Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen FC Volendam (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters en Daan Bisschops. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Dat betekent dat Buijs voor het eerst een beroep kan doen op nieuwelingen Siemen Voet en Marko Lazetić, die beiden over een werkvergunning beschikken om in Nederland aan de slag te kunnen.

Waar dat laatste snel geregeld was voor Siemen Voet (want EU-burger), had het meer voeten in de aarde voor Marko Lazetić. Ten langen leste is Fortuna erin geslaagd de bevoegde instanties te overreden, waardoor de Servische aanvaller dit seizoen gerechtigd is het geel/groene shirt van Fortuna Sittard te verdedigen.


We hopen snel een actiefoto van Lazetić te kunnen laten zien!

Of Lazetić dat vanavond al doet, is nog maar de vraag. De afgelopen week was Lazetić op pad met Servië O21, waardoor hij niet in Sittard met de groep heeft kunnen meetrainen.

Verder hield trainer Dušan Đorđević de Fortunees ook buiten de selectie, die aantrad tegen Azerbeidzjan O21 (2-0 winst Servië). Đorđević zou dat uit voorzorg hebben gedaan, want Lazetić was licht geblesseerd. Đorđević koos dus niet voor eigen belang, maar voor het belang van Lazetić en Fortuna Sittard.

We verwachten Lazetić vanavond dus zeker niet in de basis en daar is ook een derde reden voor. Daar waar Kaj Sierhuis in de eerste maand fysiek niet in staat was om meer dan 45 minuten te spelen, verwachten we dat hij dat ondertussen wel is. In het oefenduel tegen Fortuna Düsseldorf maakte hij namelijk een helft vol.


Tegen Ajax viel Sierhuis in; vanavond in de basis?

Dan ligt het voor de hand dat de beoogde aanvalsleider van Fortuna Sittard vanavond zijn basisdebuut gaat maken tegen FC Volendam. Hij zal geen negentig minuten spelen en dus zal er vast een kans komen voor Mouhamed Belkheir of Marko Lazetić in de tweede helft.

Naast Marko Lazetić, ontbraken ook Deroy Duarte en Nathan Markelo op het appel in Nederweert voor het duel tegen Fortuna Düsseldorf vanwege interlandverplichtingen. Tezamen speelden ze drie interlands, die alle drie verloren gingen.

Deroy Duarte kan desondanks juichen, want hij plaatste zich met Kaapverdië voor het eindtoernooi om de Afrikacup, dat Ivoorkust organiseert in januari en februari 2024.

Afhankelijk van hoe ver Kaapverdië het schopt op dat toernooi, gaat Fortuna Duarte drie tot vijf competitieduels missen (1. Sparta thuis, 2. Almere City uit, 3. FC Volendam uit en wellicht 4. SC Heerenveen uit en 5. FC Utrecht thuis).


Duarte gaan we missen in januari

Fysio Jeroen Dieteren en zijn team hebben in de interlandperiode naast Kaj Sierhuis ook Oğuzhan Özyakup wedstrijdfit gekregen. Özyakup maakte de voorbereiding op het seizoen maar ten dele mee vanwege blessureleed, maar de creatieve middenvelder speelde negentig minuten mee tegen Fortuna Düsseldorf.

Fortuna haalde deze zomer met Loreintz Rosier, Mitchell Dijks, Kaj Sierhuis en Alen Halilović een viertal spelers dat het afgelopen seizoen weinig speelde. Jeroen Dieteren had zijn handen dus vol, maar lijkt erin geslaagd deze spelers (plus Oğuzhan Özyakup) zonder terugslag klaar te hebben gestoomd. Chapeau!


En niet Kasper Bongaerts vergeten natuurlijk

Daar waar Fortuna Sittard de competitie prima startte, zal tegenstander FC Volendam ontevreden terugkijken op de openingsfase van de eredivisie. De wijdbroeken verloren hun eerste drie duels en zaten bovendien in hun maag met het aanslepende conflict met beoogd aanvoerder Carel Eiting.

Dat conflict is opgelost, maar het sportieve gat dat Eiting achterlaat niet. FC Volendam hield zich toch al gedeisd op de transfermarkt en lijkt erop te rekenen dat het beproefde recept met jonge talentvolle spelers ook dit seizoen zijn vruchten zal afwerpen. Matthias Kohler, die dit seizoen als hoofdtrainer debuteert in de eredivisie, moet die ontwikkeling van jonge spelers vormgeven.

Speler om in de gaten te houden? Bilal Ould-Chikh was betrokken bij de twee doelpunten die FC Volendam dit seizoen tot dusverre registreerde, telkens als aangever. De linksbuiten is dus gevaarlijk. Met de terugkeer (na een uitsluiting) van Robert Mühren heeft hij ook een aanspeelpunt.

Fortuna bleef de eerste vier duels van het seizoen dus ongeslagen. Het record in de eredivisie staat op vijf (seizoenen 1989-90 en 1990-91). Niet dat trainer Danny Buijs daarmee bezig is, maar het geeft wel aan dat Fortuna zijn start niet gemist heeft.

Buijs zal dus tevreden zijn over de resultaten en nu hij over een vrijwel fitte selectie beschikt, zal hij verder willen bouwen. Dat zal ook wel moeten, want de andere ploegen zullen ook niet stil zitten.

In de verdediging heeft Buijs weinig reden tot wijzigingen. Ivor Pandur zal het doel verdedigen. Daarvoor een linie van vier verdedigers. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas, die vandaag zijn 35ste verjaardag viert. Mitchell Dijks start als linksback. Dijks kan overigens nog geen negentig minuten spelen, dus gedurende de tweede helft zal (waarschijnlijk) Rémy Vita speeltijd krijgen.


Dijks is niet ver weg van 100% fitheid

Op het middenveld verwachten we Loreintz Rosier en Deroy Duarte als controleurs, alhoewel er in aanvallend opzicht vanavond waarschijnlijk meer mogelijkheden liggen voor dit duo dan tegen Ajax. De derde middenvelder is Alen Halilović. Hij mag doen waar hij goed in is: het spel verdelen. Het betekent wel dat Oğuzhan Özyakup op de bank begint.


Ajax had geen antwoord op Halilović

Op de flanken verwachten we Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba. We vermoeden dat die twee, net als tegen Ajax, geregeld van flank zullen wisselen.

In de punt van de aanval verwachten we dus Kaj Sierhuis, die daar Mouhamed Belkheir aflost.

Oud-Fortunezen bij FC Volendam? Op of rond het veld herkennen we niemand. In de onderbouw van FC Volendam herkennen we Regillio Simons, die assistent-trainer is van Jong FC Volendam. Simons was goed voor zestien eredivisiedoelpunten (en acht doelpunten in bekerduels) voor Fortuna Sittard eind jaren negentig.

In een tijd waarin de concurrentie met Ronald Hamming en Michael Jeffrey in de voorhoede moordend was, profileerde Simons zich desalniettemin als een gevaarlijke aanvaller. Het zegt iets over zijn niet geringe voetbalkwaliteiten.

Laatste overwinning thuis op FC Volendam? 2 Oktober 2022. Vorig seizoen won Fortuna thuis van promovendus FC Volendam. Ruim 10.000 toeschouwers zagen Fortuna heersen in de eerste helft. Oğuzhan Özyakup en Úmaro Embaló brachten dat verschil op het scorebord tot uiting. In de tweede helft gebeurde weinig ook al omdat FC Volendam al voor rust met tien man was komen te staan.


De doelpuntenmakers van de laatste editie

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Volendam: W-W-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-G-W-G-..

De KNVB stuurt Jochem Kamphuis naar Sittard om het duel in goede banen te leiden. Het wordt zijn achttiende competitieduel van Fortuna Sittard. Voorlopig vinden we hem terug op een teleurstellende veertiende plek in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’.

We herinneren ons Kamphuis nog van het thuisduel tegen PSV vorig seizoen. Hij stuurde Doğan Erdoğan met direct rood van het veld, maar gaf ook een penalty aan Fortuna in blessuretijd waardoor we toch nog een punt aan het duel overhielden.


De tackle van Erdoğan die Kamphuis met rood bestrafte

Twee weken geleden was Kamphuis de VAR van dienst bij het thuisduel tegen Ajax. Die rol is vanavond weggelegd voor Jannick van der Laan, die we terugvinden op plek tien in bovenstaande lijst.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Dijks; Rosier, Duarte, Halilović; Córdoba, Sierhuis en Noslin.

Supporters: De poorten van het stadion openen rond 18.00uur. Tegen die tijd gaan ook de deuren open van de fanshop. Uiteraard zal ook het supportershome open zijn.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.