Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen Almere City (aftrap: 20.00 uur) geen beroep doen op Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz (beiden geblesseerd) en Úmaro Embaló (op zoek naar een nieuwe club). Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Kaj Sierhuis en Alessio da Cruz staan langdurig buitenspel met knie- en voetblessures. Beiden zijn druk bezig met hun revalidatie, maar dat wil niet zeggen dat ze geen tijd hebben om de spelers aan te moedigen. Zo zagen we Kaj Sierhuis afgelopen zondag in Deventer.


Sierhuis is aanwezig in Deventer om zijn ploegmaten te steunen

Samuel Bastien maakte afgelopen zondag zijn debuut in het geel-groen. Hij speelde 15 minuten. De middenvelder heeft er ondertussen een trainingsweek opzitten, waarin hij zijn medespelers beter heeft kunnen leren kennen en de rol die Danny Buijs voor hem in gedachte heeft, kunnen bestuderen.

We verwachten dat Buijs voorlopig voorzichtig zal zijn met het inzetten van Bastien.


Buijs legt Bastien in Deventer  uit wat hij wil van de middenvelder

Úmaro Embaló is nog steeds op zoek naar een nieuwe club en traint en speelt daarom niet mee bij Fortuna Sittard. Ook vandaag is de Portugees afwezig.

De tijd begint wel een beetje te dringen, want de transfermarkt sluit op 2 september.


Embaló zoekt een nieuwe club

Tegenstander Almere City bleef vorig seizoen als debutant in de Eredivisie vrij eenvoudig overeind. Almere had na 34 wedstrijden vijf punten meer dan nummer zestien Excelsior Rotterdam.

Almere City verloor in de zomer sterkhouders Damian van Bruggen, Álvaro Peña, Rajiv van La Parra, Yoann Cathline en Peer Koopmeiners. Trainer Alex Pastoor vertrok ook.

City haalde er een resem nieuwe, veelal onbekende, spelers voor terug. Het is een bekend gegeven, ook in Sittard. Trainer Hedwiges Maduro moet met ze aan de slag. We vermoeden dat behoud het hoofddoel is in Almere.

Twee van die aanwinsten (Baptiste Guillaume en Ricardo Visus) liepen tegen een directe rode kaart aan in het eerste competitieduel en zijn er vanavond dus niet bij. Almere verloor bovendien het openingsduel thuis tegen AZ.

Vorig seizoen trof Fortuna Sittard Almere City driemaal. Fortuna versloeg Almere City in het bekertoernooi in Almere en bleef ook ongeslagen in de twee competitieduels, die vier punten opleverden.


In Almere ging het er zo verhit aan toe dat Siovas in een dwangbuis moest worden gestopt

Speler om in de gaten te houden? Een van de sterkhouders die bleef is topscorer Thomas Robinet. De Fransman scoorde elfmaal vorig seizoen en had dus een belangrijke rol in het behoud van Almere City. Taak aan onze verdedigers om de spits uit te schakelen.


Voor tips volstaat een belletje naar Griekenland

Daar waar Almere City een vervelende start van de competitie kende, waren er alleen maar vrolijke gezichten in het Sittardse kamp. Fortuna pakte drie punten in Deventer.

Daar waar Fortuna de afgelopen seizoenen werd weggeblazen in Deventer, bleef Fortuna nu overeind en trok de lakens naar zich toe middels twee fraai opgezette aanvallen en dito afwerkingen. Danny Buijs zal een tevreden man zijn geweest.

We vermoeden dan ook niet dat hij zijn basiself overhoop gaat gooien. Ook al niet omdat Américo Branco er nog niet in is geslaagd verdere versterkingen voor de aanval en het middenveld vast te leggen.

Doelman Mattijs Branderhorst onderscheidde zich in Deventer enkele malen bij een 0-0 stand en deed dus al onmiddellijk waar hij voor gehaald is: punten pakken. Hij zal vanavond vast opnieuw onder de lat staan.


Branderhorst staat voor zijn thuisdebuut

Centraal in de verdediging verwachten we Shawn Adewoye en Rodrigo Guth. Aanvoerder Ivo Pinto, die deze week zijn contract verlengde, speelt aan de rechterkant. Mitchell Dijks speelt aan de linkerkant.

Op het middenveld verwachten we Loreintz Rosier en Ryan Fosso in controlerende rollen. Josip Mitrović speelt als aanvallende middenvelder, terwijl Alen Halilović als een valse rechtsbuiten fungeert. We verwachten iets meer speeltijd voor Samuel Bastien, maar hij begint op de bank.


Halilović nadat hij heeft toegeslagen in Deventer

In de voorhoede speelt Kristoffer Peterson, die in de voorbereiding bleekjes voor de dag kwam, maar in Deventer onmiddellijk uitpakte met een puike assist, aan de linkerkant. Makan Aïko speelt in het centrum van de aanval.


Aïko liet zich in Deventer onmiddellijk opmerken

Oud-Fortunezen bij Almere City? We herkennen Álex Carbonell. De Spanjaard speelde gedurende het seizoen 2019/20 op huurbasis in Sittard. De middenvelder kon echter niet overtuigen. Hij speelde zeventien Eredivisieduels voor Fortuna, waarvan tienmaal als invaller.

Almere City geeft Carbonell een tweede kans in de Eredivisie. Vorige week ontbrak Carbonell in de selectie vanwege blessureleed. Hij is op de weg terug, maar of hij vanavond al inzetbaar is, is een vraagteken.


Als Álex Carbonell speelt vanavond, speelt hij tegen een andere oud-FC Barcelonaspeler: Alen Halilović

Laatste overwinning thuis tegen Almere City? 19 Augustus 2023. Vorig seizoen won Fortuna thuis van Almere City. Het leek een makkelijke avond te gaan worden, want Fortuna kwam via treffers van Hamdi Akujobi (eigen doel) en Loreintz Rosier op een 2-0 voorsprong.

De aansluitingstreffer van Thomas Robinet kwam uit het niets, maar leverde wel een spannende tweede helft op, die Fortuna overleefde.


Eind goed, al goed in augustus 2023

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Almere City: W-W-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-..-..-..-..

De KNVB stuurt scheidsrechter Joey Kooij naar Sittard. Kooij vinden we terug op plek twee in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘.

De man mag er dan volgens Roel Janssen helemaal niks van kunnen (en wie zijn wij om het met Roel oneens te zijn?), de warrigheden van Kooij vallen beduidend vaker in Fortuna’s voordeel dan in Fortuna’s nadeel uit.

Afgelopen seizoen floot Joey Kooij de twee competitieduels van Fortuna tegen RKC Waalwijk. Fortuna raapte zes punten.


Kooij: vrije trap voor Córdoba

VAR Bas Nijhuis vinden we terug op plek elf in bovenstaande lijst, met een vrijwel neutrale score. Logisch: een scheidsrechter die nergens voor fluit, heeft gemiddeld genomen geen invloed op het spel.

Dit seizoen levert elke vijfde, tiende en eerstvolgende gele kaart een automatische uitsluiting van een competitieduel op. Vorige zondag kreeg alleen Loreintz Rosier geel. Zijn teller staat dus op één.


Rosier pakte de eerste gele kaart van het seizoen

Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye, Guth, Dijks; Rosier, Fosso, Mitrović; Halilović, Aïko en Peterson.

Het Fortuna Sittard stadion opent zijn deuren om 18.00 uur. Tegen die tijd is ook de fanshop in het stadion open (open voor en na de wedstrijd). Hetzelfde geldt voor het supportershome. Fortuna organiseert ook een fanplein dat ook om 18.00 uur start.


Zorg dat je erbij bent, aan de Milaanstraat

Ben je niet in de gelegenheid om naar het Fortuna Sittard Stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2, voor een live verslag van de wedstrijd.