In het Sittardse uitvak was het deze eeuw slechts eenmaal gemiddeld drukker dan in het seizoen 2022/23. Er waren gemiddeld 365 Fortunezen aanwezig bij de uitduels van Fortuna Sittard in de eredivisie.


De supporter die alle uitwedstrijden van Fortuna bezocht, legde 3.429km af (en terug). Dat komt overeen met een ritje Sittard – Vladikavkaz in Noord-Ossetië (en terug).

Petje af dus.

Alleen in het seizoen 2018/19, het jaar dat Fortuna na zestien jaar afwezigheid zijn rentree in de eredivisie maakte, gingen er deze eeuw (veel) meer supporters mee naar uitwedstrijden (zie Figuur 1).

Dit seizoen minder dus dan in het topseizoen 2018/19, maar wel meer dan in de seizoenen 2019/20 en 2021/22.

Figuur 1: Fortunezen-on-Tour deze eeuw

Het best bezochte uitduel in het zojuist afgesloten seizoen speelde Fortuna op Spangen tegen Sparta Rotterdam. Daar waren 603 Fortunezen bij aanwezig in het uitvak, zoals je ziet in onderstaande tabel.

Van de ene kant verrassend, omdat Sparta niet meteen een aansprekende tegenstander is. Van de andere kant ook weer niet verrassend als je bedenkt dat het duel werd gespeeld op een uitsupporter-vriendelijke dag en tijdstip (zaterdag, aftrap: 18.45uur) en er waren geen reisbeperkingen.


De Fortunezen zagen Fortuna helaas ten onder gaan op Spangen

Het slechtst bezochte duel speelde Fortuna in Leeuwarden tegen SC Cambuur. De 150 supporters trostseerden een verplichte buscombi en een late aftrap (16.45uur) op de zondag, waar niemand op zat te wachten.

Het was wel de moeite waard, want Fortuna boog in de slotfase een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning!


In Leeuwarden had de Fortuna-support het laatste woord

Dat brengt ons bij de prestaties. Fortuna won vijf van zijn zeventien uitduels. De voetbalfilosofie van Julio Velázquez leende zich prima voor uitduels.

Zo zagen we Tijjani Noslin het uitvak in de slotfase in extase brengen in Groningen (nadat Paul Gladon ons terug had gebracht in de wedstrijd).

En diezelfde Noslin deed dat nog eens dunnetjes over in Utrecht.

Tot slot een woord van dank aan (het buscomite van) Fortuna SC, dat al die busreizen organiseerde!

Voor een overzicht van Zitterd-on-Tour door de jaren heen, klik je hier.