Vrijdag 16 december: Fortuna-Stormvogels/Telstar. Een wedstrijd die door de berichtgeving van de afgelopen week eigenlijk van secundair belang is geworden. Primair blijft natuurlijk de prangende overlevingskwestie voor Fortuna. Een tekort van 1,3 miljoen euro, een oplopende schuldenlast op de korte termijn door een blokkade van de lopende rekening en het niet in zee gaan van de club met Nicole Edelenbos wegens te hoge salariseisen. Het kan er allemaal wel bij.


16 December 2005

Gelijkspel letterlijk en figuurlijk een schrale troost

Fortuna Sittard 0 Stormvogels/Telstar 0
Doelpuntenmakers: 21. Brugge 1-0; 82. Taiwo 1-1
Opstelling: Budziak, Mészarós, Akerboom, Dassen, Hermans, Van Barneveld (74′ Daemen), Daumantas (74′ Grabovac), Op den Kamp, Lord, Guvenc (61′ Moutawakil), Taiwo.
Toeschouwers: 1.831
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Dassen
Rood (Fortuna): –

Maar we leven nog en dus wordt er ook weer gevoetbald. We doen nog mee, in tegenstelling tot misdaadverslaggever Peter R. De Vries in de politieke carrousel. De beste man is bepaald niet het domste jongentje van de klas en had gezien zijn eisenpakket geen trek in John Massis-achtige toestanden en blijft dientengevolge bij zijn leest, die van misdaadverslaggever. Genieten deden we zowaar ook nog deze week. In de eerste plaats van Frans Körver die op de van hem bekende en enthousiaste wijze een prachtige voordracht gaf. Goed, voor een deel zou zijn werkwijze niet meer efficiënt zijn bij de huidige generatie spelers en ook supporters, maar er sprak wel een groot inzicht en een grote kern van waarheid uit. Körver staat vooral bekend als motivator, de huidige trainersgeneratie moet zich vooral specialiseren in het bijsturen op details. Maar veel staat en valt natuurlijk met motivatie en mentaliteit.

Verder ook nog genoten van het optreden van Zarko Grabovac in het 2e elftal. Hij scoort bijna wekelijks en ondergaat een duidelijke progressie en dat mag gerust een lichtpunt worden genoemd bij de huidige sportieve malaise.

Vandaag ook weer heuglijk nieuws, we hebben er een jubilaris bij en die heet Edwin Hermans. Hij speelt vandaag zijn 350e officiële partijtje in het betaald voetbal, volgens de speaker zijn 201ste bij Fortuna, zo dus eigenlijk een dubbel jubileum. Ook wij feliciteren Edwin. Dat gebeurt ook uitgebreid op het veld. Als de korte receptie voorbij is, kan de debuterende scheidsrechter Makkelie de wedstrijd in gang zetten. Overigens werd deze scheidsrechter vandaag begeleid door grote Mario van den Ende. Zoals wel vaker dit seizoen is Fortuna behoorlijk weg uit de startblokken. En weinig verbazingwekkend is het Emmo Guvenc die Wasiu Taiwo vrij speelt. Onze topscorer passeert Meye, maar produceert een slap rollertje met zijn mindere rechter.


Het eerste schot van Taiwo leverde niks op…

De volgende kans is serieuzer. Fortuna countert via Taiwo. Wasiu wint een duel, Lionel Lord komt vrij voor doelman Moeliker, zij het in een moeilijke hoek. De goalie brengt redding, Emmo Guvenc kan weinig met de rebound, kopduels winnen is immers niet zijn sterke punt. Op het einde van het eerste kwartier legt Joos van Barneveld aan van redelijke afstand, de bal gaat rechtdoor, maar ergens is Moeliker verrast, want hij redt met veel moeite. Al met al een behoorlijk openingsoffensief.


Ook Telstar kwam de neus eens tegen het venster steken…

Hierna breekt er een periode aan waarin beide ploegen niet tot groot gevaar voor elkaars doel komen. Na exact een half uur komt het eerste gevaar van de bezoekers. El Amrani krijgt een Van der Gijp-achtige ingeving en probeert het ineens van aan de zijlijn. Budziak staat goed opgesteld, maar de bal krijgt een rare curve en daalt verrassend snel, Budziak tikt de bal met veel moeite over de lat.  Fortuna krijgt voor rust nog 2 dotten van kansen. Allereerst op de counter. Lord gaat aan de haal, passeert Moeliker, hij zet voor op Taiwo die goed positie heeft gekozen. In plaats van de bal ineens te nemen, controleert Wasiu en kan Moeliker terugkeren. Taiwo schiet uiteindelijk met rechts, Moeliker krijgt er in een reflex nog een hand tegen en de bal gaat over.


Wat is een debuut zonder een kaart uit te delen???

Uit de corner legt Dassen klaar voor Guvenc, wederom tikt Moeliker het schot over zijn doel. Een paar minuten later volgt zo mogelijk de grootste kans van de wedstrijd. De Velsenaren onderbreken een aanval van Fortuna, maar de bal wordt slecht teruggespeeld naar Moeliker. Emmo Guvenc heeft goed opgelet en komt ertussen en heeft alle tijd om Moeliker kansloos te laten, maar hij rond slordig af, recht op de doelman. Bij het scheiden van de markt krijgen de bezoekers hun enige kans in de eerste helft. Een voorzet vanaf rechts belandt bij Bruin, deze aarzelt niet en schiet, gelukkig weet Joep Op den Kamp er een been voor te steken. Met een blanco stand wordt de rust bereikt.


Druk luchtverkeer in de eerste helft…

Trainer Dekker beleeft waarschijnlijk een helft naar zijn wens, aangezien Fortuna slechts 1 kans weggeeft. Ware hij een kater, dan spinde hij van tevredenheid. Rust. In de rust besluit ik, zoals gewoonlijk, om even de tribune af te gaan om wat bij te praten. Als ik naar beneden loop, maak ik maar weer eens kennis met het typische fenomeen waarmee we al een jaar of zes zitten opgescheept en dat ons even zo lang al teistert: de valwinden. Hoewel de temperatuur vandaag niet aan de kaap van het vriespunt komt, is het door de fenomenale valwinden toch bijzonder koud. Er is ook zoiets als een gevoelstemperatuur en deze voelt aan alsof het flink vriest. En omdat schrijven met handschoenen aan voor mij niet echt lukt, is het dan ook redelijk afzien. Beneden gekomen hoor ik vrijwel iedereen ook klagen over de kou.

Op het veld staat inmiddels een of andere sambaband. Het optreden werkt enigszins hartverwarmend, maar warme ledematen krijg je er helaas niet van. Het is echter maar een klein leed vergeleken bij hetgeen onze gasten uit Velsen dit seizoen al moesten verwerken. Zij verloren namelijk hun speler Luciano van den Berg door een noodlottig ongeval. Sindsdien is het ook met de sportieve perstaties van Stormvogels/Telstar decrescendo gegaan, maar het ene trekt natuurlijk ook een geweldige wissel op het andere.

De tweede helft kan beginnen met twee ongewijzigde teams. Wat wel verandert is, is het shirt van Wasiu Taiwo. In de eerste helft liep Wasiu bij een kopduel tegen een elleboog aan, waardoor hij een bloedneus kreeg en zijn shirt nogal bebloed was.


Een beetje bloed doet Taiwo niet stoppen…

En het duurt minuten, voordat er iets opvallends gebeurt. Het spelbeeld is dat van twee ploegen die er op geen enkel wijze in slagen de bal langer dan 3 balcontacten in bezit te houden, met andere woorden 1 groot foutenfestival. Fortuna komt hierbij niet tot iets wat in de verste verte op een kans dan wel mogelijkheid lijkt. Bij de Velsenaren komt Bruin beter in zijn spel en dat leidt in eerste instantie tot een schotpoging van Lettinga, maar doel wordt er niet getroffen. Fortuna leidt daarna wel voor het eerst persoonlijke schade. Ronald Dassen heeft een Witte Leeuw geveld en ziet geel. Volgens mij kan Dassen gezien zijn zijn conduitestaat weer aan de kant voor een wedstrijd.


Ook Emmo had zijn dagje niet…

Halverwege de tweede helft kunnen uit het niets ineens de reddingsboten overboord. Bruin kopt een lange bal door, de ingevallen en nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil verzaakt en laat uit zijn rug Van Heulen vrij komen. Iedereen houdt rekening met de traditionele tegentreffer, maar Van Heulen werkt onzuiver af en bovendien zit Budziak er nog tussen. We komen met de schrik vrij. De bezoekers kunnen daarna echt niet meer beter en beperken zich vooral tot verdedigen. Hermans mag op rechts ergens halverwege de helft van de Witte Leeuwen een vrije trap nemen. Stormvogels/Telstar kiest voor de optie om de buitenspelval open te zetten, maar rekent hierbij buiten de slimme Lord. Lionel mist echter de bal, doelman Moeliker schrikt van de snel naderende Lord en mist ook, de bal gaat maar net langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.


Ook deze bal verdween niet tussen de palen…

Bij Fortuna zijn inmiddels ook Daumantas en Van Barneveld naar de kant, Emmo Guvenc ging hen voor, zijn vervanger heette als gememoreerd Moutawakil. Daemen en Grabovac zijn de nieuwe verse krachten. Fortuna probeert wat het kan, maar een opening wordt er niet gevonden in de witte muur voor het doel van Moeliker. Stormvogels/Telstar rost de ballen vooral weg richting de snelle Bossman, maar ook deze weet geen gevaar te stichten. Het laatste gevaar komt als Tommie Daemen doorbreekt op rechts. Zijn afgemeten voorzet komt tot bij Zarko Grabovac en die probeert het stijlvol met een omhaal. Helaas heeft hij de pech dat de bal tussen Meye en hemzelf klem komt te zitten en daarna met een rollertje bij Moeliker komt. De wedstrijd eindigt dan ook zoals hij begon: 0-0. De puntendeling is voor beide teams en de aanwezige toeschouwers een schrale troost bij de bittere koude: letterlijk en figuurlijk. Volgende week het laatste thuisduel van het jaar tegen Cambuur Leeuwarden, voor beide clubs misschien wel het laatste treffen uit hun beider bestaan. Ook dat is de realiteit.

Gegroet,

TMD