Fortuna loopt op Het Kasteel tegen de eerste competitienederlaag onder coach Julio Velázquez aan. Buiten enkele wellicht twijfelachtige beslissingen van de arbitrage maakt Fortuna zelf eigenlijk geen moment aanspraak op een beter resultaat. Sparta is simpelweg op alle posities feller en dat maakt de nederlaag dan ook niet onterecht.


29 oktober 2022

Wijze les in Rotterdam

Sparta Rotterdam 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 19. Noslin 0-1, 26. Verschueren 1-1, 54. Van Crooij 2-1, 83. Verschueren 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (88. Bassett), Siovas (46. Guth), Cox; Ferati (58. Erdoğan), Özyakup, Seuntjens; Noslin (58. Embaló), Yilmaz; Córdoba (76. Gladon).
Toeschouwers: 10.221
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Yilmaz, Navarro

Terwijl het Oktoberfeest en de herfstvakantie nog maar net achter de rug zijn, mogen we toch al spreken van het naderende einde van de eerste competitiehelft. Nog drie wedstrijden te gaan en dan begint de vervroegde winterstop vanwege een, voor mij, nietszeggend toernooi in de woestijn. Na het toch wel verrassend behaalde punt in de Kuip staat vandaag Deel II van het tweeluik Rotterdam op het programma.

Het vrije herfstweekend, Fortuna’s goede resultaten en de mogelijkheid om met vrij vervoer naar Spangen te reizen, hebben hun vruchten afgeworpen. Maar liefst 603 Fortuna-fans maken vandaag de reis naar Rotterdam. Circa 150 supporters verzamelen zich even na half vier aan de Milaanstraat om de bussen te betreden. Bij terugkomst uit De Kuip leken die bussen helaas meer op een ouderwetse afvalbelt dan op een touringcar. Hopelijk hebben de waarschuwende woorden van het buscomité effect, maar meer nog hopen we te mogen rekenen op eenieders fatsoen.

Onze dubbeldekker wordt bemand door de usual en een aantal minder usual suspects. Vanuit de box van Youri schalt als vanouds een gevarieerd muziekgenre door de bus en onder het genot van een bescheiden aantal Brandjes naderen we al snel Europa’s bekendste havenstad. Nadat Sven ons heeft verteld dat hij jaarlijks op kerstavond bij zijn kapper op bezoek gaat en we hebben geconstateerd dat de bus de heenreis netjes heeft overleefd, stappen we uit en betreden het uitvak. Daar tref ik tot mijn vreugde na lange tijd van afwezigheid Michel en Dennis weer aan. Wat de uitslag vanavond ook wordt, dit heuglijk feit zorgt bij mij bij voorbaat al voor een geslaagde avond. Sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan de uitslag van een voetbalwedstrijd.


Een goed gevuld uitvak ziet er toch altijd mooi uit

Coach Julio Velázquez heeft naar aanleiding van de wedstrijd tegen Feyenoord geen reden zijn basiselftal te wijzigen, maar de Spaanse oefenmeester leerde ons vorige week dat hij per wedstrijd bekijkt welke spelstijl hij gaat toepassen en welke spelers daar het beste bij horen. Deroy Duarte zou in elke speelstijl wel thuis horen, maar helaas herstelt de middenvelder nog altijd van een blessure. Het treffen met zijn oud-werkgever komt dus nog te vroeg. Dat geldt niet voor Paul Gladon en aan Sparta-zijde Mica Pinto. Voor hen heeft het duel misschien nét dat extra tintje.

Wanneer we de opstelling onder ogen krijgen, fronzen we onze wenkbrauwen. Dat Tijjani Noslin Úmaro Embaló vervangt is niet verrassend. En dat Arianit Ferati op het middenveld de plek van Doğan Erdoğan weer overneemt, daar kijken we ook niet van op. Maar dat Rodrigo Guth, die zich steeds meer ontpopt als leider van onze verdediging, vanavond plaats moet maken voor de van een blessure terugkerende Dimitrios Siovas is op z’n zachtst gezegd opvallend. We zijn benieuwd hoe deze keuze uit gaat pakken.

We zijn nog geen minuut onderweg als Sparta al haar eerste kans creëert. Op rechts gaat Shurandy Sambo er vandoor. Zijn voorzet wordt onder druk van Tobias Lauritsen ternauwernood weggekopt door Ximo Navarro. Sparta is de competitie uitstekend begonnen en zal dat vanavond in eigen huis een vervolg willen geven. We zijn dus gewaarschuwd.

Even later worden we weer gewaarschuwd, maar deze keer niet door een Spartaanse aanval. Siovas krijgt op linksback een bal ingespeeld door Ivor Pandur. De Griek laat de bal echter van zijn voet springen en kan dit niet meer herstellen waardoor we een ingooi weggeven. Is Dimitrios niet te vroeg voor de leeuwen gegooid en ontbreekt het hem wellicht nog aan wat wedstrijdritme?


Siovas zat er vanaf het begin niet echt lekker in

Fortuna probeert waar het kan voetballend de weg richting de overkant te zoeken. In de negende minuut bereikt Oğuzhan Özyakup met de punt van zijn schoen Mats Seuntjens die op zijn beurt Burak Yilmaz inspeelt. Die wordt echter zonder pardon ondersteboven gelopen door Adil Auassar. Serdar Gözübüyük staat er met zijn neus bovenop, maar vindt het blijkbaar geen gele prent waard. Wellicht ontvangt hij op zijn verjaardag liever kaarten dan dat hij ze uitdeelt. Drie minuten later gaat Auassar weer een duel met Yilmaz aan. Burak springt bij het kopduel niet en ontvangt een elleboogtik op de zijkant van zijn hoofd. Ook nu vindt Gözübüyük dat er niks aan de hand is. Als Yilmaz niet veel later aan de zijlijn door Bart Vriends onderuit wordt gehaald, kan de scheids niks anders dan toch maar eens geel geven.


Burak wordt uitgebreid verzorgd

De toegekende vrije trap wordt door George Cox teruggespeeld op Siovas die de bal teruglegt op zijn doelman Pandur. De Kroaat trapt de bal met veel gevoel naar Ivo Pinto op de rechterflank, die meteen de aanval zoekt. Via een combinatie met Yilmaz en Seuntjens komt Pinto weer in balbezit. Een goede steekbal bereikt Noslin die de zestienmeter van Sparta in snelt, langs Auassar slalomt en vervolgens verwoestend hard in de lange hoek uithaalt. Nick Olij daarmee kansloos achterlatend. Zo komt Fortuna op een 0-1 voorsprong.


Noslin vliegt door de Sparta-verdediging…


… en nodigt zijn medespelers uit voor zijn feestje

Sparta gaat op zoek naar de gelijkmaker en heeft er slechts zeven minuten voor nodig om dit te bewerkstelligen. Fortuna combineert tussendoor bij vlagen best aardig en komt door een afstandsschot van Pinto zelfs nog bijna in de buurt van een tweede treffer, maar moet in de zesentwintigste minuut dan toch een tegentreffer incasseren. Op links wordt Sven Mijnans niet kort genoeg gedekt waardoor hij geheel vrij voor kan zetten. Arno Verschueren staat een paar meter achter Navarro en een paar meter vóór Siovas ook volledig vrij en kan de bal ongehinderd richting in de lange hoek koppen. Een duidelijk voorbeeld van een gebrek aan communicatie achterin.

Fortuna is even van slag en dat geldt eigenlijk al de hele eerste helft voor Siovas. Voor de tweede keer laat hij een simpele bal van zijn voet glijden. Bij de zijlijn herstelt hij dat door een overtreding te maken op Koki Saito. Het oogt in ieder geval allemaal nog erg onwennig bij de Griekse verdediger.

Ook bij Yilmaz oogt het helaas met de week onwenniger. Verdedigers weten natuurlijk dat ze de spits fel moeten aanpakken en het feit dat hij al een aantal wedstrijden niet meer heeft gescoord, frustreert hem uiteraard ook. Die frustratie uit zich geregeld in commentaar op zijn medespelers en de arbitrage. Maar nu zien we weer een hele andere, en tevens vreemde, actie van de Turk. Noslin passeert op rechts knap een Sparta-verdediger en legt de bal goed terug op de meegelopen Iñigo Córdoba. Diens schot wordt geblokt, maar volgens Yilmaz gebeurt dat onreglementair. Terwijl hij in balbezit is, steekt Burak zijn handen in de lucht en stopt met voetballen waardoor Sparta doodleuk aan een aanval kan gaan bouwen. Een onbegrijpelijke actie die blijkbaar bij de grillen van Yilmaz hoort maar waar ik liever niet aan wil wennen.


Yilmaz houdt het, midden in een aanval, voor gezien

Fortuna duikt voor rust nog twee keer gevaarlijk voor het doel van Sparta op. Beide keren uit hoekschoppen en beide keren via Navarro. De eerste poging wordt door de Spanjaard met een volley via de grond richting doel geschoten. Olij let echter goed op en tikt de bal met zijn vingertoppen over. De tweede poging wordt bij de tweede paal in het zijnet gekopt.


Ximo was dichtbij zijn eerste treffer

Maar ook Sparta komt nog voor de pauze via een serie hoekschoppen dichtbij een tweede treffer. Vriends kopt de bal richting eerste paal, maar terwijl Pandur al in de juiste richting duikt, zorgt Cox op de lijn voor de redding.

Velázquez heeft blijkbaar ook gezien dat Siovas niet lekker in de wedstrijd zat en laat hem na rust in het kleedlokaal achter. Guth is zijn logische vervanger.

Ook Guth kan niet voorkomen dat Fortuna al snel in de tweede helft een strafschop tegen krijgt. Saito zet vanaf links een combinatie op met Lauritzen. Noslin loopt niet met de Japanner mee waardoor Navarro aan de noodrem moet trekken. Dat kost hem geel en levert de thuisploeg een strafschop op. Pandur kiest bij de inzet van Van Crooij de goede hoek en raakt de bal ook aan, maar ziet het leer via een stuit alsnog in het dak van het doel verdwijnen.


Pinto zoekt de weg naar voren

We zijn nog niet goed en wel bijgekomen van de tegentreffer als Sparta via het centrum alweer vrolijk een volgende aanval opzet. Van Crooij zet Lauritzen vrij voor Pandur waarna de aanvaller de bal in de rechter benedenhoek schiet. Zo lijkt hij de marge te vergroten naar twee. Maar dat is buiten de grensrechter gerekend die inmiddels heeft gevlagd voor buitenspel. Enkele minuten later brengt Velázquez met Erdoğan en Embaló twee verse krachten. Ferati en doelpuntenmaker Noslin verlaten het veld.

Erdoğan neemt een van zijn eerste balcontacten op zijn borst aan, maar volgens Gözübüyük gebruikt de middenvelder daarbij ook zijn arm. De vrije trap wordt door Sparta snel genomen. Guth moet in de achtervolging op Van Crooij. Diens voorzet bereikt de geheel vrijstaande Lauritzen, maar die schiet de bal van dichtbij voorlangs. Daar komen we weer heel goed weg! Dat geldt ook een paar minuten later als een voorzet van Sambo nipt wordt gemist door de inlopende Mijnans.


Hands of niet?

Met nog twintig minuten op de klok begint Embaló vanaf rechts aan een actie richting strafschopgebied. Hij slalomt tussen Mijnans en Pinto door waarbij Mijnans hem kort aan zijn arm vasthoudt. Embaló gaat verder en valt iets later wanneer Pinto hem de voet dwars zet. Gözübüyük ziet er wederom geen kwaad in en laat doorspelen. Na een voorzet van Pinto belandt de bal tussen Yilmaz en Vriends in. Vriends lijkt de bal met zijn hand te beroeren, maar ook nu wordt er verder gespeeld. Yilmaz geeft commentaar op de scheids en daar is deze op zijn verjaardag al helemaal niet van gediend. Het levert de spits alweer zijn vijfde gele kaart van het seizoen op. Ook assistent Jaime Mut krijgt geel voor zijn commentaar vanaf de zijlijn. VAR Van den Kerkhof heeft blijkbaar niks onoorbaars geconstateerd bij de twee situaties in het strafschopgebied, dus twee gele kaarten maar geen penalty rijker moeten we verder.


Embaló stuit op Pinto

We gaan het laatste kwartier van de wedstrijd in als Paul Gladon het inderdaad tegen zijn ex-club mag gaan proberen. Córdoba neemt zijn plek in de dug-out over. Fortuna’s krachten lijken ondertussen langzaamaan weg te ebben. Met name op het middenveld ontstaan geregeld grote gaten waardoor Sparta vooralsnog niet in de problemen komt maar eerder op weg lijkt naar een grotere voorsprong.

Bij een diepe bal gaat de net ingevallen Mario Engels het duel aan met Guth. Laatstgenoemde doet dat naar de zin van Gözübüyük te fel waardoor Sparta op een gevaarlijke plek een vrije trap mag nemen. Van Crooij zet voor en net als bij zijn eerste treffer kopt Verschueren de bal volledig vrij richting lange hoek. Ook nu is Pandur kansloos. Met nog slechts zeven minuten officiele speeltijd op de klok staat het 3-1 en lijkt de eerste competitienederlaag onder Velázquez onafwendbaar.

Voorin druipt de frustratie en machteloosheid bij Yilmaz er inmiddels volledig vanaf. Zijn eigen spel, met name zijn kaatsen en aannames, worden minder. Maar daarbij wacht hij ook tevergeefs op een goede voorzet vanaf de flanken. Embaló oogt enthousiast maar is vooral speels en levert geen fatsoenlijke voorzet af. Seuntjens voetbalt vooral tegen zichzelf, wat ik doodzonde blijf vinden gezien zijn enorme kwaliteiten. En de accu van Özyakup is in deze fase van de wedstrijd doorgaans al ver leeg. De inbreng van Cole Bassett, drie minuten voor tijd, kan ook weinig meer aan het spelbeeld veranderen.


Wanneer zien we de échte Mats weer?

In de vijf minuten toegekende extra tijdmoet Pandur nog één keer reddend optreden bij een kopbal van Sparta. Aan de andere kant van het veld zeilt een afstandsschot van Özkayup een meter over en langs de kruising waarna er niet veel later wordt gefloten voor het eindsignaal.

Nadat we even hebben getreurd over de nederlaag maken we er op de terugreis zoals altijd toch maar weer het beste van. We laten ons immers niet kennen en we gaan gewoon maar door.

Fortuna verliest van Sparta dat eigenlijk gedurende vrijwel de hele wedstrijd gewoon feller en alerter was. Niks om dramatisch over te doen, maar wél iets om lessen uit te trekken voor de komende wedstrijden. Volgende week komt Emmen op bezoek, dan zal het anders én beter moeten. COYS!