Nog twee nachtjes slapen en dan gaan ze eraan beginnen: de FortunaFietsers Nort Hesse, Yelle Tieleman en Joris van Duin gaan hun Tour de Handhaving fietsen en hopelijk ook vieren. Wat begon als een gebbetje is inmiddels uitgegroeid tot een vrij serieus sponsorevenement dat al duizenden Euro’s in het laatje heeft gebracht…


Het is zaterdagochtend, over exact één week klimmen initiatiefnemer Nort Hesse en zijn twee kompanen Joris van Duin en Yelle Tieleman op hun koersfiets om een slordige 180 kilometer later aan de voorzijde van het Fortuna Stadion er weer vanaf te stappen. Zij hebben dan hun ‘Tour de Handhaving’ voltooid.

Slechts weinige Fortuna-supporters zullen de noodzaak zien om na afloop van het seizoen 180 kilometer voor het goede doel door de Nederlandse zomer te gaan fietsen. Maar ja, daar kunnen de drie heren nu niet meer onderuit.

We zijn bij Fortuna Online nooit beroerd om in het het verleden te graven, zelfs niet als dat ons eigen verleden is. Peter sluit na afloop van het verloren thuisduel tegen Feyenoord zijn wedstrijdverslag als volgt af:

‘Daarmee eindigt het eerste echte optreden van Ultee als trainer in een deceptie. En niet alleen op basis van de uitslag, maar ook op basis van het spel mogen we concluderen dat het ontslag van Hofland voorlopig geen enkel effect sorteert. Hopelijk slaagt Gün er de komende weken in een trainer aan zich te binden die over voldoende ervaring en voetbalkennis beschikt. Want daaraan schort het momenteel zo ernstig, dat de club er aan ten onder dreigt te gaan.’


Grote teleurstelling bij Martin Angha na de verliespartij tegen Feyenoord

Niet alleen Peter of Martin Angha zien de toekomst duister in. Ook fervent Twitteraar Nort Hesse kijkt naar de lucht en ziet dat donkere wolken zich samenpakken boven de Sittardse Milaanstraat. Het ontlokt hem de uitspraak ‘Als Fortuna erin blijft, fiets ik vanuit mijn huis in Utrecht naar het stadion om het te vieren’.
Tsja Nort, beloofd is beloofd…

Het vervangen van trainer Kevin Hofland door Sjors Ultee sorteert niet per direct effect, maar langzaamaan beteren de resultaten. Zo nu en dan moet Nort nog eens aan zijn tweet hebben gedacht. Nee, hoe verder de competitie vordert, des te vaker komt zijn tweet ter sprake! Hij zal toch echt op zijn fiets moeten klimmen. Maar, ‘Gedeelde smart is halve smart’, zo moet Nort gedacht hebben, want hij weet ook zijn kompanen Joris en Yelle te strikken om samen vanuit Utrecht naar het Fortuna Stadion te fietsen.

Uiteindelijk wordt een ‘Tour de Handhaving’ bedacht, waarbij de drie FortunaFietsers zich ten doel stellen om zoveel mogelijk geld in te zamelen waarmee seizoenkaarten zullen worden gekocht voor minderbedeelden en / of zorgmedewerkers, zodat zij óók naar Fortuna kunnen komen kijken. Bijkomend voordeel is dat de tribunes weer wat voller raken!

Joris is niet aan zijn proefstuk toe, want enkele jaren geleden overschatte hij zichzelf al eens door samen met andere Fortuna-supporters een CD op te nemen ten bate van een ánder goed doel: de Stichting Kinderen Kankervrij, oftewel KiKa.


Ondanks Joris’ bijdrage werd het een leuke CD

Ondertussen krijgt het idee van Nort, Joris en Yelle steeds meer aandacht en besluit ook Fortuna’s publiekslieveling (zonder ooit publiek gezien te hebben) Mickaël Tirpan om mee te fietsen. En passant stelt Tirpan een gesigneerd wedstrijdshirt en een paar gesigneerde voetbalschoenen beschikbaar die door vermaard veilingmeester John van Bommel worden geveild.

Het doet doelman Yanick van Osch besluiten hetzelfde te doen. Van Osch stelt net als Tirpan enkele mooie attributen beschikbaar die John van Bommel mag veilen. Als klap op de vuurpijl fietsen Van Osch en Van Osch Senior eveneens de route van Utrecht tot aan het Fortuna Stadion! Tirpan doet dat op een fiets die beschikbaar wordt gesteld door Wielersport Math Salden, die ook zorgt voor gepaste sportvoeding.


Tour de Handhaving scheert hoge toppen in het geldklassement – op naar € 7.000!

Toch willen we nog wat zaken uitgeklaard hebben en nemen contact op met Yelle (de Flandriën onder de FortunaFietsers) en Nort (de aanstichter van het wielerfestijn).

De eerste donderdag van juni is doorgaans de dag waarop Alpe d’HuZes wordt gefietst. Hebben jullie bewust voor een datum later in juni gekozen om deze landelijke sponsortocht geen stokken in de wielen te steken?
Nort: ‘Nee, de datum van 19 juni is puur geprikt omdat dit de eerste datum in onze datumprikker was waarop we alle drie beschikbaar waren. Hoewel de Ale d’HuZes een ontzettend mooi  evenement is met een heel belangrijk doel, hadden we elkaar natuurlijk wel wat figuurlijke stokken in de wielen kunnen steken inderdaad. Het lot heeft dit gelukkigerwijs voorkomen.’

Jullie (en jullie vriendengroep) hebben in het verleden al enkele keren ongetraind op Paaszaterdag de Kennedymars gelopen. Dan is het geen toeval dat jullie zaterdag worden ondersteund door de volgauto van de wielerploeg van Andy Schleck, die al enkele keren ongetraind op het podium fietste van de Tour de France.
Yelle: ‘Dat is inderdaad geen toeval! Nee, zonder gekkigheid. Toen we ons infinitief aankondigden kregen we meteen een berichtje van Fortuna-fan Erik Hanssen, die ons schreef met zijn eigen  auto te willen volgen. Dat vonden we echt geweldig. Niet veel later werden we benaderd door Glenn Crauwels, Sports Director van de Luxemburgse dameswielerploeg Andy Schleck Cycles-Immo Losch. We hebben dus nu twee  volgauto’s. En dat is maar goed ook, want één auto zit al vol met mensen die onze tocht zullen gaan verslaan en vastleggen.’

Nou ja, we overdrijven misschien wat. Jullie hebben welgeteld één keer met Mickaël Tirpan samengereden. Als doorgewinterd wielertoerist heb je binnen enkele kilometers in de gaten wel vlees je in de kuip hebt. Is Tirpan de tempobeul waarnaar jullie zochten of gaat hij 180 kilometer aan het rekkertje hangen?
Nort: ‘Onze verwachtingen van Mickaël zijn erg hoog! Qua fitheid steekt hij met kop en schouders enorm boven ons uit. Qua richtinggevoel wat minder. Het scheelt dat hij afhankelijk is van onze GPS, anders zouden we hem tijdens de tocht twee keer zien: bij de start en bij de finish. Nu hij zelf niet beschikt over een fietscomputer is de verwachting dat hij vooral gaat  wieltjesplakken, maar dat is dus puur uit geografische noodzaak.’

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Dus je weet vast wel welke verraderlijke stukken in het parcours zijn opgenomen. Waar hebben jullie schrik van?
Yelle: ‘Het is maar goed dat we er geen Zuid-Limburgse route van hebben gemaakt, want dan had ons peloton geheid scheuren gehad. Toch zullen er ongetwijfeld gemeentebord-sprintjes volgen. En ook de bruggen over snelwegen, rivieren en kanalen zullen vast en zeker worden aangevallen. De favoriete wielrenner van Tirpan is Wout van Aert, dus wie weet wat we van hem mogen verwachten.’

Als jullie aankomen bij het Fortuna Stadion nemen jullie vast geen genoegen met een ABLOC-biertje. Of hebben jullie dan andere dingen aan jullie hoofd een dienen we oud-fysiotherapeut Jacq Opgenoord te bellen om jullie benen weer tot leven te wekken?
Nort: ‘Dingen tot leven wekken en Jacq Opgenoord in één zin vinden wij een bijzondere combinatie. Laten we eens beginnen om zo’n blik ABLOC te drinken. Joris heeft laten zien hoe het moet. De benen mogen daarna lekker vollopen, dus naast een hersteldrankje, mag er ook best wel een pilsje of twee voor ons worden koudgezet! En dan maar hopen dat er veel Fortunezen zijn om mee te proosten op een geweldig seizoen!’

De Tour de Handhaving 2021 is nu al een groot succes. Zit er een kans in dat de Tour de Handhaving volgend jaar door de Internationale Wielerunie UCI aan de wielerkalender wordt toegevoegd?
Yelle: ‘Dat lijkt ons slechts een kwestie van tijd. We hebben het er nog niet over gehad, maar misschien dat we het volgend jaar wel weer doen. We zijn er namelijk erg trots op dat we zoveel geld hebben kunnen inzamelen voor het goede doel, en dat er daardoor een hoop mensen van Fortuna kunnen genieten. Ik heb in Dagblad De Limburger al gezegd dat mochten we ons plaatsen voor  Europees voetbal we naar de speelstad van de tegenstander zullen fietsen. Zo ver is Poznań nou ook weer niet.’

Inderdaad, de afstand Fortuna Stadion -> Stadion Miejski van Lech Poznań is maar 873 kilometer fietsen in het meest gunstige geval. Mocht de Tour de Handhaving een vervolg krijgen en mocht Fortuna in een Europese competitie uitkomen tijdens het seizoen 22/23, dan gun je Joris, Yelle en Nort (en eventueel Mickaël Tirpan plus vader en zoon Van Osch) toch een fietstocht naar het Vazgen Sargsyan Republikan Stadion van FC Ararat Yerevan? Dat is in het gunstigste geval maar 4.323 kilometer fietsen!

Zaterdag is het zestal aan haar proefstuk toe en benieuwd hoe ze het er vanaf zullen brengen. We zijn vast niet de enige nieuwsgierige. Dus ben je benieuwd, houdt dan de sociale mediakanalen van de Tour de Handhaving in de gaten voor de verwachte aankomsttijd.

Heren, veel succes!

Michel Hennen