Trainer Danny Buijs kan vanmiddag/avond in het eredivisieduel uit bij FC Volendam (aftrap: 16.45uur) geen beroep doen op Deroy Duarte (interlandverplichtingen). Jayden Braaf en Alessio da Cruz zijn speelgerechtigd.

Deroy Duarte speelt morgen met Kaapverdië een achtstefinaleduel in de Africa Cup of Nations tegen Mauritanië. Op basis van resultaten in de groepsfase en op basis van de FIFA-ranking, start Kaapverdië als favoriet.

Plaatst Kaapverdië zich voor de kwartfinales dan is op zaterdag 3 februari Zuid-Afrika of Marokko de tegenstander en mist Duarte Fortuna’s duel tegen SC Heerenveen op diezelfde avond.


Duarte in actie tegen Vitesse

Nieuweling Jayden Braaf tekende dinsdag een contract in Sittard. De huurling van Hellas Verona FC speelt het restant van het seizoen bij Fortuna en moet (mede) het gat opvullen dat Tijjani Noslin heeft achtergelaten.

Woensdag in Almere was Braaf nog niet speelgerechtigd; vandaag wel.

Datzelfde geldt voor Alessio Da Cruz. De aanvaller tekende donderdag een contract in Sittard. De Kaapverdiaanse international (maar niet geselecteerd voor de Africa Cup of Nations) moet Danny Buijs meer opties gaan geven in de voorhoede.

Twee jaar geleden hengelde Fortuna al eens naar de diensten van Da Cruz. Toen kwam het niet tot een overgang, nu wel.


Da Cruz mag zijn waarde tonen

Tegenstander FC Volendam vinden we terug op plek zeventien in de eredivisie. FC Volendam telt zeven punten achterstand op plek vijftien (de eerste veilige plek), maar slechts twee op plek zestien (degradatie playoffs). Kortom, FC Volendam staat er niet al te best voor, maar uitzichtloos is het zeker niet.

Dan moeten de Wijdbroeken wel secuurder gaan verdedigen, want met 42 tegentreffers heeft FC Volendam de meest gepasseerde defensie.

De bestuurlijke perikelen, die FC Volendam gedurende de eerste competitiehelft verzwolgen, kwamen in december tot een uitbarsting. Sinsdien is het op bestuurlijk vlak rustiger geworden in Volendam, in ieder geval aan de oppervlakte.

Eerder dit seizoen in Sittard bleek Fortuna een maatje te groot voor FC Volendam, alhoewel het lang duurde vooraleer Fortuna die dominantie op het scorebord uitdrukte.


Alen Halilović legt het duel in een definitieve plooi 

Speler om in de gaten te houden? Lequincio Zeefuik is pas negentien jaar oud, maar breekt dit seizoen door bij FC Volendam. De boomlange spits scoorde in drie van de laatste vier duels van FC Volendam. Het levert hem waarschijnlijk een contract op bij AZ, waar hij dan komend seizoen aan de slag zal gaan.


Het zal wel een klus voor Siovas worden

De dubbele ontmoeting met Almere City leverde Fortuna een plek in de kwartfinales op van het KNVB-bekertoernooi (waar FC Groningen wacht) en een punt in de eredivisie. Geen slecht resultaat, alhoewel het competitieduel wel erg pover was.

Danny Buijs en zijn manschappen wachten dus nog steeds op de eerste uitoverwinning van het seizoen. Zou het gaan lukken in Volendam?

Dat zou dan wel op kunstgras moeten gebeuren, want FC Volendam is een van de drie eredivisieclubs die op kunstgras speelt (naast Heracles Almelo en Excelsior Rotterdam). Fortuna bereidde zich de afgelopen dagen voor op de kunstgrasvelden van EVV Echt en VV Sanderbout.

Michael Verrips start vanavond in het doel. Hij kan laten zien wat hij waard is. In de loop van volgende week zal Danny Buijs de knoop doorhakken: wie wordt voorlopig eerste keus in het doel?


Koopmans keepte afgelopen woensdag; vandaag is Verrips aan de beurt

In de achterste linie verwachten we geen wijzigingen. Dat betekent dat aanvoerder Ivo Pinto start als rechtsback. Mitchell Dijks speelt als linksback. Centraal verwachten we Rodrigo Guth en Dimitris Siovas aan de aftrap.


Guth miste dit seizoen slechts een wedstrijd (vanwege een uitsluiting)

Net als in Almere vermoeden we dat Buijs opnieuw zal spelen met vier middenvelders. Loreintz Rosier is de controleur. Naast hem is er ook plek voor Alen Halilović, Arianit Ferati en Ragnar Oratmangoen.

De voorhoede bestaat dan uit twee spelers: Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba.


Córdoba was er woensdag dicht bij

Oud-Fortunezen bij FC Volendam? We herkennen er twee. Op het veld zien we George Cox. De Engelsman speelde de afgelopen vier seizoenen bij Fortuna Sittard. De verdediger speelde 114 duels voor Fortuna Sittard (108 eredivisie; 6 beker) waarin hij tienmaal doel trof.


Cox in actie tegen Feyenoord

De andere oud-Fortunees in Volendamse dienst scoorde 24 maal voor Fortuna Sittard (16 eredivisie; 8 beker): Regillio Simons. Simons is sinds de winterstop hoofdtrainer bij FC Volendam. De aanvaller speelde tussen 1995 en 1999 vier seizoenen voor Fortuna en keerde halverwege het seizoen 2001/02 nog eens terug.

Laatste overwinning uit bij FC Volendam? 17 April 2015. Het is alweer bijna negen jaar geleden dat Fortuna voor het laatst won in Volendam.

FC Volendam komt al snel op voorsprong via Ludcinio Marengo, maar Fortuna draait het duel nog voor rust om via treffers van Kevin Kis, Seku Conneh en Roel Janssen. Na rust scoort Marengo nogmaals, maar het laatste woord is aan Fatih Turan die de eindcijfers vastlegt: 2-4.


De spelers bedanken het publiek na afloop

Laatste vijf competitieduels uit tegen FC Volendam: V-V-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-W-W

De KNVB stuurt Edwin van de Graaf naar Volendam om de fluit te hanteren. Van der Graaf vinden we terug op plek zes in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘, met een ruim positieve score.

Van der Graaf kwamen we dit seizoen eenmaal eerder tegen. In Nijmegen trok hij, op aandringen van de VAR, een rode kaart voor Tijjani Noslin. Fortuna verloor met 4-1.


Noslin mag inrukken

VAR Serdar Gözübüyük vinden we terug op plek veertien in bovenstaande lijst, met een licht negatieve score. Gözübüyük floot dit seizoen een duel van Fortuna, dat Fortuna kansloos verloor in Alkmaar.

Dimitris Siovas pakte geel in Almere na een akkefietje rondom trainer Danny Buijs. Het was zijn vierde gele kaart van het lopende seizoen en dus komt hij, net als Mitchell Dijks en Loreintz Rosier, op pelt. De eerstvolgende gele kaart in competitieverband levert een uitsluiting op.


Verrips voorkwam erger!

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Halilović, Oratmangoen, Ferati; Sierhuis en Córdoba.

Er zullen 170 supporters plaatsnemen in het uitvak. Er is een verplichte buscombi van kracht voor dit duel. Busreizigers melden zich om 13.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar Volendam te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live verslag van het duel.