Na een matige wedstrijd waarin veel basisspelers in eerste instantie aan de kant blijven, staat Fortuna met lege handen en eindigt het bekeravontuur al in de eerste ronde. Kantelpunt in de wedstrijd is een dubieuze beslissing van de arbitrage. Doelpunten van Bassett en Guth kunnen niet verhinderen dat de kortste weg naar Europees voetbal ook dit jaar vroegtijdig wordt afgesloten.


19 oktober 2022

Één ding is zeker, Sittard wint weer geen beker

NEC Nijmegen 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 11. Bassett 0-1, 35. Navarro (e.d.) 1-1, 47. El Karouani 2-1, 61. Guth 2-2, 74. Marques 3-2.
Opstelling: Van Osch; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Ferati (82. Córdoba), Sourlis (55. Özyakup), Bassett (73. Seuntjens), Vita; Gladon (82. Embaló), Taşçı (55. Yilmaz).
Toeschouwers: 7.123
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): Ferati
Rood (Fortuna): -.

Voor de derde keer in vijf seizoenen mogen we in het kader van het bekertoernooi op bezoek in Nijmegen. De vorige twee edities brachten wisselend succes. In november 2018 stapte de ploeg van René Eijer en Kevin Hofland door doelpunten van Mark Diemers, Finn Stokkers en Lars Hutten als winnaar van het veld. In januari 2021 eindigde het duel in een omgekeerde score. Twee doelpunten van Zian Flemming konden een 3-2 nederlaag na verlengingen niet voorkomen.

In totaal reizen vanavond 192 Fortunezen hun clubje achterna. Gezien het tijdstip een aantal waar we ons niet voor hoeven te schamen. Door de late aftrap hebben enkele vaste busreizigers vandaag voor de auto gekozen. Desondanks is de bus goed gevuld. Gelukkig worden we bij vertrek begroet door onze vaste chauffeuse van de firma Kupers. De route naar Nijmegen kennen we inmiddels wel, het is immers alweer de derde keer in vijf maanden tijd dat we richting de Gelderse Hanzestad koersen. De samenstelling van de bus is zoals gezegd iets anders dan gewend, maar dat maakt de heenreis er niet minder gezellig op. Voordat we het in de gaten hebben, rijden we rond 20 uur de parkeersluis achter het bezoekersvak in.


Het Oktoberfeest is nog niet begonnen, maar in Nijmegen denkt men al aan carnaval!

De vraag is hoe belangrijk Julio Velázquez het bekertoernooi vindt. Natuurlijk kan een overwinning je ploeg extra zelfvertrouwen geven, maar enkele spelers zullen ook wel wat rust kunnen gebruiken en zaterdag wacht alweer de volgende competitiewedstrijd. Deroy Duarte zien we in ieder geval zeker niet aan de aftrap verschijnen, hij revalideert nog steeds van een blessure. Als de opstelling op onze smartphone verschijnt, zien we dat Velázquez zoals verwacht een aantal basisspelers rust gunt. Ten opzichte van de wedstrijd tegen RKC verschijnen Ivor Pandur, Oğuzhan Özyakup, Mats Seuntjens, Úmaro Embaló, Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba niet aan de aftrap. Hun plekken worden ingenomen door Yanick van Osch, Rémy Vita, Cole Bassett, Vasilios Sourlis, Paul Gladon en Tunahan Taşçı. Ivo Pinto mag vanavond de aanvoerdersband dragen.

Na een korte energieke start laat Fortuna NEC in de openingsfase het spel maken. Toch is het eerste wapenfeit voor de groen-gelen. Arianit Ferati wordt door Basset halverwege de helft van NEC aangespeeld en waagt een poging van afstand. Zijn schot draait echter ruim over en naast het doel van keeper Mattijs Branderhorst, die vandaag Jasper Cillessen mag vervangen.


Pinto’s aanvoerdersband lijkt gewilder dan de regenboog-band

Nog geen drie minuten later is het wel raak voor ‘ut clubke oet Zitterd’. Een verre ingooi van Pinto wordt doorgekopt door Gladon. Bij de tweede paal geeft Vita zijn tegenstander Bart van Rooij een klein zetje, waardoor deze de bal richting zijn eigen doel duwt. Branderhorst kan de bal met moeite tegen de binnenkant van de paal duwen waarna Basset het leer eenvoudig tegen het net werkt.


Vita wijst de doelpuntenmaker aan, Cole reageert bescheiden

Vanaf de aftrap mag NEC vervolgens ruim anderhalve minuut over het hele veld combineren zonder dat Fortuna echt stevig druk zet. Na heel veel schijven en passes eindigt de bal bij Van Rooij die de bal hard en laag richting de doelmond schiet. Daar glijdt Mikkel Duelend de bal vanaf vijf meter in, maar Van Osch pareert goed. De rebound wordt echter wél binnengeschoten door Magnus Mattsson. Terwijl de middenvelder juichend richting de cornervlag rent, heeft Nijhuis al gefloten wegens buitenspel. Dat ontgaat niemand op het veld en de tribune, maar vreemd genoeg wel in de omroepcabine van de Goffert. Eerst wordt de goaltune afgespeeld, dan wordt de naam van de doelpuntenmaker omgeroepen en ten slotte wordt ook het scorebord bijgewerkt. Na een seconde of vijftig, de wedstrijd is al lang en breed hervat, stopt de muziek dan toch. Het uitvak zingt nog even verder met de Sjonnies waarna we ons weer op de wedstrijd kunnen concentreren.

Nog voordat er een kwartier gespeeld is, noteren we Fortuna’s volgende kans. Sourlis zet op het middenveld goed druk op Lasse Schöne en ontfutselt de Deen uiteindelijk ook de bal. Nijhuis laat, zoals wel vaker, doorspelen waarna Sourlis op links Vita kan inspelen. Vita zoekt zijn man op, kapt naar binnen en haalt dan hard uit. Helaas zeilt de bal ruim over het doel.

Bij Fortuna’s volgende aanval kruist George Cox op links voor zijn tegenstander Oussama Tannane langs. Tannane lijkt Cox licht te raken waardoor de Engelsman tegen het gras gaat. Cox blijft meteen kermend en spartelend op het gras liggen, maar Nijhuis staat erbij en gebaart haast bozig dat er niks aan de hand is en Cox op moet staan. Het spel gaat even verder waarna Tannane uiteindelijk zelf de bal over de zijlijn werkt. De herhaling laat zien dat Tannane, ogenschijnlijk onbedoeld, op Cox’ hand ging staan toen deze op de grond viel. Na ruim twee minuten blessurebehandeling loopt Cox met zijn verzorgers naar de kant en betreedt even later weer het veld. Dit onder luid fluitconcert van het thuispubliek dat de linksback blijkbaar liever met een gecompliceerde breuk naar het ziekenhuis had zien verdwijnen. Anyway, Cox kan vooralsnog door en de wedstrijd gaat weer verder.


George bleef niet voor zijn plezier op het veld liggen

Na een fase waarin weinig opvallends gebeurt, is er inmiddels ruim een half uur gespeeld als Tannane zich op links aan zijn tegenstander ontworstelt en Van Osch iets voor zijn doel ziet staan. De verre boogbal eindigt een meter of drie naast het doel. Het blijkt echter de voorbode voor de gelijkmaker die niet veel later valt.

Halverwege onze eigen helft grijpen Rodrigo Guth en Ferati niet doortastend genoeg in waarna de bal onze zestien in caramboleert, voor de voeten van Mattsson. Diens voorzet wordt door Ximo Navarro zeer ongelukkig via zijn dijbeen getoucheerd bij diens poging om met een sliding de bal te blokken. De bal waait hierdoor over de kansloze Van Osch in de lange hoek. Nu telt de treffer wel en kan het Nijmeegs draaiboek alsnog van vooraf aan afgewerkt worden.


Navarro baalt

Vlak na de gelijkmaker botsen Ferati en Van Rooij bij een grondduel. Beide spelers blijven in eerste instantie liggen, maar ook nu laat Nijhuis gewoon doorspelen. Het is prima dat er niet voor elk wissewasje wordt gefloten, maar Nijhuis heeft er inmiddels een sport van gemaakt om zo weinig als mogelijk voor overtredingen te fluiten. Dat is natuurlijk interessant als hij bij zijn vriendjes Genee en Derksen aan tafel mag gaan zitten, maar het maakt hem er niet bepaald een betere scheidsrechter op. Als Ferati na een korte behandeling het veld weer betreedt en even later in balbezit Pedro Marques passeert, schopt deze Ferati buiten balbereik na. Nu fluit Nijhuis wél, maar een gele kaart vindt hij het niet waard. Door het ‘losse’ fluiten van Nijhuis ontstaat er links en rechts wat irritatie op het veld, waar dat eigenlijk nergens voor nodig is. Met de 1-1 stand bereiken we ook de rust.

De tweede helft is welgeteld 77 seconden onderweg als Van Osch de bal al uit het net mag vissen. Pinto kopt een voorzet van Tannane niet goed weg, waardoor Souffian el Karouani vanaf de rand van het strafschopgebied vrij uit mag halen. Zijn schot met links verdwijnt buiten bereik van Van Osch in de lange hoek. Fortuna mag in de achtervolging.

Terwijl NEC Fortuna onder druk blijft zetten en Tannane met een knal met rechts Van Osch test, heeft Velázquez een aantal spelers de dug-out uit gestuurd om zich op te warmen. Tien minuten na rust komen Yilmaz en Özyakup het veld in voor Sourlis en Taşçı. Sourlis werkt hard en maakt genoeg meters, maar het ontbreekt vooralsnog aan voetballende finesse. Taşçı is vaak nog te gemakzuchtig en komt fysiek te kort om op korte termijn serieuze aanspraak te maken op een plek in de hoofdmacht. Maar het is uiteraard prima dat deze jongens vandaag speeltijd krijgen.


Taşçı moet nog even rijpen

De wissels sorteren direct effect. Fortuna krijgt onder aanvoering van Özyakup weer meer grip op het middenveld en NEC moet duidelijk even wennen aan de gewijzigde speelstijl van de Sittardenaren. Een afstandsschot van Cox is een eerste waarschuwing dat Fortuna op jacht is naar de gelijkmaker.

En die gelijkmaker is na iets meer dan een uur spelen inderdaad een feit. Een hoekschop wordt door Cox teruggelegd op Bassett. De Amerikaan legt de bal bij de tweede paal, waar Gladon zijn kopduel wint van Schöne. Branderhorst duikt naast de bal waarna Guth de bal, net als Bassett bij de openingstreffer, heel simpel binnen kan tikken. Zo wordt de sterke fase van Fortuna beloond met de 2-2.


Rodrigo viert zijn doelpunt ingetogen

Fortuna blijft druk zetten waardoor Yilmaz op het middenveld een breedtepass richting onze rechterflank kan geven. De bal wordt door een NEC-speler aangeraakt en belandt achter de Nijmeegse verdediging in niemandsland. Vita is echter attent en sprint direct achter de bal aan. Hij is Calvin Verdonk te snel af en wordt door de verdediger tegen het gras gewerkt. Nijhuis twijfelt deze keer niet, fluit voor een overtreding en toont Verdonk meteen de rode kaart. Op dat moment meldt de grensrechter zich echter en geeft aan dat het buitenspel is. Aangezien de bal via een NEC-verdediger bij Vita terecht kwam, kan dat in mijn ogen niet. Maar we hebben hier blijkbaar te maken met een nieuwe spelregel, waarbij het ervan afhangt of de tegenstander bewust of onbewust de bal speelt. Ik bespaar u de verdere moeite om deze regel volledig uit te leggen, want het is voor de arbitrage, spelers en toeschouwers totaal niet meer te volgen. Niet geheel verrassend lees ik later op de avond op social media dat alle NEC-supporters en andere mensen met weinig sympathie voor Fortuna de regel wél heel goed begrijpen en het dus een prima beslissing van de arbitrage vinden. Dat het er zeer sterk op lijkt dat Vita ook op het moment van spelen door Yilmaz zeer waarschijnlijk geen buitenspel stond, doet er voor hun dan ook niet toe. Eindconclusie: de rode kaart wordt ingetrokken en NEC mag een vrije trap nemen.


Rode kaart voor Verdonk
Vrije trap voor NEC

In de daaropvolgende aanval kapt El Karouani Pinto uit maar besluit zijn actie met een schot in het zijnet. Fortuna is het na de niet gegeven rode kaart even kwijt, zakt weer wat verder terug en komt minder aan voetballen toe. Pinto appelleert voor een overtreding, maar daar hoef je bij Nijhuis dus niet mee aan te komen. Tannane legt de bal hard en laag voor, maar gelukkig brengen Cox en Van Osch redding. Bij NEC’s volgende aanval geeft Yilmaz zijn tegenstander een zetje. Dat vindt Nijhuis dan wel weer voldoende voor een vrije trap. Deze wordt door Tannane in de korte hoek gedraaid maar door Van Osch netjes uit diezelfde hoek getikt. Nadat Van Osch de bal even later weer eens over de zijlijn heeft geschoten, vervangt Seuntjens Bassett.


Yanick zit er goed bij

Terwijl Seuntjens zijn teamgenoten nog wat meegekregen instructies doorgeeft, bouwt NEC op rechts aan een aanval. Vita verspeelt eerst de bal en grijpt vervolgens niet in, waardoor NEC inmiddels tot in ons strafschopgebied is gevorderd. Een hakbal van Tannane stuitert tussen Mattsson, Cox en Van Osch in. Van Osch komt uit maar bokst de bal tegen zijn tegenstander aan. Via wederom Tannane valt de bal voor de voeten van Marques die de 3-2 op het scorebord zet.

Na de 3-2 wacht NEC heel even af of Fortuna aan een tegenoffensief begint. Daardoor verplaatst het spel zich weer even richting de Nijmeegse helft. Het balbezit leidt niet direct tot dreiging voor het doel van Branderhorst. Met nog acht minuten officiele speeltijd op de klok, zet Velázquez zijn laatste twee troeven in. Córdoba en Embaló nemen de plekken van de moegestreden Gladon en Ferati over.


Arianit speelde wederom niet onverdienstelijk

Bij een uitbraak van NEC pakt Van Osch een inzet van Verdonk nog goed met zijn voet. Niet veel later glijdt Mattsson weg op het moment dat hij de beslissende treffer binnen kan schieten. Het lijkt er dus op dat de 4-2 eerder in de lucht hangt dan de 3-3.

Na het verstrijken van de negentig minuten speeltijd, verbaast het niemand in het uitvak dat er slechts drie minuten bijgeteld worden. Ondanks alle wissels, de drie doelpunten en het rode-kaart-moment vindt de arbitrage dat wel voldoende. Halverwege die extra tijd krijgen we nog een enorme kans om alsnog verlengingen af te dwingen. Pinto komt vanaf links, waar hij zojuist een ingooi heeft genomen, goed naar binnen en legt een voorzet perfect tussen de keeper en verdediging van NEC. Yilmaz staat helemaal vrij, maar raakt de bal meer met zijn schouder dan met zijn hoofd waardoor het leer op het dak van het doel landt. Achter Yilmaz stond ook Córdoba volledig vrij om de bal binnen te werken, maar het mocht dus niet zo zijn. Ook de laatste hoekschop levert geen treffer meer op, waardoor ons bekerseizoen in de eerste de beste ronde eindigt.

Teleurgesteld zoeken we onze bus op, maar een snel vertrek zit er helaas niet in. De hellingproef blijkt niet de beste specialiteit van onze chauffeuse. Na drie pogingen, een afgeslagen bus en een paar minuten wachten, wordt wijselijk besloten om de auto’s dan maar eerst de sluis te laten verlaten. Vervolgens laat de chauffeuse de bus terugrollen om vervolgens met een aanloopje en onder de tune van het A-team alsnog succesvol de helling te nemen.

De terugreis verloopt verder rustig, voor zover je met Doom en zijn vrienden in je midden van rustig kunt spreken. Nadat mijn buurvrouw voor de vierde keer tussen de stoelen op de grond is gevallen, bereiken we rond kwart voor een de Milaanstraat.

Ondanks dat ons bekeravontuur er alweer op zit, mogen we zaterdag toch op bezoek in de Kuip. Tot dan!

COYS!