Commotie op de training van Fortuna Sittard. Het vaatje buskruit dat luistert naar de naam Mickaël Tirpan is ontploft. De ravage die deze ontploffing aanricht is dusdanig groot dat de technische staf Tirpan naar huis stuurt om zich te bezinnen. Tegelijkertijd bezint de clubleiding zich en stelt zich de vraag hoe ze nu verder willen met Tirpan.


Het zorgt voor een stroom aan reacties op sociale media. Is het dom om een dergelijk artikel te plaatsen, omdat het alleen maar voor onrust zorgt in de aanloop naar de seizoensouverture tegen Ajax? Of is het juist goed nieuws dat Tirpan weer aan de selectie wordt toegevoegd en beschikbaar is voor het duel tegen de landskampioen?

Ach, storm in een glas water. Zoals we er al zó veel hebben meegemaakt. Oja? Ja. We huurden bij Collé een shovel en groeven in ons archief.

Mels van Driel
Het seizoen 06/07 is pas enkele maanden oud als het bericht naar buiten komt als zou kapitein Mels van Driel zijn ontslagen door Fortuna Sittard. Voorafgaand aan een teambespreking van de toenmalige trainer Frans Körver heeft Van Driel op een whiteboard de tekst ‘wie heeft er ballen‘ uitgeveegd. Als Körver hierachter komt, ontsteekt hij in woede. Körver stuurt Van Driel naar directeur Hans Erkens die hem op staande voet ontslaat.

Maar net als zoveel besluiten van Erkens trekt ook dit op helemaal niets, waardoor Erkens al gauw zijn keutel weer intrekt. De clubleiding is blijkbaar toch geschrokken van de reacties. Door met betrokkenen af te spreken de aanleiding van het incident niet uit de doeken te doen, probeert men haar vege lijf te redden. Maar de waslijn met vuile was hangt tot op de redactie van Dagblad de Limburger, waardoor bekend raakt wat Erkens heeft doen besluiten Van Driel te ontslaan.

Twee dagen later ziet het er alweer heel anders uit. Van Driel is eerst aanwezig op de uitvaart van Buscoördinator Rob Poulssen en praat dan het dispuut met de clubleiding uit. Van Driel in ere hersteld!

Colin Cramb (1)
Tijdens het seizoen 01/02 speelt Fortuna een uitwedstrijd bij AZ. De Alkmaarders staan 1-0 voor en het ziet er niet naar uit dat Fortuna snel de stand gelijk gaat trekken. Het zorgt voor de nodige irritatie. Fortuna-aanvaller Colin Cramb denkt listig een vrije trap te hebben versierd, maar scheidsrechter Dick Jol beslist anders. Cramb geeft zijn visie op het voorval en dat komt hem op een gele kaart te staan.

Maar Cramb en Jol zijn nog niet klaar met elkaar. Crambs fles spraakwater is nog halfvol en enkele minuten later gaan beiden weer in conclaaf. Jol hoort hem aan, totdat de maat vol is: tweemaal geel = rood voor Cramb.

Fortuna-trainer Hans Verel kan niet lachen om zoveel gepruts en schorst Cramb. Hij traint voorlopig apart en mag een boete van fl. 5.000 betalen. Maar Verel heeft het goede met Cramb voor en laat hem enige tijd later weer aansluiten.

Abdelaziz Khalouta (1)
Het seizoen 16/17 is enkele weken oud als trainer Ben van Dael en aanvaller Abdelaziz Khalouta botsen tijdens de rust van het thuisduel tegen FC Dordrecht. De uitkomst van de discussie is dat Van Dael de aanvaller disciplinair schorst en zodoende Fortuna’s familiedag mist.

Dat was vrijdag. Op maandag zitten beide heren weer om tafel, is de rust wedergekeerd en de lucht geklaard. En dus mag Khalouta weer aansluiten bij Van Daels selectie.

Angelo Simone (1)
Het seizoen 04/05 is niet met gouden letters bijgeschreven in de analen van de club. Sportief wilt het niet vlotten, maar ook op disciplinair vlak schort het één en ander. Trainer Chris Dekker vindt dat hij moet ingrijpen als Angelo Simone niet komt opdagen bij een training en zet hem uit zijn selectie.

Drie weken later is Simone nog steeds niet teruggekeerd op het trainingsveld. Waarom? Simone vindt dat Fortuna hem moet terugvragen, terwijl Fortuna juist vindt dat Simone aan zet is. Uiteindelijk komt alles goed en sluit Fortuna haar verloren zoon weer in de armen. Alleen niet in de armen van Chris Dekker, maar in de armen van de A-Jeugd.

Colin Cramb (2)
Het seizoen 01/02 is echt een leuk seizoen. Zeker als Colin Cramb meedoet. Zoals tegen FC Den Bosch. De Bosschenaren hebben in de mist een 1-2 voorsprong te pakken en om het tij te keren wisselt trainer Hans Verel Cramb en brengt Ronald Hamming tussen de lijnen. Maar daar waar iedereen haast wil maken om tenminste nog een gelijkmaker te forceren, heeft Cramb alle tijd.

Door de mist is het niet goed te zien, maar de supporter op de hoofdtribune weet het zeker: bij het verlaten van het veld stak Cramb zijn middelvinger naar hem op. Verel heeft het óók niet gezien, ‘maar als dit waar is, dan heeft Cramb een groot probleem’, aldus Verel.

Na grondig speurwerk blijkt dat de supporter gelijk heeft, waardoor Verel zijn bonnenboekje tevoorschijn moet halen: uit de selectie geflikkerd voor de rest van het seizoen. Maar Hans Verel, dat is toch zo’n zachtaardige man. Half december gaat hij in gesprek met Cramb om uit de impasse te komen. En ja hoor, Cramb belooft beterschap, waardoor hij terugkeert in de selectie.

Dennis Krijgsman (1)
Het zijn drukke tijden voor rechter Hans Verel. Want ook Krijgsman doet niet wat Verel van hem eist. Krijgsman is geblesseerd, maar doet te weinig om weer fit te worden. En dus stelt Verel geen prijs meer op Krijgsmans aanwezigheid.

Wilt Krijgsman terugkeren bij de selectie, dan moet hij maar aantonen dat hij fit is. En jawel hoor, dat is-ie! Op dezelfde dag dat Colim Cramb weer in genade wordt aangenomen keert ook Dennis Krijgsman terug in de selectie!

Angelo Simone (2)
Sommige spelers moeten áltijd spelen. Vinden ze. Zoals Angelo Simone dat vindt. Maar Fortuna-trainer Roger Reijners vindt van niet. Tijdens het duel met RBC Roosendaal tijdens het seizoen 09/10 speelt Simone niet en is het daarmee niet eens. En als twee meningen niet tot elkaar komen is er in de ogen van Reijners maar één straf: uit de selectie.

Dennis Krijgsman (2)
Wie heeft het seizoen 01/02 bewust meegemaakt? In ieder geval Dennis Krijgsman! Wat zal hij content zijn geweest toen Fortuna-directeur Theo Mommers Hans Verel ontsloeg en Hans de Koning overnam.

Maar de vreugde is van korte duur, want ook De Koning ziet dat Krijgsman er met de pet naar gooit. Hij wordt niet uit de selectie gezet, maar meereizen naar NEC Nijmegen acht ‘King Hans’ niet nodig.

Djibril Dianessy
Tijdens de voorbereiding op het seizoen 19/20 speelt Fortuna tegen het Griekse Aris Thessaloniki. Maar zonder Djibril Dianessy. De Franse dribbelaar heeft het volgens Directeur Voetbal Sjoerd Ars te bont gemaakt en zet hem uit de selectie.


Djibril Dianessy: joie de vivre

De afkoelingsperiode duurt twee weken, waarna ‘Djib’ beterschap toont en belooft, waardoor hij weer mag aansluiten bij Fortuna’s A-Selectie.

Abdelaziz Khalouta (2)
Het seizoen 16/17 is niet het seizoen van Abdelaziz Khalouta. De aanvaller heeft geen ‘klik’ met trainer Sunday Oliseh want wordt tijdens een oefenduel met SV Meerssen gewisseld omdat hij volgens Oliseh zijn taken niet uitvoert. Het dispuut dat daarover ontstaat zorgt ervoor dat Oliseh Khalouta dat seizoen voor de tweede maal uit zijn selectie zet.


Abdelaziz Khalouta: moeilijke jongen

Is daarmee de koek op? Nee, want Khalouta vliegt nog een derde keer buiten en dan ook definitief. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd.

Badre Kotbani
Een ‘Zittesje Sjnaak’ in het eerste van Fortuna, dat is de droom van elke supporter! Maar het zijn van een ‘sjnaak’ is niet voldoende. Toch zeker niet in de ogen van de rigide trainer Wim Dusseldorp. In de aanloop naar het seizoen 11/12 is de relatie tussen Fortuna (i.c. Dusseldorp) en ‘Badredinho’ dusdanig bekoeld dat er nog maar één oplossing is voor de gerezen problemen: Kotbani levert alles in en vertrekt.

Spelersgroep FC Twente
Fortuna strijdt voor haar laatste kans om het seizoen 01/02 af te sluiten als Eredivisionist. Geen enkele speler wilt een degradatie op zijn CV hebben staan, dus zet Fortuna nog een keer alles op alles en verslaat FC Twente met 2-0. Die nederlaag schiet bij de clubleiding van de Tukkers in het verkeerde keelgat en legt haar spelers promt een boete op.

Bovenstaande lijst is verre van compleet. Florencio Cornelia die zonder iets te zeggen op stage gaat bij 1. FC Union Berlin, Morad Elarji die met zijn maten gaat zaalvoetballen, Mels van Driel die zonder toestemming met de pers spreekt, Ismail Ayaz die achterna wordt gezeten door de Belgische Justitie, het Centraal Justitieel Incasso Bureau dat Fritz Emeran schorst vanwege het feit dat hij met meer dan 140 km/u over de Urmonderbaan raast, de lijst is bijna eindeloos.

En dus mogen we het incident met Mika Tirpan zeker niet bagatelliseren, maar het toont aan dat disciplinaire schoringen van alle tijden zijn. Streep eronder en de blik richten op zaterdag aanstaande, 16.30 uur, als Ajax op de stoep staat!

Come on you Sittard!