In de laatste wedstrijd van het seizoen staat er voor Fortuna en NEC niets meer op het spel. Voor de rust zien we een gelijkopgaande en open wedstrijd, in de tweede helft neemt NEC de teugels in handen. De Nijmegenaren komen dankzij een penalty op voorsprong, maar verzuimen daarna de wedstrijd te beslissen. Zoals vaker dit seizoen profiteert Fortuna daarvan door in de blessuretijd toch nog een punt in de wacht te slepen. Daarmee eindigen we een bewogen seizoen op de dertiende plaats.


28 mei 2023

Velázquez neemt afscheid met gelijkspel

Fortuna Sittard 1 NEC Nijmegen 1

Doelpuntenmakers: 65. Dimata 0-1, 90 + 4 Gladon 1-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita; Ferati (69. Janssen), Erdoğan, Córdoba; Noslin, Gladon, Embaló (69. Taşçı).
Toeschouwers: 10.388.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Embaló.
Rood (Fortuna): -.

In de week voorafgaande aan de laatste competitieronde komen er rond de club twee nieuwtjes naar buiten, die eigenlijk amper als echt nieuws beschouwd kunnen worden. Op donderdag meldt Dagblad De Limburger dat Julio Velázquez en zijn staf na afloop van het seizoen gaan vertrekken uit Sittard. Dezelfde dag laat Sjoers Ars weten dat Burak Yilmaz komend seizoen in ieder geval niet meer als speler te bewonderen zal zijn bij Fortuna. Een dag later voegt de grootste vedette op voetbalschoenen ooit daar op Instagram aan toe dat hij zich volgend jaar überhaupt niet meer zal laten blikken in Sittard.


Ferati staat weer eens in de basis

Om het vertrek van beide hoofdrolspelers in een rumoerig seizoen zullen weinig mensen rouwig zijn. Daarbij valt Julio Velázquez overigens minder te verwijten dan Burak Yilmaz. De Spanjaard nam het elftal in slechte staat en met weinig punten over met maar één opdracht: degradatie voorkomen. In die missie is hij geslaagd. De ploeg is onder zijn leiding tactisch gedisciplineerder en scherper gaan spelen dan onder voorganger Sjors Ultee. Dat is zonder meer zijn verdienste.

Tegelijkertijd speelden we ook een soort afbraakvoetbal dat op langere termijn weinig perspectief biedt en waar spelers ook niet echt beter van worden. Dus wat dat betreft is het goed dat er na dit seizoen een eind komt aan de samenwerking. Velázquez zal waarschijnlijk vooral herinnerd worden om zijn emotionele uitspattingen langs het veld tijdens de wedstrijden. Maar dat is niet het hele verhaal, want de Spanjaard heeft zich verder altijd heel correct en welwillend opgesteld.


Córdoba in vol bedrijf

Daar zou Burak Yilmaz een voorbeeld aan mogen nemen. De Turkse vedette heeft zich vanaf het begin opgesteld als iemand die groter was dan de club. Dat was nog tot daaraan toe geweest, als zijn prestaties voor een club als Fortuna ook van de buitencategorie waren geweest. Maar Yilmaz had dan wel de status van vedette, maar bleek in de praktijk vooral een vedette die zwaar op zijn retour was. De inzet was er tijdens wedstrijden meestal nog wel, maar conditie en handelingssnelheid waren ruimschoots onvoldoende om in de Eredivisie nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Zijn gedrag in en buiten het veld wekte in ieder geval bij mij verder ook weinig sympathie.

Yilmaz is intussen al bijna twee maanden op vakantie en laat zich ook op de slotdag van de competitie niet meer in het stadion zien. Hij is niet de enige die er niet bij is. Ook Kristijan Bistrović, Ximo Navarro, Oguzhan Özyakup, Deroy Duarte, Thomas Buitink (allen geblesseerd) en George Cox (geschorst) ontbreken.


Een van de opvallendere assistent-trainers uit onze geschiedenis

Velázquez heeft voor zijn laatste wedstrijd dus geen last van de Qual der Wahl. Hij wijzigt het elftal in vergelijking met vorige week tegen Excelsior op drie plaatsen. Dimitrios Siovas keert na een schorsing terug in de basis. Stipe Radić verhuist naar de bank. Rémy Vita en Arianit Ferati spelen voor Cox en Duarte.

In de eerste helft golft het spel op en neer. Beide ploegen hebben de intentie er iets van te maken, maar spelen niet op het scherpst van de snede. Daardoor ligt er redelijk wat ruimte op het veld. Fortuna krijgt al na vijf minuten haar grootste kans in de eerste helft. Úmaro Embaló legt de bal af op Paul Gladon. Die creëert ruimte voor een schot, dat voorbij doelman Branderhorst gaat, maar eindigt op de paal.

Halverwege de eerste helft krijgt NEC zijn grootste kans, wanneer Sandler aan een indrukwekkende solo over het hele veld begint en daarna breed legt op Mattsson. Diens schot wordt echter mooi gered door Ivor Pandur.


De bal is voor Gladon

Na een leuke openingsfase wordt het allemaal wat minder. Het spel gaat nu meer voortkabbelen. Fortuna heeft een paar doelpogingen (o.a. van Doğan Erdoğan en Iñigo Córdoba), maar die zijn niet echt gevaarlijk. NEC heeft nog een behoorlijke kans via Musaba, maar ook hier grijpt Pandur goed in. We gaan dus rusten met 0-0.

Na rust begint Fiortuna enthousiast. Eerst wordt een schot van Gladon geblokkeerd, uit het vervolg van de aanval komt de bal via Ferati voor de voeten van Tijjani Noslin. Diens schot gaat vanaf de rand van het penaltygebied over het doel. Daarna zien we nog een kopbal van Embaló na een voorzet van Ivo Pinto. Maar geleidelijk aan verliezen we de greep op de wedstrijd.

Op het middenveld kan Ferati het niet meer bijbenen, waardoor NEC steeds vaker zijn aanvallers in stelling kan brengen. Met Dimata en Cissoko kan NEC-trainer bovendien nog eens twee gevaarlijke klanten in de ploeg brengen.


Noslin aan de wandel

Halverwege de tweede helft haakt Rodrigo Guth Mattsson. Scheidsrechter Van Boekel fluit voor een vrije trap, maar wordt er door de VAR op gewezen dat de overtreding binnen het strafschopgebied plaatsvond. NEC krijgt een penalty, die Dimata feilloos binnenschiet: 64ste minuut, 0-1.

In tegenstelling tot zijn collega heeft Velázquez weinig mogelijkheden om met wissels te zorgen voor een aanvallende impuls. Hij vervangt de opnieuw teleurstellende Embaló door Tunahan Taşçı. En hij gunt Roel Janssen bij zijn afscheid de nodige speelminuten. Janssen komt in de ploeg voor Ferati en gaat links in het centrum van de verdediging spelen. Siovas schuift door naar het middenveld, waarschijnlijk enigszins verwonderd dat hij op zijn leeftijd nog aan dit soort merkwaardige experimenten wordt blootgesteld.


De laatste instructies voor Roel Janssen

De wissels brengen weinig verandering in het spelbeeld. Fortuna probeert het wel, maar is machteloos. NEC krijgt een paar grote kansen, maar laat na de wedstrijd te beslissen. Mattsson krijgt de bal van Tannane op een presenteerblaadje aangeboden, maar schiet over het doel. En daarna staat Pandur nog twee keer paraat.


Van Boekel meldt zich weer eens bij het scherm

Vlak voor het einde lijkt de zaak alsnog definitief beslist te worden. Tavşan gaat neer na een ingreep van Vita en Van Boekel fluit voor een penalty. Maar de VAR ziet dat Vita eerst de bal speelde en laat Van Boekel weer zelf naar het scherm kijken. Van Boekel draait zijn beslissing terug.


Siovas toont het bewijsmateriaal

Inmiddels is de blessuretijd aangebroken. Fortuna gooit nog maar eens een hoge bal in het strafschopgebied. Daar gaat Siovas tegen de grond. Van Boekel fluit voor een corner. De wedstrijd ligt stil, want de VAR neemt uitgebreid de tijd om te beoordelen wat er precies gebeurd is. Na een paar minuten mag Van Boekel weer naar zijn scherm snellen. En hij moet zijn beslissing opnieuw herzien. Fortuna krijgt een penalty. Gladon schiet à la Yilmaz ijskoud binnen: 94ste minuut, 1-1.


Mooie afleidingsmanoeuvre van Rémy Vita

Het is de zevende treffer van de competitie voor Gladon, die daarmee kan terugkijken op een prima seizoen. Even later zit het erop. Door de late gelijkmaker eindigen we op doelsaldo voor FC Volendam op de dertiende plaats. Gezien de hoge verwachtingen aan het begin van het seizoen teleurstellend. Maar zonder beleid met geld smijten is geen natuurlijk geen recept voor succes. Hopelijk slagen we er komende zomer in de ongetwijfeld schaarse middelen beter te besteden.


Roel wordt er emotioneel van

Rest ons tot slot Yanick van Osch, George Cox en Roel Janssen te bedanken voor hun inzet voor de club. Van de drie heeft Roel Janssen met acht seizoenen verdeeld over twee perioden natuurlijk de meeste betekenis gehad voor de club.

Janssen arriveerde bij Fortuna in hele slechte tijden, maakte de wat betere jaren in de Eerste Divisie onder Tiny Ruys en Willy Boessen mee en zag de club daarna weer wegglijden. Juist in die laatste periode schreef hij geschiedenis door Roda JC in het eigen PLS met een hattrick te vellen.

In zijn tweede periode maakte hij samen met Van Osch en Cox Fortuna’s beste seizoen in de Eredivisie mee, toen we onder Sjors Ultee na een slechte start heel behoorlijk speelden en in de middenmoot eindigden. We wensen hem, maar natuurlijk ook George Cox, Yanick van Osch en alle andere vertrekkers veel succes toe in hun verdere loopbaan.