Het is Fortuna sinds lange tijd gelukt om King Hans weer eens een neus te zetten. Na een vroege achterstand toonden de Sittardenaren veerkracht en namen op sluwe wijze de maat van FC Volendam. Alle spelers haalden een ruime voldoende en dat was zo vaak dit seizoen volstrekt anders. Om te stellen dat Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra de trein op de rails hebben gekregen gaat veel te ver, maar Fortuna toonde wel aan dat indien alle puzzelstukjes op haar plek vallen en de ploeg de nodige meeval heeft ze blijkbaar van iedereen kan winnen…


17 april 2015

Prima Fortuna straft hoogmoed FC Volendam af

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 4

Doelpuntenmakers: 4. Marengo 1-0, 8. Kis 1-1, 24. Conneh 1-2, 34. Janssen 1-3, 57. Marengo 2-3, 76. Turan 2-4.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit, Janssen, Schroyen; Turan, Overhof, Ter Borgh, Mert, Kis (89. Marveggio); Conneh.
Toeschouwers: 4.550 (volgens Teletekst).
Scheidsrechter: S. Mulder.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Afgelopen week speelde Fortuna een teleurstellende wedstrijd tegen het afscheidnemende Jong FC Twente. Na een 0-1 achterstand en 2-1 voorsprong keerden de Tukkers in extremis nog met een punt huiswaarts; de zoveelste wedstrijd waarin winstkansen lagen die niet winnend werd afgesloten.

Zoveel lastiger wordt het vandaag in Volendam. De ploeg, onder leiding van Hans ‘King Hans’ de Koning, staat ergens bovenin en richt zich al op de nacompetitie. Zo niet Fortuna. Het seizoen waarin sportieve prestaties van geen enkel belang zijn is bijna ten einde. En blij toe. Er werd weliswaar bij Roda JC en MVV gewonnen, maar hoe lang is dàt nu alweer geleden? Maar desondanks zijn er toch weer meer dan 50 mensen voornemens de wedstrijd in het palingdorp te gaan bijwonen.

Rond de klok van 16.00 uur stapt ongeveer de helft van deze mensen in de bus die de supportersvereniging laat rijden. Deze keer geen chauffeur plus zoon, maar een lonesome cowboy. Maar veel maakt dat niet uit. De rit gaat in één ruk naar tankstation De Lucht; de eerste tussenstop na goed zaagwerk van Sven. Nadat iedereen zich inwendig heeft verzorgd start etappe twee. En ook die wordt zonder wanklank afgelegd. En dus draait de bus even na 19.00 uur de Volendammer hoofdstraat in. Tussen de huizen door zien we al de lichtmasten opdoemen: Mythos Flutlicht.

Nadat we het stewardkorps zijn gepasseerd valt mijn blik op een doorzichtige Curver box. Daarin zitten niet de welbekende programmaboekjes, maar een A4 met selecties, rangen en standen. Op alle kostenposten wordt stilaan bezuinigd. Een bittere teleurstelling. De verzamelaar van voetbalmemorabilia kan Volendam voortaan links laten liggen. De Jupiler League is verworden tot een woestijn. Fortuna weet er alles van en FC Volendam nu ook.

Na enige tijd komen de spelers het veld op en kunnen we kijken welke opstelling Peter van Vossen deze keer heeft bedacht. Veel wijzigingen heeft hij alleszins niet doorgevoerd.

Ferhat Kaya staat zoals gekend in doel. In de verdediging keert de geelgeschorste Roel Janssen terug en dus zit Sjoerd Linssen weer op de bank. Sem de Wit is de andere controletoren achteraan. Op links speelt Joeri Schroyen en Dennis Dengering op rechts. Het middenveld is drukbezet met Kevin Kis, Tomas Overhof, Jordy ter Borgh, Muhammed Mert en Fatih Turan. Eenzame spits is wederom Seku Conneh.

Zoals reeds vermeld: FC Volendam staat onder leiding van King Hans en daarmee is meteen de enige bekende genoemd in de Volendammer rangen.

volendam02

Het is druk op het kunstgrasveld

Terwijl de spelers opwarmen begeef ik me richting snackhut. Het menu is tamelijk eenvoudig als je louter van warme happen houdt. De lange slungel die de snackhut uitbaat is even eerlijk als duidelijk: ‘Het broodje bal is een aanrader. De bal is héér-lik’. En dus ga ik overstag.

De bal is lekker warm, zeker niet klein en best mals. Goed gedraaid! Maar het enige minpunt is het vetgehalte. Ik moet heel snel eten, want het risico dat mijn broodje doordrenkt is met vet, afkomstig van de bal is levensgroot. Levert het de FC iets op? Verder dan een eervolle vermelding durf ik niet gaan. Ik heb zo’n bal wel eens gegeten in Veendam, maar die kon niet tippen aan deze bal. En dus ben ik al bij al blij dat ik dit streekgerecht tot me heb genomen.

Tot zover de ballen. Ik drink ook nog een bekertje koffie, maar dat is echt niet te doen. En ik hoop dat alleen het bekertje afkomstig is van Kooistra & Ter Borgh… Weinig kan tippen aan Douwe Egberts.

Als de spelers klaarstaan voor het wedstrijdbegin worden eerst nog drie Volendammers gefêteerd vanwege iets. Wat dat precies is kan ik niet verstaan. Je zou bijna denken dat de geluidsinstallatie van De Baandert naar Volendam is verhuisd, maar dat is onmogelijk. Die hangt al in het Fortuna stadion.

Als de wedstrijd dan eindelijk begint probeert FC Volendam meteen op te rukken. En bijna lukt het om op voorsprong te komen wanneer Marengo Ferhat Kaya flink aan het werk zet. Zijn schot spat op zijn vuisten uiteen. En dat blijkt uitstel van executie. De nummer 7 van Volendam levert een prima voorzet af en diezelfde Marengo duikt tussen drie verdedigers op en tekent voor de 1-0.

Je zou denken dat Fortuna even moet bekomen, maar dat is niet waar. Kevin Kis duikt achter de verdediging van FC Volendam op en legt af op Mert. Zijn schot wordt gekraakt en mag dat een kleine waarschuwing zijn?

Nauwelijks een minuut later is het wel raak. Fatih Turan dweilt de flank af en trapt de bal goed voor doel langs. Kis snijdt naar binnen en tikt de gelijkmaker achter Theo Zwarthoed. Zo simpel kan het dus zijn: 1-1.

Daarmee is meteen het evenwicht hersteld. In de fases die volgen zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar het is natuurlijk opletten met de rappe aanvallers van FC Volendam.

volendam03

FC Volendam valt rustig aan

Na 20 minuten lijkt het erop dat Sem de Wit alle grip op Marengo kwijt is wanneer een diepe bal achter de verdediging van Fortuna wordt gelegd. De aanvaller is eerder bij de bal dan De Wit, kapt hem uit en trapt de bal tegen de onderkant van de lat.

Maar ook daarvan is Fortuna niet onder de indruk. Even later gaat Turan goed door over de as van het veld en trapt van afstand op doel. De bal belandt via de doelman op de lat, kaatst terug het veld in waarna Conneh de rebound in doel trapt: 1-2.

volendam05

Fortuna in de aanval

Na de voorsprong golft het spel op en neer met kleine mogelijkheden aan beide kanten. Zo probeert FC Volendam via Kuwas en de linksbuiten veelvuldig middenvelder Kevin Brands in stelling te brengen, maar dat lukt niet doordat het op het middenveld behoorlijk druk is.

volendam04

FC Volendam mag een vrijschop nemen

En als de bewoners van het palingdorp akelig dichtbij het doel van Kaya komen, zet Fortuna een prima counter op. De bal wordt ontzet en via Mert komt de bal bij Turan terecht. De voormalig Turks jeugdinternational speelt de pannen van het dak vanavond en weet zich behendig van Gijs Luirink te verlossen. Om de scheve situatie nog enigszins te herstellen trekt de verdediger Turan naar beneden waarna scheidsrechter Mulder niets anders rest dan Fortuna een penalty toe te kennen. Hij kan Luirink ook rood geven, hetgeen hij ook doet. Roel Janssen zet zijn zesde penalty om en zorgt voor 1-3.

Daar waar FC Volendam dacht na de vroege voorsprong op rozen te zitten, zitten de wijdbroeken een klein half uur later op de blaren. 1-3 achter en het elftal gereduceerd tot tiental.

Fortuna heeft hier geen boodschap aan en gaat gewoon door. Vlak voor rust krijgt het de mogelijkheid om de score nog verder uit te diepen, maar de vrije trap van Seku Conneh wordt nog net uit de benedenhoek getikt door de doelman.

volendam06

Seku Conneh staat klaar om de bal op doel te trappen

En na een opwindende eerste helft is het tijd om even naar adem te happen in het uitvak. 1-3 in Volendam, wie had dat nu gedacht?!

Na de rust zit er maar één ding op: de wedstrijd zo snel mogelijk neutraliseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De equipe van King Hans probeert naar voren te voetballen en Fortuna loert op een counter. Maar net als Fortuna zelf in de aanval is slaat FC Volendam toe. Kuwas dribbelt de complete verdediging en schuift af als hij oog in oog staat met Kaya. Marengo ontvangt de bal en lobt de bal in de verste hoek. De spanning is terug.

Gelukkig heeft Fortuna enkele spelers met wat aangeboren conditie in de rangen, want Schroyen, Kis en Turan blijven maar lopen. En dat levert soms hachelijke momenten op voor het doel van Theo Zwarthoed.

Na een uur levert Schroyen een goede voorzet af, maar Turan komt te laat om te scoren. En met de 2-3 tussenstand blijft het oppassen. Maar gelukkig schiet domoor Kuwas in zijn eigen voet. Kreeg hij eerst geel voor praten; de overtreding op Overhof is waarschijnlijk nóg dommer. En twee keer geel is rood en rood is inrukken.

volendam07

Tomas Overhof is zojuist gevloerd

En met een 2-3 voorsprong is het fijn voetballen tegen negen tegenstanders. De kans dat FC Volendam deze slag nog te boven komt is nihil. Dat hebben de ouders met kinderen aan de lange zijde goed begrepen, want zij zetten vrijwel meteen na de rode kaart de Abmarsch in.

volendam08

Iedereen naar huis behalve wij…

En dus is het met nog 20 minuten op de klok ineens een stuk opgeruimder op de lange zijde. En er waren al niet zo veel toeschouwers. De 4.550 die Teletekst vermeldt zaten er sowieso niet. Wat zijn die toeschouwersaantallen toch onnauwkeurig…

volendam11

Dit jonge stel met hun kroost blijft bijna tot het einde

Natuurlijk, de wedstrijd is lang en breed gedaan, maar niet voordat man van de wedstrijd Fatih Turan zijn eerste doelpunt voor Fortuna heeft gescoord. Een voorzet van Schroyen belandt aan de tweede paal waar Turan simpel kan intikken. Het doelpunt wordt gevierd met het uitzinnige uitvak: 2-4!

Het saaiste stuk van de wedstrijd is het laatste deel. Iedereen kijkt op de klok en na ruim 90 minuten vindt ook scheidsrechter Mulder het goed geweest. Fortuna krabbelt na een lastige periode weer overeind.

volendam09

De spelers vervoegen zich richting uitvak

Nadat de nodige handen zijn geschud verplaatsen de spelers zich richting het uitvak waar bekende taferelen plaatsvinden. Vooralsnog zonder Ferhat Kaya, want hij is druk bezig met het zich laten fotograferen aan de lange zijde. Blijkbaar wilt iemand met hem op de foto en ik kan die persoon niet eens ongelijk geven. Na het slippertje van afgelopen week was Kaya vandaag weer outstanding.

volendam10

Het wachten is op Ferhat Kaya

En nadat Kaya is gearriveerd voeren de spelers een Humba uit, waarna de avond erop zit. Drie punten gaan mee in de bus en dat is meer dan iedereen had gedacht. Vanavond klopte alles. Fortuna scoorde op de juiste momenten, speelde een hele tijd tegen tien en negen tegenstanders en won verdiend. Chapeau!

Volgende week komen de jonge honden van de aankomende kampioen op bezoek. Tot dan.

COYS,

Michel Hennen

Tot slot de beoordeling voor het Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Weer eens een overwinning en dus 3 * 3 = 9 punten!
Uitvak: 53 meegereisde fans, 4 punten.
Stadion: Leuk stadion met de business seats in de hoeken: 6 punten.
Thuisfans: Geen interactie met de aanwezige basisscholen en dus 2 punten.
Catering: Vriendelijke bediening, de bal was warm, maar het vet droop er bijna uit. 4 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, een A4’tje in plaats van een programmaboekjes, maar voldoende plek voor spandoeken, 6 punten.

Met 31 punten deelt FC Volendam voorlopig de 6e plek met Sparta.