De wedstrijd tegen koploper Feyenoord is beslist voordat we goed en wel begonnen zijn. Na een kwartier kijken we al tegen een 0-2 achterstand aan, vlak voor rust incasseren we een derde doelpunt. Twee van de doelpunten zijn te wijten aan grote persoonlijke fouten. Aan het begin van de tweede helft herleeft de hoop even na een treffer van Duarte, maar een vierde klungelig ogende tegengoal maakt daaraan al snel een einde. Het eindigt in 2-4, op een beter resultaat hebben we nauwelijks aanspraak kunnen maken.

26 februari 2023

Fortuna doet zichzelf de das om

Fortuna Sittard 2 Feyenoord 4

Doelpuntenmakers: 10. Navarro (eigen doelpunt) 0-1, 16. Wieffer 0-2, 43. Gimenez 0-3, 48. Duarte 1-3, 63. Paixao 1-4, 84. Siovas 1-4.
Opstelling: Pandur; Navarro (90. Cangiano), Guth, Siovas, Vita (80. Tasci); Ferati (46. Buitink), Duarte, Özyakup; Noslin (67. Gladon), Yilmaz, Embalo (46. Cox).
Toeschouwers: 12.139.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Het is zondagmorgen 26 februari, de vijfde dag van de Vasten. Voor iedereen in het Marotterijk die het nog steeds rood, geel en groen voor de ogen danst om de knop definitief om te zetten. Feyenoord is te gast, dus de informele dresscode is vandaag stemmig zwart. Een groot deel van het massaal toegestroomde publiek heeft zich daaraan gehouden. Alleen jammer dat onze hoofdsponsor uitgerekend vandaag uitgekozen heeft voor een sfeeractie waarbij iedereen moet gaan zwaaien met een geel of groen vlaggetje. Goed bedoeld, maar het doet afbreuk aan het cachet waarmee een bezoek uit Rotterdam Zuid gepaard gaat.

De technische staf van Fortuna heeft intussen andere zorgen. De eerste daarvan is: waar blijven we met Julio Velazquez? De kundige, maar emotionele coach is geschorst en mag zich vandaag op geen enkele wijze in verbinding stellen met zijn spelers en assistenten. Na afloop is het in ieder geval gelukt om Velazquez drie uur lang weg te houden van het speelveld. Alle respect voor degene die dat klusje geklaard heeft.

De andere zorgen komen voort uit een blessuregolf die momenteel over de selectie heen lijkt te rollen. Een dag voor de wedstrijd is al duidelijk dat Ivo Pinto, Dogan Erdogan en Inigo Cordoba zeker niet kunnen spelen. Op de wedstrijddag wordt duidelijk dat George Cox nog niet fit genoeg is voor een hele wedstrijd. En tijdens de warming-up haakt ook Kristijan Bistrovic nog af. Daarmee ontbreken er vier vaste basisspelers plus één van hun mogelijke vervangers.

Coach Jaime Mut kiest voor de meest voor de hand liggende vervangers: de herstelde Ximo Navarro begint als rechtsback (in plaats van Pinto en Erdogan), Remy Vita blijft de vervanger van Cox als linksback, Arianit Ferati neemt op het middenveld de plaats van Bistrovic in en voorin speelt Tijjani Noslin in plaats van Cordoba. Op papier ziet het er niets een zo slecht en onlogisch uit, een bewijs dat de selectie in de breedte zeker sterker geworden is. Maar in de praktijk blijkt het vervangen van vier vaste waarden door vier spelers die net tegen een basisplaats aanzitten toch wel ten koste van de kwaliteit te gaan.

Ferati op zoek naar een opening

De eerste minuten van de wedstrijd trekt Feyenoord het initiatief naar zich toe. We worden vastgezet op eigen helft en zien na een paar minuten na een corner een eerste schot op doel van Idrissi. De intentie van Feyenoord is duidelijk: snel op voorsprong komen. Maar Fortuna bijt van zich af. En meldt zich even later ook gevaarlijk voorin. Vita speelt zichzelf knap vrij op het middenveld en heeft vervolgens een prima dieptepass op Burak Yilmaz in huis. Yilmaz ontsnapt aan zijn verdediger en legt de bal koel achter de doelman. Maar hij weet vermoedelijk al hoe laat het is. Inderdaad, de vlag van de grensrechter gaat omhoog, Yilmaz is net uit buitenspelpositie vertrokken.

Burak weet het al: geen 1-0

Het is niettemin een teken dat Fortuna in balbezit voor gevaar kan zorgen. De wedstrijd komt nu iets meer in evenwicht. Maar op de linkerflank zijn we kwetsbaar. Vita en Umaro Embalo hebben weinig grip op hun directe tegenstanders, die ook nog eens kunnen rekenen op steun vanaf het centrale muddenveld. Na tien minuten spelen moet Dimitris Siovas een corner weggeven, nadat Feyenoord weer als een mes door de boter door de linkerflank gesneden is. De bal wordt bij de eerste plaats gelegd en doorgekopt door Hancko. Navarro moet de bal wegwerken, besluit dat met het hoofd te doen en ziet de bal vervolgens tot zijn verbijstering in het doel verdwijnen: 10e minuut, 0-1.

Navarro zou het liefste in de grond zakken

Dat zag er wel heel amateuristisch uit. Maar gelukkig laat Fortuna zich door de vroege tegengoal niet uit het veld slaan. Een paar minuten na de achterstand schiet Embalo op aangeven van Deroy Duarte naast het doel. En nog geen minuut later weet Embalo de bal bij Noslin te krijgen. Die legt de bal voor het doel op het hoofd van de inkomende Yilmaz. Maar de voorzet is net iets te hoog, waardoor Yilmaz niet precies en zuiver kan koppen. Hoe dan ook, het is een bewijs dat er wel wat mogelijk is tegen de koploper. Mits we de boel achterin verder dicht houden, natuurlijk. Maar daar gaat het helaas al snel mis. Na een aanval over links krijgen we de bal niet meteen weggewerkt. Dilrosun kan terugleggen op de vrijstaande Wieffer, die Ivor Pandur met een droge knal kansloos laat: 16e minuut, 0-2.

Jaime Mut ziet het met lede ogen aan

Daarmee heeft Feyenoord binnen een kwartier de basis gelegd voor een rustige middag. Het is aan Fortuna om een antwoord te vinden en dat lukt de rest van de eerste helft eigenlijk niet meer. Onze aanvallers liggen aan de ketting, vanaf het middenveld worden ook geen openingen gevonden. Feyenoord laat lange tijd ook niet veel meer zien, maar begint tegen het einde van de eerste helft weer wat meer druk te zetten. Het leidt tot een paar schoten op doel, maar niets om ongerust van te worden. We lijken dus af te stevenen op een 0-2 achterstand bij rust. Misschien kunnen we met wat opportunisme na rust dan toch nog wat forceren…

Maar zover komt het niet. En net als bij de 0-1 gooien we onze eigen glazen in. Bij het uitverdedigen wordt Ferati met het rug naar het speelveld aangespeeld door Pandur. Hij lijkt voldoende tijd te hebben, maar door een slechte aanname komt hij toch onder druk te staan. Vervolgens probeert hij het toch nog voetballend op te lossen. Hij wil breed leggen op Siovas, maar dat gaat gruwelijk mis. De bal komt recht in de voeten van Jahanbakhsh. Die legt breed op Giminez, die simpel binnentikt: 43ste minuut, 0-3.

Duarte speelt een goede wedstrijd

De tweede helft zetten we voort zonder Ferati en ook zonder Embalo. George Cox en Thomas Buitink zijn hun vervangers. Fortuna begint met het nodige vuur aan die tweede helft. Na een paar minuten verovert Cox de bal op links. Hij begint aan een rush, speelt Vita op links aan en zet zijn rush daarna door. Hij krijgt de bal terug van Vita en schiet daarna vanuit een moeilijke hoek op het doel. De bal lijkt de goal in te vliegen, maar doelman Wellenreuther kan er nog net een hand tegen krijgen. Via de paal springt de bal terug het veld in. Yilmaz krijgt de bal aangespeeld, zoekt ruimte voor een schot, vindt die niet en besluit terug te leggen op Duarte. Die schiet vervolgens van een meter of achttien onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek: 48ste minuut, 1-3.

Cox raakt de paal

Het volgende kwartier gaat het spel op en neer. Fortuna dringt aan, dwingt een paar corners af en krijgt bijna een grote kans, wanneer Cox de bal vanaf links bij de eerste paal legt. Maar de inkomende Buitink komt een voetlengte tekort. Een echte bestorming van het doel blijft echter uit. Aan de andere kant komt Feyenoord een paar keer dreigend voor ons doel, in eerste instantie ook zonder gevaarlijk te worden. Maar uiteindelijk treden we bij een combinatie in ons strafschopgebied niet resoluut goed op. De bal komt terecht bij Paixao, wiens schot via de voet van Cox het net vindt: 64ste minuut, 1-4.

Yilmaz vecht tot het einde

Daarmee is de zaak definitief beslist. Even lijkt Feyenoord de wedstrijd daarna helemaal te domineren, maar het laatste kwartier bijt Fortuna weer van zich af. Het leidt tot kleine kansen voor Buitink en Oguzhan Özyakup. En uiteindelijk krijgt de ploeg nog loon naar werken. Uit een corner van de ingevallen Tunahan Tasci kopt de helemaal vrijstaande Siovas hard binnen: 82ste minuut, 2-4.

Op de inzet van Buitink is niets aan te merken

Daarna gebeurt er niet veel meer. Bologna-huurling Gianmarco Cangiano mag zijn debuut in het eerste elftal maken. En in de laatste minuut van de blessuretijd weet Özyakup Yilmaz nog bijna gevaarlijk voor het doel te zetten. Maar het blijft 2-4 na een wedstrijd die door de twee vroege tegendoelpunten eigenlijk nooit echt een wedstrijd geworden is.