Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het uitduel tegen FC Volendam (aftrap: 20.00 uur) geen beroep doen op Oğuzhan Özyakup en Arianit Ferati. Özyakup is geblesseerd, Ferati is uitgesloten. Dat betekent dat Iñigo Córdoba, Burak Yilmaz, Doğan Erdoğan en Ximo Navarro terugkeren van blessureleed. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Oğuzhan Özyakup raakte vorige week geblesseerd, waardoor hij niet kon deelnemen aan het duel tegen FC Twente. Deze week heeft de middenvelder ook niet (volledig) kunnen trainen. De middenvelder richt zich op de duels na de interlandperiode, te beginnen met het thuisduel tegen FC Groningen.

Arianit Ferati liep in het duel tegen FC Twente tegen zijn vijfde gele kaart aan en is dus uitgesloten van deelname aan het duel tegen FC Volendam.

Tegenover de afwezigheid van Özyakup en Ferati staat de terugkeer van Burak Yilmaz. Hij miste het duel tegen FC Twente, maar als hij geen reactie krijgt na de groepstraining van gisteren, sluit Yilmaz weer bij Velázquez’ selectie aan.

Ximo Navarro trainde deze week gewoon mee met de groep en lijkt de spierblessure, die hem deelname aan de duels tegen FC Utrecht en FC Twente kostte, afgeschud te hebben. De verdediger keert vanavond dus terug in de selectie.

Datzelfde geldt ook voor Doğan Erdoğan. De middenvelder ondervond de afgelopen weken hinder van een rugblessure, maar is eindelijk weer fit en maakt onderdeel uit van de selectie.

Iñigo Córdoba mocht – als we het goed begrepen hebben – vorige week op dokters advies niet deelnemen aan het duel tegen FC Twente. Hij heeft de afgelopen week vol meegetraind en is vanavond dus inzetbaar.


Córdoba was er zaterdag wel, maar mocht niet spelen

Tegenstander FC Volendam vinden we terug op plek veertien in de Eredivisie. We vermoeden dat de promovendus daar aan de start van het seizoen voor getekend zou hebben en zeker in de winterstop. In de winterstop stond FC Volendam namelijk troosteloos onderaan, zes punten áchter plek vijftien. Nu staan ‘De Wijdbroeken’ drie punten vóór op plek vijftien.

Van de afgelopen vijf thuisduels won FC Volendam er vier en speelde haar vijfde thuisduel 1-1 gelijk tegen AZ. Trainer Wim Jonk lijkt, in ieder geval in thuiswedstrijden, het juiste strijdplan te hebben gevonden.

Desondanks is FC Volendam nog niet veilig, maar de ploeg is wel op de juiste weg. Des te verrassender is het dat, juist nu, een bestuurscrisis is uitgebroken in Volendam. Toen Fortuna eerder dit seizoen in lichterlaaie stond (althans in de media) na het snelle vertrek van trainer Sjors Ultee, kreeg de situatie bij Fortuna Sittard al snel het stempel ‘Turkse toestanden’ opgedrukt. We wachten nog op de eerste journalist die het over ‘Nederlandse toestanden’ heeft in Volendam.

Man om in de gaten te houden? Daryl van Mieghem. De buitenspeler is aanbeland in de nadagen van zijn carrière, maar is de laatste weken behoorlijk op dreef. Hij scoorde viermaal in de laatste vier duels. In de gaten houden dus deze vleugelaanvaller.

Julio Velázquez zal met gemengde gevoelens terug hebben gekeken op het duel tegen FC Twente. De prestaties van zijn team, de scheidsrechter en zijn eigen gedrag gaven aanleiding tot reflectie.

Na afloop van het duel bood Velázquez al excuses aan voor zijn eigen gedrag en we vernamen uit Dagblad de Limburger dat technisch manager Sjoerd Ars hem ook verteld heeft dat het iets rustiger mag.


Voor de wedstrijd is er geen probleem

Prima, maar wellicht kan de club ook iets meer doen. Velázquez weet achteraf ook wel dat hij niet moet doen wat hij deed. Het is zaak dat hij zich dat, in de hitte van het moment, realiseert vóórdat de bom ontploft. Of om de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad, alhoewel hijzelf (en wie zijn wij om het niet met Johan Cruijff eens te zijn) Willy Dullens beter vond, te citeren: “voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet”. Dat vergt begeleiding en / of training, en daar zou de club Velázquez bij kunnen helpen.

Hoe dan ook, de punten gingen mee naar Enschede. Fortuna moet verder en dat moet vanavond in Volendam gebeuren als Fortuna zijn 2100ste officiële wedstrijd (competitie, beker en Europa Cup) speelt.

De terugkeer van Ximo Navarro betekent dat Velázquez iets ruimer in zijn verdedigende mogelijkheden zit, maar we verwachten geen wijzigingen in de achterhoede.

Dat betekent dat Ivor Pandur, die deze week opnieuw een oproep kreeg voor Kroatië O21, in het doel start. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Mocht blijken dat Burak Yilmaz tóch niet kan starten, dan neemt Pinto, naast de positie van rechtsback, ook de aanvoerdersband voor zijn rekening. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. George Cox verdedigt de linkerkant.


De aanvoerdersband staat Pinto goed

Op het middenveld verwachten we zeker Deroy Duarte, die binnenkort op pad mag met Kaapverdië, en Kristijan Bistrović aan de aftrap. Vanwege de absentie van Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup moet Fortuna op zoek naar een andere aanvallende middenvelder. We verwachten dat Velázquez kiest voor Iñigo Córdoba.

In de aanval verwachten we Tijjani Noslin aan de rechterkant. Úmaro Embaló maakte tegen FC Twente een povere indruk en mag zich opnieuw bewijzen via een invalbeurt. In de spits verwachten we dat Velázquez kiest voor Burak Yilmaz. Afgelopen week koos Velázquez (noodgedwongen) voor Thomas Buitink, maar hij bleek niet opgewassen tegen de Twentse verdedigers.

Dat Buitink het niet redde in de punt van de aanval betekent niet dat hij naar de bank verhuist. Hij treedt waarschijnlijk aan als linksbuiten. Hij speelt niet als een typische linksbuiten, maar als spits vanaf links. Mocht het verkeerd uitpakken, dan zit Úmaro Embaló op het vinkentouw om Buitinks stokje over te nemen.

Oud-Fortunezen bij FC Volendam? We herkennen niemand met een Sittards verleden in Volendam.

Laatste overwinning uit op FC Volendam? 17 April 2015. Bijna acht jaar geleden won Fortuna voor het laatst in competitieverband in Volendam.

Die avond scoorde Fortuna viermaal in Volendam en drie van die vier treffers kwamen op naam van verdedigers: Kevin Kis, Roel Janssen en Fatih Turan (alhoewel Kis en Turan destijds op het middenveld speelden). Seku Conneh scoorde de vierde treffer. De twee tegentreffers van FC Volendam waren voor de statistieken.

Die namen gezien hebbend, ben je vast benieuwd naar de volledige opstelling van die avond. Daar komt-ie: Ferhat Kaya; Dennis Dengering, Sem de Wit, Roel Janssen, Joeri Schroyen; Fatih Turan, Tomas Overhof, Jordy ter Borgh, Muhammed Mert, Kevin Kis (89. Andrew Marveggio); Seku Conneh.


De laatste winnaars in Volendam!

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Volendam: V-V-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-W

De KNVB stuurt Erwin Blank naar Volendam om de wedstrijd in goede banen te leiden. We vinden Blank terug op plek vijf in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Een prima klassering, maar voorzichtigheid is geboden. Zijn score is gebaseerd op slechts zeven duels. In ieder geval heeft hij een goede start gemaakt als scheidsrechter in duels van Fortuna Sittard.

Opnieuw stelt de KNVB overigens een scheidsrechter aan, die een kind van de regio van de tegenstander is. Heerhugowaard / Alkmaar – Volendam is amper 30 kilometer.

VAR Clay Ruperti floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard. Ruperti was wel de man die Jeroen Manschot eerder dit seizoen tot tweemaal toe vanuit de VAR-cabine op het rechte pad hield in Leeuwarden.


Zonder Ruperti was deze penalty er niet gekomen

Rob Dieperink trok driemaal de gele kaart voor een Fortunees afgelopen zaterdag in het duel tegen FC Twente. Onder hen was Arianit Ferati, die al maanden op pelt stond. De kaarten voor Mike van Beijnen en Tijjani Noslin hebben geen gevolgen.

Nu Ferati niet langer op pelt staat, hoeft geen speler te vrezen voor een uitsluiting, mocht hij vanavond op de bon geslingerd worden. Of toch? Assistent-trainer Jaime Mut staat op pelt.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Duarte, Bistrović, Córdoba; Noslin, Yilmaz en Buitink.

Supporters: Er zullen 378 supporters in het uitvak zijn vanavond in Volendam. Volendam heeft een verplichte buscombi opgelegd. Busreizigers melden zich om 16.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar Volendam te reizen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.