Na een reeks moeizame wedstrijden schiet Fortuna tegen Heracles alle frustraties van zich af. De jarige Rodrigo Guth kopt ons al na vijf minuten op voorsprong en in het vervolg van de eerste helft komen de Tukkers er daarna niet meer aan te pas. Voorin benutten we een groot deel van onze kansen. Het resulteert in een 4-0 voorsprong bij rust, een sinds de jaren tachtig op eredivisieniveau ongekende luxe. De late tegentreffer is een smetje op een fantastische avond.

10 november 2023

Fortuna haalt uit tegen Heracles

Fortuna Sittard 4 Heracles Almelo 1

Doelpuntenmakers: 6. Guth 1-0, 25. Robberechts 2-0, 32. Halilović 3-0, 40 Sierhuis 4-0, 89 Engels 4-1.
Opstelling: Pandur; Pinto (84. Fofana), Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Duarte, Halilović (77. Özyakup); Robberechts (69. Ferati), Sierhuis (77. Belkheir), Córdoba (69. Vita).
Toeschouwers: 10.196.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –.
Rood (Fortuna): –.

Het is 10 november, de eerste keer dit seizoen dat Fortuna op vrijdag thuis speelt. Als ik op zo’n vrijdagavond over een verlaten bedrijventerrein naar het stadion loop, moet ik altijd denken aan al die jaren dat een kleine club getrouwen weer en wind trotseerde om de club te steunen tijdens een eerste divisie-wedstrijd, die meestal geen enkel belang had en even vaak het aanzien nauwelijks waard was.

Maar deze week worden ook blijere tijden terug in gedachten gebracht, zij het met een trieste aanleiding. De tijden van de eerste seizoenen eredivisie in de jaren tachtig, toen Frans Körver zijn spelers voor volgepakte tribunes tot ongekende hoogten opzweepte. Voor supporters van mijn generatie misschien wel de mooiste jaren uit de geschiedenis van de club. Van de herinneringen aan die periode maakt ook de stem van stadionspeaker Astrid Litjens onlosmakelijk deel uit. Met veel enthousiasme liet ze de opstellingen, de wissels, de doelpunten en alle andere mogelijke mededelingen (dat waren er in die tijd nogal wat, de vaste klassiekers waren de eigenaar van de auto met kenteken zus-en-zo die zijn lichten had laten branden en het verzoek aan mijnheer die-en-die om naar huis te gaan, want zijn vrouw was bevallen van een zoon) door de luidsprekers schallen. Deze week werd bekend dat Astrid lijdt aan een zeldzame vorm van kanker. Wij wensen haar veel sterkte toe in haar strijd tegen de ziekte en brengen de actie om haar daarbij te steunen graag onder jullie aandacht.

Ivo Pinto is de aanvoerdersband waardig

Op zich genomen is het leuk weer eens op vrijdag te voetballen, maar het hoeft van mij geen gewoonte te worden. En de degradatiestreep is afgelopen weekend weer aardig dichtbij gekomen. Daarom zou het prettig zijn dat Fortuna vanavond tegen het eveneens dolende Heracles weer eens alle punten in huis houdt. Trainer Danny Buijs heeft de opstelling vandaag op twee plaatsen veranderd. Iñigo Córdoba is weer fit en neemt zijn plaats op de linkerflank weer in. Dat gaat ten koste van Marko Lazetić. Op de andere flank krijgt de tegen PEC redelijk ingevallen jonge Belg Milan Robberechts de voorkeur boven Iman Griffith.

Fortuna speelt vanaf de aftrap met de intentie de tegenstander vroeg onder druk te zetten. Na een paar minuten krijgt Kaj Sierhuis de bal aangespeeld door Córdoba. Hij lijkt het duel te verliezen, maar weet zich toch nog terug te knokken. Córdoba bemoeit zich er ook mee en weet de bal tussen twee verdedigers door met een hakje bij Sierhuis te krijgen. Die schermt de bal af en geeft dan diep op de doorrennende Córdoba, die er op de rand van de doellijn nog een corner uit weet te slepen.

Doorzetten van Sierhuis leidt tot de corner…

… waaruit Guth de 1-0 inkopt

Op zich geen heel bijzondere passage in een wedstrijd, maar wel tekenend voor de drive waarmee Córdoba en Sierhuis vanavond spelen. Voor de hoekschop melden Alen Halilović en Ivo Pinto zich. De laatste geeft de bal een kort tikje, Halilović legt hem vervolgens midden voor het doel neer. Perfect in de loop van Rodrigo Guth, die hard en onhoudbaar voor doelman Brouwer inkopt: 6e minuut, 1-0.

Een droomstart voor Fortuna, dat voor het eerst sinds bijna twee maanden uit open spel weet te scoren. Dat het doelpunt uit een hoekschop ontstaat, is geen toeval. In de eerste wedstrijden van het seizoen waren door twee spelers uitgevoerde corners, toen met Tijjani Noslin in plaats van Pinto, ook al een recept waarmee we voor gevaar zorgden. Later in de wedstrijd leggen Pinto en Halilović de bal nog een paar keer gevaarlijk in het doelgebied.

Duarte ziet de hielen van zijn tegenstander niet heel vaak vanavond

Dat Heracles geen antwoord heeft op een bekend recept, is ook niet echt een verrassing. De zwart-witten zijn dit seizoen al acht keer eerder in het eerste kwart op achterstand gekomen en krijgen sowieso veel doelpunten tegen. Dat zou geen probleem zijn als de ploeg van Lammers aanvallend de nodige potten kan breken, maar ook dat lukt na een goed begin al wekenlang niet meer. Na de tegengoal gaat Heracles weliswaar op zoek naar ons doel, maar het oogt allemaal erg plichtmatig. Ook Emil Hansson, die in Almelose dienst een voor ons onvoorstelbare reputatie heeft opgebouwd, blijkt nog te spelen zoals wij hem hebben leren kennen: als een natte krant.

Halverwege de eerste helft is de wedstrijd aardig in evenwicht, want ook Fortuna is niet meer echt gevaarlijk geworden. We blijven wel vroeg druk zetten op de verdediging van Heracles. Zo ook bij een doeltrap. Keeper Brouwer geeft de bal aan een centrumverdediger, die naast zich geen afspeelmogelijkheden ziet en de bal dan maar recht naar voren trapt. Rond de middenlijn ziet Dimitris Siovas zoals vaak sneller dan iedereen waar de bal gaat belanden. Na zijn interceptie speelt hij Sierhuis in één tijd door de lucht aan. Sierhuis kopt de bal naar rechts door. Daar is Robberechts helemaal aan de aandacht van de verdediging ontsnapt. Keeper Brouwer rekent op een schot in de korte hoek, maar Robberechts plaatst de bal koel in de verre hoek: 25ste minuut, 2-0.

Robberechts verrast de keeper…

… door de bal met rechts in de verre hoek te leggen

Een mooie beloning voor Robberechts, die bij zijn debuut in de basis zijn kans vanavond volop grijpt. De Belg is actief, fysiek sterker dan hij op het eerste gezicht lijkt en iemand die met verstand voetbalt. Of het allemaal voldoende is voor een echte doorbraak, is natuurlijk afwachten, maar hij lijkt in ieder geval uit het goede hout gesneden.

Na de 2-0 verdwijnt werkelijk alle energie uit het spel van Heracles. Fortuna heeft er daarentegen nog lang geen genoeg van. Op het half uur probeert Halilović Córdoba in de diepte aan te spelen. Een verdediger kopt de bal weg. Die lijkt bij Sierhuis te komen, maar die ziet dat Loreintz Rosier er beter voorstaat. De Fransman schiet vanaf de rand van het penaltygebied goed in, maar de keeper kan de bal nog net uit de hoek wegtikken. Een paar minuten later schiet Robberechts na een pass van Córdoba recht in de handen van de keeper.

Dijks speelt degelijk links in het centrum

Een paar minuten later is het alsnog raak. De combinatie Córdoba – Sierhuis staat aan de basis van het doelpunt. Fortuna krijgt een ingooi, Córdoba ziet dat Sierhuis op links vrijloopt en gooit de bal diep langs de lijn. Sierhuis speelt zijn tegenstander uit en legt dan voor op de mee opgekomen Deroy Duarte. De keeper kan diens schot nog net redden, de rebound lijkt voor de voeten van Pinto te vallen, maar Halilović denkt net iets sneller. Hij controleert de bal en schiet hem dan van dichtbij hard binnen: 32ste minuut, 3-0.

Alen is bijna even blij met zijn goal…

Daarmee is het nog niet afgelopen. Fortuna blijft Heracles onder druk zetten en dat leidt vijf minuten voor rust tot een volgende kans. Mitchell Dijks weet vanaf links met een verre ingooi Córdoba te bereiken. Die kopt de bal goed door. Op de rand van het doelgebied is Sierhuis er als de kippen bij om de bal hard in het doel te koppen: 40ste minuut, 4-0.

… als Sierhuis met die van hem

Het is het eerste velddoelpunt voor Fortuna van Sierhuis, voor wie het vanavond eindelijk een keer meezit. We gaan met rusten met een 4-0 voorsprong, een ervaring die we zelfs in de jaren van Bert van Marwijk nooit hebben meegemaakt in Sittard. Danny Buijs kan dus tevreden zijn over zijn tactische aanpassing, waardoor we vanavond in de praktijk meer 5-3-2 (met Dijks als extra man in een Dreierkette in het centrum, Pinto en Córdoba op de flanken en Robberechts dichtbij Sierhuis) dan 4-3-3 spelen.

Na rust probeert Heracles er met een driedubbele wissel nog iets van te maken. Dat wil niet echt lukken. Voor aanvoerder Thomas Bruns na een minuut of tien reden zijn frustratie bot te vieren op Halilovič. Hij ziet geel na een onnodige late tackle diep op de helft van Fortuna. De rest van de wedstrijd vraagt Bruns bij iedere overtreding van Fortuna om een gele kaart. Een beetje sneu.

Bruns heeft het niet op de bal, maar op Halilovič voorzien

Na een kwartier zet Fortuna weer een paar aardige aanvallen op. Eerst dribbelt Halilovič het strafschopgebied in. Hij zet de bal voor, maar Robberechts komt bij de tweede paal te laat om op doel te schieten. Even later kan Pinto na een vrije combinatie tussen Córdoba, Robberechts en Sierhuis vrij op doel schieten. Maar de Portugees, die verder prima speelt en zich ook al aanvoerder duidelijk doet gelden, is geen geboren afmaker. Zijn schot gaat recht op de keeper af.

Rustig, jongen, rustig…

Halverwege de tweede helft gaat Buijs wisselen. Eerst komen Rémy Vita en Arianit Ferati in de ploeg, daarna Mouhamed Belkheir en Oğuzhan Özyakup en tenslotte Sadik Fofana. We krijgen nog een behoorlijke kans uit een vrije trap nadat Vita is neergehaald. Halilovič legt de bal terug op Ferati. Diens schot wordt gekraakt, de rebound van Rosier gaat net naast.

Pandur ergert zich terecht

Maar verder halen alle wissels de samenhang uit de ploeg. Dat is vooral voor Özyakup frustrerend. De Zaandammer geeft een paar mooie steekpassen, maar Belkheir en Vita weten die niet op waarde te schatten. De wissels leiden uiteindelijk ook tot een onnodige tegengoal, wanneer we ons in de omschakeling laten verrassen. Ferati en Fofana gaan voor hetzelfde duel en laten de rechterflank daardoor vrij. Guth kan dat niet alleen corrigeren. Er volgt een voorzet die nota bene door pantomime villain Mario Engels in het doel wordt gewerkt: 89ste minuut, 4-1.

Poldervaart feliciteert de jarige job

Dat is ook de eindstand. Een overtuigende overwinning in een wedstrijd waar vooraf de nodige druk op stond.