Fortuna heerst in de eerste helft en neemt een 0-2 voorsprong. In de tweede helft kan Almere City daar te weinig tegenoverstellen om aanspraak te maken op meer. Fortuna bekert dus verder. 


17 januari 2024

Fortuna bekert verder

Almere City FC 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 25. Sierhuis 0-1, 42. Sierhuis 0-2, 92+2. Hansen 1-2.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Voet; Rosier, Ferati (89. Vita), Oratmangoen (89. Fofana); Griffith (75. Peterson), Sierhuis (75. Belkheir), Córdoba (81. Dijks).
Toeschouwers: 3.513.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Het is rond de klok van 15.30uur als uw verslaggever zich, naar buiten kijkend, afvraagt of hij echt van plan is naar Almere te gaan?

Niet veel later vliegt er ergens diep in de periferie van Sittard sneeuw door de lucht en verschijnt een auto van onder een dik pak sneeuw. We zijn vertrokken voor een kort maar bar tochtje door de stad richting het Fortuna Sittard Stadion.

Wat normaliter een dikke tien minuten zou moeten duren, duurt nu een half uur. Prima, iedereen in het verkeer past zich een beetje aan, dus geen problemen.

Rond 16.00uur zien we het stadion en de supportersbus is er ook al. Het moet zo wat de enige bus in de regio zijn, die zonder vertraging rijdt.

Sterker nog, de bus vertrekt vijf minuten te vroeg. We begrijpen best dat de organisatie, gegeven de aanstaande chaos op de weg, waar mogelijk tijdwinst wil boeken, maar vertrekken voor de officiële vertrektijd? Dat is toch een brug te ver.

Hoe dan ook, een supporter rijdt achter de bus aan en zal in Nederweert instappen.

De buschauffeur mijdt lange tijd de A2, waar het blijkbaar chaotisch is. Dat blijkt een prima beslissing, want alhoewel de sluipwegen ook druk zijn, blijven we progressie boeken en komt een veilige en tijdige aankomst in Almere nooit in gevaar.

Achter Eindhoven is er geen sneeuwoverlast meer. Daar houden de logistieke ongemakken dus op. Rond 19.30uur draaien we de parkeerplaats van het Yanmar Stadion in Almere op.

De voorbereiding is dan in volle gang. We zien dat Michael Verrips in doel staat. De doelman is teruggekeerd en moet met Luuk Koopmans de positie in het doel betwisten.

Achterin is er een wijziging. Mitchell Dijks kan geen drie duels spelen in acht dagen en slaat deze bekerwedstrijd over. Siemen Voet speelt als linksback.

Op het middenveld krijgt Alen Halilović rust. Ragnar Oratmangoen speelt op zijn plek. Dat betekent dat er ook een wijziging is in de aanval, want Oratmangoen zakt een linie terug. Het levert Iman Griffith een basisplek op.


Halilović begint op de bank

Het veld is weliswaar sneeuwvrij, maar wel bevroren, waardoor combinatievoetbal niet makkelijk zal worden. Of we er vanuit het uitvak, waar uiteindelijk 219 supporters plaatsnemen, veel van zullen zien is twijfelachtig. Het zicht vanuit het uitvak houdt niet over, maar we gaan niet zeuren.


Het uitvak in Almere

Als scheidsrechter Allard Lindhout, slotlicht in onze lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, de wedstrijd in gang zet, kan het gevecht om een plek bij de laatste acht in het vaderlandse bekertoernooi beginnen.


Lindhout en zijn assistenten

Al snel wordt duidelijk dat Fortuna de ploeg is die makkelijker voetbalt. Bovendien is Fortuna ook de ploeg die scherper is in de duels, met name op het middenveld. Handig, want op zo’n veld mag je niet verwachten dat elke pass loepzuiver zal zijn en dus zullen er veel duels komen.


Oratmangoen speelde nuttig op het middenveld

Toch is de eerste goede mogelijkheid voor Almere City. Thomas Robinet stuurt Yann Kitala naar de achterlijn, die voortrekt op Jason van Duivenbode, maar die tikt de bal naast het doel van Verrips.

Het zal lange tijd de enige kans zijn die Almere City krijgt, want Fortuna is de bovenliggende ploeg.


Rosier zorgt voor controle

Na 25 minuten betaalt zich dat ook uit op het scorebord.

Fortuna krijgt een corner. Wie trainingen van Fortuna volgt, weet dat Fortuna daar veel op oefent. Ragnar Oratmangoen trekt de bal voor bij de tweede paal, waar Fortuna’s luchtmacht postvat.

Siemen Voet kopt de bal richting de doelmond en dan gaat het om scherpte. Fortuna is al de hele eerste helft scherper dan Almere dus is het niet verrassend dat een Fortunees als eerste reageert.

Dat is Kaj Sierhuis, die de bal voorbij doelman Nordin Bakker tikt: 0-1.


Sierhuis heeft toegeslagen

Ook na die treffer blijft Fortuna controle houden over het duel. Fortuna wint zowat zeven van de tien duels en dus brandt hier voorlopig niets aan.

In het uitvak druppelen zo nu en dan nog sneeuwslachtoffers binnen. Sommigen hebben de openingstreffer dus gemist. Fortuna bedient die supporters op hun wenken, door de eerste treffer vijf minuten voor de rust te repliceren.

Ragnar Oratmangoen trekt de bal, opnieuw vanuit een corner, voor. Yann Kitala raakt de bal verkeerd. Siemen Voet reageert als eerste en tikt de bal richting Kaj Sierhuis, die ook als eerste reageert en de bal opnieuw achter Bakker tikt: 0-2.


Sierhuis heeft opnieuw toegeslagen

Daarmee krijgt Fortuna precies wat het verdient na 45 minuten voetbal: een ruime voorsprong. Naast de doelpunten kreeg Fortuna ook nog kansen via de vleugelspelers Iman Griffith en Iñigo Córdoba. Almere City kan daar weinig tegenover stellen.

Oh en dan was er nog een derde treffer van Kaj Sierhuis, die de bal van een meter of veertig achter Bakker ramt. Geweldige goal, jammer dat Sierhuis buitenspel stond.


Sierhuis legt aan voor een schot dat doel zal treffen

Ruststand: 0-2.

In de rust gebeurt er niet veel in Almere. De sneeuw biedt uitkomst. Er ontstaat een sneeuwballengevecht tussen de Fortuna-aanhang en de Almere supporters achter het doel. Het probleem voor de werper is dat hij, vanwege een schot tussen beide tribunedelen, niet kan zien of de sneeuwbal doeltreft. Dat laatste is toch driekwart van de pret.


De schaarse sneeuw werd nuttig aangewend

We gaan snel door naar de tweede helft. Bij Fortuna geen wijzigingen. Almere wisselt driemaal. Trainer Alex Pastoor was vast niet tevreden over die eerste helft.

Almere wordt wat energieker in de duels en dus wordt deze wedstrijd lastiger voor Fortuna. Almere stapt ook over naar plan B: diepe ballen droppen in ons strafschopgebied.

Maar wie staat daar? Rodrigo Guth (1,91m), Dimitris Siovas (1,92m) en Siemen Voet (1,90m). Fortuna komt voorlopig dus niet in de problemen, want onze luchtmacht kopt veel weg.


Guth gaat weinig kopduels verliezen

Het fellere Almere City muilkorft wel Fortuna’s aanval, alhoewel Kaj Sierhuis snel na rust een mooie kans krijgt op zijn derde treffer. Hij schiet de bal echter over het doel van Bakker.

Het zal de enige kans zijn die Fortuna in de tweede helft afdwingt. Dat is jammer, want Fortuna zou veel meer moeten kunnen doen met de ruimte die Almere gedurende de tweede helft weggeeft.

Dat lukt niet, het blijft voorlopig 0-2.

Dat lijkt een comfortabele voorsprong, maar als een bal goed valt voor Almere City, zijn de rapen hier gaar. Dat gebeurt voorlopig niet, ondanks enkel hachelijke momenten voor ons doel.

In het uitvak verwelkomen we de bankzitters die zich voor het uitvak warmlopen. Sadik Fofana, Mitchell Dijks en Alen Halilović worden getrakteerd op liedjes.


Fofana werpt zijn lichaam in de strijd

In blessuretijd komt de aansluitingstreffer er dan toch. De ingevallen Mouhamed Belkheir verliest de bal aan de rand van ons strafschopgebied.

In twee tijden krijgt Almere de bal toch voor het doel via Rajiv van La Parra. Via de rug van Siemen Voet komt de bal bij Kornelius Hansen die via Loreintz Rosier binnenschiet: 1-2.

Een fraaie flipperkasttreffer die Almere op basis van de druk die ze uitoefenen wellicht ook wel verdient.

Van de vijf minuten blessuretijd zijn er nog drie over.

Dit gaat toch zeker niet nog mis?

In het uitvak zit echt niemand te wachten op een verlenging!

Nee, het gaat niet mis. Nu speelt Fortuna het duel vakkundig uit zonder nog iets weg te geven. Eindstand: 1-2.

Fortuna voegt zich bij de laatste acht van het bekertoernooi. Fortuna was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft; Almere had licht voordeel in de tweede helft. Als je dan alles bijmekaar telt, verdiende Fortuna de winst over negentig minuten.


Spelers en publiek vieren de kwalificatie

De spelers melden zich na afloop van het duel bij het uitvak. Daar wordt de kwalificatie uitbundig gevierd. Kaj Sierhuis, die zeven van de laatste tien Sittardse treffers maakte, krijgt individuele aandacht.


Sierhuis zweept het publiek op!

Dat laatste geldt ook voor Tijjani Noslin die uit het niets opduikt op het veld bij het uitvak. Noslins straf zit erop, komende zaterdag is hij er weer bij.


Noslin duikt op!

Vervolgens kunnen we beginnen aan de terugreis. We zijn benieuwd hoe de snelwegen er in het zuiden bijliggen. Die blijken er twee uur later goed bij te liggen. Rond een uur of 00.30uur draaien we de snelweg af, ter hoogte van VDL Nedcar.

Vandaag was natuurlijk een zwarte dag voor Nedcar. We wensen iedereen die daar recentelijk of binnenkort zijn baan verloor/verliest veel sterkte. Het is een hard gelag.

Even later zijn we terug bij het Fortuna Sittard stadion. Toch weer een dag, die je niet snel gaat vergeten.

Zaterdag gaat het verder.

Waar? In Almere.

Tot dan!