Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen PEC Zwolle (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Arianit Ferati en Marko Lazetić. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Arianit Ferati raakte geblesseerd gedurende het uitduel bij RKC Waalwijk. De schade leek in eerste instantie mee te vallen (terugkeer na de interlandperiode), maar de terugkeerprognose is ondertussen bijgesteld naar eind april.

Ontstaat er tegenslag in het herstel, dan komt het einde van de competitie al snel in zicht en komt Ferati dit seizoen wellicht niet meer in actie.


Ferati in Waalwijk

Marko Lazetić is de laatste weken uit beeld geraakt. Een overstap in de winterstop naar een club waar hij meer uitzicht had op speeltijd, leek logisch en ook op handen, maar kwam er niet.

De laatste weken maakt Lazetić geen deel meer uit van de wedstrijdselectie. Dat weerhield coach Ljubinko Drulović van Servië O21 er niet van om de Fortunahuurling op te roepen.

Aangezien Lazetić toch niet in de plannen van Buijs voorkomt, is hij al vertrokken naar Servië en is dit weekend niet in Sittard, zo lezen we in Dagblad De Limburger.


Lazetić is niet geslaagd in Sittard

PEC Zwolle vinden we terug op plek dertien in de eredivisie, drie punten onder Fortuna Sittard. Voor de promovendus uit Zwolle is dat in principe een prima plek.

Toch heerst er chagrijn in Zwolle, want PEC won de laatste vijf competitieduels niet, ook vorige week thuis niet tegen slotlicht FC Volendam.


In Zwolle speelde Fortuna wellicht zijn slechtste duel van het seizoen

PEC hoeft zich nog niet meteen degradatiezorgen te maken (het gat naar plek zestien is zeven punten), maar dat het niet lekker loopt in Zwolle is duidelijk.

Dat PEC behoorlijk last heeft van blessures helpt niet. Verder zijn doelpunten schaars in Zwolle. PEC scoorde slechts driemaal in de laatste vijf duels.

Speler om in de gaten te houden? Lennart Thy. De spits is topscorer bij de Blauwvingers met negen doelpunten. In het verleden scoorde hij al zesmaal tegen Fortuna Sittard.


Het Vlindermes van de Vinckenhof had al zijn problemen met Thy

Fortuna pakte vorige week een onverhoopt punt in Amsterdam, waardoor de ongeslagen reeks nu drie duels telt.

Voor 54.252 toeschouwers (officieel dan toch), een recordaantal voor Sittardse begrippen, leek Fortuna op weg naar drie punten, maar moest het een paar minuten voor tijd genoegen met een punt.


De drukst bezochte wedstrijd ooit van Fortuna Sittard

Die late gelijkmaker mag niet verhullen dat Fortuna aan een prima fase bezig is. Het zal duidelijk zijn dat Fortuna die fase vanavond wil verlengen.

Wat opvalt is dat, daar waar onze tegenstanders die laatste weken (en vanavond dus opnieuw) te maken hebben met de nodige blessures, Fortuna Sittard, op Arianit Ferati na, compleet is.

Geluk zal vast een rol spelen, maar onze medische staf lijkt ook prima werk te leveren, vooral als je bedenkt dat Fortuna dit seizoen de nodige spelers aantrok, die om uiteenlopende redenen weinig gespeeld hadden in vorige jaren en dus een blessurerisico vormden.


DJ en JD houden de zaken heel in Sittard

Er is weinig aanleiding voor Danny Buijs om te sleutelen aan zijn elftal. We vermoeden dus dat hij vanavond dezelfde elf namen die op het wedstrijdformulier stonden in Amsterdam, het veld in gaat sturen.

Dat betekent dat Michael Verrips start onder de lat. Verder de gekende namen in de verdediging: Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en Mitchell Dijks.


Siovas kon maar moeilijk verkroppen dat Brobbey nog scoorde in de slotfase in Amsterdam

Op het middenveld start Deroy Duarte als verdedigende middenvelder. Verder spelen Oğuzhan Özyakup, Ragnar Oratmangoen en Justin Lonwijk, die, waar mogelijk, zal opduiken in de buurt van Kaj Sierhuis.


Lonwijk lijkt ons een speler die Fortuna graag zal willen behouden

In de aanval verwachten we naast Kaj Sierhuis ook Iñigo Córdoba aan de aftrap.


Kan Sierhuis de reeks verlengen naar ‘vier duels op rij scoren’?

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? Op het veld herkennen we niemand met een Sittards verleden. Ernaast herkennen we Jurgen Seegers, de trainer van PEC Zwolle O21.

Seegers was in de seizoenen 2018/19 en 2019/20 hoofd van Fortuna’s jeugdopleiding, maar vertrok vervolgens naar Almere. Nu dus in Zwolle actief.

Laatste overwinning thuis tegen PEC Zwolle? 4 November 2018. Het is alweer zes jaar geleden dat Fortuna nog eens thuis won van PEC Zwolle. Destijds werd het 3-0. Finn Stokkers opende de score. Mark Diemers benutte vervolgens nog twee penalty’s.


Stokkers opent de debatten

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PEC Zwolle: V-G-G-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-W-V-V

De KNVB stuurt scheidsrechter Marc Nagtegaal naar Sittard. Het zal het vijfde duel worden van Nagtegaal en dus krijgt hij na afloop van het duel een plek in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘.

Bij winst vanavond stormt hij meteen als koploper de lijst binnen.

De laatste maal dat we Nagtegaal tegenkwamen was vorig seizoen in Groningen. Fortuna ging er met 2-3 winnen.


In Groningen zag Nagtegaal Fortuna fraai winnen

VAR Laurens Gerrets vinden we terug op plek drie in bovenstaande lijst.

Vorige week slingerde Edwin van de Graaf geen enkele Fortunees op de bon. Het betekent dat Dimitris Siovas, Mitchell Dijks, Ivo Pinto en Loreintz Rosier nog steeds op pelt staan.

Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel uit bij Sparta Rotterdam.


Opgelet, een uitsluiting ligt op de loer

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup, Oratmangoen, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Het Fortuna Sittard stadion is nagenoeg uitverkocht vanavond. Dus zorg dat je er op tijd bent. Dat kan al vanaf 16.45uur, want dan openen de deuren van het stadion.

Het supportershome en de fanshop in het stadion zijn dan ook geopend.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Sittard te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live beeldverslag.