Kijk aan, Fortuna wint weer eens een keertje. Maar om de situatie goed in te schatten kun je beter op de tribunes kijken. Die zijn vrijwel leeg en de enkeling die er nog is, heeft een spandoek bij zich….


13 April 2001

Fortuna wint weer eens. Nou en?

Fortuna Sittard 2 FC Twente 0
Doelpuntenmakers: 53. Hamming 1-0; 90. Gerritsen 2-0
Opstelling: Hesp,Emeran, Akerboom, Dirkx, Hermans, Claudio (80. Rook), Meszaros (84. Van Dieren), Haeldermans, Landerl, Gerritsen, Hamming.
Toeschouwers: 4.500
Scheidsrechter: Koopman
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd strijken we neer in onze zetel in het Wagner & Partners Stadion. Als we alle commotie moeten geloven dan zou dit wel eens het laatste zaterdagavondje Fortuna kunnen zijn, dus laten we daar dan ook maar van genieten.

We pakken de Fortuna Kicks er maar eens bij en praten even bij met Hans de Koning. Nu kun je zeggen wat je wilt van die stukjes van Koning, maar niet dat ze geen gespreksstof opleveren. Het gaat deze keer niet over de passage waarin Koning vertelt dat we uit de laatste drie wedstrijden zeven punten hadden verdiend (het stadium dat we daarover vielen zijn we al ruimschoots gepasseerd), nee het gaat om het daaropvolgende zinnetje: “Doelpunten moet je kopen”.

Doelpunten moet je kopen? Doelt Koning hier op maffiapraktijken waarin de tegenstander omgekocht zou worden?

Helaas voor Koning doet Fortuna hier niet aan mee. Punt 1 hebben we geen geld om doelpunten te kopen en punt 2 heb ik recentelijk uit de krant vernomen dat Fortuna niet aan competitievervalsing doet. Tenminste niet voor 5 mei. Daarna is alles mogelijk, maar ja dan is de competitie voorbij….

Van de andere kant kun je Koning’s argumentatie ook omdraaien. Als je doelpunten kunt kopen, kun je ook tegentreffers verkopen. We hebben er al 66 geïncasseerd dus dat heeft al een aardige cent opgebracht. Vanaf nu zijn we dus niet alleen benieuwd waar het geld van Van Bommel gebleven is, maar ook waar dat geld van die 66 verkochte doelpunten is gebleven?

Enfin, op het veld zien we de warming-up. Volmer blijkt geblesseerd en voor hem speelt Akerboom. Voor de rest dezelfde namen als vorige week tegen Willem II dus ook Gerritsen.

FC Twente is de tegenstander en dat is zeker geen favoriete tegenstander van ons. Ze nemen plek 12 in op de PS@H-ranglijst en dan weet je wel genoeg…

Koopman is scheidsrechter, maar de man fluit zelden wedstrijden van Fortuna, dus over hem hebben we geen oordeel.

Nadat de speaker weer eens verteld heeft hoe trots we wel niet zijn op ons Limburgerschap (en de redenatie volgende hoe klein de stap naar FC Limburg wel niet is) kan de wedstrijd beginnen. We zien nu een grote vlag op Noord verschijnen met daarop de tekst: “club opgedoekt, stadion te koop tel. 046-4113100”. Aardig verzonnen, maar voor de rest vallen de “anti FC Limburg” acties tegen. Hier en daar een klein spandoek, maar dat is het dan wel zo’n beetje.


Tja, zeg maar eens dat het niet waar is….

De wedstrijd dan maar. Vandaag verliezen, betekent definitief einde verhaal. Na een paar minuten is alweer duidelijk wat we te zien krijgen vanavond. FC Twente gaat doen wat alle tegenstanders van Fortuna de afgelopen weken hebben gedaan: er met de pet naar gooien. Het is een laakbare tactiek, maar helaas ook een zeer succesvolle tactiek. En wij? Wij doen weer verwoede pogingen om die bal eens een keertje tussen de palen en onder de lat te krijgen. Het doelvlak is bijna 18m2 groot, dus je zou zeggen: dat moet kunnen. Maar ja, de Sittardse praktijk is anders…..

In die eerste minuten had Fortuna al op 1-0 kunnen staan, ware het niet dat de grensrechter ten onrechte voor buitenspel vlagde. In vak C was duidelijk zichtbaar dat Hamming absoluut geen buitenspel stond, maar maak dat die grens maar eens duidelijk.

Toch is al vrij snel duidelijk dat er mogelijkheden zijn om voor het eerste te winnen onder het bewind van Koning/Koek. Het lijkt er sterk op dat we vandaag een tegenstander treffen die zo slecht is dat wanneer deze tegenstander op halve kracht aantreedt, Fortuna zowaar een kans heeft.

En toegegeven het spel van Fortuna lijkt af en toe ook nog ergens op. Er zit tenminste lijn in het spel met Claudio en Landerl op de flanken. En dat geeft de burger moed. Zoveel moed zelfs dat we zien dat Claudio Ten Hag recht voor onze neus tunnelt. We mogen dat graag zien!


Cairo kijkt wel uit, met de “Koning van de tunnel” in de buurt!

Het Sittardse veldoverwicht levert ook een paar kansjes op. De dikste is eigenlijk nog wel voor Gerritsen. Dennis sloft alleen op Boschker aan, maar zijn schot gaat voorlangs. En ook Hamming krijgt een paar kansjes, maar daar houdt het dan ook mee op. Oorzaak? De voorzetten van Landerl en vooral Claudio zijn slecht. Als die Claudio nou eens een bal fatsoenlijk voorzet, is die wedstrijd voor rust al beslist. Als Koning toch inkopen doet, kan hij dan naast doelpunten misschien ook een paar goeie voorzetten kopen?


Leuk allemaal, maar nu nog een voorzet….

Aan de andere kant verschijnt Twente eenmaal voor de neus van Hesp. En het is meteen gevaarlijk. Slechts de paal houdt Van der Paar af van een treffer.

Het zal duidelijk zijn, echt verheffend is deze wedstrijd niet. Het meest interessante moment noteren we ergens halverwege de eerste helft. Landerl gaat er met de bal vandoor en wordt dan duidelijk aangetikt door de bal. Een zuivere overtreding en een gele kaart voor de bal, maar de scheidsrechter wuift alles weg. Hij zag blijkbaar een schwalbe van Landerl. Ruststand: 0-0.

In de rust richten we ons dan maar weer eens op de randverschijnselen. Er zouden 4.500 toeschouwers aanwezig zijn, maar die zijn er bij lange na niet. De meeste fans zijn blijkbaar murw geslagen en hebben geen zin om ook nog de degradatie live mee te maken.


In menig Fortuna gezin is om onverklaarbare redenen het tafellaken verdwenen…

In de tweede helft besluit Fortuna er een schepje bovenop te doen. Ik wist niet dat het kon, maar bij FC Twente moeten ze ook maar eens nadenken wat hun optreden met professionalisme van doen heeft. Anyway, dat is toch vooral hun probleem!

Fortuna valt dus aan en dat levert al na 8 minuten resultaat op. Geloof het of niet Fortuna scoort. Hamming wordt aangespeeld op de rand van de zestien, hij kaatst op Gerritsen, die in één beweging Claudio aanspeelt. Claudio schiet op Boschker en de rebound is voor Hamming: 1-0!!


Hamming heeft bezoek!

Na zo’n treffer krijg je dan nomaalgesproken een offensiefje van de tegenstander dat ons dan weer fataal wordt. Maar dit lamlendige Twente is zelfs daartoe niet in staat. Nee, Fortuna blijft voorlopig de sterkere ploeg. De dikste kans is nog wel voor Claudio. Hij verschijnt oog in oog met Boschker maar zijn afwerking is veel te nonchalant. Het blijft dus 1-0.

En zolang het 1-0 is, kan het ook zo maar 1-1 worden. De laatste weken hebben geleerd dat daar niet veel voor nodig is. Nou, er mag dan niet veel inzet nodig zijn om tegen Fortuna te scoren, zefls dat kleine beetje inzet is Twente vandaag niet van plan te leveren, want verder dan een mislukte voorzet van Van der Laan op de lat komen ze voorlopig niet.


Hamming gooit zijn hele ziel en zaligheid in de strijd!

In de laatste tien minuten komen we dan toch engszins in de problemen. Om de één of andere onduidelijke reden vinden we het noodzakelijk om Stijn de Stofzuiger in het spel te betrekken. De dieperliggende gedachte daarachter ontgaat mij ten ene male. Toch zijn we de Fortunezen dankbaar, want het levert het vermakelijkste tafereel van de wedstrijd op. Emeran speelt Stijntje aan en die wil met buitenkant links de bal in een keer door spelen op de wegspurtende Landerl. Je vraagt je dan af waar Stijntje nog het zelfvertrouwen vandaan haalt om het daadwerkelijk te proberen? De bal krijgt inderdaad een mooie curve mee, maar als er iemand in Sanderbout een gebroken ruit heeft en niet weet wie dat gedaan heeft, moet ie maar even bellen!

Al dat geklungel levert Twente nog één kans op in een scrimmage voor ons doel. Die gaat er niet in, waardoor de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor ons lijkt te eindigen.


Een scrimmage voor onze goal, maar de bal gaat er voor de verandering eens niet in!

Toch is dat niet het geval, want in blessuretijd vindt Gerritsen het nodig om de stand nog op 2-0 te brengen. Claudio schiet op Boschker die de bal niet klemvast krijgt. De bal komt toevallig voor de voeten van Gerritsen die niet meer missen kan, anders had ie het vast gedaan. Eindstand: 2-0.

Fortuna wint dus weer eens een wedstrijd sinds 3 november 2001. Sjappoo, en het was nog verdiend ook en dus is de degradatie nog even uitgesteld.

Maar waarom kan me dat eigenlijk geen bal schelen?