Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij Ajax (aftrap: 20.00 uur) geen beroep doen op Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz (beiden geblesseerd) en Úmaro Embaló (trainingsachterstand). Er staan vraagtekens achter de beschikbaarheid van Makan Aïko en Mitchell Dijks.

Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

In Breda werd duidelijk dat Fortuna Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz als opties in de spits mist. Dat gemis gaat nog wel even duren, want voorlopig is geen van beiden beschikbaar. Da Cruz kan wellicht terugkeren in de slotfase van de eerste competitiehelft; Sierhuis keert pas na de winterstop terug.


De dag waarop het allemaal misging voor Sierhuis

Een van de alternatieven van Buijs in de spits is Makan Aïko. De van origine buitenspeler ontbrak in de selectie voor het duel tegen NAC Breda.

Dat leek een voorzorgsmaatregel om overbelasting te voorkomen. We vermoeden dat Aïko vanavond wel weer deel uitmaakt van de selectie, maar een basisplek lijkt minder waarschijnlijk.


Buijs waakt voor overbelasting bij Aïko

Alhoewel Úmaro Embaló niet geblesseerd is, laat zijn vergeefse zoektocht naar een nieuwe club in de transferperiode ook zijn sporen na.

De komende weken zal hij moeten gebruiken om (wedstrijd)fit te geraken. Vervolgens moet hij Buijs overtuigen van zijn meerwaarde op het veld.


Embaló in betere tijden op Kralingen

Ten slotte staat er ook een vraagteken achter de beschikbaarheid van Mitchell Dijks. De verdediger kon vorige week niet voluit trainen en maakte afgelopen zaterdag de negentig minuten niet vol.

Dijks loopt momenteel tegen zijn fysieke grenzen aan. Een midweeks duel kan hem over die grens duwen. Gebeurt dat, dan is Fortuna verder van huis. Wellicht blijft hij vanavond aan de kant, ook al is het een duel tegen zijn oude club.


Dijks zag het vanaf de bank nog misgaan in Breda

Tegenstander Ajax moet dit seizoen op zoek naar eerherstel, na een zwakke vertoning op en naast het veld gedurende het afgelopen seizoen.

Aan de nieuwe trainer Francesco Farioli de taak dat herstel vorm te geven. Hoeveel progressie hij ondertussen heeft gemaakt, is moeilijk in te schatten.


In Sittard mocht Ajax vorig seizoen niet klagen met een punt

Het seizoen 2024/25 mag dan 36 dagen onderweg zijn, Ajax speelde slechts twee competitieduels. Uitgestelde duels vanwege Europese beslommeringen (bijvoorbeeld het duel van vanavond) en politiestakingen zorgen ervoor dat Ajax na speeldag vijf, drie duels achterloopt.

De twee gespeelde duels leverden een overwinning thuis tegen SC Heerenveen en een nederlaag uit bij NAC Breda op.

Ajax speelde wel al zes Europese duels in de kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Ajax was succesvol, maar ook dat ging met horten en stoten.


In Amsterdam eindigde de krachtmeting vorig seizoen ook onbeslist

Ajax kan beschikken over de laatste twee aankopen. Wout Weghorst komt over van Burnley FC; Davy Klaassen van Internazionale.

Speler om in de gaten te houden? Francesco Farioli verklapte al dat niet Wout Weghorst, maar Brian Brobbey zal starten vanavond. Brobbey bezorgde Ajax vorig seizoen in de slotfase alsnog een punt tegen Fortuna Sittard.

Dimitris Siovas ligt daar nu nog wakker van, maar het antwoord moet vanavond niet van hem, maar van Shawn Adewoye en Rodrigo Guth komen.


Siovas is er na afloop kapot van

Fortuna likte de afgelopen dagen zijn wonden na de nederlaag in Breda. In een wedstrijd die geen winnaar verdiende, kwam die winnaar er in de slotfase toch. Leuk voor de winnaar; zuur voor de verliezer.

In Breda zagen we dat Buijs voor het eerst zijn basiselftal wijzigde. Het experiment met Josip Mitrović als aanvallende middenvelder eindigde. Mitrović moet zich gaan richten op de positie van vleugelaanvaller, waarvoor hij ook gehaald is.


Mitrović moest genoegen nemen met een invalbeurt in Breda

De positie van aanvallende middenvelder wordt voorlopig een strijd tussen Ezequiel Bullaude, die afgelopen zaterdag debuteerde, en Samuel Bastien.

Bastien kan eventueel ook als centrale middenvelder spelen en dus samen met Bullaude spelen. Echter, zolang beiden geen negentig minuten kunnen spelen, vermoeden we dat Buijs slechts een van de twee tegelijkertijd uitspeelt.

Bovendien presteren Loreintz Rosier en Ryan Fosso voorlopig naar behoren, waardoor er ook maar een plek is. Daar staat wel tegenover dat Fortuna met Ryan Fosso en Loreintz Rosier in de basis, aanvallend weinig kan uitrichten.


Rosier speelde een sterke wedstrijd in Breda

In Breda begon Buijs met Bullaude in de basis, met als argument dat hij dan precies kon bepalen hoeveel minuten hij zou spelen (en niet afhankelijk was van de hoeveelheid blessuretijd).

Als dat argument vandaag weer opgaat, start Bullaude opnieuw.


Bullaude kon geen potten breken tegen NAC Breda

In de verdediging verwachten we alleen een wissel als Mitchell Dijks niet kan spelen. Op zijn plek als linksback zou dan Darijo Grujčić kunnen spelen, die Dijks ook in Breda verving.

Verder verwachten we aanvoerder Ivo Pinto als rechtsback en Shawn Adewoye en Rodrigo Guth als centrale verdedigers. Mattijs Branderhorst verdedigt het doel.


Een basisplek lonkt voor Grujčić

In de aanval verwachten we Ante Erceg als centrumspits (gesteld dat Makan Aiko niet kan starten) en Kristoffer Peterson als linksbuiten.


Erceg kreeg weinig ondersteuning in Breda

Oud-Fortunezen bij Ajax? Sinds Jan van Halst vertrokken is bij Ajax, zitten er geen oud-Fortunezen meer bij Ajax.

Laatste overwinning uit bij Ajax? Omdat Fortuna vorig seizoen een paar minuten verwijderd bleef van een stunt, blijft de enige overwinning bij Ajax, die van het seizoen 1998/99.

Regillio Simons (2x) en Mark van Bommel stonden op het wedstrijdformulier in het vakje ‘doelpuntenmakers’.

Dat was ruim voldoende voor de winst: 1-3.

Laatste vijf competitieduels uit tegen Ajax: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-W-..

De KNVB stuurt scheidsrechter Martin van den Kerkhof naar Amsterdam. Van den Kerkhof vinden we terug op plek achttien (van 21) in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Geen groot fan van Fortuna dus.

Van den Kerkhof floot vorig seizoen drie duels van Fortuna Sittard, die Fortuna alle drie niet won. Fortuna verloor thuis van FC Twente en uit bij Sparta Rotterdam, maar pakte thuis wel een punt tegen landskampioen PSV.


Portugese grappen gaan er wel in bij Van den Kerkhof

VAR Sander van der Eijk vinden we terug op plek twintig in bovenstaande lijst. Ook al geen vriend van Fortuna, alhoewel die beoordeling op slechts zes duels gebaseerd is.

Afgelopen zaterdag liep alleen Ryan Fosso tegen geel aan. Het was zijn eerste prent in Sittardse dienst.

Makan Aïko, die zaterdag ontbrak, blijft koploper met twee gele kaarten. Pas bij een vijfde gele kaart volgt een automatische uitsluiting.


Aïko in actie tegen NEC Nijmegen

Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye, Guth, Grujcic (Dijks); Rosier, Fosso, Bullaude; Halilović, Erceg en Peterson.

Er zullen 185 supporters Fortuna achterna reizen. Busreizigers melden zich om 16.30 uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen omwisselbiljetten omruilen voor entreetickets vanaf 19.00 uur bij het uitvak.

Fortuna zal vanavond spelen in het gloednieuwe derde shirt. Het shirt is een eerbetoon aan oud-Fortunees Fernando Ricksen, die vandaag vijf jaar geleden overleed aan ALS.

Wil je het shirt bestellen (10% van de opbrengst gaat naar Stichting ALS), dan kan dat in Fortuna’s webshop. Je kunt hier ook een donatie maken ten gunste van Stichting ALS.


Het shirt gedragen door een andere exponent van Fortuna’s jeugdopleiding

Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live beeldverslag.