Zoals we al een beetje hadden verwacht, kent Fortuna geen makkelijke avond in Gelderland. Thuisploeg Sparta Nijkerk houdt stug stand en Fortuna komt wederom moeizaam tot scoren. Een strafschop biedt uiteindelijk redding. Uiteindelijk telt het eindresultaat: we zijn door naar de tweede ronde van de KNVB-beker.


1 november 2023

Moeizame overwinning in Nijkerk

Sparta Nijkerk 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 81. Halilović (pen.) 0-1.
Opstelling: Koopmans (46. Pandur); Pinto, Guth, Voet, Vita (46. Dijks); Rosier, Duarte, Halilović; Griffith (86. Lazetić), Sierhuis (72. Belkheir), Oratmangoen (72. Robberechts).
Toeschouwers: 2.800.
Scheidsrechter: Vereijken
Geel (Fortuna): Rosier.
Rood (Fortuna): -.

Terugblikkend op de wedstrijd tegen FC Utrecht zou je van twee verloren punten mogen spreken als je puur kijkt naar de gemiste strafschop van Alen Halilović. Maar over de gehele negentig minuten bezien verdiende geen van beide ploegen de overwinning, al hadden we zeker niet geklaagd als de drie punten wél in Sittard waren gebleven. Gelukkig werd wel weer eens de nul gehouden en dat is na de voorgaande wedstrijden ook wat waard.

Wat echter steeds meer zorgen baart, is de verder vollopende ziekenboeg. Sinds de wedstrijd tegen PSV zat Tijjani Noslin daar al in en tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht verliet ook Iñigo Córdoba geblesseerd het veld. Dimitris Siovas speelde het duel tegen Utrecht wél uit, maar heeft last een pijntje en wordt daarom vanavond aan de kant gehouden. Arianit Ferati ontbrak tegen Utrecht wegens rugklachten, maar kan vandaag wel weer op de bank plaatsnemen. Oğuzhan Özyakup was er tegen Utrecht ook niet bij. Een MRI-scan bracht geen zware blessure aan het licht, maar de wedstrijd in Nijkerk komt voor hem nog te vroeg.

Tegen Utrecht bleek al dat Fortuna met vrijwel elke wissel zwakker werd, alle goede bedoelingen en inspanningen van de invallers ten spijt. We zijn dan ook benieuwd welke keuzes trainer Danny Buijs gaat maken voor het bekerduel met Sparta Nijkerk. Neemt hij risico’s om ten koste van alles een ronde verder te komen of neemt hij met het oog op de komende duels tegen Zwolle en Heracles het zekere voor het onzekere en laat hij enkele sterkhouders aan de kant?

Dat Fortuna vanavond vol aan de bak moet om de derde divisionist te verslaan, daar twijfelen we niet over. We scoren dit seizoen nog helemaal niet zo makkelijk, missen enkele basisspelers en tegenstander Sparta Nijkerk verloor dit seizoen nog geen thuiswedstrijd. Bovendien bleek in de recente oefenwedstrijden tegen De Ster en Top Oss dat een wedstrijd tegen een club die uitkomt op een lager niveau zeker geen makkelijke walk-over betekent.

Ondanks onze niet al te geweldige ‘cup record’ stappen we even na vijf uur goedgemutst de bus in. Naast de vijftig supporters die de bus nemen, reizen vandaag nog 185 Fortunezen richting Nijkerk. Geen verkeerd aantal, zeker gezien de afstand en de toch wel matige sportieve resultaten in de afgelopen weken. Het begin van de reis verloopt stroef wanneer we ter hoogte van de McDonald’s al te maken krijgen met de drukke spits. Gelukkig rijden we even later alsnog bij Urmond de A2 op. Aangezien er vandaag maar één bus rijdt, worden we weer eens herenigd met het bekende groepje jeugdige Fortuna-fans en hun eveneens bekende speaker. De bass dreunt mijn ingewanden al voor Venlo van hun plek, maar dat mag de pret niet drukken.

Ter hoogte van Roermond zien we een enorme rij auto’s richting de Duitse grens trekken, het is duidelijk dat onze Oosterburen op hun vrije dag weer massaal het Outlet Center hebben bezocht. Daar ondervinden wij op de A73 overigens geen hinder van. Ondertussen vraagt Doom voor de 78e keer of er pizza’s besteld kunnen worden voor de terugreis, iets wat tot zijn teleurstelling uiteindelijk niet gaat lukken. Omdat het vandaag geen competitiewedstrijd betreft, gelden er andere (lees: minder strikte) voorwaarden. Dat betekent onder andere dat we niet een uur voor de wedstrijd al bij het stadion hoeven te zijn. Net voorbij Barneveld verlaten we de A1 om onze weg via de N301 naar Nijkerk te vervolgen. Daar wordt de bus even voor half acht keurig voor de ingang van het bezoekersvak geparkeerd.


Een duidelijke aanwijzing

Eenmaal binnen zien we dat er voor de gelegenheid een aantal hekwerken zijn geplaatst en dat er voor ons comfort een grote partytent voor het caterpunt is opgetuigd. Binnen enkele seconden zeilt er echter al een plastic beker met bier over het hek onze richting uit. Tot zover de vriendelijke ontvangst in Nijkerk. Dat de rode loper niet voor ons zou worden uitgerold, dat was vooraf al op social media aangekondigd. Het blijft natuurlijk wel de vraag hoe serieus je dergelijke berichten moet nemen. Gelukkig blijft het op die ene beker na droog en verleggen we onze aandacht richting het veld en Fortuna’s opstelling.

Afgaande op de opstelling neemt Danny Buijs het bekerduel in ieder geval wel serieus. Buiten de eerder genoemde Siovas en Córdoba wordt alleen doelman Ivor Pandur aan de kant gehouden. Luuk Koopmans is zijn logische vervanger. Omdat Tom Hendriks afgelopen weekend een rode kaart kreeg, is hij uitgesloten voor het duel van vanavond. De pas 16-jarige Boaz Broekmans neemt zijn plek als derde doelman over. Siemen Voet en Ragnar Oratmangoen vervangen Siovas en Córdoba.


Boaz mag weer plaatsnemen op de bank

Daar waar we een fanatiek jagende thuisploeg verwachten, valt dat in de openingsminuten goed mee. Nijkerk zakt ver in en laat Fortuna het spel maken. Daarbij wordt geloerd op een foutieve pass of een juist moment om druk te zetten. Zo’n moment zien we in de vierde minuut als Loreintz Rosier al voor de tweede keer simpel een bal verspeelt. Om dat te herstellen trekt hij zijn tegenstander aan het shirt. Deze actie levert hem terecht een gele kaart op.


Pyro voor aanvang in het uitvak

Fortuna’s eerste wapenfeit zien we enkele minuten later als Oratmangoen achter een hoge diepe bal aangaat. Keeper Mathijs Swaneveld heeft dat echter doorzien en komt ver zijn doel uit om de bal weg te koppen. Daarbij wordt Oratmangoen geraakt en blijft geblesseerd op de grond liggen. De aanval loopt echter verder en op rechts komt Iman Griffith in balbezit. Griffith snelt langs zijn tegenstander, bereikt de achterlijn en legt de bal laag voor. Zijn voorzet wordt echter door een Sparta-verdediger over de zijlijn geschoten waarna Oratmangoen de benodigde verzorging kan ontvangen.


Swaneveld klopt Ragnar in de lucht

Nijkerk laat Fortuna zoals gezegd het spel maken en dat is niet gemakkelijk wanneer je tegenstander een dubbel verdedigingsblok opwerpt. Snel combineren is één optie om een dergelijke muur te slechten, maar dat is niet direct Fortuna’s sterkste punt. Een ander middel is het gebruik van een crosspass om het spel snel naar de andere kant van het veld te verleggen. Dat is een wapen dat Halilović natuurlijk wel in zijn assortiment heeft zitten.

De eerste poging om Rémy Vita op de linkerflank te bereiken mislukt nog, doordat Rémy te laat in de gaten heeft dat de bal zijn kant op komt. De tweede cross pass wordt wél op waarde geschat. Vita legt de bal ineens uit de lucht voor het doel maar het leer wordt gemist door zijn medespelers. Fortuna blijft echter in balbezit en Halilović stuurt Griffith met een goede steekbal de diepte in. Iman legt terug op Kaj Sierhuis. Sierhuis verzuimt om de bal met rechts in te schieten en kiest voor een poging achter zijn standbeen langs. De bal gaat voorlangs.


Aan inzet geen gebrek bij Kaj

Fortuna hanteert geregeld de lange bal om de voorwaartsen te bereiken maar die leggen het vaker wel dan niet zowel fysiek als numeriek af tegen de verdediging van Nijkerk. Rodrigo Guth probeert het dan maar eens met een schot van ruime afstand. Zijn poging gaat echter meters naast het doel van Swaneveld.

Er is bijna een half uur gespeeld als Nijkerk een hoekschop krijgt na ingrijpen van Voet. De bal wordt in de doelmond door Koopmans uit de lucht geplukt, maar ook weer losgelaten. Het enigszins hachelijke moment levert gelukkig geen tegentreffer op maar het bevestigt wel dat gevaar nooit ver weg is, zeker zo lang de stand 0-0 is.


Griffith was in zijn element op het snelle kunstgras

Een volgende prima cross pass van Halilović vliegt voor onze neus mooi richting de vrijstaande Vita. In plaats van de bal aan te nemen, besluit Rémy in al zijn wijsheid om de bal ineens met rechts uit de lucht op goal te schieten. De inzet gaat ruim over het doel. Een minuut later zet Voet vanaf links goed voor. Sierhuis wint het kopduel, maar ziet zijn poging net naast het doel in het zijnet verdwijnen. Uit de daarop volgende tegenstoot van de thuisploeg belandt een voorzet vanaf links op het dak van het doel van Koopmans.

We gaan langzaam richting de rust als Halilović op vijfentwintig meter van het doel zijn man uitkapt, hard uithaalt maar zijn schot op de vuisten van Swaneveld uiteen ziet spatten. Uit de daaruit volgende hoekschop ontstaat een kleine scrimmage voor het doel. Sierhuis mist de bal volledig waarna Rosier de kans krijgt om van dichtbij de 0-1 binnen te schieten maar hij tikt de bal over.


Alen probeert het van afstand

Op slag van rust galmt het ‘Allez Rémy!’ vanuit het uitvak over Sportpark De Ebbenhorst. Helaas beloont Vita deze aanmoedigingen in zijn eigen strafschopgebied met een tikkie terug dat net langs Koopmans over de achterlijn rolt. Nijkerk krijgt twee hoekschoppen op rij waarbij de tweede door Janic Makizodila net over ons doel wordt gekopt. En zo ontsnappen we zelfs aan een achterstand voordat de spelers de kleedkamers opzoeken voor de thee.

Of het door het tikkie terug kwam of dat er een andere reden achter de wissel zit, is mij niet bekend maar meteen na rust zien we dat Vita in de kleedkamer is achtergebleven en wordt vervangen door Mitchell Dijks. Een opvallendere wissel is die van keeper Koopmans. Blijkbaar is hij ergens in de eerste helft geblesseerd geraakt en is het niet verstandig om verder te spelen. Ivor Pandur is zijn logische vervanger.


Ivor keerde na rust terug onder de lat

Hoewel het vanuit het uitvak qua zicht op het veld de tweede helft allemaal wat lastiger waar te nemen is, doe ik toch een poging de gebeurtenissen zo goed als mogelijk weer te geven. Zo zie ik vlak na rust dat Sierhuis de bal goed meegeeft op Oratmangoen en lijkt het zelfs of laatstgenoemde de keeper omspeelt en scoort, maar dat blijkt helaas optisch bedrog te zijn.

Tien minuten later wordt Halilović een meter of tien buiten het strafschopgebied neergehaald. De toegekende vrije trap wordt door Sierhuis over de muur in de korte hoek gedraaid, maar de bal mist snelheid en wordt door Swaneveld uit de hoek gebokst. Een minuutje later duikt Fortuna weer voor het Nijkerkse doel op wanneer Griffith na een goede een-twee de bal terugkrijgt en met links de bal richting het doel probeert te plaatsen. Helaas wordt zijn schot geblokt en zo is het na een uur spelen nog steeds 0-0.

Nu de wedstrijd zover gevorderd is en Fortuna het balbezit niet heeft weten om te zetten in doelpunten, neemt bij Sparta Nijkerk voorzichtig het geloof in een goede afloop toe. De ploeg van trainer Eric Speelziek probeert langzaamaan ietsje meer naar voren te voetballen en begint wat vroeger druk te zetten. Tot noemenswaardige kansen leidt het vooralsnog niet.


Siemen speelde een gedegen wedstrijd

Griffith laat zich vanavond veelvuldig zien en glipt meer dan eens behendig en snel langs zijn tegenstanders. Dat lukt hem halverwege de tweede helft wederom. Deze keer legt hij de bal hoog achter in het strafschopgebied neer waar hij Mitchell Dijks vrij ziet staan. Dijks probeert het met een wilde volley, waarna de bal enkele meters over het doel in het vangnet eindigt.

Met nog twintig minuten op de klok worden Sierhuis en Oratmangoen naar de kant gehaald en vervangen door Mouhamed Belkheir en Milan Robberechts. Diezelfde Robberechts speelt tien minuten voor tijd aan de zijlijn knap zijn tegenstander uit door de bal achter zijn standbeen mee te nemen. Hij snelt het strafschopgebied in waar hij vervolgens onderuit wordt gelopen door Kevin Sterling.


Milan laat Kiyjano Hugo ontredderd achter

Scheidsrechter Vereijken staat er met zijn neus bovenop en wijst meteen naar de strafschopstip. Terwijl we ons afvragen wie deze keer achter de bal plaats gaat nemen, zien we dat er vanuit het thuisvak een oranje rookpot op het veld wordt gegooid. En met de nieuwe regels betekent dat maar één ding: naar binnen.


Pyro op het veld: inrukken maar

Terwijl de speaker zijn ongenoegen over deze actie kenbaar maakt, maken we kennis met de Nijkerkse versie van ‘wat ruist daar in het struikgewas?‘ als er achter het bezoekersvak plotseling een aantal op onrust beluste Nijkerk-supporters opduiken. Het blijkt de inleiding van enkele onrustige minuten in en rondom ons vak waarbij er wat geduwd en getrokken wordt en de kwaliteit van de dranghekken wordt getest. Wanneer spelers en staf van beide clubs vriendelijk doch dringend komen verzoeken om vooral rustig te blijven, keert de rust ook weer snel terug. Toch is het daarna nog een tijdje wachten voordat de spelers weer uit de kleedkamer komen en de toegekende strafschop eindelijk genomen kan worden.

Net als tegen FC Utrecht neemt Halilović weer plaats achter de bal. Lukt het hem deze keer wél om raak te schieten? Het antwoord is: ja! De keeper duikt naar rechts, Alen schiet rustig in de linkerhoek. De zo gewenste voorsprong is een feit. Dat het via een strafschop moest gebeuren, nemen we maar voor lief.


Halilović weet wat er gaat gebeuren

Het behoeft geen uitleg dat Nijkerk nu aan een slotoffensief gaat beginnen. Dat leidt zes minuten voor tijd bijna tot de gelijkmaker, maar captain Ivo Pinto staat gelukkig op de juiste plek om een schot van Tyrone Fonville net voor de lijn weg te halen. Direct na deze kans wordt Griffith vervangen door Marko Lazetić. Iman maakte vanavond een frisse en gretige indruk al was de tegenstand niet van het kaliber dat we in de competitie doorgaans tegenkomen. Door de vele wissels en een aantal blessurebehandelingen wordt er zeven minuten extra speeltijd toegekend. Nog even volhouden!

In de eerste minuut van de blessuretijd probeert Halilović keeper Swaneveld met een semi-stiftbal te verrassen maar dat lukt jammer genoeg niet. Uit de daarop volgende aanval van Nijkerk is het bijna wél raak. Spits Mark van der Weijden speelt zich knap vrij en legt de bal af op zijn collega Omar El Gahzouani. Deze plaatst de bal over de grond in de lange hoek maar dat is buiten onze atleet Pandur gerekend. Met een uitgestrekte linkerarm voorkomt hij de gelijkmaker waarna Dijks weg kan werken.


Deroy, kilometervreter en stofzuiger van beroep

Juist op dit soort avonden zie je waarom Deroy Duarte zo belangrijk is voor een elftal. Hij is van de eerste tot de laatste minuut in beweging en constant bezig tegenstanders op te jagen en ballen af te pakken. Het vele vuile werk dat hij verricht is niet altijd zichtbaar maar oh zo belangrijk. Ook in de blessuretijd blijft hij gas geven om zodoende de zege over de streep te kunnen trekken.

Naast Duarte een extra woord van aandacht voor Siemen Voet die vanavond redelijk stabiel overeind blijft in het centrum van onze verdediging. We betrappen hem in offensief opzicht niet op bijzondere acties, maar verdedigend doet hij solide zijn werk. Net als bij Griffith is het natuurlijk de vraag hoe hij overeind blijft in de competitiewedstrijden, maar dat doet er vanavond even niet toe.

De extra tijd tikt nu in ons voordeel weg en na de grote kans van Fonville lijkt het geloof bij de thuisploeg weggeëbd. Fortuna houdt Nijkerk in de slotminuten steeds wat verder van haar eigen doel vandaan en komt via Lazetić nog dicht bij een tweede treffer. De spits draait met een man in zijn rug weg en schiet de bal vervolgens tegen de buitenkant van de paal. Het blijkt even later het laatste wapenfeit van deze bekerwedstrijd. Opgelucht halen spelers en supporters adem. De volgende ronde in de beker is een feit.


Ook Adrie is opgelucht na de overwinning

Nadat spelers, staf en supporters elkaar bedankt hebben, verlaten we rustig het stadion en zoeken de warmte van de bus op. Even gloort er hoop in Dooms’ hart als hij een bezorgwagen van Domino’s naast de bus ziet staan, maar helaas voor hem blijkt de bestelling (naar verluidt) naar de spelersbus te gaan. Maar niet getreurd, Guido heeft nog een zak stroopwafels mee en links en rechts duiken er nog Bifi-worstjes en chips op zodat hij straks niet met al teveel honger naar bed hoeft.

Onderweg wordt de box nog maar eens op standje Onweer XXL opengedraaid en het is voor de iets oudere passagiers dan ook geen straf als we bij Venray nog even tien minuten de bus mogen verlaten. Ondertussen hebben we vernomen dat Zwolle en Heracles vanavond zijn uitgeschakeld door AFC en HHC. In de wetenschap dat het ook voor ons vanavond slechter had kunnen aflopen, rijden we even na half een moe maar tevreden over het eindresultaat Sittard binnen.

Zaterdag nemen we plaats in een balletje voor de loting voor de tweede bekerronde. Zondag wacht alweer een uitwedstrijd, dan gaan we naar Zwolle en gaat het weer om de punten. Tot dan, COYS!