Tijdens een saaie wedstrijd waarin geen van beide teams enig risico in haar spel legt, draait de wedstrijd 180 graden door een rode kaart voor Tijjani Noslin. Het biedt de thuisclub de mogelijkheid een kloof te slaan die, als de rode bordjes weer gelijkhangen, Fortuna nooit meer kan dichten. En zo sluiten we de competitie in 2023 af met een kansloze nederlaag…


15 december 2023

Terug op aarde

NEC Nijmegen 4 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 33. Mattsson 1-0, 45 + 2. Ogawa 2-0, 69. Sierhuis 2-1, 70. Mattsson 3-1, 75. Hansen 4-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Fofana (76. Robberechts), Voet; Duarte (81.Rosier), Ferati (81. Griffith), Halilović (46. Oratmangoen); Noslin, Sierhuis, Córdoba (76. Özyakup).
Toeschouwers: 12.500 (zoals altijd).
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Guth, Pinto.
Rood (Fortuna): Noslin.

Het jaar zit er bijna op. Nog twee wedstrijden en dan duiken we de winterstop in. Ik had het bij de competitiestart niet voor mogelijk gehouden, maar we kunnen vanavond het slotlicht van het linkerrijtje in handen hebben. Dan mogen we nummer 10 van de ranglijst, NEC, niet dichterbij laten komen. En laat dat gat nu juist één schamel punt zijn! Er staat dus voldoende op het spel om voor te voetballen.

Voor de Nijmegenaren geldt uiteraard hetzelfde. Zij verzeilden op enig moment in de straat van het klassement maar hebben zich netje herpakt en trainer Rogier Meijer zit weer stevig(er) in het zadel.

Het is frappant dat we vanavond tegen NEC spelen, net zoals we op de slotdag van het seizoen 21/22 deden. Toen was het ongekend spannend en wist Fortuna haar vege lijf te redden doordat Zian Flemming een doelpunt scoorde, maar vooral doordat Flemming in de slotfase een bal miraculeus van de doellijn kopte.


Het is toch niet nodig om je shirt uit te trekken?

Over het duel heeft sportzender ESPN een documentaire gemaakt die rond de eindejaarfeesten wordt uitgezonden. Één van de supporters die aan het woord komt is Huub Queis. Huub, waarvan we vanmiddag afscheid hebben genomen. Tijdens een drukke uitvaartdienst wordt het beeld geschapen van een lieve en gemoedelijke familieman die met iedereen goed kan opschieten. Normaliter geen man van diepe dalen of hoge toppen, behalve misschien die middag. Je hoeft niet naar het scorebord te kijken voor de tussenstand; de aanblik van Huubs gezicht volstaat.

In Bus 1 gaan we Huub missen. Als rustpunt, maar ook als vaste waarde in de voorzijde van de bus, met Frank aan zijn zijde. Rust zacht, Huub. We zullen nog vaak aan je terugdenken.

Zoals in de namiddag, als vier bussen zich opstellen aan de voorzijde van het Fortuna Stadion om ons naar Gelderland te vervoeren. Doorgaans is de stemming iets meer uitgelaten, al verwerkt iedereen het verlies van Huub op zijn of haar eigen manier.


Twee lege stoelen in Bus 1

In het stadion zien we dat trainer Danny Buijs zijn puzzel heeft gelegd. Over de keuze van de doelman heeft Buijs nauwelijks moeten nadenken. Dat is Ivor Pandur. Binnenkort gaat de transfermarkt weer open en zullen clubs ongetwijfeld aan de mouw van de Kroatische sluitpost gaan trekken. Maar vanavond staat hij nog in doel voor Fortuna.

Kapitein Ivo Pinto zien we niet zo snel meer overstappen naar een andere club en speelt als rechtsachter. Rodrigo Guth en Sadik Fofana vormen het centrum. Mitchell Dijks geeft forfait voor vanavond en wordt vervangen door Siemen Voet.


Incontournable

Loreintz Rosier is zijn plek op het middenveld kwijt en ziet dat Ari Ferati, Deroy Duarte en Alen Halilović daar de dienst uitmaken. Tijjani Noslin, Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba vormen Fortuna’s voorhoede.

Maar voordat de wedstrijd begint trekken we bij hoge uitzondering onze Goodyear-jassen nog één keer aan. Ook een beetje als eerbetoon aan Huub. Als gestopt werd bij een tankstation, dan snelden Frank en Nico als eersten naar de snackmuur om deze routineus leeg te trekken, altijd denkend aan Huub. Tijdens onze jaren in de kelder van de Jupiler League werd zelfs gebeld naar tankstations om de snackmuur alvast vol te leggen met verse warme snacks, want ‘er komt een bus met hongerige geel-groene wolven aan’. Zo verkeerd waren die jaren nog niet.


De spelers zijn opgewarmd

We bestellen geen Broodje Worst, maar een Nijmeegs Broodje Spee. Het broodje is een bedenksel van oud-psychologiestudent Pieter Spee, in 2004 op de markt gekomen. In Cafetaria Keizer Karelplein kun je al bijna 20 jaar een wit bolletje kopen dat gevuld is met kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes. Dus ook in Stadion ‘De Goffert’.


Het Nijmeegs Broodje Spee

De aankondiging is veelbelovend, maar in de praktijk valt het broodje tegen. Er zit inderdaad warme kaassoufflé tussen het broodje (++), maar het is een pistolet en geen rond bolletje (-). Ook geen uitjes (-), satésaus (-), laat staan chilisaus. We moeten het doen met curry. Een flinke tegenvaller derhalve en zwaar ontgoocheld trekken we onze jassen weer uit. Overigens telden we viereneenhalve Euro neer voor het broodje. Dat is meer dan 10 Gulden! Had je in de nineties een joetje moeten neertellen voor een snack, dan werd je linea recta doorgestuurd naar de Pompekliniek.

Als de spelers het veld betreden dragen ze over hun voetbalplunje een wit t-shirt waarmee ze aandacht vragen voor 3FM’s Serious Request dat in het teken staat van de strijd tegen ALS. Als Fortuna-supporters weten we maar al te goed welke vreselijke ziekte dit is en staan in gedachten even stil bij Paul Loete en Fernando Ricksen.


Siemen Voet heeft de juiste maat te pakken

Om 20.00 uur zet scheidsrechter Edwin van de Graaf de wedstrijd in gang. Er worden 90 minuten zonder blessuretijd gevoetbald en waarom meteen alle remmen losgooien? Daar is nog tijd voldoende voor. Daardoor beperkt Fortuna zich tot kijken hoe de thuisploeg de bal behoedzaam rondspeelt in hun achterste linie. Zo nu en dan schuift de bal door naar het middenveld, maar dan duiken Deroy Duarte en Arianit Ferati er bovenop.


Deroy Duarte in fel duel met Mees Hoedemakers

De afwachtende houding van beide elftallen zorgt ervoor dat het duel nauwelijks in beweging komt. Rodrigo Guth schuift goed door en past de bal op Iñigo Córdoba, maar de Bask loopt zich vast. Ook Tijjani Noslin komt alleen nog maar tot een afstandsschot dat voorbij het doel van gewezen-international Jasper Cillessen dwarrelt.


Tijjani Noslin op weg naar het Nijmeegse doel

Na een minuut of 20 wordt het heet in ons strafschopgebied als Elayis Tavşan zich een weg naar Ivor Pandur dribbelt. Gelegeheidslinksback Siemen Voet is de buitenspeler even kwijt, maar Pandur verkleint zijn doel en keert het bekeken schot.

Niet veel later test Sadik Fofana of Pandur, naast tafeltennis, ook een beetje kan voetballen als hij de doelman opzadelt met een ridicule terugspeelbal. Het gaat allemaal nét goed en we ontspringen ternauwernood de probleemdans.


Benieuwd wat er gebeurt als Ivor Pandur Sadik Fofana hard op zijn verkeerde been inspeelt

Halverwege de eerste helft worden de problemen ineens een pak groter. Aan de rechterkant dribbelt Tijjani Noslin zich voorbij Dirk Proper, maar heeft moeite de bal te controleren. Ondertussen ontzet Calvin Verdonk de bal, maar ook Tijjani Noslin probeert amechtig nog bij de bal te komen. Hij raakt Verdonk daarbij boven zijn enkel en dat ziet er naar uit. Zeker als Van de Graaf het beeld nog 23 keer gaat terugkijken op het scherm langs de zijlijn. Hij trekt zijn gele kaart terug en toont Noslin een rode. Exit rechtsbuiten.


Geen kerstgedachte bij Eddepet

Ik moet denken aan oud-trainer Rob Jacobs die een scheidsrechter in de aanloop naar Kerstmis tegenkomt bij de brievenbus en vraagt of hij zijn kaarten alvast op de bus doet. Zonder Noslin verandert het spelbeeld nauwelijks. Alleen verplaatst het spel zich nog een paar meter dichter richting Fortuna-doel. En zijn de mogelijkheden tot counteren beperkt.


Kaj Sierhuis troost Tijjani Noslin

Als Alen Halilović de bal heeft kan hij niet naar rechts draaien om Noslin aan te spelen, maar zijn er nog maar twee opties: Kaj Sierhuis in de voeten aanspelen of Iñigo Córdoba in de diepte. Hij kiest voor het eerste, krijgt bal terug en schiet de bal bovenop de deklat. NEC blijft gewaarschuwd, al ziet het er gevaarlijker uit dan het was.


Alen Halilović dribbelt zich een ongeluk

Maar ook Halilović zelf zou gewaarschuwd moeten zijn, want zijn gedribbel gaat een keer fout. Zoals na een klein half uur als Koki Ogawa de Kroaat onder druk zet en Halilović de bal aan Mattsson verliest. De Deen tikt de bal een paar meter voor zich uit, ziet dat er maar één mogelijkheid is de bal in doel te trappen en benut die mogelijkheid. De bal vliegt langs de handen van Pandur in doel: 1-0.

Juist als je een rode kaart pakt probeer je zo lang als mogelijk een status quo te handhaven, maar tegen persoonlijke fouten kun je als team amper iets doen. In het vervolg van het duel probeert Fortuna vanalles, maar tegen een overtal is het moeilijk voetballen. Dat ervaart ook Kaj Sierhuis die tegen een groot aantal verdedigers moet opboksen en er nauwelijks aan te pas komt.


Het is lastig voetballen voor Kaj Sierhuis

Ondertussen zullen Danny Buijs en Adrie Poldervaart wel een plan bedenken hoe Fortuna het de tweede helft gaat aanpakken. Maar de plannermakers zien lijdzaam toe hoe de thuisploeg zich op slag van rust razendsnel door de Sittardse verdediging combineert waarna Koki Ogawa er van dichtbij 2-0 van maakt.


Er komt veel druk te liggen op de dribbels van Iñigo Córdoba

Tijdens de rust draait de huisdeejay Nijmeegse evergreens. De apotheose wordt gevormd door onvervalste Thialf-muziek en laat denken aan een Maastrichtse Stehgeiger die Amsterdamse Champions League-avonden opluisterde waarbij de Europese voetbalelite steevast dronken werd gevoetbald. Ondertussen vraag ik me in gedachten af welke graftakkenopmerking ik hierover ga maken in het wedstrijdverslag.

In het kleedlokaal heeft Danny Buijs de ‘Zitterd Wizard’ zijn toverstok afgenomen, doorgebroken en een klein stukje aan Ragnar Oratmangoen gegeven. Hij mag proberen vorm te geven aan het spel tijdens het tweede bedrijf.


Méér speeltijd laat de sociale media-kanalen van Ragnar Oratmangoen ontploffen

Of Arianit Ferati nu gekoppeld wordt aan Alen Halilović of aan Ragnar Oratmangoen, dat lijkt hem weinig te deren. Hij speelt zijn eigen spel en vormt een plaag voor het NEC-middenveld. Niet lang na rust steekt hij het middenveld over en tikt de bal weg voor de voeten van Mees Hoedemakers. De overtreding die Hoedemakers maakt is vrijwel identiek aan de overtreding die Noslin al eerder beging, dus ook zijn lot is bezegeld. Zeker als Van de Graaf door zijn VAR wordt aangespoord de herhaling te gaan bekijken. Exit Mees.

Het is plots weer tien tegen tien, maar Fortuna kijkt tegen een 2-0 achterstand aan en mag aan een inhaalrace beginnen waarbij het twee spelers mist die doorgaans het verschil (kunnen) maken.


‘Schop hem maar kapot’, maar Arianit Ferati krijgt je nóóit klein

Het duel komt meteen in evenwicht, correctie, Fortuna krijgt kortstondig de overhand! Het is zaak hiervan te profiteren en NEC onder druk te zetten. Dat lukt niet meteen, maar als Ferati de bal naar Sierhuis speelt heeft de aanvaller iets in gedachten dat de fans in het uitvak nog niet kunnen bevroeden. Hij neemt de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet aan en geeft de bal een dusdanige curve mee dat deze fraai in doel zeilt.


Twee keer een topprestatie: Niels van Renen (foto) en Kaj Sierhuis (doelpunt)

Het doelpunt laat het vuur in de Sittardse harten weer oplaaien, maar de hoop op een gelijkspel wordt vrijwel meteen weer de grond ingeboord. Magnus Mattsson zet een counter op en speelt de bal naar Sontje Hansen. Hij kijkt tegen Sadik Fofana aan, maar ‘De Sperwer’ laat zich ogenblikkelijk foppen en laat Hansen de bal voorzetten. Bij de eerste paal is ook Siemen Voet te laat, waardoor Mattsson voor 3-1 zorgt.


Tot dusver Fortuna’s beste speler van het seizoen: Deroy Duarte

De nieuwe realiteit zorgt ervoor dat Fortuna weer van voren af aan kan beginnen. Maar ook van die paar procenten geloof wordt Fortuna beroofd als er weer passief wordt verdedigd en Elayis Tavşan mag uithalen. Voet werpt zich ietwat blind voor de bal, waardoor deze smoort en bij Sontje Hansen terechtkomt. Vrij voor Pandur zoekt hij een hoek uit en tilt de score naar 4-1. Het is gedaan, dit komt niet meer goed.


Danny Buijs deelt zijn aanwijzingen met de spelers

Vrijwel meteen gooit Buijs de boel nog een keer om en brengt Oğuzhan Özyakup en Milan Robberechts, maar het wordt alleen maar onsamenhangender aan Sittardse zijde. De 4-1 zorgt ook voor een mentale dreun. Het is een tik die Fortuna niet meer te boven komt.


Kaj Sierhuis heeft zwaar de balen

Tijdens het duel wordt er een verbale strijd gevoerd tussen de Tifosi Giallo Verde die Burak Yilmaz als ‘een oude lul’ betitelen en een ander deel van het uitvak dat het irrelevant vindt haar pijlen nog te richten op een passant. Maar na het duel juicht iedereen gezamenlijk de spelers groep toe. Winnen en verliezen doe je samen. Het was mooi geweest in Nijmegen een resultaat te boeken, maar dat is niet voor dit seizoen.


Siemen Voet speelde naar zijn mogelijkheden, maar excuseert zich desondanks bij het uitvak

Als iedereen het uitvak verlaat schotelt de parking ons een labyrinth voor waarin Danny Schreurs zou verdwalen. Na heel wat gezigzag bereiken we Bus 1 en stappen in. Buschauffeuse Jolanda ijsbeert ondertussen bij de voordeur van haar bus, want ze voelt ongetwijfeld de druk op haar schouders die de hellingproef van ‘De Bloedkuul’ met zich meebrengt.

Maar het verlaten van Nijmegen verloopt probleemloos en ook het omzeilen van gesloten tunnels op de A73 vormt geen belemmering. De dienstdoende deejay ziet geen belemmering in het draaien van muziek van de Zangeres zonder Naam of van nummers die in ‘De Kuip’ door de speakers schallen. En als Bouke ook nog Ralf bijspijkert in zijn kennis van de Engelse taal is de cirkel rond.

Dinsdag stappen we nog één keer in de bus om bij FC Eindhoven het uitvak te vullen. Doorgaans interesseert het bekertoernooi Nederlandse voetbalfans geen zier en de kans is groot dat we in Eindhoven een ‘thuisduel’ spelen. Laat de spelers dan ook voelen dat we achter hen staan en er een thuisduel van maken. Dat zal ongetwijfeld helpen de volgende ronde te bereiken.

COYS!