Als de rookwolken zijn opgetrokken blijkt Fortuna drie verdiende punten te hebben gepakt in Leeuwarden. Dit soort duels zijn de krenten in de pap van de uitsupporter.


29 januari 2023

Fortuna pakt drie punten in Leeuwarden

SC Cambuur 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 31. Hoedemakers 1-0, 75. Yilmaz 1-1 (pen), 84. Córdoba 1-2.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Ferati (66. Buitink), Bistrović, Özyakup (90. Erdoğan); Córdoba (90+8. Duarte), Yilmaz, Embaló (66. Noslin).
Toeschouwers: 9.755.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Cox, Yilmaz, Siovas, Buitink.
Rood (Fortuna): -.

Even voor het middaguur op deze zondag melden we ons bij het Fortuna Sittard Stadion. Er staan daar twee bussen gereed die 150 supporters naar Leeuwarden zullen vervoeren. De Leeuwarder ordehandhavers hebben ons zowaar een verplichte buscombi opgelegd na ongeregeldheden vorige week tijdens en na het thuisduel van SC Cambuur tegen FC Volendam.

Het aantal supporters in het uitvak blijft dus op 150 steken. Een verplichte buscombi en een vervelend tijdstip (waarom moet de club die dit weekend het verste moet reizen, spelen om 16.45uur op de zondag?) zal een aantal supporters afgeschrikt hebben.

Als de bus zich op gang trekt voor een rondje Nederland, trekken de meegenomen geluidsinstallaties zich ook op gang. Het repertoire dat langskomt heeft een gemene deler: een stevige bas.

En zo dobberen we urenlang over Nederlandse snelwegen. Niemand verveelt zich overigens. Menigeen heeft ingeschakeld op Varkenoord, waar de Fortunadames vakkundig afrekenen met Feyenoord (uitslag: 0-4). Dat team pakt de draad van voor de winterstop dus weer netjes op, waarvoor hulde! Anderen kletsen bij onder het genot van enkele versnaperingen. Een enkeling leest een boek.

We maken nog een tussenstop ergens in de buurt van Apeldoorn en rijden dan door naar Leeuwarden, waar we een uur voor aanvang van de wedstrijd zullen aankomen. De temperatuur mag dan wel tweemaal zo hoog zijn in Leeuwarden als in Sittard, dat wil niet zeggen dat het hier warm is. Een graadje of vijf, meer zal het niet zijn.


De spelers waren ons natuurlijk ruim voor

In het uitvak blijkt een frietkot aanwezig. Wel zo handig, want de lange (bus)reis geeft weinig gelegenheid tot het nuttigen van een maaltijd. Verder wordt snel duidelijk waarom SC Cambuur een nieuw stadion bouwt.

Tuurlijk een oud stadion heeft zo zijn charmes, maar dit uitvak biedt wel erg weinig comfort. Enkele mobiele toiletten in plaats van een fatsoenlijk toilet; geen zitplaatsen in het uitvak en beroerd zicht vanwege netten. Het houdt allemaal niet over.

Op het veld zien we de warming-up. We noteren een verrassing. Dimitris Siovas start in de basis. Ximo Navarro staat zijn plek af. Dat laatste is niet meteen verrassend, want wie Navarro woensdag van het veld zag strompelen, wist al dat zondag lastig zou worden.

Dat Siovas zijn vervanger is, is toch wel verrassend. Siovas stond maandenlang buitenspel, speelde woensdag tien minuten mee en nu dus in de basis. Dat gaat snel; hopelijk gaat het ook goed.

Verder dus geen wijzigingen in het elftal dat woensdag SC Heerenveen aan de kant zette.


Siovas start in de basis

SC Cambuur heeft vier mannen onder contract met een verleden in Sittard. Geen van de vier start op het veld. Calvin Mac-Intosch zit niet bij de selectie; Ben Rienstra start op de bank en daar zitten ook trainer Sjors Ultee en assistent-trainer Rob Alflen.


Een bekend gezicht in Leeuwarden

SC Cambuur heeft als voordeel dat Sjors Ultee de Fortuna-spelers door en door kent; Fortuna heeft als voordeel dat het Cambuurs trainer door en door kent.

We zijn er klaar voor. Het stadion zit goed vol. Dat geldt ook voor de hoofdtribune. Bij menig club (en zeker ook de onze) zijn de lege stoeltjes op de hoofdtribune een stoorzender. Dat is niet het geval in Leeuwarden, maar we gaan er ook vanuit dat niet alle supporters op de hoofdtribune in Leeuwarden sponsoren zijn.


De laatste aanwijzingen worden doorgenomen

Als scheidsrechter Jeroen Manschot heeft gefloten, trapt Burak Yilmaz het duel af. We verwachten een stormloop van Cambuur dat donderdag in ieder geval een mentale opkikker kreeg door in Groningen te gaan winnen.

Die stormloop stelt weinig voor. Cambuur heeft in de beginfase de bal, maar creëert weinig. Na een minuut of tien blijkt dat Fortuna iets makkelijker voetbalt dan Cambuur. Niet dat dat leidt tot Sittardse kansen, maar Fortuna houdt Cambuur ver weg van het doel van Ivor Pandur.

Of iemand het hoort in het stadion is onduidelijk, maar in het uitvak is het bijzonder gezellig. Met name “ ‘t oetvak “ komt langdurig langs.


Het uitvak geeft gas

Fortuna blijft in het eerste half uur de betere ploeg en wordt ook wat dreigender. Grootste wapenfeit: een kopbal van Iñigo Córdoba verdwijnt in het doel. Omdat een paal in het uitvak mijn zicht op de grensrechter belemmerde, telde ik die treffer al. Helaas, buitenspel. Het blijft hier 0-0.


Córdoba is moeilijk in bedwang te houden

Het Cambuurpubliek wordt ondertussen ietwat onrustig. Zeker als Rodrigo Guth een behoorlijke kopkans om zeep helpt uit een corner van Kristijan Bistrovic. De kansen voor Fortuna worden talrijker en dreigender.

Die voorzichtige onrust achter het doel van Robbin Ruiter slaat niet om in algemene onrust, omdat Cambuur op het half uur dan eindelijk een kans bijmekaar voetbalt. Michael Breij heeft ineens veel ruimte aan de rand van de zestien, maar doet er te weinig mee.

Fortuna start vervolgens een tegenaanval over rechts. Ivo Pinto haalt de achterlijn, denkt recht te hebben op een corner en beklaagt zich bij de grensrechter. Linksback Alex Bangura wacht niet op de uitkomst van dat debat en trekt ten aanval. Hij test Fortuna’s restverdediging aan de rechterkant nu Pinto daar weg is.

Die restverdediging staat niet goed. Niet alleen Bangura kan doorstomen, ook Daniël van Kaam en Mees Hoedenmakers hebben te veel ruimte. De laatste rondt af: 1-0.

Jammer, Fortuna verdient geen achterstand in dit duel, maar kijgt die wel. Het stadion bemoeit zich nu ook met het duel. In ieder geval voor de neutrale toeschouwer kan dit wel eens een leuk avondje worden.

De tegentreffer heeft eigenlijk weinig effect op de krachtsverhoudingen. Fortuna blijft de licht bovenliggende partij, maar kan niet echt open kansen afdwingen. Het kunstgras werkt waarschijnlijk ook niet in ons voordeel. Zo zien we een lange bal richting zijlijn waar Burak Yilmaz denkt de bal te kunnen laten stuiteren voor hem aan te nemen. De bal stuitert fraai over hem heen.

In het restant van de eerste helft noteren we alleen nog een onhandige overtreding van Roberts Uldriķis, die Rodrigo Guth een voet in zijn borstklas plant. Vanuit het uitvak had ik niet het idee dat er van opzet sprake was. Geel is dus terecht, alhoewel Burak Yilmaz daar anders over denkt. Het levert hem ook geel op, zijn zevende van het seizoen.

We bereiken de rust dus met een 1-0 achterstand. Daar mag Cambuur niet over mopperen. Van de andere kant, Fortuna speelt dan wel wat makkelijker, maar echt open kansen heeft dat ook niet opgeleverd.

In de rust gebeurt er niet veel in Leeuwarden. Of toch, er is een ereronde voor Marc Mboua! Mboua speelde een jaar of vijftien geleden twee aardige seizoenen bij SC Cambuur. Zo aardig, dat Fortuna hem vervolgens huurde, maar dat werd geen succes.

Voor de start van de tweede helft zet ik mijn stopwatch aan. Vanuit het uitvak is geen stadionklok zichtbaar en als dat ding er niet is (of niet zichtbaar), merk je pas hoe vaak je erop kijkt.

In die tweede helft verandert er niet zo veel. Fortuna blijft (nu ook gedwongen door de tussenstand) op zoek gaan naar een doelpunt. SC Cambuur zou onmiddellijk tekenen als de scheidsrechter zou affluiten. De Leeuwarders beperken zich tot ‘rustig aan’ acties en loeren op de counter.

Ze dwingen wel snel een aantal corners af, maar met Dimitris Siovas en Rodrigo Guth centraal achterin zijn wij door de lucht lastig te kloppen.


Guth speelt opnieuw sterk in de achterhoede

Fortuna maakt het spel, maar kan ook niet meteen grote kansen afdwingen. Toch blijf je met het gevoel zitten, dat er vroeg of laat wel een bal goed moet gaan vallen voor Fortuna. We zijn per slot van rekening nog steeds de beter voetballende ploeg.

In het uitvak is er dus nog steeds vertrouwen op een goede afloop en we gaan er nog maar eens achter staan. De tijd tikt wel weg in ons nadeel.

Na twintig minuten grijpt Julio Velázquez in. Hij brengt Tijjani Noslin en Thomas Buitink voor Úmaro Embaló en Arianit Ferati. Daar zit wellicht de winst. Op onze bank zit kwaliteit, die zo’n wedstrijd uit het slot kan trekken.


Velázquez grijpt in

Oud-Fortunees Ben Rienstra is dan ook al ingevallen. Hij moet met zijn ervaring helpen deze voorsprong over de streep te trekken.

Het wordt nu buigen of barsten en een kwartier voor tijd lijkt het buigen te worden. In een tegenaanval van Cambuur ontstaat er in ons strafschopgebied een worstelwedstrijd tussen Rodrigo Guth en Mitchell Paulissen. Die laatste lijkt te winnen en Guth lijkt hem neer te trekken.

Scheidsrechter Jeroen Manschot wijst naar de stip en haalt ook nog een rode kaart voor Guth boven. Zo zie je nog volop kansen om deze wedstrijd te draaien, zo verdwijnt dat perspectief razendsnel.

De protesten bij Fortuna zijn overigens enorm. Het levert Siovas een gele prent op. Was het geen overtreding? Was het geen rood? Iets anders? Waarom gaan aanvallers als Córdoba, Buitink en Noslin zo tekeer?

In het uitvak heb je geen idee. Oh wacht, de VAR meldt zich. Nu gaan we het krijgen. Clay Ruperti meldt zich in het oor van Manschot. Manschot gaat kijken en wuift de penalty weg, en ook de rode kaart van Guth. De gele kaart voor Siovas blijft staan.

En dan?

Dan loopt hij richting de middenstip.

Wat gaat ie daar doen?

Nee, hij loopt verder.

Hij loopt door naar de strafschopstip van Cambuur!

Penalty voor ons!

Ruperti haalt een overtreding op Burak Yilmaz terug, die Manschot over het hoofd zag. Vandaar die protesten van Córdoba, Buitink en Noslin. Die jongens hadden het gezien.

In plaats van waarschijnlijk 2-0 achter met tien man, krijgen we nu een uitgelezen kans op de 1-1.


Yilmaz voltrekt het vonnis

Yilmaz achter de bal en die gaat natuurlijk niet missen: 1-1. Vier benutte penalty’s in de laatste vier duels.

Dat zal mentaal een behoorlijke klap zijn voor Cambuur. Voor de tweede maal in twee jaar zal Mitchell Paulissen denken een mes in Fortuna Sittard te hebben gezet. Ook nu juicht hij te vroeg.


De vijf minuten durende achtbaan van Rodrigo Guth

Blijft er nog een kwartier over, waarin Fortuna op zoek moet gaan naar de genadeklap. Fortuna gaat ook op zoek naar die genadeslag en deelt die uiteindelijk ook uit. Het gaat over onze rechterkant, waar invaller Tijjani Noslin heerst. Hij trekt de bal voor op Thomas Buitink, die de bal mooi over Ruiter stift.


Noslin ziet Buitink vrijstaan

Uw verslaggever telt hem al(weer), maar ziet door allerlei obstakels in het uitvak de grensrechter niet, die daar staat te wapperen met een vlaggetje. Buitenspel. Ik was niet de enige. Het komt ons op hoongelach van de MI Side te staan.


Buitink dacht ook even dat hij gescoord had

Het momentum blijft bij Fortuna en dan met name bij Tijjani Noslin, die opnieuw de rechterflank afdweilt en perfect voorzet op Iñigo Córdoba. Die schiet de bal in het dak. Uw verslaggever zoekt eerst de grensrechter. Als daar niks geels in de lucht hangt, kan het feest beginnen: 1-2!!


Córdoba doet het!

Blijven er nog vijf minuten op de klok over plus wat Manschot gaat bijtrekken voor tijdrekken van eerst Cambuur en, toegegeven, nu Fortuna. Grappig hoe de stand op het scorebord invloed kan hebben op de kundigheid van spelers om een bal in te gooien / een vrije trap te nemen.

Cambuur gooit alles naarvoren, maar Dimitris Siovas en Rodrigo Guth koppen alles weg wat Cambuur in ons strafschopgebied gooit.


Siovas leek nooit weggeweest

De beste kansen zijn er aan de overkant, waar eerst Yilmaz de lat raakt en later ook de onvermoeibare Ivo Pinto nog voor keeper Robbin Ruiter opduikt (maar mist).


Pinto kan Robbin Ruiter niet verschalken

Manschot voegt acht minuten toe. Velázquez brengt Doğan Erdoğan, die is gemaakt voor dit soort hachelijke situaties en die zich meteen nuttig maakt.

En dan, een minuutje of vijf in blessuretijd wijst Manschot nogmaals naar onze penaltystip. Dat deed hij niet overtuigend en daar waren goede redenen voor, zoals we zowaar in het uitvak konden zien.

Het gaat om een duel tussen Remco Balk en Ivor Pandur. Pandur aarzelde even of hij moest uitkomen, waardoor dit heter werd dan nodig. Toch is hij nog net op tijd. Pandur raakt eerst de bal, dan Balk.

De VAR roept Manschot naar het scherm en Manschot gaat overstag. Het bleek buitenspel te zijn. Zou kunnen, maar als het buitenspel was, had je Manschot niet bij het scherm hoeven halen. Hoe dan ook, ook dit Leeuwarder feest gaat niet door.

Er komen nog eens drie minuten bij, maar daarin gebeurt, behalve een invalbeurt voor Deroy Duarte, niets meer. Fortuna wint in Leeuwarden: 1-2.


De punten zijn binnen; alle beslissingen waren juist

De spelers vieren feest voor het glunderende uitvak.


De ontlading!

Later komen ook de Cambuurspelers nog langs en Ben Rienstra kan op applaus rekenen uit het uitvak. Iets wat hij ook waardeert.

Als de spelers vertrokken zijn, bubbelt het uitvak nog een half uurtje verder. Sittardse liedjes zingen in een verder leeg stadion. Even stoom afblazen en de wereld de wereld laten. Beter gaat het niet worden.


Het uitvak bubbelt rustig verder

De drie uur durende terugreis verloopt rustig. Fortuna neemt verder afstand van de degradatiezone en doet dat met aardig voetbal. Het lijntje was dun vandaag, maar uiteindelijk kwamen de scheidsrechters tot de juiste beslissingen.

Even voor 23.00uur bereiken we onze thuishaven, net voor de spelersbus. Een feestelijk onthaal valt de spelers en technische staf ten deel. Precies waar ze recht op hebben.