevig als in Vlaanderen en duizenden wielertoeristen dokkeren wekelijk over de Vlaamse wegen. Met andere woorden: ‘De Koers’ stroomt door de Vlaamse aderen en ongetwijfeld ook enigszins door Tirpan. En dus zal het allemaal wel goedkomen, ook zonder stevig ontbijt.

De eigenwijze Mickaël Tirpan kiest zijn eigen voorbereiding

Klokslag 08.00 uur geeft voormalig L1 Sport-anker Martijn Maat het startschot en zijn de vier heren vertrokken. Nadat ze Utrecht achter zich hebben gelaten bereiken ze al gauw de Ossenwaard en worden op de wegen langs de Lek geconfronteerd met flinke tegenwind. Dat is helemaal niet erg, want afzien geeft nu eenmaal extra glans aan een prestatie. Op zulke momenten is het voor lichtgewichten ideaal om achter iemand van het postuur als Yelle te kruipen, maar het kopwerk wordt netjes verdeeld. Het draait ontzettend goed rond, vergelijkbaar met de manier waarop wielerploeg TI-Raleigh eind jaren 70, begin jaren 80 alle andere ploegen op een hoopje fietste tijdens ploegentijdritten.

Na een uur doemt de eerste horde op: de veerpont bij Culemborg, noodzakelijk om de Lek over te steken. De schipper van dienst zal nog niet vaak een profvoetballer hebben ingescheept en deze zaterdag is Mika Tirpan ongetwijfeld de eerste. Als de heren de veerpont verlaten laat Joris zien dat hij vandaag over supergoede benen beschikt en vliegt het knikje op dat naar Culemborg leidt, de rest ter plekke latend!

Joris trapt in de boter!

Nadat de heren Culemborg achter zich laten duiken ze een soort niemandsland in. Geconcentreerd rijden ze in strak tempo naar de volgende halteplaats: Huize Van Osch. In de provinciehoofdstad van Noord-Brabant mogen rond 10.30 uur de schoenen even uit de klikpedalen en wordt voet aan de grond gezet. Vader Wim en zoon Yanick van Osch sluiten aan om hun duit in het Tour de Handhaving-zakje te doen.

Maar vooraleer Yelle, Mika, Joris en Nort weer op de fiets stappen om samen met de familie Van Och en aanverwante wielervrienden koers te zetten naar het zuiden wordt de inwendige mens versterkt met Brabantse worstenbroodjes en echte Bossche Bollen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om een hongerklop te voorkomen

Terwijl het Algemeen Dagblad Yanick, Mika en Yelle voor haar TV-camera sleept, maken de overige fietsers en de volgcaravaan zich klaar om de draad weer op te pakken.

Rond het middaguur zijn de FortunaFietsers genoodzaakt weer voet aan de grond te zetten. Niet vanwege een valpartij, maar vanwege een hartekreet van Fortuna-fan Gijs die eist dat ‘Tirpan moet blyven’! Een noodkreet waar we ons alleen maar bij kunnen aansluiten.

Ondertussen moeten we ook niet uit het oog verliezen waarvoor de FortunaFietsers het allemaal doen: geld inzamelen waarmee seizoenkaarten zullen worden gekocht voor minderbedeelden en / of zorgmedewerkers, zodat zij óók naar Fortuna kunnen komen kijken. De teller loopt op en staat op € 7.340!

Maar niet alles is koek en ei, want op enig moment lijkt Joris het peloton niet meer te kunnen volgen. Snel schakelen met de volgcaravaan, waar Martijn nog altijd onze verbindingsman is.


Heeft Joris de rol moeten lossen?

Gelukkig is er sprake van een hapering van Joris’ GPS, want een kwartiertje later fietst iedereen weer in grupetto richting provinciegrens!

Tijdens een vraaggesprek voorafgaande aan de Tour de Handhaving geeft Yelle aan dat Tirpan een groot bewonderaar is van de Vlaamse alleskunner Wout van Aert. Dus zal Mika het geen bezwaar vinden dat er een stuk Strade Bianche in het parcours is opgenomen, de koers die Van Aert in 2020 op zijn naam schreef.


De Brabantse Strade Bianche wordt overwonnen!

Rond 13.45 uur rijden de FortunaFietsers over de Geuzendijk, laten de provincie Noord-Brabant achter zich en arriveren in de provincie Limburg. Via de zuidkant van Weert loopt de route richting Stramproy. Maar het is nog vroeg en een beet in een onvervalste Limburgse vlaai is aanlokkelijk. En dus wordt het centrum van Weert aangedaan om te vieren dat iedereen probleemloos in Limburg is aangekomen.


Ittervoort, het dorp van Team Jumbo-Visma ploegleider Frans Maassen, wordt niet toevallig aangedaan

Als dank voor het meefietsen van Wim en Yanick van Osch werd Noord-Brabant aangedaan en dan moet de route om Mika Tirpan tevreden te houden natuurlijk gedeeltelijk door Belgisch-Limburg lopen. De communicatie tussen de Fortuna Online redactie en Martijn is ondertussen weggevallen, aangezien hij ervoor kiest ons links te laten liggen en de mainstream media een voorkeursbehandeling te geven. We worden op ons nummer gezet!

Terwijl de FortunaFietsers aan hun laatste kilometers beginnen, spoeden wij ons richting Fortuna Stadion om de aankomst live mee te maken. Daar heeft Supporterscollectief Fortuna SC sinds heel lang de deuren van het vernieuwde supportershome opengezet. Drank is niet voorhanden, maar de muziek compenseert veel.


Welk (eind)bedrag komt op de cheque te staan?

Uiteindelijk komt een mooi aantal supporters naar de Milaanstraat om de FortunaFietsers een warm onthaal te geven. Na de hele dag door de open natuur te hebben gefietst staat de heren een laatste test te wachten: een geel en groen rookgordijn overleven.

Een dag flink doortrappen wordt rijkelijk beloond!

Als de tenoren zijn afgestapt worden ze door iedereen aangeklampt. Na de meeste felicitaties in ontvangst te hebben genomen verplaatsen de aanwezigen zich naar de overzijde van de Milaanstraat waar frontman Nort het woord neemt, de opbrengst onthult, een dankwoord uitspreekt en de opbrengst aan Fortuna overhandigt.

Nort onthult de voorlopige opbrengst: € 7.365!

Terwijl de fietsers uitgebreid de tijd nemen om met iedereen na te kaarten, gaat Wim van Osch nog maar eens met een doos Bossche Bollen rond. Ze vinden gretig aftrek, maar het gaat in deze dan ook om Neerlands beste: namelijk de bollen van Bakkerij Jan de Groot.


De joviale pa van Yanick van Osch deelt uit

Ondertussen gaat de klok richting 16.30 uur en is het tijd om naar huis te gaan. Maar dat is niet iedereen gegeven. Zo wordt Nort nog maar eens voor de camera’s gesleept en mag hij zijn verhaal vertellen bij Bie Os, dé omroep van de Westelijke Mijnstreek.


Dat wordt kijken naar actualiteitenprogramma ‘Rondom Os’

Vanavond zal de adrenaline wel uit de lijven vloeien en dan komt ongetwijfeld links en rechts een pijntje boven. Bijvoorbeeld bij Joris, die in de geest van Andy Schleck zonder serieuze voorbereiding opstapte en een slordige 180 kilometer in de benen heeft. Maar die pijn is tijdelijk, de herinnering aan een mooie dag voor altijd.

Heren van de Tour de Handhaving, bedankt voor jullie inspanningen terwijl er ook een woord van dank uitgaat naar de gulle gevers! Hopelijk tot volgend jaar!

Michel Hennen