Trainer Danny Buijs kan vanmiddag tijdens het uitduel bij PEC Zwolle (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over Tijjani Noslin en Oğuzhan Özyakup. Er staan vraagtekens achter de namen van Luuk Koopmans en Iñigo Córdoba. Dimitris Siovas keert terug van licht blessureleed, Tom Hendriks keert terug van een schorsing.

Dimitris Siovas liet het bekerduel van afgelopen woensdag links liggen. Hij was al een twijfelgeval voor het duel tegen FC Utrecht, maar kon afgelopen zaterdag toch de negentig minuten vol maken. Uit voorzorg speelde hij in Nijkerk doordeweeks niet mee.

Siovas trainde deze week mee met de selectie en is dus speelklaar voor het duel met PEC Zwolle.

Tijjani Noslin raakte geblesseerd aan een hamstring in het duel tegen PSV en miste vervolgens het duel tegen FC Utrecht en het duel tegen Sparta Nijkerk.


Noslin voelde de bui al hangen in Eindhoven

De aanvaller heeft inmiddels wel al zijn rentree gemaakt op de trainingsvelden, maar voorlopig traint hij (grotendeels) individueel. Het duel tegen PEC Zwolle komt dus te vroeg. Wellicht is hij volgende week, wanneer Fortuna Heracles Almelo ontvangt, wel weer van de partij.

Iñigo Córdoba viel geblesseerd uit tijdens het duel tegen FC Utrecht. Het kostte hem deelname aan het duel tegen Sparta Nijkerk.


Zien we dit soort acrobatiek vandaag weer?

Córdoba heeft inmiddels de training hervat, maar gisteren op de afsluitende training, trainde hij gedeeltelijk apart. We vermoeden dat trainer, medische staf en speler vandaag de knoop doorhakken over het al dan niet meespelen in Zwolle.

Oğuzhan Özyakup miste de duels tegen FC Utrecht en tegen Sparta Nijkerk. Scans, die hij liet maken, wezen geen schade uit, waardoor hij de training deze week heeft hervat in aangepaste vorm. Ook hij trainde (gedeeltelijk) apart op de afsluitende training.

Hopelijk kan hij komende week definitief aansluiten op het trainingsveld, waardoor hij volgende week terug kan keren in de wedstrijdselectie.


Özyakup was eenmaal trefzeker dit seizoen, thuis tegen FC Volendam

Luuk Koopmans debuteerde afgelopen woensdag voor Fortuna Sittard in Nijkerk. Veel plezier beleefde de doelman er niet aan, want hij moest zich in de rust geblesseerd laten vervangen.

Van de opgelopen enkelblessure is Koopmans nog niet geheel hersteld, waardoor hij de veldtraining heeft moeten laten schieten, ook de afsluitende training gisteren.

Voor een veldspeler betekent niet (voluit) trainen doorgaans niet spelen, maar bij een keeper is enige conditionele achterstand wellicht overkomelijk. Wellicht is Koopmans er vandaag toch bij.


Koopmans in actie in Nijkerk

Wie er ook opnieuw bij is, is Tom Hendriks. Hendriks pakte vorig weekend rood in de kleine derby tussen Fortuna Sittard O21 en Roda JC O21 en kreeg daarvoor een duel schorsing opgelegd voor het eerstvolgende duel van Fortuna Sittard O21.

Tot die tijd mocht hij voor geen enkel elftal van Fortuna Sittard uitkomen. Dat eerste duel van Fortuna Sittard O21 was gisteren tegen FC Eindhoven O21 (2-0 nederlaag in Eindhoven), dus miste de doelman het bekerduel van afgelopen woensdag. Nu hij zijn straf heeft uitgezeten, mag Hendriks vandaag weer uitkomen voor het eerste elftal.

Doorgaans neemt Danny Buijs drie doelmannen mee in zijn wedstrijdselectie. Mocht Luuk Koopmans toch afhaken dan gaat Boaz Broekmans vast opnieuw mee, die in Nijkerk ook bij de selectie zat (woensdag als vervanger van de geschorste Tom Hendriks).


Broekmans tijdens de warming-up in Nijkerk

Tegenstander PEC Zwolle is het seizoen, als promovendus, aardig begonnen met voorlopig een negende plek als resultaat. De Zwollenaren hebben een punt meer dan Fortuna Sittard. Daarover dus geen klachten.

De nederlaag in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi die PEC woensdag leed bij tweededivisionist AFC, zorgde wel voor commotie.

De vraag is natuurlijk hoe herstelt PEC zich van die nederlaag? In een interview met De Stentor, bespeurt trainer Johnny Jansen revanchegevoelens in de spelersgroep, waarvan Fortuna vast het slachtoffer moet worden.

Vanmiddag moet blijken of Jansens wens de vader is van zijn gedachte of dat de Blauwvingers Fortuna inderdaad onder de voet gaan lopen.

Speler om in de gaten te houden? Lennart Thy. De Duitser speelde namens PEC Zwolle en Sparta Rotterdam zeven eredivisieduels tegen Fortuna Sittard. Daarin scoorde hij zesmaal. De spits scoort dus makkelijk tegen Fortuna Sittard. Het is overigens nog niet zeker dat hij kan spelen.


Een lastige klant, zo ondervond ook Roel Janssen

In tegenstelling tot PEC Zwolle voorkwam Fortuna woensdag een vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi. Milan Robberechts dwong een penalty af in Nijkerk die Alen Halilović benutte. Het bleek voldoende voor de overwinning.

Pover? Als je de resultaten van de eredivisionisten erbij pakt tegen ploegen uit de tweede of derde divisie, dan wordt duidelijk dat een oorwassing eerder uitzondering dan regel is.

  1. Groene Ster 0 Vitesse 1
  2. OJC Rosmalen 1 Almere City FC 8
  3. Koninklijke HFC 1 Go Ahead Eagles 4 (na verlenging)
  4. HHC Hardenberg 2 Heracles Almelo 0
  5. Sparta Nijkerk 0 Fortuna Sittard 1
  6. IJsselmeervogels 0 Sparta Rotterdam 2
  7. AFC 1 PEC Zwolle 0


Fortuna gleed niet uit over de eerste-ronde-bananenschil

Dat laat onverlet dat Fortuna tegen Sparta Nijkerk opnieuw moeizaam tot scoren kwam. Een probleem dat zich al wat langer manifesteert. Danny Buijs werkt er hard aan op de trainingen, maar tastbaar resultaat heeft dat nog niet opgeleverd. Het ontbreken van Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba op de training helpt dan natuurlijk ook niet.

In de achterhoede verwachten we dat Buijs terugvalt op zijn favoriete verdediging. Dat betekent Ivor Pandur op doel, met voor hem een viermansverdediging. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas (voor wie Siemen Voet plaats zal moeten maken).

Op de linksbackpositie verwachten we een wisseling van de wacht. Mitchell Dijks is geheel fit en klaar voor negentig minuten voetbal. We verwachten hem in de basis. Dat zou dan ten koste gaan van de basisplek van Rémy Vita.


Dijks lijkt opnieuw klaar voor een basisplek

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Dat betekent dat Fortuna zal aantreden met een controlerend blok: Loreintz Rosier en Deroy Duarte. Alen Halilović is de derde middenvelder, die het spel dirigeert.

In Nijkerk speelde Iman Griffith een verdienstelijke wedstrijd, alhoewel het concurrent Milan Robberechts was die de beslissende doorbraak forceerde. De Belg forceerde de penalty. We vermoeden dat Griffith opnieuw in de basis start aan de rechterflank.

Nog in Nijkerk slaagde Kaj Sierhuis er niet in zijn vertrouwen op te vijzelen. De spaarzame kansen die hij kreeg, liet hij opnieuw onbenut. We verwachten wel dat hij in Zwolle een nieuwe kans krijgt.

De keuze aan de linkerflank zal afhangen van de beschikbaarheid van Iñigo Córdoba. Is de Bask fit, dan speelt hij. Zoniet, dan verwachten we Ragnar Oratmangoen in de basis.


Oratmangoen zal het Baskische medische bulletin in de gaten moeten houden

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? Nee, we komen in Zwolle niemand tegen met een Sittards verleden.

Aan Sittardse zijde heeft Siemen Voet op de Zwolse loonlijst gestaan in het seizoen 2021/22. Hij speelde er zeventien duels, waaronder het competitieduel tegen Fortuna Sittard in Zwolle, waarover zodadelijk meer.


Voet poogt de bom Flemming te ontmantelen 

Laatste overwinning uit bij PEC Zwolle? 11 December 2021. De laatste maal dat Fortuna in Zwolle aantrad, leverde het drie punten op. Fortuna had zes competitieduels op rij verloren en snakte naar een overwinning. Die kwam er in Zwolle.

Het duel kreeg de verdiende winnaar door een treffer, die er kwam na een fout van Zwolle-doelman Kostas Lamprou. Met zijn dikke teen punterde Nigel Lonwijk de bal over de lijn. Het is nog steeds zijn enige doelpunt ooit op seniorniveau.


Een enorm belangrijke treffer in een seizoen waarin elk punt telde

Nigel Lonwijk speelt tegenwoordig op huurbasis bij Grasshopper Club in Zürich. Nu ja, hij speelde dit seizoen pas een duel in de Zwitserse super league. Dus echt vlotten wil het nog niet met zijn carrière.


Maar deze treffer neemt hem nooit meer iemand af!

Laatste vijf competitieduels uit bij PEC Zwolle: W-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-V-V

De KNVB vaardigt Danny Makkelie af als scheidsrechter om het duel in goede banen te leiden. Voor het eerst dit seizoen treffen we een scheidsrechter uit de top zeven van de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. Makkelie staat namelijk op plek twee. Prima scheidsrechter.

Dat neemt niet weg dat we de laatste twee duels onder zijn leiding verloren. De laatste maal dat we Makkelie tegenkwamen was vorig seizoen thuis tegen Go Ahead Eagles. Een wedstrijd waarin Fortuna geen reden had naar de scheidsrechter te wijzen, maar eigenlijk alleen in de spiegel moest kijken.


Voorafgaand aan de wedstrijd was het nog gezellig

Makkelie bewaart speciale herinneringen aan Fortuna Sittard. In december 2005 debuteerde hij namelijk in het betaalde voetbal in het Wagner & Partners stadion. Destijds nam Fortuna het op tegen Stormvogels/Telstar. Het zou op 0-0 eindigen.

Opstelling van Fortuna die avond? Guido Budziak, László Mészáros, Marcel Akerboom, Ronald Dassen, Edwin Hermans, Joos van Barneveld (74. Tom Daemen), Tomas Daumantas (74. Žarko Grabovač), Joep Op den Kamp, Lionel Lord, Emrullah Güvenç (61. Aziz Moutawakil), Wasiu Taiwo.

Makkelie wordt geassisteerd door Clay Ruperti die vanuit de VAR-cabine over zijn schouder meekijkt. Ruperti floot nog nooit een competitieduel van Fortuna Sittard, dus ook geen notering in bovenstaande lijst. Hij floot wel ooit een bekerduel van Fortuna Sittard in Noordwijk in het seizoen 2017/18.


Ruperti is een volleerd muntjesgooier

Dat wil niet zeggen dat hij nog nooit invloed heeft gehad op een duel van Fortuna Sittard als VAR. Wie zou namelijk het duel in Leeuwarden van afgelopen seizoen nog vergeten?

Ergens in de tweede helft stond Fortuna 1-0 achter in Leeuwarden en trok scheidsrechter Jeroen Manschot rood voor Rodrigo Guth na een overtreding in het strafschopgebied op Mitchell Paulissen die Cambuur ook nog een penalty opleverde.

Ruperti draaide het om vanuit de VAR-cabine. Geen rood voor Guth, geen penalty voor SC Cambuur, maar een penalty voor Fortuna Sitttard, na een eerdere overtreding op Burak Yilmaz, die Manschot over het hoofd had gezien.

Alsof het nog niet genoeg was, zette Clay Ruperti ook nog een streep door een penalty die Jeroen Manschot gaf aan SC Cambuur in blessuretijd. Kortom, Ruperti is een prima VAR.


Guth feliciteert Yilmaz na zijn doelpunt, iets wat we een minuut eerder niet gedacht hadden

Diezelfde Rodrigo Guth staat dit seizoen nog steeds op pelt. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het volgende competitieduel.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Duarte, Halilović; Griffith, Sierhuis, Oratmangoen (Cordóba?).

Er zullen 290 Fortunezen aanwezig zijn in het uitvak van het MAC3PARK stadion in Zwolle. De 130 busreizigers melden zich om 10.45uur bij het uitvak van het Fortuna Sittard Stadion. De 160 automobilisten kunnen vanaf 13.15uur hun omwisselbiljetten omruilen voor entreekaarten bij het uitvak van het MAC3PARK stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar Zwolle te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live verslag van het duel.