Het seizoen 2022/23 gaat de Sittardse geschiedenis in als het op een na best bezochte seizoen in de thuiswedstrijden. Alleen in het seizoen 1982/83 was Fortuna Sittard populairder dan in het huidige seizoen.


Het gemiddelde aantal supporters dat thuisduels van Fortuna Sittard bezocht kwam uit op 10.187. Het is pas de tweede maal in de 55-jarige geschiedenis van de club dat er meer dan 10.000 toeschouwers gemiddeld kwamen kijken, zoals je kunt zien in onderstaande top 10.

Tabel 1: Top tien best bezochte seizoenen in geschiedenis van de club

In twaalf van de zeventien thuisduels kwamen er meer dan 10.000 toeschouwers kijken en dat is een record. In het seizoen 1982/83 lukte dat slechts achtmaal.

De grootte van Stadion De Baandert (destijds 20.000 capaciteit) zorgt ervoor dat het seizoen 1982/83 toch het best bezochte seizoen is, omdat in die acht duels waarin er meer dan 10.000 toeschouwers kwamen kijken er veel meer dan 10.000 supporters de club steunden.

Het best bezochte thuisduel dit seizoen was het duel tegen Feyenoord, waar 12.139 supporters op afkwamen.


De Oosttribune zat volgepakt thuis tegen Feyenoord

Het slechtst bezochte thuisduel speelde Fortuna Sittard op een koude woensdag in januari tegen SC Heerenveen. Er kwamen 7.689 toeschouwers kijken in het Fortuna Sittard Stadion. Ironisch genoeg was het een van Fortuna’s beste wedstrijden van het seizoen.

Overigens was ook dat een record. Het seizoen 2022/23 gaat de geschiedenis in als het seizoen waarin het slechtst bezochte thuisduel de meeste supporters trok. De ondergrens is dus gestegen (vorige record: 7.133 – seizoen 2018/19).


De FRS tijdens de seizoensouverture tegen Ajax

Het stijgende gemiddelde is niet een gevolg van stijgende bezoekersaantallen tegen de topclubs, maar van stijgende toeschouwersaantalken tegen de ‘kleinere’ clubs.

Zoals je in onderstaande tabel kunt zien, kwamen er nooit zoveel toeschouwers kijken naar een competitieduel tegen Go Ahead Eagles, FC Groningen, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Twente en FC Volendam (nacompetitie buiten beschouwing gelaten), als in het zojuist afgesloten seizoen. Daar zit de winst.

Zoals je kunt zien in onderstaande figuur is Fortuna erin geslaagd het verval dat na het seizoen 1982/83 intrad te voorkomen na de rentree in de eredivisie in het seizoen 2018/19.

Figuur 1: Gemiddelde toeschouwersaantallen thuisduels door de seizoenen heen

In een interview dat we met algemeen directeur Ivo Pfennings deden in november 2021 stelde hij zichzelf de doelstelling gemiddeld negen à tienduizend supporters naar het stadion trekken.

Makkelijk zou dat niet worden, volgens Pfennings, want “zestien jaar kelder van de eerste divisie, laat zijn sporen na. Dat heeft ons een hele generatie, die normaal naar het stadion zou zijn gegaan (met kinderen en kleinkinderen), gekost. Die mensen hebben andere hobby’s ontwikkeld en ga je dus niet zomaar terughalen. We zetten dus in op de jeugd (de nieuwste generatie), ook via een soepele overgang van jeugd- naar volwassentarieven“.


Vollere tribunes ver weg van de FRS

Pfennings heeft deze doelstelling ruimschoots gerealiseerd. Zou het kunnen dat Fortuna (een gedeelte van) de verloren generatie voor zich heeft gewonnen door hun kinderen te enthousiasmeren (want zo oud is die verloren generatie ondertussen)?