Fortuna heeft de oefenwedstrijd tegen UEFA –cup winnaar FC Porto verloren met 4-1. Het ging echter niet zo makkelijk voor Porto als ze waarschijnlijk vooraf gedacht hebben. Het was zelfs zo dat bij rust de Sittardse formatie met 0-1 leidde.

Voor de wedstrijd was er een busreis georganiseerd door FortunaHome. Deze vertrek om 14:30 uur en leidde ons met enkele tussenstops naar Osnabruck. Daar werd op neutraal terrein de oefenwedstrijd gespeeld in een mooi authentiek stadion, met mooie staantribunes. Even dachten we weer dat we ons op de Baandert bevonden, maar toen de spandoeken niet tegen het hek mochten worden opgehangen wisten we wel beter.

Fortuna begon de wedstrijd met dezelfde opstelling als die er tegen VV Born was en dit lijkt ook de opstelling voor de eerste divisie te worden, mits er niks geks gebeurd. In het doel stond Rein Baart. De verdediging bestond uit Bart Meulenberg, Paul Janssen, Jochem van der Hoeven en Marcel Akerboom. Op het middenveld waren Geert Brusselers, Tom Daemen, Dario Cagnazzo en Georges Tychon te vinden. Tenslotte de aanval waarin Joos van Barneveld en Harrie Gommans bivakkeerden.

De wedstrijd begon zoals verwacht werd. Fortuna werd in de verdediging gedrukt en Porto wist soms met geniaal voetbal enkele kansen te creëren. Dit soort voetbal heb ik al enkele jaren niet meer op de Nederlandse voetbalvelden gezien. Het simpel aannemen van een bal en daarna meteen gezien hebben dat je medespeler vrijstaat, om hem met een subtiele pass nauwkeurig weten te bereiken. Hogeschoolvoetbal was een term die hierbij paste. Echter hoort bij het voetbal ook het fenomeen doelpunten maken. Maar de Portugezen hadden hun vizier nog niet op scherp staan en wisten hun kansen niet te benutten. Ongeveer tien minuten voor rust wist Fortuna de eerste aanval te creëren, jawel de eerste, Fortuna was gewoon nog niet bij machte geweest om de Portugezen ongerust te maken. Bart Meulenberg zette aan de linkerflank een combinatie op met Geert Brusselers en dit lukte warempel. Het lukte zelfs zo goed dat Brusselers de bal in het doel wist te frommelen voor de nummer 99 van Porto, Vitor Baia. Grote vreugde in het vak vol Fortunezen, ongeveer een tachtig supporters, die de lange reis hadden gemaakt. Na de openingstreffer schakelde Porto nog een tandje bij, maar Fortuna wist stand te houden tot het rustsignaal. Ondertussen had de trainer van Porto ook al gereageerd door de complete reservebank op pad te sturen om zich warm te lopen en het compleet falende eerste elftal te vervangen.

In de rust werd de catering van het stadion maar eens opgezocht. De bratwursten vond gretig aftrek en ook het bier kon niet aangesleept worden (zelfs de koeling begaf het onder de druk, voor de wedstrijd). Niet dat er een ster moet worden uitgereikt, maar het was toch beter als we bij menig eerste divisie club te verteren krijgen.

Na rust werd Bart Meulenberg bedankt voor zijn voorbereidende actie en mocht dus in de kleedkamer achterblijven ten faveure van David Klimek. Niet dat dit van doorslaggevende aard was voor de wedstrijd, maar het feit was wel dat er tien minuten na de rust al twee treffers van Porto inlagen. Het was zelfs voor Rein Baart allemaal niet meer bij te houden, hoeveel ballen er bij hem in de buurt kwamen. De 2-1 stand stond toch wel een behoorlijk tijdje op het scorebord (als dat er was) en daar kon mening Fortuna-supporter toch dik tevreden mee zijn. In de laatste tien minuten (nadat ook Samir El Gaaouiri, Prince Rajcomar en Laszlo Mesazaros in het veld waren gebracht) scoorde FC Porto nog twee keer, waarvan zeker de laatste een ware schoonheid was. Ook Roeland Gerearts en Tycho Steegs mochten nog even de europese sfeer meeproeven, maar daarna vond de (slecht fluitende) scheidsrechter het wel genoeg. Een 4-1 eindstand tegen een Europese topper valt dan ook alleszins mee, zeker als wordt bekeken hoe de wedstrijd zich ontwikkelde.

Na de wedstrijd kwamen de spelers en technische staf ons nog bedanken voor de vocale steun, waarna we ditmaal zonder begeleiding van de “groenen” ons naar de bus konden begeven.

De terugreis verliep zeer spoedig. Steekwoorden waren gesprongen biervat, tomatensoep en There’s only one Jimmy Grimble. Al met al een geslaagde reis, die we rond 1 uur in de nacht op Sittardse grond beëindigden.

Evert.

De foto’s:


De groenen

Authentieke tribune

Oplopen elftallen

Bedankje vooraf

Even oppeppen

Aftrap

Vrije trap Daemen

Vrije trap Porto

Buitenkantje voet

Helemaal vrijgespeeld

Porto in de aanval

Bedankje achteraf

Goede stemming