Trainer Danny Buijs kan vanavond tijdens het thuisduel tegen Heracles Almelo (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Tijjani Noslin. Het betekent dat Oğuzhan Özyakup en Iñigo Córdoba terugkeren in de wedstrijdselectie.

Tijjani Noslin, die op 21 oktober in Eindhoven geblesseerd raakte, maakte eind vorige week zijn rentree op de trainingsvelden. De progressie die hij daar maakt, stemt tot tevredenheid, maar het duel tegen Heracles Almelo komt te vroeg voor de vleugelaanvaller.


Jammer, want een doelpuntenmaker kan Fortuna goed gebruiken

Noslin richt zich op het duel tegen SC Heerenveen dat Fortuna na de aanstaande interlandperiode speelt op 25 november. Noslin heeft dus nog ruim twee weken voor een volledig herstel van een hamstringblessure.

Iñigo Córdoba staat sinds 28 oktober geparkeerd in de ziekenboeg, vanwege een liesblessure opgelopen thuis tegen FC Utrecht. Geparkeerd is evenwel niet het juiste woord, want de vleugelaanvaller hervatte vorige week al de training.

Córdoba was een twijfelgeval voor het duel dat Fortuna vorige week zondag speelde (en verloor) in Zwolle. Vandaag is hij dat niet meer. Córdoba is hersteld en kan spelen.


Fortuna rekent op Córdoba’s rushes aan de zijlijn

Oğuzhan Özyakup haakte af met blessureleed voor het thuisduel tegen FC Utrecht. De middenvelder maakte sindsdien geen onderdeel meer uit van de wedstrijdselectie, maar zat daar ook weer niet ver vanaf, want trainde wel vaak aangepast mee met de groep.

Afgelopen week heeft hij grotendeels mee getraind met de selectie en zou hij, zonder terugslag, moeten terugkeren in de wedstrijdselectie. We verwachten Özyakup in de selectie, maar niet in de basis.


Özyakup kan wellicht zijn stempel drukken als invaller

Tegenstander Heracles Almelo startte, als promovendus, prima aan het eredivisieseizoen met elf punten uit de eerste zeven duels. Dat zevende duel speelde (en won) Heracles op 1 oktober.

Sindsdien won Heracles niet meer. Alleen de derby tegen FC Twente leverde nog een punt op, de overige drie duels gingen verloren met doelcijfers 0-13.

Voeg er nog een 2-0 nederlaag bij tweededivisionist HHC Hardenberg in de eerste ronde van het bekertoernooi aan toe en het zal duidelijk zijn dat Fortuna vanavond een tegenstander treft, die niet overloopt van het zelfvertrouwen.


Na PEC Zwolle treffen we opnieuw een ploeg die niet overleefde in het bekertoernooi

Met 28 tegentreffers in elf duels heeft Heracles ook de meest gepasseerde defensie in de eredivisie. Wat ook opvalt is dat Heracles in negen van zijn elf duels op achterstand kwam en in acht van die negen duels incasseerde Heracles de openingstreffer binnen 25 minuten speeltijd. Komen de Almeloërs niet scherp uit de startblokken?

Speler om in de gaten te houden? Brian de Keersmaecker. De Almelose tegenhanger van Deroy Duarte is dit seizoen nieuw bij Heracles en maakt een prima indruk. Hij zal vast Alen Halilović voor de voeten gaan lopen.

Het vertrouwen mag dan laag zijn in Almelo, de Heraclieden vinden zich wat dat betreft vanavond in goed gezelschap. Fortuna gaat namelijk ook door een lastige fase.

Aan een zwaar programma in de eredivisie (Go Ahead uit, AZ uit, FC Twente thuis, PSV uit) hield Fortuna nul punten over. Erger, Fortuna raakte ook zijn zelfvertrouwen kwijt, met een onthutsende nederlaag in Zwolle tot gevolg.


Kommer en kwel in Zwolle

Vanwege basisspelers die hun niveau niet halen en enkele blessures gaat de blik al snel naar de reservebank, maar die is dun bezet. Niet vergeten dat Fortuna afgelopen zomer noodgedwongen het spelersbudget fors terugsnoeide. Daar betaal je een prijs voor en die is zichtbaar op de reservebank.

Ruimte voor aankopen in de winterstop lijkt er niet. Wil Fortuna eindelijk werk maken van het op orde stellen van zijn financiële situatie, dan moet Ivo Pfennings de hand op de knip houden en het liefst nog een speler verkopen. Alleen in dat laatste geval lijkt er salarisruimte voor een versterking.


Pfennings schiep duidelijkheid in een interview

Is Fortuna dan ten dode opgeschreven? Natuurlijk niet. Niet vergeten dat deze ploeg sterk uit de startblokken kwam. Geen van de spelers is het voetballen verleerd. Het is nog steeds een selectie die kan wedijveren met een reeks ploegen uit het rechterrijtje.

Fortuna begon vorige week aan een reeks van zes duels tot de winterstop tegen zulke ploegen. Fortuna zal gehoopt hebben op drie overwinningen. Dat zou negen punten opleveren, waardoor Fortuna in de winterstop 19 uit 16 zou hebben. Prima uitgangspositie voor de tweede competitiehelft.

Maar goed, ‘drie winnen van zes’ is ‘drie winnen van vijf’ geworden en om te winnen moet je scoren en dat doet Fortuna niet makkelijk. Het woord is aan de basisspelers om het tij te keren. Te beginnen vanavond.


Sierhuis is een van die dragende spelers

We verwachten niet dat Danny Buijs gaat sleutelen aan zijn verdediging, alhoewel de tegendoelpunten in Zwolle vermijdbaar waren. Van de reserves heeft eigenlijk alleen Siemen Voet laten zien dat hij momenteel competitief is.

Dat betekent dat Ivor Pandur start in het doel. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant verdedigt Mitchell Dijks de zone.

Op het middenveld heeft Danny Buijs in Arianit Ferati een alternatief. Ferati heeft dit seizoen weinig speeltijd gekregen, maar bracht in de slotfase in Zwolle wel energie. Het was overigens zijn 49ste officiële duel in een Fortunashirt. Speelt hij vanavond, dan bereikt hij een mijlpaal.


Ferati dicht bij zijn vijftigste duel

Als Ferati speelt, dan neemt hij de plek in van Loreintz Rosier, die in Zwolle weinig indruk maakte. Verder spelen Deroy Duarte en Alen Halilović.

In de voorhoede kan Buijs dus opnieuw beschikken over Iñigo Córdoba. We verwachten de Bask in de basisopstelling aan de linkerkant.

Aan de andere zijde zoekt Buijs naar een tijdelijke vervanger van Tijjani Noslin. Iman Griffith heeft zeker potentie maar lijkt nog niet de inhoud en kracht te hebben om wekelijks te presteren. Tegen PEC had Milan Robberechts een aardige invalbeurt. We verwachten de Belg aan de aftrap vanavond.


Robberechts was nuttig in Zwolle

In de punt van de aanval verwachten we Kaj Sierhuis aan de aftrap tegen zijn oude club. Zijn rendement is voorlopig te laag, maar hij heeft ook waarde als aanspeelpunt. Bovendien is de ploeg zelden beter gaan voetballen, nadat Buijs Sierhuis naar de kant haalde.

Oud-Fortunezen bij Heracles Almelo? We herkennen Emil Hansson. De Zweed speelde tussen de zomer van 2020 en december 2021 anderhalf seizoen voor Fortuna Sittard. Hij speelde 47 duels (43 eredivisie- en 4 bekerduels) voor Fortuna, waarin hij tweemaal scoorde.

In Almelo scoorde hij al viermaal in elf eredivisieduels. Hij lijkt in Almelo beter tot zijn recht te komen dan in Sittard.


Hansson is geel-groen.

Laatste overwinning thuis tegen Heracles Almelo? 24 november 2018. Bijna vijf jaar geleden won Fortuna voor het laatst in competitieverband thuis van Heracles Almelo. Promovendus Fortuna Sittard won toen ruim van hoogvlieger Heracles (op dat moment vierde in de eredivisie): 3-0.

Mark Diemers vanaf de penaltystip, Finn Stokkers met een treffer van dichtbij en Ahmed el Messaoudi met een knal van de rand van het strafschopgebied zorgden voor de treffers.


El Messaoudi viert zijn treffer

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Heracles Almelo: V-V-G-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-V-V

De KNVB stuurt Allard Lindhout naar Sittard. Het wordt alweer zijn dertigste competitieduel van Fortuna Sittard als scheidsrechter. Uit het huidige scheidsrechterskorps floot niemand vaker een duel van Fortuna dan Lindhout.

Dat zou nog allemaal tot daarentoe zijn als we goed presteerden onder zijn leiding. Helaas vinden we Lindhout terug op de laatste plek in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’.

Niets positiefs te melden over Lindhout? Toch wel, in het kalenderjaar 2023 zijn we ongeslagen onder zijn leiding. Fortuna pakte in februari een punt thuis tegen Sparta Rotterdam en in mei zelfs drie punten thuis tegen Vitesse onder zijn leiding. Het kan dus toch.


Het kleine jochie wil niet op de foto met Lindhout. Terecht.

Jesse Rozendal fungeert als VAR. De Fries floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard en is dus een onbeschreven blad.

Rodrigo Guth moet nog steeds uitkijken voor een gele kaart. Slingert Lindhout de Braziliaan vanavond op de bon, dan mist hij het uitduel bij SC Heerenveen vanwege een uitsluiting.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier (Ferati?), Duarte, Halilović; Robberechts, Sierhuis, Cordóba.

Het Fortuna Sittard stadion gaat open om 18.00uur. Tegen die tijd opent ook de fanshop in het stadion, die rondom het duel open zal zijn. Het supportershome is uiteraard ook open rondom dit duel.

Het duel tegen Heracles Almelo is onderdeel van het project “Fortuna in de regio”. Er zullen dus de nodige scholen en voetbalverenigingen aanwezig zijn.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live verslag van het duel.