Fortuna is vanaf het begin weliswaar sterker dan PEC, maar het duurt even voordat we echt gevaarlijk worden. Na een half uur begint het ineens kansen te regenen, waarvan Kaj Sierhuis er één benut. Na een uur spelen kunnen de boeken dicht na de 2-0 van Justin Lonwijk. Doelpunten van Alessio da Cruz en Lennart Thy in blessuretijd zorgen uiteindelijk voor de 3-1 eindstand. Daarmee staat Fortuna na 26 wedstrijden op plaats 9 van de ranglijst, een mooie prestatie van Danny Buijs en zijn selectie.

16 maart 2024

Fortuna heeft weinig moeite met PEC

Fortuna Sittard 3 PEC Zwolle 1

Doelpuntenmakers: 37. Sierhuis 1-0, 59. Lonwijk 2-0, 90 + 1. Da Cruz 3-0, 90 + 3. Thy 3-1.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (82. Rosier), Duarte, Oratmangoen (82. Peterson); Lonwijk (82. Halilović), Sierhuis (89. Da Cruz), Córdoba (87. Voet).
Toeschouwers: 11.017.
Scheidsrechter: Nagtegaal.
Geel (Fortuna): Oratmangoen.
Rood (Fortuna): –.

Met zeven punten uit de drie wedstrijden op zak begint Fortuna met het nodige vertrouwen aan de thuiswedstrijd tegen PEC. Trainer Danny Buijs beschikt over een nagenoeg fitte selectie. Alleen Arianit Ferati ontbreekt op het appèl en dat gaat helaas wat langer duren dan verwacht, namelijk tot eind april. Fortuna speelde de laatste twee wedstrijden heel behoorlijk, dus er is voor Buijs geen reden om iets te wijzigen aan zijn elftal. We beginnen dus met Michael Verrips op doel, Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en Mitchell Dijks in de verdediging, Deroy Duarte, Oğuzhan Özyakup en Ragnar Oratmangoen op het middenveld en Justin Lonwijk, Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba in de aanval.

Gelukkig hoort een LED laser lichtshow nog niet tot ons amusementsprogramma

Tegenstander PEC heeft maar drie punten minder dan ons, maar is aan een moeizame reeks bezig. Vooral aanvallend kunnen de Zwollenaren de laatste weken maar weinig potten breken. Dat is ook vanavond zo. Voor rust zien we eigenlijk maar één serieuze poging. Velanas schiet een vrije trap laag in de linkerhoek. Verrips heeft wat moeite met de bal en moet een corner weggeven.

Verder hebben onze verdedigers een rustige eerste helft. Pinto en Dijks kunnen op de flanken herhaaldelijk mee ten aanval trekken en ook Guth en zelfs Siovas melden zich geregeld op de helft van de tegenstander.

Oğuzhan Özyakup speelt zoals we hem in Sittard nog nooit gezien hebben

Maar PEC blijkt wel een hardere noot om te kraken dan Excelsior. Het eerste half uur houdt het aantal kansen voor Fortuna ook niet over. Maar de ploeg laat zich daardoor niet van de wijs brengen. De tegenstander wordt consequent vroeg, bij voorkeur op eigen helft, onder druk gezet. En in balbezit gaat de bal rustig rond, waarbij er af en toe met speldenprikjes gezocht wordt naar een opening in de achterhoede.

Het geduld betaalt zich uit. PEC bezwijkt langzamerhand onder de druk. De eerste grote kans ontstaat in de 27ste minuut, wanneer Sierhuis op links wordt vrijgespeeld door Oratmangoen. Sierhuis heeft geen ruimte voor een schot, maar kan de bal wel voor het doel leggen. Lonwijk hoeft van dichtbij maar in te tikken, maar neemt de bal niet lekker aan en komt daardoor niet tot een echt schot.

Daarna wordt het weer even stil, maar de laatste tien minuten voor rust rijgt Fortuna de kansen aan elkaar. Sierhuis laat binnen drie minuten een spervuur van schoten los op het doel van PEC.

En ook Mitchell Dijks is sinds een maand ongekend fit

Twee daarvan worden geblokt, een derde wordt, op aangeven van Oratmangoen, door keeper Schendelaar goed gered. Vlak daarna brengt Sierhuis Dijks in stelling, wiens schot ook gekeerd wordt door de doelman.

Even later gaat Dijks op de linkervleugel een combinatie aan met Córdoba. Hij geeft de bal aan de Bask en ontvangt hem perfect in zijn loop retour. Dijks zet voor vanaf de achterlijn. Bij de eerste paal mist de inlopende Lonwijk de bal, maar midden voor het doel staat Sierhuis klaar. Hij kopt de bal onhoudbaar voor de keeper in de rechterhoek: 37ste minuut, 1-0.

Nog steeds on fire…

Fortuna is nu ontketend. PEC krijgt geen centimeter ruimte, de spelers weten elkaar haast blindelings te vinden. Het leidt tot nog eens vier doelpogingen voor rust, waarvan vooral die van Özyakup vermeldenswaard is. De als herboren spelende Zaandammer onderneemt een solo naar het doel vijandelijk doel en schiet vanaf de rand van het penaltygebied net over.

Na rust probeert PEC-trainer Jansen het tij met een dubbele wissel te keren. Veel effect sorteren die wissels niet, want het aanvalsspel van PEC blijft voorspelbaar. Tegelijkertijd heeft Fortuna wat minder grip op de wedstrijd dan in de eerste helft, al komt de meeste dreiging nog steeds van ons.

Na een kwartier spelen is er eindelijk wat opwinding in ons strafschopgebied. Die opwinding ontstaat na een afgeslagen voorzet en beperkt zich tot wat spelers van PEC die appelleren voor hands.

Justin Lonwijk heeft een neusje voor de goal

Maar scheidsrechter Nagtegaal laat gewoon doorspelen. Het spel verplaatst zich naar de andere helft, waar Lonwijk een corner krijgt. Özyakup meldt zich om die te nemen, maar moet op aanwijzing van de scheidsrechter even wachten. De VAR gaat aan het werk en neemt serieus de tijd. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat er geen overtreding is begaan. Özyakup plaatst de bal midden voor het doel. Daar staat Lonwijk klaar om raak te schieten: 59ste minuut, 2-0.

Ook Ragnar Oratmangoen begint steeds beter te draaien

Bij PEC zijn de rapen gaar. Lennart Thy, die de hele avond al gefrustreerd rondloopt, ziet geel wegens protesteren. En op de bank krijgt iemand dezelfde straf. Voor Fortuna smaakt het tweede doelpunt naar meer. Oratmangoen heeft twee behoorlijke schoten in huis, maar de ene keer gaat de bal net over, de de andere keer stopt de keeper de bal. Pinto verrast de keeper bijna met een verdwaalde voorzet, maar die krijgt er nog net een hand tegen. En ook op een kopbal van Sierhuis na een voorzet van Duarte heeft Schendelaar een antwoord.

Daarna meldt PEC zich weer in het verhaal. Eerst maait Bram van Polen, zo mogelijk nog gefrustreerder dan Thy, Córdoba neer bij onze achterlijn. Hij krijgt eindelijk de gele kaart waar hij al de hele avond om loopt te vragen. Daarna lost Lam na een hoekschop een goed schot, dat door Verrips over de lat wordt getikt. Van Polen heeft de hulp van Verrips even later niet nodig om de bal over de lat te krijgen.

Iñigo Córdoba gaat er weer eens vandoor

Fortuna wisselt nu een aantal malen. Loreintz Rosier, Alen Halilović, Kristoffer Peterson, Siemen Voet en Alessio da Cruz komen in het veld. Dat rijtje wissels zegt iets over de kwaliteit van de bank waarover Fortuna intussen beschikt, want alle vijf de spelers zouden in de principe ook in de basis kunnen starten (waarbij voor Peterson en Da Cruz geldt dat ze wel nog het nodige wedstrijdritme missen). Het zegt iets over de creativiteit in de zoektocht van spelers van Américo Branco en over het vermogen van Danny Buijs die spelers te motiveren.

Tijdens hun korte invalbeurt laten zowel Peterson als Da Cruz zien dat ze in de toekomst het nodige voor ons kunnen gaan betekenen. Peterson heeft een paar aardige acties in huis, waarvan er één met een steekpass leidt tot een behoorlijke kans voor de vanaf linksback opkomende Voet. Voet is van nature centrumverdediger, dus dat zijn schot recht op de keeper afgaat duiden we hem niet euvel.

Da Cruz staat koud een paar minuten in het veld, wanneer hij op de rechts de bal ontvangt. Hij legt terug op Pinto en gaat de diepte in. Pinto speelt hem opnieuw aan. Da Cruz trekt naar binnen, kijkt even of hij een voorzet kan geven en ziet dan dat Schendelaar ruimte laat in de korte hoek. Hij schiet hard en onberispelijk binnen: 91ste minuut, 3-0.

Alessio da Cruz maakt zijn eerste treffer in Sittardse dienst

Het is een passend slotakkoord voor… Nee, toch niet. Vrijwel direct na de aftrap van PEC is de concentratie achterin voor het eerst even weg. Siovas trekt weg uit het centrum om een kopduel aan te gaan met landgenoot Vellios. Hij verliest dat duel. De bal komt terecht bij Thy, die wegdraait van Guth en vervolgens doet wat hij al vaker heeft gedaan: scoren tegen Fortuna… 93ste minuut, 1-3.

Verrips en Buijs ergeren zich en dat is niet helemaal onterecht, want deze tegentreffer was te vermijden geweest. Maar de ergernis is van korte duur. Van de tribunes klinkt sowieso geen wanklank. Daarvoor heeft Fortuna de voorgaande achtennegentig minuten te goed gespeeld. Niet veel later fluit de scheidsrechter af. We winnen overtuigend met 3-1 en klimmen daarmee naar een plaats op de ranglijst die vrijwel zeker recht geeft op play-offs. We hebben slechtere tijden gekend.