Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen Excelsior Rotterdam (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over Arianit Ferati. Justin Lonwijk keert terug van ziekte; Alessio Da Cruz, Ivo Pinto en Loreintz Rosier van een blessure. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd.

Loreintz Rosier viel een maand geleden geblesseerd uit gedurende het thuisduel tegen SC Heerenveen. Hij hervatte al snel de individuele training, maar voluit meetrainen met de groep zat er lange tijd niet of onvoldoende in.

Afgelopen week sloot hij dan toch (volledig) aan bij de groep. Hij speelde dinsdag een helft mee in het oefenduel tegen FC Den Bosch en zal in principe dus bij de wedstrijdselectie zitten. We vermoeden niet dat hij negentig minuten kan spelen.


De wedstrijd waarin het misging voor Rosier

Alessio Da Cruz ontbrak vorige week in Waalwijk in de selectie, omdat hij de week voordien een blessure opliep in het duel tegen AZ. Dinsdag ontbrak De Cruz nog in Kelpen-Oler waar Fortuna FC Den Bosch vriendschappelijk bestreed.

Ondertussen heeft Da Cruz wel de groepstraining hervat, maar wat voor Loreintz Rosier geldt, zal nog wel meer voor Da Cruz gelden: geen negentig minuten.


Da Cruz zagen we tegen AZ voor het laatst

Vorige week meldde Justin Lonwijk zich op de wedstrijddag af: ziek. Daar heeft de middenvelder ondertussen geen last meer van, want hij speelde dinsdag alweer een uur mee tegen FC Den Bosch.

We vermoeden dat Lonwijk vandaag startklaar is.


Lonwijk voor het laatst in actie, thuis tegen AZ

Vorige week pakte Fortuna weliswaar de drie punten in Waalwijk, dat ging niet zonder slag of stoot. Er zat zelfs ‘friendly fire’ tussen, want na zeventig minuten spelen moest aanvoerder Ivo Pinto de strijd staken, nadat hij ondersteboven was gelopen door doelman Michael Verrips.


Pinto moest de strijd staken in Waalwijk

Ivo Pinto keerde vrijdag pas terug op het trainingsgveld, zo lezen we in Dagblad De Limburger, om een individuele training af te werken. Gisteren hervatte hij de groepstraining. Zonder terugslag is Pinto vandaag wedstrijdklaar.

Het tweede slachtoffer van Waalwijk is Arianit Ferati. Hij viel uit in de eerste helft. De middenvelder startte in acht van de negen duels sinds de jaarwisseling, maar voorlopig gaan daar geen duels bijkomen.

Ferati is namelijk voorlopig uitgeschakeld. Hij richt zich op het duel tegen Sparta op 30 maart. Hij zal de duels tegen Excelsior, Ajax (uit) en PEC Zwolle (thuis) aan zich voorbij moeten laten gaan.


De grimas van Jeroen Dieteren spreekt boekdelen

Tegenstander Excelsior kon Fortuna’s voorbeeld afgelopen weekend niet volgen: afstand nemen van de degradatiezone. Nochtans hadden de Kralingers een prima mogelijkheid, want slotlicht Vitesse kwam op bezoek op Woudestein. De bezoekers gingen er echter met de drie punten vandoor, waardoor Excelsior de laagst geklasseerde ploeg blijft boven de degradatiestreep.

Het betekent dat de druk er vol op staat bij Excelsior, dat zijn laatste vier competitieduels verloor en uit de laatste zestien duels slechts negen punten pakte (Fortuna pakte er in die periode achttien).


Op Woudestein redde Belkheir eerder dit seizoen een punt

In uitduels wacht Excelsior al sinds eind september 2023 op een competitieoverwinning. Wellicht kan Excelsior zich vasthouden aan het afgelopen seizoen. Ook toen had Excelsior een hele lastige fase na de winterstop (een punt uit acht duels), maar uiteindelijk kwam het toch nog goed.

Speler om in de gaten te houden? Couhaib Driouech is de man die voor de creatieve ideeën moet zorgen bij Excelsior. Hij zag in de winterstop een transfer naar PSV afketsen. Als PSV interesse heeft, heb je wat in je mars.

De linksbuiten komt dus te staan tegenover onze rechtsback. Een klus dus voor Ivo Pinto (en als hij onverhoopt toch niet kan spelen, een klus voor Nathan Markelo).

 n
Pinto moet het gevaar Driouech neutraliseren

Fortuna deed vorige week wat het al het hele seizoen doet. Punten pakken op de momenten dat het nodig is in duels tegen ploegen die onder Fortuna op de ranglijst staan.

Wat dat laatste betreft, treft Fortuna opnieuw een tegenstander met perspectief om de eerst thuisoverwinning van het kalenderjaar 2024 te boeken.

Geen garanties natuurlijk, zeker omdat het voetbal de laatste weken bepaald niet oogstrelend is. Trainer Danny Buijs lijkt de hoop te hebben opgegeven dat dat laatste nog goed komt dit seizoen. In Dagblad De Limburger laat hij optekenen: “Ik vind ook dat wij voetballend minder zijn dan het gemiddelde in de eredivisie“.

Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop je een tegenstander kunt wegdrukken. Fortuna liet het in de tweede helft van het thuisduel tegen SC Heerenveen zien.


Buijs moest ook in Waalwijk weer fors bijsturen van de zijkant

We vermoeden dat Buijs met Michael Verrips tussen de palen start. Ivo speelde 38 duels op rij in de basis als rechtsback. Hij lijkt net op tijd om die reeks door te trekken. Zoniet, dan speelt oud-Excelsiorspeler Nathan Markelo als vervanger.

Verder de gekende namen in de verdediging. Rodrigo Guth en Dimitris Siovas spelen centraal, Mitchell Dijks speelt als linksback.


Siovas speelt opnieuw een constant seizoen

Op het middenveld lijken twee spelers zeker van een basisplek. Dat zijn Deroy Duarte en Justin Lonwijk. Alen Halilović zou dat in principe ook moeten zijn, maar is dat de laatste weken niet meer.

Buijs is naarstig op zoek naar een vervanger in de selectie en heeft wellicht zijn oog laten vallen op Oğuzhan Özyakup, die een helft meespeelde in Waalwijk.


Zou Özyakup een kans krijgen in de basis?

Verder verwachten we ook Ragnar Oratmangoen aan de aftrap. In Waalwijk kreeg Kristoffer Peterson een kans, maar hij kon zijn stempel niet drukken op het duel.

In de aanval verwachten we het duo Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis.


Sierhuis liet van zich spreken in Waalwijk

Oud-Fortunezen bij Excelsior? We herkennen twee oud-spelers op Woudestein. Lazaros Lamprou kwam in het het seizoen 2018/19 op huurbasis spelen bij Fortuna Sittard. Dat deed hij zo succesvol (zeven treffers) dat huurbaas PAOK Saloniki hem niet opnieuw wilde uitlenen aan Fortuna.

Toch kon hij niet doorbreken bij PAOK dat hem de afgelopen jaren verhuurde aan FC Twente en OFI Kreta. Afgelopen zomer stapte hij definitief over naar Excelsior.


Lamprou in actie voor Fortuna

Het tweede bekende gezicht op Kralingen is Jacky Donkor. De Belg stapte aan de start van het seizoen 2019/20 over van KSC Lokeren Oost-Vlaanderen naar Fortuna Sittard. De aanvaller slaagde er nooit in een basisplek af te dwingen en kwam via een verhuurperiode bij FC Eindhoven uiteindelijk bij FC Dordrecht terecht. Vorig seizoen stapte hij over naar Excelsior. Hij speelde dit seizoen overigens nog niet voor Excelsior.


Donkor in geel-groen

Laatste overwinning thuis tegen Excelsior? 17 September 2023. Vorig seizoen won Fortuna thuis nipt van Excelsior. Daar zag het niet naaruit toen Mats Seuntjens een kwartier voor tijd tegen een tweede gele en dus rode kaart aanliep bij een 0-0 stand.

Excelsior hinkte op twee gedachten. Gaan voor de winst of het punt koesteren. Het werd geen van beide, want Rémy Vita bezorgde Julio Velázquez een perfecte start door een rebound, die doelman Stijn van Gassel moset toestaan, binnen te werken.

Huiskamervraag: wie debuteerde die avond bij Fortuna Sittard? Antwoord onderaan.


Vita is de onverwachte matchwinnaar

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Excelsior: V-V-W-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-G-W-W

De KNVB vaardigt scheidsrechter Jeroen Manschot af naar Sittard. Manschot neemt de elfde plek in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘ in, met een bijna nulscore. Kortom, we hebben het hier over een neutrale scheidsrechter.

Manschot floot dit seizoen twee uitduels van Fortuna Sittard in de eredivisie. In Heerenveen verloor Fortuna met 3-0; in Almere bleef het 0-0 en pakte Fortuna dus een punt.


Córdoba heeft het aan de stok met Manschot in Almere

VAR Jannick van der Laan vinden we terug op plek tien in bovenstaande lijst, ook met een vrijwel nulscore. Ook hij mag zich in duels van Fortuna Sittard neutraal noemen.

In Waalwijk hield scheidsrechter Joey Kooij de kaarten op zak. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat Dimitris Siovas en Mitchell Dijks dus niet tegen hun vijfde gele kaart zijn aangelopen. Datzelfde geldt uiteraard voor Loreintz Rosier, die geblesseerd afwezig was in Waalwijk.

Dit drietal Fortunezen blijft dus wel op pelt staan. Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel in Amsterdam tegen Ajax.


Siovas pakte al vier duels op rij geen kaart

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Halilović (Özyakup), Lonwijk, Oratmangoen; Sierhuis en Córdoba.

Het Fortuna Sittard stadion opent zijn deuren rond 14.45uur. Tegen die tijd gaat ook de fanshop in het stadion open, waar je rondom het duel binnen kunt wandelen. Datzelfde geldt voor het supportershome.

Fortuna organiseert een fanplein bij de hoofdingang van het stadion, dat begint om 14.30uur. Het wordt overigens druk in het stadion. Dus zorg dat je er op tijd bent.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live beeldverslag.


Antwoord huiskamervraag: Úmaro Embaló