De onafhankelijke aanklager van de KNVB start een vooronderzoek naar de uitlatingen van Roel Janssen in een interview na afloop van het duel Fortuna Sittard – FC Emmen. Janssen maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij verweet scheidsrechter Joey Kooij incompetentie. Die conclusie trok de Fortunees op basis van meerdere wedstrijden die hij Kooij aan het werk had gezien.

De aanklager zal een vooronderzoek starten om te achterhalen of Janssen met zijn uitspraken “de belangen van de sectie betaald voetbal of de voetbalsport in het algemeen schaadt”, meer specifiek of Janssen de arbitrage in diskrediet heeft gebracht.

We herinneren ons nog Leonid Slutsky die in 2019 over scheidsrechter Serdar Gözübüyük zei dat “hij absoluut de slechtste scheidsrechter ter wereld is, de slechtste die ik ooit heb gezien.” Het leverde Slutsky een schorsing van twee duels waarvan een duel voorwaardelijk op.

Of John van den Brom die in 2020 scheidsrechter Siemen Mulder ‘wat een lul, joh’ toeriep. Ook Van den Brom kreeg twee duels schorsing van de aanklager waarvan een voorwaardelijk.

Eerder dit jaar moest Roger Schmidt zich melden bij de de aanklager omdat hij scheidsrechter Bas Nijhuis verweet expres tegen PSV te fluiten. Dat gaat een stapje verder dan de bovenstaande gevallen (inclusief Roel Janssen), want Schmidt verweet Nijhuis partijdigheid; niet incompetentie. Hoe dan ook, ook Schmidt kreeg twee duels schorsing waarvan een voorwaardelijk.

Het ligt dus voor de hand dat Janssen voor zijn openhartigheid in het interview ook twee duels geschorst zal worden, waarvan een duel voorwaardelijk. Tel daar de uitsluiting voor de rode kaart bij op en het ligt voor de hand dat Janssen twee duels gaat missen: uit bij ADO Den Haag en thuis tegen FC Twente.

Bron: VI