Fortuna Sittard eindigde als dertiende op de eredivisieranglijst. Diezelfde plek neemt Fortuna in op de TV-geldranglijst. Dat is wel twee plekken lager dan vorig seizoen.


De TV-geldranglijst is gebaseerd op de resultaten in de eredivisie in de afgelopen tien jaar. Recente prestaties teller zwaarder mee dan oudere prestaties. De ranglijst is belangrijk, want bepaalt voor een groot gedeelte hoe groot Fortuna’s portie is van de totale opbrengst uit TV-gelden.


Ook komend seizoen is Fortuna erbij!

Nu alle sportieve beslissingen zijn gevallen, kunnen we de balans opmaken. Onderstaand zie je de TV-geldranglijst, die de verdeling van de TV-gelden voor het seizoen 2023/24 voor een groot gedeelte bepaalt.

In de eerste kolom zie je de huidige rangschikking van elke club met tussen haakjes de rang van vorig seizoen. Fortuna is dus twee plekken gezakt van elf naar dertien.

Daar zijn twee redenen voor.

De promovendi Heracles Almelo en PEC Zwolle behaalden in het verleden zoveel punten op de TV-geldranglijst dat ze, na hun promotie, onmiddellijk boven Fortuna uitkomen. Niets aan te doen. Daar staat de degradatie van FC Groningen tegenover, een ploeg die bij behoud zeker boven Fortuna had gestaan.

Promotie/degradatie kost Fortuna dus netto een positie op de TV-geldranglijst.

Fortuna verloor nog een positie op de ranglijst, omdat RKC Waalwijk Fortuna passeerde. De Waalwijkers draaiden een prima seizoen en gingen Fortuna voorbij.

Heeft dit financiële consequenties voor Fortuna? Ja en nee. Het nummer elf op de TV-geldranglijst krijgt 3,45% van het TV-geld dat aan prestaties is verbonden. Het nummer dertien krijgt 3%. Daar staat tegenover dat de TV-geldpot jaarlijks groter wordt.

Die twee effecten lijken elkaar te neutraliseren, waardoor er onder de streep niet veel verandert. Fortuna ontvangt komend seizoen, net als vorig seizoen, ongeveer 2,6 miljoen euro aan TV-gelden.

Gelukkig scoorde Paul Gladon in blessuretijd nog de gelijkmaker in het slotduel thuis tegen NEC Nijmegen. Zoniet dan was Fortuna zelfs gezakt naar plek veertien op de TV-geldranglijst.

Het huidige contract met ESPN loopt af in de zomer van 2025. De Eredivisie NV onderhandelt momenteel met geïnteresseerde partijen over een nieuw contract.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Eredivisie NV de uitzendrechten voor een fors hoger bedrag verkopen, waar dan ook de clubs van zullen profiteren.

Wel zaak dat je tegen die tijd nog een eredivisionist bent!