Fortuna en Volendam bieden het publiek in de eerste helft weinig kijkplezier. Nadat Fortuna de tegenstander door eigen fouten aan een 2-0 voorsprong heeft geholpen, speelt de wedstrijd zich constant op de helft van de thuisploeg af. Helaas wordt het balbezit niet uitgedrukt in doelpunten en komen we door teveel onzorgvuldige passes uiteindelijk niet verder dan een zeer teleurstellende 2-1 nederlaag.

17 maart 2023

Teleurstellende avond in Volendam

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 42. Eiting 1-0, 52. Buur 2-0, 62. Noslin 2-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox (55. Vita); Duarte (61. Gladon), Bistrović, Noslin; Córdoba, Yilmaz, Buitink (55. Embaló).
Toeschouwers: 6.578
Scheidsrechter: E. Blank
Geel (Fortuna): Pinto

Voor de derde uitwedstrijd op rij mogen we op een vrijdagmiddag het land in trekken. Na Waalwijk en Utrecht gaat de rit deze keer richting Volendam. Het goede nieuws is dat dit de laatste vrijdagwedstrijd van het seizoen is. Sterker nog: de resterende acht wedstrijden worden allemaal op een zondag gespeeld. Nadat ik voor de zekerheid een pakketje droge kleren in mijn rugzak heb gestopt, vertrekken we richting de Milaanstraat. Van daaruit worden vandaag bijna vierhonderd Fortunezen verplicht per bus richting het dorp aan het Ijsselmeer vervoerd.

Bus 1 mist vandaag een groot gedeelte van de vaste bezetting maar dat mag de pret niet drukken. Onderwerp van gesprek is uiteraard het onderzoek van de AFM naar de handel en wandel van Azerion. Of dit gevolgen gaat hebben voor Fortuna en zo ja welke, zal de toekomst uit moeten wijzen. Wij concentreren ons in de tussentijd op de muziek die vandaag uit de kleinere en volgens velen voor het gehoor iets prettigere, speaker schalt. De muziek wordt grotendeels bepaald door de Stichting Sjpaspromotion, met wisselende instemming van Doom. Onder het genot van enkele pintjes en een update over het wel en wee van het grootste stembureau van Stein vliegt de reis voorbij en na een korte tussenstop in de buurt van Utrecht arriveren we even na zeven uur in Volendam.

Het uitvak is nagenoeg uitverkocht

Coach Julio Vélazquez lag afgelopen week weer flink onder vuur wegens zijn woede-uitbarsting in het duel tegen FC Twente. Een gebrek aan beleving kan de man in ieder geval niet ontzegd worden. Vélazquez moet het vanavond in ieder geval doen zonder de geschorste Arianit Ferati en de geblesseerde Oğuzhan Özyakup en Ximo Navarro. Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba ontbraken vorige week tegen Twente maar zijn inmiddels voldoende hersteld om aan de aftrap te verschijnen. De rentree van Yilmaz gaat ten koste van Úmaro Embaló. Córdoba vervangt Ferati op het middenveld. Ook Doğan Erdoğan keert terug in de wedstrijdselectie, hij begint op de bank.

Fortuna’s eerste wapenfeit noteren we in de derde minuut. Córdoba onderschept halverwege de helft van Volendam een slechte pass van Benaissa Benamar. Wanneer hij de zestien in dribbelt, lijkt hij echter te twijfelen tussen een voorzet en een schot op doel waardoor de bal voorlangs enkele meters verderop over de achterlijn verdwijnt. Daar had toch wat meer in gezeten.

Iñigo was vanavond niet al te gelukkig in zijn acties

Na een kwartier spelen mag Volendam een hoekschop nemen. De bal wordt door Ivor Pandur vakkundig uit de lucht geplukt en na enkele tellen diep gegooid richting Tijjani Noslin. Noslin verschalkt zijn tegenstander in een kopduel en kan vanaf de middenlijn opstomen richting het strafschopgebied van de thuisploeg. Op het moment dat hij tracht de meegelopen Buitink te bereiken, wordt de bal over de achterlijn gewerkt. Een goede actie van de buitenspeler, helaas levert de verdiende hoekschop niks op.

De eerste helft kenmerkt zich door veel onzuivere passes aan beide zijden, met name in de eindfase van aanvallen. Aan Fortuna-kant grossieren vooral Burak Yilmaz en Thomas Buitink in balverlies. Vaak wordt er getracht te werken volgens het ‘one touch’ principe, maar dat blijkt in de praktijk weinig succesvol. Omdat Volendam ook niet veel creëert, speelt het duel zich vooral op het middenveld af en valt er vooralsnog weinig te genieten.

Noslin op de huid gezeten door Murkin

Een doelpunt na een goed opgezette aanval hoeven we dus niet zo snel te verwachten, dan maar met een gelukje? Een diepe bal van Pandur wordt door Córdoba doorgekopt. Derry John Murkin wilt de bal wegroeien, maar Noslin zet zijn voet voor de bal. Daardoor vliegt het leer keihard richting, maar helaas nét over het doel van Filip Stanković. De bal schampt de bovenkant van de lat.

Drie minuten voor rust geven we op kinderlijke wijze een tegentreffer weg. Ivo Pinto wilt op rechtsachter zijn tegenstander passeren. Dat mislukt waarna Deroy Duarte en Kristijan Bistrović de schade niet meteen kunnen herstellen. Walid Ould-Chikh komt in balbezit en kan de bal meegeven aan Carel Eiting. De ingezette sliding van Dimitrios Siovas kan niet voorkomen dat Eiting de bal langs Pandur in de lange hoek schiet. 1-0 achter en dat kunnen we volledig aan onszelf wijten. Direct vanaf de aftrap denkt Yilmaz keeper Stanković te verrassen, maar dan had de bal om te beginnen geen tien meter naast moeten gaan. Met de minimale achterstand gaan we rusten.

Kom op Ivo, dat kan beter!

Na drie minuten spelen in de tweede helft mag Murkin op links vanaf eigen helft ongestoord oprukken. Ook Rodrigo Guth kan de linksback van Volendam niet stoppen waarna deze met rechts uit kan halen. Zijn schot scheert rakelings langs de voor Murkin verkeerde kant van de paal.

Fortuna begint dus niet heel sterk aan de tweede helft en we zien weer veel onnauwkeurige passes die niet bij een medespeler aankomen. Enkele minuten na zijn vorige actie mag Murkin op links weer vrij aannemen en vanaf de achterlijn voorzetten. Robert Mühren laat de bal, bewust of onbewust, langs zich door lopen waardoor rechtsback Oskar Buur uit kan halen. Zijn schot gaat door de benen van George Cox, langs Pandur en vervolgens ook door de benen van Siovas in het doel. Wederom een totaal onnodige tegentreffer, maar in feite is een tegentreffer wat ons betreft natuurlijk altijd onnodig.

Buitink en Cox zouden na rust gewisseld worden

Vélazquez grijpt vlak na de tweede tegentreffer in en brengt met Rémy Vita en Úmaro Embaló twee verse krachten. Cox en Buitink verlaten het veld. Even later mag ook Duarte de dug-out opzoeken, hij wordt vervangen door Paul Gladon. Julio zit en loopt er vanavond overigens enorm geremd bij. De ophef na zijn nieuwe uitbarsting van vorige week leidde tot een gesprek met de clubleiding en blijkbaar houdt de Spanjaard zich daarom vanavond duidelijk geforceerd in. Of die gedaanteverwisseling van lange duur is, zullen we de komende weken wel merken.

Een ongewoon beeld van Julio

De klok geeft aan dat er inmiddels 61 minuten gespeeld zijn als Pinto met een verre ingooi Embaló bereikt. Die tikt de bal door op Noslin. Tijjani speelt zich tussen twee verdedigers knap vrij en schiet de bal vervolgens heerlijk langs Stanković. De marge is weer één en dat biedt perspectief voor het laatste half uur.

Tijjani juicht en gelooft weer in een goed resultaat

Diezelfde Noslin kopt even later een vrije trap van Bistrović twee meter naast het doel. Volendam wordt langzaamaan zenuwachtig en komt vrijwel niet meer van de eigen helft. Helaas creëert Fortuna nog steeds erg weinig en is de passing te vaak te slordig. Slordig balverlies leidt ook een gele kaart voor Pinto in die zijn slechte pass corrigeert door aan het shirt van zijn tegenstander te trekken.

Fortuna is na de tweede Volendamse treffer vrijwel constant in balbezit, maar doet daar vooralsnog dus erg weinig mee. Hoewel Volendam niet veel verder meer komt dan ballen wild naar voren schieten, tikt de tijd wél in hun voordeel weg. Met nog twaalf minuten officiële speeltijd op de klok komt Yilmaz een teen tekort bij een goede voorzet van Bistrović. Een gelijkspel moet er nog steeds in zitten!

Net als in slordige passes grossieren we vanavond in hoekschoppen. In totaal mogen we er maar liefst veertien nemen en die hebben allemaal één ding gemeen: ze leveren niet of nauwelijks gevaar op. Met lange mannen en goede koppers als Guth, Siovas, Gladon en Yilmaz moet daar toch meer uit te halen zijn?

Ook Siovas trekt mee naar het front

De negentigste minuut is inmiddels aangebroken als Pinto vanaf rechts voorzet en Noslin de bal op Embaló aflegt. De Portugees haalt met zijn mindere rechterbeen uit en ziet de bal via een verdediger in de handen van de keeper verdwijnen. Ook deze poging levert niks op. Dan moet het dus in de zes minuten toegekende blessuretijd gaan gebeuren.

Maar helaas, ook in de extra tijd lukt het niet om de gewenste gelijkmaker af te dwingen. De grootste kans lijkt in de slotseconden voor Burak wanneer hij na doorkopballen van Siovas en Gladon alleen op keeper Stanković af kan. Het is echter tekenend voor het spel van de spits vanavond dat hij niet langs de uitkomende goalie komt. Bovendien was het feest bij een geslaagde actie sowieso niet doorgegaan omdat hij buitenspel stond. En daarmee eindigt een teleurstellende wedstrijd in een wederom onnodige nederlaag.

Het was, op z’n zachtst gezegd, niet Buraks’ avond

Nadat de spelers en meegereisde supporters het verlies kort samen hebben verwerkt, wordt het buiten het stadion nog even onrustig met onder andere een kapotte ruit in een van de bussen als resultaat. Na lang wachten op een nieuwe bus keren de fans uit deze bus uiteindelijk pas in de vroege ochtend terug in Sittard. De overige bussen bereiken tegen de klok van 2 uur Sittard, maar niet nadat we hebben geleerd dat zelfs Sander (een beetje) kan sneuvelen. Of was het tóch die 7-Up die slecht is gevallen?

Fortuna toonde vandaag helaas wederom aan niet klaar te zijn om de volgende sportieve stap omhoog te maken. Want als je wilt aansluiten bij het linker rijtje moet je dit soort wedstrijden simpelweg winnen. Dus resteert handhaven als enige doel voor het restant van het lopende seizoen en dat is met deze selectie toch eigenlijk best teleurstellend.

Volgende week krijgen de spelers, op de interlandgangers na, een weekendje rust. Hopelijk doet de rust de selectie goed en kunnen we over twee weken FC Groningen met frisse moed tegemoet treden. Tot dan! COYS!