Na 90 minuten reguliere speeltijd en bijna twee handenvol blessuretijd weet het uitvak even niet van welk hout pijlen te maken. Moeten de spelers worden gecorrigeerd en duidelijk worden gemaakt dat zo’n wedstrijd niet door de beugel kan of is onvoorwaardelijke steun op dit moment, na zo’n lastige zondagmiddag, gewenst? De spelers zullen drommels goed beseffen dat een trend zichtbaar wordt en het écht véél beter moet om vrijdag aanstaande geen modderfiguur te slaan tegen Heracles Almelo…


5 november 2023

Slappe vertoning in Zwolle

PEC Zwolle 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 42. Van den Berg 1-0, 90. Velenas 2-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (73. Vita); Rosier (81. Ferati), Duarte, Halilović; Griffith (63. Oratmangoen), Sierhuis (63. Belkheir), Lazetić (46. Robberechts).
Toeschouwers: 14.000.
Scheidsrechter: Makkelie.
Geel (Fortuna): Lazetić.
Rood (Fortuna): -.

Dankbaar. Het is het eerste woord dat in ons opkomt als we terugdenken aan een memorabele avond in Nijkerk. Dankbaar dat we de aangekondigde heilige oorlog niet met ons leven hebben moeten bekopen. Het Protestantisme versus het Katholicisme. De Biblebelt versus de Westelijke Mijnstreek. Nijkerk versus Sittard. Onze paden kruisten zich nog nooit, maar één keer moet de eerste keer zijn. En de laatste, als het aan de Nijkerkse aanhang lag.

Er bestaan naar verluidt diverse fora en accounts op X die wekelijks gewag doen van gevechten tussen supportersclans. Van Sparta Nijkerk geen spoor. Tot donderdag, de dag die alles zou veranderen. De uitwedstrijd naar Zwolle hing aan een zijden draadje. Ivo Pinto zei: ‘It’s dangerous there.’ Pacifistische Fortuna-fans bleven uit voorzorg thuis. Maar het viel mee. De gebeurtenissen waren een kruising tussen de Sinterklaas-film ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en een sprinttraining van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. De enige die opzien baarde was een persoon die fier rechtop bleef staan, in een flinke storm in een glas water, samen met zijn Malagassische vlag.


Deze Rémy Vita-adept laat zich door niks of niemand afleiden

Na afloop, eenmaal in de bus, valt een enorme last van onze schouders. We hebben het gered en kunnen ons opmaken voor opnieuw een reis over de A73 en de A50 om bij Knooppunt Hattemerbroek de A28 te nemen richting Hanzestad Zwolle.

Dat doen we met nog zo’n 130 fans die tegen het einde van de zondagochtend plaatsnemen in drie conventionele bussen. Geen  dubbeldekkers, maar alles gelijkvloers. Doordeweekse uitwedstrijden zijn nog geen optie voor de jonge aanwas, maar weekendwedstrijden zijn geen probleem. En dus stapt samen met ons één van onze beoogde opvolgers in bus 1 in.

De heenreis verloopt best voorspoedig. Er wordt nog uitgebreid teruggeblikt op het bekerduel bij Sparta Nijkerk en uitgekeken naar het duel van vanmiddag. Trainer Danny Buijs heeft aangegeven dat er tot aan de winterstop een reeks wedstrijden aankomen waarin punten gehaald moeten worden en zijn benieuwd hoe zijn elftal de daad bij het woord gaat voegen.

Als we de IJsseltoren zien opdoemen verlaten we de snelweg en toeren een twintigtal minuten door de agglomeratie Zwolle. Na wat bochtenwerk rijden we de parking van het uitvak op en verlaat iedereen de bus. Na een uitgebreide fouillering treden we het uitvak binnen en horen de Fortuna-supporters al tekeer gaan: de spelers komen het veld op voor de warming up!

Danny Buijs moest wat sleutelen aan zijn elftal voorafgaande aan het bekerduel tegen Sparta Nijkerk, maar heeft vanmiddag alweer wat te kiezen. Ivor Pandur kreeg rust in Nijkerk, maar moest noodgedwongen aan de rust invallen. Vanmiddag begint hij gewoon aan het duel.


Ivor Pandur start vanmiddag weer zoals vertrouwd in de basis

Dat geldt ook voor Mitchell Dijks. Hij vervangt Rémy Vita als linksback. Verder keert Dimitris Siovas terug in het centrum van de verdediging. Hij vormt daarin een koppel met Rodrigo Guth. Kapitein Ivo Pinto is een no-brainer op rechts.

De Sittardse machinekamer wordt gevormd door Deroy Duarte en Loreintz Rosier. Zij spelen in steun van Alen Halilović. De voorhoede bestaat uit Iman Griffith op rechts en Marko Lazetić op links. Kaj Sierhuis speelt als diepe spits.


Falco Cremers houdt de thuisblijvers via L1-radio op de hoogte

Het duel van vanmiddag staat onder leiding van Danny Makkelie en daarmee mogen we niet ontevreden zijn. De vriendelijke politieagent laat duels zelden ontsporen en snapt welke belangen er op het spel staan.

Om 14.30 uur gaan we eraan beginnen! Promovendus PEC Zwolle laat meteen in haar kaarten kijken en drukt Fortuna terug op eigen helft. Of zakt Fortuna juist in? Het scorebord in Zwolle is uitgevallen, maar erg lang zijn we niet bezig als Iman Griffith op rechts de bal in bezit heeft. Hij kapt naar binnen en merkt dat Ivo Pinto hem in zijn rug passeert. Via Deroy Duarte komt de bal daadwerkelijk bij Pinto terecht die de bal goed voorzet. Helaas staat niemand aan de tweede paal om PEC-doelman Jasper Schendelaar in de problemen te brengen.


Een Griekse tweestrijd tussen Dimitris Siovas en Tolis Vellios

Via korte combinaties valt de Zwolse muur dus te slechten. Dat zal ook Marko Lazetić beseffen als hij op de linkerflank de bal heeft en Kaj Sierhuis door de verdedigingslinie ziet sprinten. Zijn pass is op maat waarmee hij Kaj Sierhuis alleen voor doelman Schendelaar zet. Sierhuis loopt nog enkele meters door met de bal aan de voet en schiet de bal buiten bereik van Schendelaar op doel.


Kaj Sierhuis verschalkt de doelman…

Zijn plaatsbal is perfect, maar ook perfect gemikt op de doelpaal… De bal ketst uiteindelijk af op de paal en gaat niet in doel. Het creëren van kansen gaat Fortuna niet goed af, maar áls je zo’n dot van een kans krijgt, dan mag je toch verwachten dat Sierhuis scoort? Ontsteltenis in het uitvak!


Het uitvak trekt zich, net als Kaj Sierhuis, de haren uit het hoofd

Na deze twee sterke fases herstelt de thuisploeg het evenwicht en sluit Fortuna op haar eigen helft op. De bal gaat van links naar rechts, van Davy Van den Berg naar Zico Buurmeester en via Ryan Thomas naar Younes Namli. Op het middenveld lopen Deroy Duarte en Loreintz Rosier veel achter de bal aan en kunnen niet verhinderen dat PEC Zwolle steeds probeert gevaarlijk te worden.


Eliano Reijnders zet Ivo Pinto onder druk

Maar voorlopig komen ‘De Blauwvingers’ tot weinig gevaar, want steeds zit er weer een voet van een Fortuna-verdediger tussen of staat Ivor Pandur paraat. Maar het is wel duidelijk dat PEC veel beter de bal rond laat gaan en Fortuna ogenschijnlijk ver van de tegenstander verdedigt, niet aan duelleren toekomt en zich feitelijk beperkt tot tegenhouden.


Iman Griffith lijkt vooral pap in zijn benen te hebben vandaag

Vanwege het feit dan Iñigo Córdoba nog niet fit is staat Marko Lazetić op de linkerflank, maar de Serviër is voornamelijk een centrumspits en komt er tegen Bram van Polen niet aan te pas. De veteraan komt zelfs de middenlijn over, begint aan een rush, maar zijn voorzet of schot levert niks op.

Aan de andere kant start Iman Griffith opnieuw in de basis, speelt zijn derde wedstrijd in negen dagen en heeft moeite zich te manifesteren. Afgelopen seizoen speelde hij ongetwijfeld ook tegen Anselmo McNulty, maar gaat zelden buitenom. Veel vaker kapt hij terug en probeert Alen Halilović aan te spelen, die zijn toverstok thuis heeft gelaten.


Alen Halilović heeft moeite het spel naar zich toe te trekken

Halverwege de eerste helft krijgt hij de bal aangespeeld op het middenveld en zet een counter op. Op links loopt Lazetić, op rechts loopt Sierhuis en de bal gaat naar laatstgenoemde. Hij dribbelt, staat schuin voor de doelman en kan onmogelijk de bal in doel schieten. Dan kun je de bal voorzetten of tóch hard op doel trappen, tussen de palen, maar de bal van Sierhuis is geen schot en geen voorzet, waarna de bal aan de andere kant over de zijlijn rolt.


Deroy Duarte werkt zich onnozel, maar kan het niet bolwerken

Na een half uur spelen Iman Griffith en Deroy Duarte goed samen. Griffith speelt Sierhuis aan, die naar de grond wordt getrokken. Danny Makkelie geeft voordeel en Griffith kan doorlopen richting doelman Schendelaar. In plaats van op doel te schieten levert de buitenspeler een voorzet af die in de voeten van een PEC-verdediger eindigt. En als Sierhuis een overtreding maakt is de aanval om zeep.


Loreintz Rosier speelt niet zijn beste wedstrijd

In het restant van de eerste helft proberen PEC Zwolle en Fortuna nog te scoren, maar missen de precisie om de ban te breken. Ondertussen kabbelt de wedstrijd verder richting rust als mijn buurvrouw vraagt of ik even aan de kant wil gaan, omdat ze naar toilet moet en de drukte tijdens de rust voor wilt zijn. ‘Wacht even, want er komt een doelpunt aan’, zeg ik nog.

Toevallig? Nou nee, er zijn meer fans die het zien aankomen, als Davy van den Berg de bal naar Tolis Vellios speelt. De Griek kaatst de bal terug, waarna Van den Berg en Zico Buurmeester een klassieke één-twee aangaan. Dimitris Siovas en Loreintz Rosier reageren te traag en ook Rodrigo Guth kan niet verhinderen dat Van den Berg de bal probleemloos achter Pandur trapt: 1-0.


Treurende gezichten: de bal ligt in het net

Tijdens de rust worden we geconfronteerd met de Zugabe van de Zwolse variant van Muziekcorps St. Barbara, maar dan drie klassen minder. De middenbeuk van de Fred Patrick Tribune vindt het echter geweldig en wiegt haar heupen droog.

Na een slechte eerste helft waarin we het spel ondergingen, met veel balverlies en stroef samenspel lijken we als herboren uit de kleedkamer te zijn gekomen. Marko Lazetić maak je niet gelukkig door hem linksbuiten te zetten en wordt vervangen door Milan Robberechts.


Milan Robberechts begint net als in Nijkerk flitsend

De Belgische flankaanvaller zet meteen zijn turbo aan en slalomt langs McNulty die hem onderuit schopt en een gele kaart pakt. Het levert Fortuna een vrije trap op die Halilović neemt. Aan de tweede paal wordt de bal teruggelegd, maar Loreintz Rosier kan geen kracht achter de kopbal zetten, waardoor Schendelaar de bal makkelijk uit de lucht kan plukken.


Mitchell Dijks heeft de bal alweer

Fortuna is goed uit de kleedkamer geworden, valt aan, doet dat met verve en verliest het de bal, dan heeft het deze weer snel in bezit. Maar het offensief duurt niet lang, want als PEC Zwolle de bal onderschept, dan voetballen ze zich betrekkelijk eenvoudig door de linies. En dat je je zó makkelijk onder de druk uitvoetbalt, doet dat het broze zelfvertrouwen van Fortuna geen goed.

De bal gaat dan wel rond, PEC Zwolle loert op counters, maar dat gaat is een dusdanig laag tempo dat PEC er niet nerveus van wordt. Het is wachten op een voorzichtig offensief van Fortuna, als Danny Buijs Kaj Sierhuis opnieuw vroegtijdig naar de kant haalt en ruilt voor Mouhamed Belkheir. Waarom is niet helemaal duidelijk, want mij lijkt dat Sierhuis inmiddels toch in staat moet zijn de 90 minuten vol te maken.


Na een uur mag Kaj Sierhuis alweer inrukken

Samen met Belkheir betreedt ook Ragnar Oratmangoen het veld en mag op links proberen gevaar te stichten. Maar beide wissels sorteren weinig effect. Álle wissels hebben een negatief effect op het spelpeil en het wordt steeds lastiger kansen bijeen te voetballen. Dan moet het maar van Mitchell Dijks komen, maar als hij naar voren trekt botst hij lelijk met Younes Namli. Dijks staat wel weer op, maar oogt niet fit. Ondertussen loopt Rémy Vita zich warm.


Om je hart vast te houden: Mitchell Dijks kermt van de pijn

Daarmee is meteen het probleem van dit seizoen blootgelegd. Vanwege budgettaire beperkingen en het tevens moeten voldoen aan Financial Fair Play-regels heeft de club gekozen voor spelers, zoals Mitchell Dijks, die in principe makkelijk meekunnen in de Eredivisie, maar tegen hun fysieke limieten aanlopen. Als ze veel minuten (moeten) maken, dan gaan ze in het rood. En doe je dat niet, dan kom je uit bij kwalitatief mindere vervangers.

Dat geldt voor de linksbackpositie, voor de buitenspelers en centraal achterin is de spoeling eveneens dun.


Laat in Godesnaam niets aan Rodrigo Guth komen

Niet veel minuten na zijn blessurebehandeling dribbelt Dijks gevaarlijk richting het PEC-doel, maar wordt van achteren neergehaald. Het levert Fortuna weliswaar wel een vrije trap op, maar Dijks moet de strijd staken.

In de slotfase besluit Buijs va banque te gaan spelen en stuurt Dimitris Siovas naar de punt van de aanval. In feite is Lazetić ons breekijzer, maar hij zit al gewassen en gestreken op de bank. Siovas is lang, kan een bal doorkoppen, maar is geen spits die ballen vasthoudt en de overige aanvallers aan voetballen laat toekomen.


Arianit Ferati valt goed in

Er komt pas weer vaart in het Fortuna-spel als Ari Ferati invalt. De middenvelder is dit seizoen nog niet veel aan bod gekomen, maar oogt fris en laat de bal van links naar rechts gaan. Met nog een paar minuten op de klok krijgt Ferati de bal aangespeeld van Halilović en passeert een tegenstander met een klassieke sleepbeweging.


Ferati legt aan voor een verwoestend schot!

Inmiddels is hij het PEC-doel tot op schietafstand genaderd en vuurt de bal vol richting Jasper Schendelaar. Maar de doelman kan zijn vuisten tegen de bal aanzetten en bokst de bal weg. Was dit een mooie kans op een gelijkmaker?

Doordat Fortuna amechtig zoekt naar een doelpunt, geeft het veel ruimte prijs. Als Siovas in de spits een kopduel verliest klopt er niets meer van de organisatie. De bal gaat via een één-twee voorbij Vita waardoor Ferdy Druijf de bal op het hoofd van Odysseur Velanas mag leggen. Ivor Pandur is kansloos: 2-0.


Ivo Pinto legt zijn vinger op de zere plek

Er volgen nog zes minuten blessuretijd, maar wie heeft daar nog zin in? Die zijn puur voor de statistieken. Fortuna ligt geslagen op de grond en PEC Zwolle speelt de minuten plezierig vol. Als ook de extra tijd erop zit, fluit Danny Makkelie een laatste keer. Finito.


Je kunt Danny Makkelie niets verwijten

Er gaan een paar minuten overheen vooraleer de spelers de moed hebben verzameld om naar het uitvak te lopen. De ene helft van het uitvak schreeuwt ‘Voetballen, voetballen’, terwijl de andere helft ‘We love you Sittard’ zingt. Je kunt beide kampen niets verwijten. Natuurlijk mag er wel eens gevoetbald worden. Moet zelfs. Bij voorkeur vrijdag al. Maar de spelers snappen zelf ook wel dat dit ondermaats was.

‘Américo is cooking’, las je in de zomer regelmatig op X. En dat zal allemaal best. Feit is dat we een hele smalle selectie hebben waarop roofbouw wordt gepleegd en op deze manier voortgaan lijkt geen goed plan. Het meest schrijnende is het ogenschijnlijk gebrek aan beleving. En dan is het wrang te moeten concluderen dat PEC Zwolle helemaal geen goede ploeg is. PEC is net zo middelmaat als wij zijn.


Kaj Sierhuis zit er helemaal doorheen

Terwijl de spelers naar de kleedkamer sjokken verlaten we het uitvak. De bussen staan al op ons te wachten. Aan boord heerst een grafstemming. Tsja, wat moet je hierop zeggen? Hoe moet dit verder?

Nou, dat is heel simpel: vrijdag Heracles Almelo bij de strot grijpen. De Almeloërs zijn uit de KNVB-beker geknikkerd door HHC Harderberg, werden door PSV van het veld geveegd en moeten het twee duels stellen zonder hun aanvoerder. ‘Die zitten er lekker in’, zul je denken!

Persoonlijk baal ik nog het meest van het feit dat we na afloop van het duel hebben verzuimd ‘Succes tegen Heracles’ te zingen. Want dat gaan we zeker nodig hebben.

COYS!