Net als afgelopen woensdag in Almere schotelen beide ploegen het publiek een zeer matig schouwspel voor. Één redelijke aanval van Fortuna, bekroond met een intikker van Iñigo Córdoba, blijkt uiteindelijk voldoende om de eerste uitoverwinning van het seizoen veilig te stellen. Daarmee krijgt Fortuna weer wat lucht richting de onderste regionen en drukt het het Volendam van oud-Fortunees Regilio Simons steviger in de gevarenzone. 


28 januari 2024

Córdoba bezorgt Fortuna belangrijke driepunter

FC Volendam 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 50. Córdoba 0-1
Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (63. Voet); Rosier, Lonwijk (63. Oratmangoen), Ferati (46. Peterson), Halilović (83. Özyakup); Sierhuis (88. Da Cruz), Córdoba.
Toeschouwers: 6.458
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Córdoba.

Na afgelopen week is het vandaag wellicht meer de vraag hoe de spelers reageren op de financiële problemen dan op het vertrek van Ivor Pandur en Tijjani Noslin. Hopelijk nemen we daarbij een voorbeeld aan de buren uit Maastricht. Hoewel Ivo Pfennings in de lokale krant de cijfers ietwat nuanceert, klinkt een negatief vermogen van ruim 15 miljoen euro toch niet zo heel lekker. 

Vandaag moet we het zonder drie vaste busreizigers doen. Maurice meldde zich vanochtend bij de Mansluujzitting in Pöt, Guido verwelkomde vanochtend zijn nieuwe kat en Timon blijkt niet voldoende hersteld van een avondje doorzakken. Daar tegenover staat de rentree van enkele oudere jongeren die zich achterin de bus melden. Het belooft in ieder geval een gezellige reis te worden.

Terwijl de puntentelling van het LVK uitvoerig wordt besproken en de verrichtingen van onze vrienden van Racing Genk in de derby bij Sint Truiden nauwlettend worden gevolgd, verlaten de bussen ter hoogte van Utrecht de A2 voor een korte tussenstop. Vandaag hebben we helaas te maken met een verplichte buscombi. Ondanks dat behoorlijk veel fans daar een broertje dood aan hebben, zijn er toch nog 170 fans in de drie bussen van Kupers gestapt om Fortuna’s verrichtingen live te kunnen gaan volgen.

Na een klein oponthoud wegens een ongeval rijden we even na vieren Volendam binnen. En dat gebeurt deze keer niet via de gebruikelijke route, maar via een omleiding die door het centrum leidt. Desondanks staat iedereen keurig op tijd in het uitvak als de spelers het veld op komen. Aan Fortuna-zijde zien we twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen woensdag in Almere: Justin Lonwijk neemt de plek op het middenveld over van Ragnar Oratmangoen en in het doel krijgt Michael Verrips de kans te laten zien dat hij de vaste eerste doelman wilt worden. Aan Volendamse zijde zien we één bekend gezicht. George Cox hoopte na afgelopen seizoen op een leuke club in Engeland, maar eindigde net als John Clayton in een ver verleden aan De Dijk.


Vandaag is het weer de beurt aan Verrips

Fortuna begint de wedstrijd zeer afwachtend en laat de thuisploeg het spel maken. Na twintig minuten heb ik echter nog geen noemenswaardige aanval van Volendam of counter van Fortuna kunnen noteren. Voor mijn gevoel komen we in de openingsfase niet verder dan 4% balbezit, al zal dat in de werkelijkheid wellicht toch iets hoger liggen. 


Het uitvak kijkt gespannen toe

Fortuna’s eerste wapenfeit ontstaat dan ook niet geheel verrassend uit een dood spelmoment. Kaj Sierhuis wordt enkele meters buiten het strafschopgebied ingespeeld, maar tevens van achteren aangetikt door zijn bewaker. De toegekende vrije trap wordt door Alen Halilović over de kruising gedraaid.


Alen en Ivo op zoek naar een gaatje in de muur

Een minuutje later is Sierhuis weer betrokken bij een spaarzame aanval. Hij neemt een diepe pass van Loreintz Rosier goed aan en geeft de bal na een goede actie op rechts mee aan captain Ivo Pinto. Ivo neemt de bal mee en legt hem hoog voor het doel. Sierhuis is doorgelopen, maar de voorzet van zijn ploeggenoot is net te hoog waardoor zijn kopbal naast en over het doel verdwijnt.

Het is voor het publiek tot dusverre nog niet bepaald genieten geblazen, maar we zijn inmiddels in een fase van de competitie beland waarin het resultaat even boven mooi voetbal prevaleert. Toch vraag ik me af waarom Fortuna het spel tegen een machteloze tegenstander als Volendam niet meer naar zich toetrekt. We hebben toch voldoende individuele kwaliteiten in huis om beter te kunnen dan wat we in de eerste helft zien?


Pinto legt nog maar eens aan voor een nieuwe voorzet

Vijf minuten voor rust worden we dan toch weer even een beetje gevaarlijk. Een vrije trap van Halilović wordt in eerste instantie weggewerkt, maar daarna alsnog door Lonwijk vanaf rechts laag voor het doel gebracht. Rodrigo Guth is daar blijven hangen, komt goed in de bal maar zijn doorgetikte bal verdwijnt over het doel.


Justin lijkt zijn draai snel te gaan vinden

Ook het laatste wapenfeit van de zeer matige eerste helft is voor Fortuna. Deze keer is het Iñigo Córdoba die de bal na een goede actie meegeeft aan de opkomende Pinto. De voorzet van Ivo wordt afgeslagen en belandt dan voor de voeten van Halilović. Die probeert het met een schot van afstand, maar dat verdwijnt ruimschoots naast het doel van Mio Backhaus. Scheidsrechter Van de Graaf ziet, terecht, geen reden om veel speeltijd toe te voegen en fluit meteen voor de rust.

Tijdens de pauze worden we getrakteerd op een optreden van zanger Alex die onder andere de kraker ‘Adio amore‘ van Jannes ten gehore brengt. Dit uiteraard tot grote tevredenheid van Doom. Als de spelers weer het veld op komen, zien we dat Arianit Ferati in het kleedlokaal is achtergebleven. Hij wordt vervangen door Kristoffer Peterson.

Diezelfde Peterson is vijf minuten na rust nadrukkelijk betrokken bij de openingstreffer. Mitchell Dijks krijgt op links wat ruimte, speelt Peterson in en loopt zelf door naar de linksbuiten positie.


Kristoffer bedenkt snel waar hij heen wilt

Peterson kapt echter naar binnen en legt de bal laag voor richting de inlopende Sierhuis. Kaj kan of wil de bal echter niet toucheren, maar dat lukt de attente Córdoba achter hem wél. Bij de tweede paal tikt hij de bal van dichtbij binnen. Het uitvak juicht, maar moet nog best lang wachten voordat ook de VAR het doelpunt bevestigt. Iñigo stond geen buitenspel, dus het doelpunt staat en de 0-1 is een feit.


Córdoba’s eerste treffer van het seizoen is meteen een hele belangrijke

Voor Lequincio Zeefuik is de maat direct na de openingstreffer even vol. Hij zet ter hoogte van de zijlijn een stevige tackle in op doelpuntenmaker Córdoba. Het komt de spits op een gele kaart te staan. Zeefuik vertrekt waarschijnlijk naar AZ, maar speelt vandaag nog voor de Wijdbroeken en geeft met name Dimitris Siovas bij vlagen handenvol werk. Hoewel hij daarbij niet uitgesproken gevaarlijk wordt.

Volendam gaat logischerwijs op zoek naar de gelijkmaker, maar de echte overtuiging ontbreekt daarbij. Tien minuten na rust blijft een vrije trap in eerste instantie gevaarlijk hangen in ons strafschopgebied maar wordt vervolgens weggewerkt door Rosier. De Fransman speelt vandaag weer een degelijke partij maar is iets minder nadrukkelijk aanwezig dan afgelopen woensdag in Almere.


Ook wij hadden George een mooie club in Engeland gegund

Na iets meer dan een uur spelen, brengt Danny Buijs twee verse krachten in het veld. Ragnar Oratmangoen vervangt Lonwijk die zijn eerste basisplek met een voldoende afsluit. Ook linksback Dijks wordt naar de kant gehaald, hij wordt vervangen door Siemen Voet.

Net als in de eerste helft is het Volendam dat meer in balbezit is maar ook na rust kan de thuisploeg dat niet uitdrukken in uitgespeelde kansen of doelpunten. De klok tikt hierdoor langzaam in ons voordeel weg. Er staan nog twaalf minuten officiële speeltijd op de klok als Halilović een hoekschop mag nemen. Die legt hij achterin bij de tweede paal en ziet dat zijn collega Sierhuis onderweg naar het gras gaat. Kaj meent aan zijn shirt te zijn getrokken maar daarin gaat Van de Graaf niet mee. Volendam probeert daarop snel uit te breken. Zach Booth maakt zich los van Guth en Pinto en krijgt de kans om uit te halen op het doel van Verrips. Hij raakt echter de buitenkant van de paal.


‘Geen strafschop’ fluistert de VAR in het oor van Van de Graaf

Waar mogelijk probeert Fortuna op zoek te gaan naar de bevrijdende 0-2. Tien minuten voor tijd wordt het daarbij in het zadel geholpen als keeper Backhaus de bal bij het uitverdedigen zo in de voeten van Córdoba speelt. De Spanjaard geeft de bal op rechts mee aan Halilović wiens inzet vervolgens het midden houdt tussen een doelpoging en een voorzet. Peterson komt bij de tweede paal helaas net te laat om de bal binnen te werken. Even later gaat ook Halilović naar de kant, zijn vervanger heet Oğuzhan Özyakup.

De marge is dus nog steeds maar één en de tijd begint voor Volendam te dringen. Wat moet je dan doen als Fortuna zijnde? Juist, geen risico’s nemen en alle ballen zo snel en ver mogelijk wegwerken. Maar daar denkt Peterson op onze linkerflank even anders over. In plaats van de bal met een lange trap over de middenlijn te schieten, kapt hij tegenstander Brian Plat knap uit. Leuk en aardig, maar Plat is vervolgens wel feller dan onze Kristoffer en kan de bal hard en laag voorgeven. Tot onze grote opluchting gaat de bal aan Vivaldo Semedo en Zeefuik voorbij waardoor het vooralsnog bij 0-1 blijft.

Er staan inmiddels nog vijf minuten op de klok als Oratmangoen vanuit de middencirkel ziet dat Peterson op links een zee van ruimte voor zich heeft. Ragnar geeft de bal goed mee, waarna Peterson zich van zijn tegenstander vrijspeelt en de bal inspeelt op de inlopende Özyakup. Oğuzhan tikt de bal van dichtbij jammer genoeg met zijn linkerbeen net langs de verkeerde kant van de paal. Even later zijn we getuige van het officiële debuut van Alessio da Cruz, hij komt in het veld voor Sierhuis.


Cox maakt meteen kennis met Da Cruz

Fortuna houdt ook in de slotfase stand en ziet Volendam in blessuretijd alleen nog enigszins gevaarlijk worden door een kopbal van afstand, die belandt echter in het zijnet. Na exact vijf minuten extra tijd fluit de scheidsrechter voor het eindsignaal en is Fortuna’s eerste uitzege van het seizoen een feit!

De stadion-DJ draait meteen na afloop ‘Als de nacht verdwijnt‘ van voormalig preses Jan Smit en de tekst blijkt perfect aan te sluiten op het humeur in het uitvak:

Als de nacht verdwijnt en de zon weer schijntAls ik jou zo zie klinkt een symfonieEn je weet hoeveel ik van je houHeel mijn hart staat open voor jou


Opgeluchte gezichten op het veld

Nadat de spelers uitgebreid zijn toegezongen, zoeken we onze bussen weer op voor de terugreis. Deze keer geen Auseinandersetzungen naast de sloot en gelukkig ook geen ingegooide busruit bij het verlaten van het dorp. Dat de sfeer in de bus uitgelaten is, behoeft geen uitleg. Luitenant Niels heeft zich voor de terugreis in bus 1 gemeld en zweept met zijn muziek de sfeer nog wat verder op, hoewel hij volgens Doom best iets vaker iets van Jan Smit had mogen draaien. Rond de klok van tien uur bereiken we onze thuishaven. Daar arriveren even later ook de spelers en nadat deze nogmaals zijn gefêteerd met de overwinning, zetten we de reis huiswaarts in.

Was het goed, mooi of aantrekkelijk wat we vandaag voorgeschoteld kregen? Zeker niet. Maar daar maalt niemand met een groen-geel hart vandaag echt om. De drie punten zijn het enige dat telt en die waren meer dan welkom. Volgende week komt Heerenveen op bezoek. Een nieuwe overwinning zou de ploeg van Buijs en Adrie Poldervaart nog meer lucht geven en zelfs de blik naar boven weer mogelijk maken. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet en we zijn gezien het vertoonde spel ook zeker niet in de gelegenheid om onszelf te vroeg rijk te rekenen. Dus zaterdag weer volle bak aan ‘m en dan zien we wel waar het schip strandt.

Tot dan! COYS!