Na een eerste helft vol kansen gaat FC Volendam met een voorsprong aan de thee. Maar na rust zet Fortuna, mede ingegeven door enkele succesvolle wissels, de scheve situatie recht en geeft ‘De Wijdbroeken’ geen schijn van kans. Fortuna beschikt in elke linie over méér kwaliteit en drukt dat in de score uit. Een combinatie van een verkeerde eindpass en goed keeperswerk aan Volendamse zijde zorgt ervoor dat de score nog beperkt blijft. Door de overwinning kunnen we met vertrouwen de komende zware wedstrijden tegemoet zien…


16 september 2023

Fortuna overmeestert Volendam

Fortuna Sittard 3 FC Volendam 1

Doelpuntenmakers: 40. Kuol 0-1, 59. Özyakup 1-1, 66. Noslin 2-1, 89. Halilović 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (86. Vita); Duarte, Rosier (55. Özyakup), Halilović (90. Oratmangoen); Noslin (86. Lazetić), Sierhuis (55. Belkheir), Córdoba.
Toeschouwers: 9.238
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel: Dijks.
Rood: -.

Vanavond staat alweer het derde thuisduel en de eerste BetCity-derby van het seizoen 23/24 op het programma. Tegenstander is FC Volendam dat afgelopen seizoen indruk maakte in alle Nederlandse uitvakken door ze geregeld uit te verkopen. Maar inmiddels is de Volendamse dadendrang in licht mate afgenomen aangezien ‘slechts’ een honderdtal ‘Wijdbroeken’ de A2 afzakt om de wedstrijd bij te wonen.

Vanavond missen we ook de pen van onze vaste schrijver van wedstrijdverslagen aangaande thuisduels. Vanwege familieomstandigheden geeft Peter bij hoge uitzondering de pen door aan mij. We missen niet alleen Peters woorden, maar ook de aanwezigheid van zijn vader. In 1963 bezoekt hij al wedstrijden van RKSV Sittardia, één van Fortuna’s voorlopers.

Na de samensmelting van Sittardia en Fortuna ’54 blijft hij het voetbal in Sittard-Geleen (al is dan nog geen sprake van de uiteindelijke fusiegemeente) trouw tot heden. Hij heeft veel hoogtepunten, maar misschien wel evenveel dieptepunten meegemaakt. Maar altijd optimistisch, want een achterstand kan uitmonden in een gelijkspel en een gelijke stand is het vertrekpunt voor winst. Een stabiele factor op Vak D.

Als we ruim een half uur voor aanvang van de wedstrijd het stadion betreden en de tribune oplopen zijn de spelers al bezig aan hun warming-up. Tot op heden is Fortuna nog ongeslagen, dus al te veel redenen om aan zijn basiselftal te sleutelen heeft trainer Danny Buijs niet.

Zeker over de doelman zal Buijs zijn hoofd niet breken. Dat is Ivor Pandur. Ook het viermansblok achterin staat voorlopig als een huis. Kapitein Ivo Pinto is na een interlandbreak weer uitgerust en neemt zijn plek op de rechtsbackpositie weer in. Het centrale duel wordt door Dimitris Siovas en Rodrigo Guth gevormd. Linksback van dienst is inmiddels Mitchell Dijks, die steeds meer toegroeit naar 90 minuten.

Op het middenveld vormen Deroy Duarte en Loreintz Rosier een goed koppel. Zij zorgen ervoor dat Alen Halilović zijn gang mag gaan. Op de vleugels spelen Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin. Ten opzichte van het thuisduel tegen Ajax heeft Buijs Mouhamed Belkheir ingeruild voor Kaj Sierhuis. De afgelopen twee weken heeft Sierhuis verder aan zijn fitheid kunnen werken en is dusdanig fit dat hij aan de wedstrijd kan beginnen.

Nadat het stadion uit volle borst het clublied heeft meegezongen wordt het akelig stil. De omroeper van dienst vraagt alle aanwezigen een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van natuurgeweld in Libië en Marokko.


Natuurgeweld gaat een steeds grotere rol in ons leven spelen

Met een vertraging van een minuut zet scheidsrechter Jochem Kamphuis het duel in gang. En Fortuna’s bedoelingen worden al snel duidelijk. Na een handvol minuten trekt Mitchell Dijks mee naar voren en verdient na een één-twee met Tijjani Noslin meteen een hoekschop. Maar de bezoekers uit het vissersdorp hebben Mio Backhaus in doel staan en de pas 19-jarige doelman houdt voorlopig zijn netten schoon.


Tijjani Noslin beschikt inmiddels ook al over ‘Córdoba-longen’

Niet veel later in het de beurt aan Iñigo Córdoba die een Volendamse verdediger zijn hakken toont en brutaal op doel afgaat. Hij passt naar Noslin, maar als hij op doel schiet ketst de bal af. Duidelijk is dat FC Volendam geen gemakkelijke avond tegemoet gaat. Want komt ‘Het Andere Oranje’ aan voetballen toe, dan wordt meteen druk op de bal gezet door Fortuna. Één ding is zeker: zich onder de druk uitvoetballen, dat heeft FC Volendam nog niet onder de knie.


Daar komt een panna aan: Alen Halilović zet Garang Kuol te kijk

De bal gaat van Mio Backhaus naar Benaissa Benamar en vervolgens naar Brian Plat. Maar dan is het volgende station al snel weer een Fortuna-speler of de zijlijn. Met andere woorden: FC Volendam komt de openingsfase met hangen en wurgen door.

Na een kwartier trekken de Volendammers een eerste keer flink de middenlijn over en als Bilan Ould-Chikh naar binnentrekt, komt hij Mitchell Dijks tegen. Dijks heeft een klepelmaaier achter zijn tractor hangen en klepelt de buitenspeler tegen de grond. Hij heeft tevens de bal, maar daar wilt Kamphuis niet aan. Het levert Dijks alwéér een gele kaart op. En dan is het maar goed dat we Rémy Vita achter de hand hebben!


Volledige focus bij Mitchell Dijks

De vrije trap die FC Volendam aan het akkefietje overhoudt levert weinig op, maar komt de tegenstander in de buurt van Ivor Pandur, dan ben je als verdediger maar beter op je qui-vive. Na een minuut of 20 toont Tijjani Noslin nog maar eens wat hij in zijn mars heeft als hij zich uit een kansloze positie dribbelt. Hij ziet weliswaar Kaj Sierhuis vrijstaan, maar bereikt de aanvaller niet omdat zijn pass niet op maat is.


Fortuna’s vleugels hebben nog wat problemen met hun voorzet

Datzelfde overkomt ook Iñigo Córdoba aan de overzijde. Hij glipt regelmatig voorbij zijn tegenstander, maar het in stelling brengen van Sierhuis valt nog niet zo mee. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Sierhuis zó druk is dat hij ook niet vaak in de spitspositie staat om voorzetten af te ronden.


Kaj Sierhuis is druk met vanalles en nog wat

Rond het half uur zet Fortuna nog eens flink aan. Mitchell Dijks mag een ingooi nemen en werpt de bal naar Alen Halilović. De Kroatische dribbelaar voelt Milan de Haan in zijn rug komen en probeert weg te draaien. Maar hij draait zó kort dat De Haan onderuit glijdt. Het geeft de ruimte aan Halilović om een paar meter richting doel te lopen en een schot op Backhaus af te vuren. De bal zeilt richting kruising, maar de doelman kan er twee handen tegen zetten, waardoor de bal naast gaat.


Alen Halilović is bij vlagen ongrijpbaar

Vervolgens nemen Halilović en Noslin de corner die ineens achterin het strafschopgebied landt. Daar steekt Dimitris Siovas zijn voet uit waarmee hij de bal tot op de lat devieert. De bal komt voor de voeten van Sierhuis terecht die hoopt zijn eerste doelpunt in Sittardse dient te scoren, maar zijn schot ketst op Benaissa Benamar af.


Kaj Sierhuis stopt ongelofelijk veel energie in de wedstrijd

Fortuna krijgt wéér een corner en FC Volendam dreigt te bezwijken, maar heeft alle geluk van de wereld dat het deze fase ongeschonden doorkomt. Fortuna speelt heel fris en energiek. Het afwachtende voetbal van Julio Velázquez is helemaal verdwenen uit het Fortuna Stadion en dan is het jammer dat we vanavond geen 10.000 toeschouwers aantikken. Want de thuisblijvers hebben vanavond echt ongelijk.


‘Juist ja, dáár, op die lege stoel. Dáár had je moeten zitten, thuisblijver!’

Bijna komt Fortuna alsnog aan een voorsprong als Rodrigo Guth een voorzet van Mitchell Dijks op doel kopt, maar ook hier redt doelman Backhaus. Vervolgens treedt een oude voetbalwet in werking als FC Volendam binnen een paar passes het veld oversteekt en Ould-Chikh de vijfde pass op Garang Kuol geeft. De Australische buitenspeler neemt aan, overziet de situatie en realiseert zich dat hij maar één ding kan doen en dat is de bal in de kruising trappen. En dan is het natuurlijk ongelofelijk dat zijn voeten 100% doen wat zijn hoofd hem ingeeft.


Loreintz Rosier kan amper geloven wat hij meemaakt

Maar het is nog geen rust en dus probeert Fortuna de bezoekers weer onder druk te krijgen. Vaak is dat onder aanvoering van Deroy Duarte die zich van de bank onder Velázquez weer in de basis van Buijs heeft gewerkt. Duarte snoept Lequincio Zeefuik de bal af en passt op Córdoba. De Bask dweilt de rechter flank weer af en zet goed voor, maar voordat de bal bij Sierhuis belandt heeft Benamar er alweer een corner van gemaakt.


Kaj Sierhuis wilt waarschijnlijk té graag scoren en baalt opnieuw

Zó goed gevoetbald, maar toch met een achterstand de kleedkamers opzoeken… Dit vasthouden en dan gaan er ongetwijfeld goals vallen. Dat zal het verhaal zijn dat Danny Buijs en Adrie Poldervaart in het kleedlokaal zullen afsteken.

Terwijl een resem jeugdvoetballers van RKFC Lindenheuvel-Heidebloem Combinatie aan de zijde van het uitvak strijdt om een penaltybokaal, betreedt aan de andere kant van het veld een apart mannetje het terrein. Het is niet helemaal duidelijk wat of wie hij is, maar de kleurencombinatie doet geen belletje rinkelen.

Is het Forsi die in gereïncarneerde vorm terug op aarde is gekeerd? Heeft de commerciële afdeling van Fortuna tijdens de eerste helft onze Romeinse mascotte (die eigenlijk niemand kan plaatsen) te heet gewassen, in de bonte was? Of is het de broer van Fos de Vos die zich klaarmaakt voor een dance battle? Het zal toch geen kleinkind van ‘Het Obertje van Horn’ zijn?

Heel voorzichtig schuifelt het mannetje richting Vak C en we zien dat het mannetje een stuntweek aanprijst! Stuntweek? Ja hoor! Voor slechts drie Euro’s en 99 Eurocenten ben je komende week al in het bezit van een Domino’s pizza.


Als een pizza € 3,99 kost, dan is-ie waarschijnlijk nog slechter dan deze foto

Ondertussen heeft een groot aantal oud-spelers bezit van het speelveld genomen, vergezeld door Algemeen Directeur Ivo Pfennings. Pfennings heeft een microfoon in zijn handen en misschien kan hij deze pizzaman verzoeken het veld te verlaten?

Vanavond is er een reünie georganiseerd waar een groot aantal oud-spelers op af is gekomen en zij worden door het stadion op een luid applaus getrakteerd. Dat Pfennings zelf nog een paar regels van ‘Nao Veure Fortuna‘ door de microfoon meezingt is de spreekwoordelijke kers op de taart.


Heeft Marcel Liesdek weer een Volendammer K.O. geslagen?

Voor de oudere Fortuna-spelers zal het misschien vreemd aanvoelen, terug te keren bij een compleet andere club, in een ander stadion en met een supportersschare waarin een flink gat is geslagen door ruim een decennium lang Eerste Divisie.

Toch is het ontzettend leuk dat Fortuna Verbindt dit heeft georganiseerd en zou natuurlijk veel meer moeten gebeuren. Want de mooiste verhalen worden toch verteld door degene die deze verhalen hebben ‘gemaakt’, de spelers.


Vele Sittardse damesharten gaan sneller kloppen bij het zien van deze drie kanjers

Na de rust gaat Fortuna onverdroten verder waarmee het een kwartier eerder is gestopt: FC Volendam met de rug tegen de muur zetten. Calvin Twigt denkt rustig de bal te kunnen controleren, maar wordt onder de voet gelopen door Tijjani Noslin. Nosin barst ook vanavond weer van de energie en stoomt op richting strafschopgebied. Aan de rechterkant loopt Alen Halilović mee en hij krijgt de bal. In zijn ooghoeken ziet hij dat Córdoba is meegelopen en laat de Bask een voorzet trappen tot bij Sierhuis. Maar Backhaus zet een hand tegen de bal en sprint vervolgens naar de paal omdat Halilović daar de rebound op doel gaat trappen. Ook hier zit Backhaus met een handje tussen. Via zijn handen en de paal belandt de bal achter zijn doel waardoor de Volendammer voorsprong in tact blijft.

Aan de zijlijn heeft Buijs het een minuut of 10 aangekeken en besluit te wisselen. Hij haalt zijn Doppelsechs uit elkaar en brengt met Oğuzhan Özyakup meer voetbal in de ploeg. Hij beseft ook dat Kaj Sierhuis ongelofelijk veel energie heeft verbruikt en wisselt hem voor Mouhamed Belkheir. Tegen een op papier mindere tegenstander als FC Volendam krijgt de Frans-Algerijnse aanvaller een flink aantal minuten en daar heeft hij meer aan dan 10 minuten invallen tegen pakweg de traditionele ‘Top Drie’.


Er moet nog flink geslepen worden aan deze diamant

Vooral het inbrengen van Özyakup sorteert effect, want na een combinatie met Noslin gaat hij een één-twee aan met Halilović. De twee rasvoetballers weten elkaar blindelings te vinden en binnen no time duikt Özyakup op voor Backhaus. Veel moeite om de bal erlangs te tikken heeft ‘Ozzy’ niet en zo staat het weer gelijk!


Het tiki-taka-voetbal van Oğuzhan Özyakup en Alen Halilović gaat ‘De Wijdbroeken’ boven de pet

Volgens de stadionspeaker heeft Fortuna nog 35 minuten om de wedstrijd helemaal te doen kantelen en hij spoort het stadion aan om nog eens vol achter de spelers te gaan staan!

Geboren en getogen,
Ja, ik ben van Sittard,
Fortuna zit voor altijd in mijn hart..!

Iedereen voelt aan dat er méér in zit. En ook Matthias Kohler, de trainer van FC Volendam, vindt dat er iets moet gebeuren. De boomlange Zeefuik wordt gewisseld voor Joey Antonioli. Dat er iets gebeurt is wel duidelijk, want Iñigo Córdoba trekt zich nog eens op gang en passeert Milan de Haan achteloos. Hij loopt met de bal aan de voet het strafschopgebied in en ziet dat Tijjani Noslin voor Deron Payne kruipt. De voorzet is perfect en Noslin kopt 2-1 binnen.


Tijjani Noslin bekroont zijn goede wedstrijd met een doelpunt

Na de 2-1 merkt Fortuna dat het behoorlijk veel heeft moeten geven om aan een voorsprong te komen en gaat even van het gas af. Iets wat voornamelijk Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, tot tevredenheid zal stemmen. Daardoor blijft het oppassen voor Volendammer counters. Want dat ze vanuit het niets kunnen scoren bewezen ze al in de eerste helft. En als dat tegen de verhoudingen in is, dan boeit ze dat evenmin.


Kapitein Ivo Pinto kijkt ook niet op een zweetdruppel meer of minder

Als het laatste kwartier aanbreekt probeert FC Volendam weer terug in de wedstrijd te komen. De Fernando Ricksen Side voelt aan dat de ploeg een steuntje in de rug kan gebruiken en laat luidkeels van zich horen. Dat het overslaat op het merendeel van Vak C maakt het alleen maar mooier.


De dirigent en zijn orkest

Nadat we met z’n allen het clublied hebben gezongen en zijn gaan staan omdat we ‘van Sittard zijn’ is Alen Halilović toe aan zijn orgelpunt. Vanuit de achterste linie dropt Ivo Pinto de bal in het strafschopgebied van ‘Het Andere Oranje’ waar de dartele middenvelder geen strobreed in de weg wordt gelegd om de bal aan te nemen. Hij tikt de bal voorbij Benaissa Banamar en ook Joey Antonioli wordt opzij gezet, waarna hij de bal in de linker benedenhoek trapt: 3-1.


Alen Halilović had het vooraf al tegen Mouhamed Belkheir gezegd

Fortuna’s derde treffer is voor Ivor Pandur het sein om zijn doel te verlaten en al sprintend het veld over te steken om zijn landgenoot te feliciteren met zijn eerste Fortuna-goal. Doelpunten die door de spelersgroep zó uitbundig worden gevierd, daarvan zijn we al enige tijd verstoken gebleven.

Niet lang na de bevrijdende 3-1 steekt de vierde official zijn bord in de lucht: negen minuten extra. Het worden negen geweldige minuten, want de tegenstander wilt maar één ding (naar huis) en Fortuna weet zich zeker van de driepunter. Het kan nog mooier worden als de ingevallen Marko Lazetić een strafschop denkt te krijgen, maar scheidsrechter Kamphuis gaat er niet op in.


Marko Lazetić krijgt géén strafschop

De meegereisde supporters uit het vissersdorp blijven opnieuw met lege handen achter, want hun club heeft nog steeds nul punten. Gestreden voor wat ze waard waren, maar tegen dit Fortuna konden ze niet op.

Danny Buijs en zijn technische staf hebben er in korte tijd een lastig te bespelen team van gemaakt dat, na de wissels in de tweede helft, opeens veel effectiever met de kansen omging. Een prettige constatering.


Oğuzhan Özyakup kan het bijna niet geloven

Als handen zijn geschud melden de spelers zich bij de Fernando Ricksen Side en wordt Dimitris Siovas gefeliciteerd met zijn verjaardag. Dat de Griek hier überhaupt staat is al een felicitatie waard, want afgelopen seizoen werd zijn afwezigheid nog gegooid op een verschil in voetbalcultuur. Zo zie je maar: aanpassen is niet zo lastig!


Op deze man zit nog geen sleet!

Na de gebruikelijke plichtplegingen verlaat iedereen het stadion op Bon Jovi’s ‘Livin’ on a Prayer’. Wat mij betreft had de DJ best nog een keer ‘Glory days’ mogen instarten, zoals hij tijdens de rust deed. Want op dit moment staan we vijfde, al kan er vanalles nog gebeuren dit weekend.


Deze vrolijke fluiter zingt driftig mee

Door de overwinningen op Almere City FC en FC Volendam hebben we iets van marge voor de zware uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles en de komende ontmoetingen met hoogvliegers AZ, FC Twente en PSV. Dat we boven onze stand leven, prima, dat weet iedereen. En dat we nog wel gaan zakken op de ranglijst, dat zijn zorgen voor later. Eerst gaan we tevreden naar huis!

COYS!