Na de zeperd tegen FC Twente was Fortuna op zoek naar eerherstel. Vitesse, dat bij winst de koppositie in de Eredivisie zou pakken, moest punten worden ontfrutseld en dat was geen eenvoudige opdracht. Toch leek het er 80 minuten op dat minimaal één punt mee naar Sittard-Geleen zou gaan. Maar toen sloeg een ex-Fortunees alle hoop aan diggelen. Dat Fortuna in blessuretijd nog een vierde treffer incasseerde is voor de statistieken en maakt geen verschil in de nederlaag…


21 september 2019

Ten minutes too long

Vitesse 4 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 25. Diemers 0-1, 59. Matavž 1-1, 62. Angha 1-2, 81. Linssen 2-2, 83. Linssen 3-2, 90+1 Bero 4-2.
Opstelling: Koşelev; Niňaj, Angha (90+3. Harries), Amiot, Cox; Passlack, Tekie (85. Zeka), Smeets, Diemers; Sambou (82. Karjalainen), Ciss.
Toeschouwers: 20.800.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Diemers.
Rood (Fortuna): -.

Na de nederlaag tegen FC Twente houdt de kater nog een paar dagen aan. Daar verandert ook de testperiode van Oliver Drost niets aan af. Door de blessure van Vitalie Damașcan en het scorend manco bij spitsbroeder Bassala Sambou is de club nog steeds op zoek naar stootkracht. Die stootkracht hoopt de club te vinden bij de Deense aanvaller, maar van zijn statistieken raakt geen Eredivisie-club van de kook.

Maar de testperiode van Drost wordt volledig overschaduwd door het overlijden van Fernando Ricksen. De 43-jarige voormalige Fortunees vecht jarenlang tegen de slopende ziekte ALS, is er rotsvast van overtuigd dat hij de eerste persoon wordt die de ziekte overwint, maar de realiteit is anders. De toestand van Fernando holt steeds verder achteruit en hij mag nu stoppen met vechten. Hij krijgt zijn verdiende rust. Hij zal ongetwijfeld van bovenaf toekijken als links en rechts aandacht aan zijn overlijden wordt besteed.


Voor vertrek houden we nog even halt bij het standbeeld ter ere van wijlen Fernando Ricksen

Fortuna zal met rouwbanden spelen en tijdens de tweede minuut van de wedstrijd vormt een minuut lang applaus een passend eerbetoon voor Fernando. Zoals zijn boezemvriend Roy Knez dinsdagavond, tijdens de herdenking aan de voorzijde van het Fortuna Stadion, al zei: ‘Fernando houdt niet van stiltes’.

Het stilstaan bij het overlijden van Fernando gaat hopelijk hand in hand met de ‘Airborne-wedstrijd’ zoals Vitesse – Fortuna is gedoopt. Zaterdagavond zal de wedstrijd in het teken staan van ‘Operatie Market Garden’. Dit offensief van de geallieerden vindt plaats in september 1944 en heeft ten doel Nederland te bevrijden van haar bezetter, Nazi-Duitsland.

Onderdeel van deze operatie is ‘De Slag om Arnhem’, waarbij geallieerde parachutisten proberen strategische bruggen rondom Arnhem in te nemen om samen met geallieerde grondtroepen te kunnen doorstoten richting Ruhrgebied. Het gewaagde plan loopt op een mislukking uit, aangezien de brug bij Arnhem niet kan worden veroverd. Uiteindelijk laten 4.600 mensen het leven tijdens ‘De Slag om Arnhem’ waarvan er 1.700 zijn begraven op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek.

Van mij mogen mensen Fernando Ricksen best een heldenstatus toekennen, maar we mogen nooit vergeten wat al die jonge (hoofdzakelijk) buitenlandse knapen voor grote delen van Europa en Nederland in het bijzonder hebben gedaan. Ze hebben zich vol hartstocht in de strijd gegooid, terwijl ‘Operatie Market Garden’ bij voorbaat al goldt als behoorlijk ambitieus. Duizenden jongemannen zijn desondanks bereid zichzelf op te offeren voor de vrijheid van een ander, waarvan we nog altijd dagelijks mogen genieten. Zeven oorlogsveteranen wonen vanavond de wedstrijd bij; zeven veteranen die we nog altijd mogen danken voor alles wat ze voor Nederland hebben gedaan.

Na een non-stop busreis van twee uur arriveren we bij het Gelredôme. Aan boord deze keer een iets ander gezelschap dan doorgaans. Geen harde techno uit de beatbox van @IvanhoooFSC, maar de ouders van doelman Alexei Koşelev en zijn ega zitten in de bus, naast twee ‘Juungkes’ en het voltallige ‘Beier Front Zitterd’.

Als we binnen zijn duurt het niet lang vooraleer de selectie van Sjors Ultee aan de warming-up begint. Uit de luidsprekers klinkt vandaag geen ‘Botsautomuziek’, maar muziek die is aangepast aan het thema van vandaag: de ‘Airborne-wedstrijd’. Ook de Arnhemse spionkop is aangepast, want kan me niet herinneren dat ik ooit spandoeken van FC Zwolle, Go Ahead Eagles en ADO Den Haag aan de reling aan de overzijde heb zien hangen.

Ondertussen stromen de kleine 400 aanwezige Fortunezen (waaronder oud-Fortunees Ger Meijers) binnen en zien aan de zijde van Vitesse slechts één speler met een verleden in Sittard-Geleen: Bryan Linssen. Deze Veritasser doorloopt de jeugdopleiding en speelt uiteindelijk maar één seizoen (08/09) in de hoofdmacht van Fortuna. Zijn meest in het oog springende prestatie levert Linssen echter het seizoen daaropvolgend. Samen met Tom Daemen en negen andere ‘batteraove’ verslaat Linssen FC Oss met 5-1 waardoor Fortuna zich, ondanks een 3-0 nederlaag bij FC Zwolle, handhaaft in de Jupiler League.

Terwijl vanuit een hoek van het Gelredôme veteranen het stadion in worden geholpen concentreren wij ons op de opstelling van Fortuna. Doordat kapitein Mica Pinto afgelopen week tegen een rode prent aanliep, moet Sjors Ultee noodgedwongen sleutelen aan zijn basiself. In doel blijft Alexei Koşelev de onbetwiste nummer één. In de achterhoede wordt Branislav Niňaj plots de nieuwe rechtsback, terwijl George Cox een linie zakt en de positie van linksachter voor zijn rekening neemt. Het centrum wordt gevormd door Martin Angha en de heropgeviste Grégoire Amiot.

Doordat Niňaj rechtsback speelt, mag Felix Passlack op zijn geliefde middenveld blijven staan. Hij ziet naast zich Tesfaldet Tekie debuteren. Dat geldt niet voor gekende krachten als Jorrit Smeets en Mark Diemers. In de voorhoede lopen Bassala Sambou en Amadou Ciss rond.

Als de spelers onder leiding van Joey Kooij het veld betreden wordt aan de overzijde van het stadion een enorm groot spandoek opgehesen om te herdenken dat ‘Operatie Market Garden’ 75 jaar geleden plaatsvond. Een geweldig stukje vakwerk!


Prachtige tifo ter ere van ‘Operatie Market Garden’

De eerste minuut laat iedereen aan zich voorbij gaan omdat minuut twee in het teken staat van het overlijden van Fernando Ricksen. Onder luid applaus wordt de krijger van weleer hartstochtelijk toegezonden.

Fer-nan-do Ricksen, jalalalalala,
Fernando Ricksen, jalalalalala,
Fernando Ricksen,
Jalalalalalaaaa…

Heel mooi dat het eerbetoon in het uitvak door de rest van het Gelredôme wordt opgepikt en 20.400 Vitesse-supporters de moeite nemen om te gaan staan en mee te applaudisseren. Dank jullie wel.

Als de emoties enigszins zijn weggeëbd mag Fortuna in de zevende minuut alweer haar tweede corner nemen. Onder druk van Sambou weet de verdediging van de Arnhemmers het niet meer en moet een corner toestaan. Een minuut later mag Fortuna haar derde corner nemen. Mark Diemers trapt de bal richting eerste paal, waar Grégoire Amiot de bal over het doel devieert. Tot rijpe doelkansen komt Fortuna nog niet, maar het toont de intenties waarmee de Sittardenaren de wedstrijd in handen hebben genomen.


Het Gelredôme is eindelijk eens goed gevuld!

Duidelijk is ook dat het spel van Fortuna meer en meer raakt afgesteld op Bassala Sambou. Allereerst krijgt de Senegalese Scouser een voorzet van landgenoot Amadou Ciss niet onder controle en heeft vervolgens bij een voorzet van Felix Passlack te veel tijd nodig om tot een schot te komen. Gesmeerd loopt het nog niet bij de spits.

En als Sambou het een beetje laat afweten, nemen Diemers en Passlack zelf de boel in handen. Diemers trapt de bal vanaf rechts gevaarlijk voor doel. Sambou komt niet bij de bal, maar zorgt er wel voor dat de Vitesse-verdediger de bal pardoes in de voeten van Passlack kopt. De BVB’er neemt aan en trapt staalhard op doel. Dankzij een goede redding van doelman Remko Pasveer blijft het vooralsnog 0-0, maar Fortuna drukt haar snuit steeds dichter tegen het venster.

Ook verdedigend zit het voorlopig wel snor. Jay-Roy Grot zit in de zak bij Branislav Niňaj, Grégoire Amiot ontfermt zich over Tim Matavž en George Cox zit Oussama Tannane op zijn  huid. Daardoor heeft Martin Angha zijn handen vrij om links en rechts reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Steeds zit de Zwitser overal met een voetje tussen, stapt in en luidt meermaals een tegenaanval in.

Op het middenveld hebben Jorrit Smeets en Mark Diemers er met Tesfaldet Tekie een ‘voetballer’ bijgekregen. De Zweedse Eritreeër (of andersom, hoe je wilt) is rustig aan de bal, overziet het spel en levert alle ballen bij Diemers in.

Het uitvak ziet het met veel genoegen aan en draait nog eens aan de volumeknoppen. Dat spoort Amadou Ciss ongetwijfeld aan een strakke pass op Felix Passlack te geven. De onvermoeibare Duitser is alweer in het strafschopgebied aangekomen, maar wordt de voet dwarsgezeten door een Vitessenaar. We moeten derhalve langzaamaan toegeven dat Ciss een acceptabel niveau haalt. Tot dusver heeft de Senegalees nauwelijks iemand kunnen overtuigen, maar is vandaag bij aanvallen betrokken, verovert ballen en lijkt een goede dag te hebben.

Na een klein half uur krijgt Fortuna dan ook loon naar werken. Jorrit Smeets steekt het middenveld over en ziet juist op tijd dat Mark Diemers zijn looplijn kruist. De Vitesse-verdediging is het spoor even bijster waardoor Smeets de bal naar Diemers kan spelen. De Fries neemt aan, kijkt naar de verre hoek en prikt de bal achter Pasveer, daarmee het uitvak in extase brengend! 0-1!

Maar ook Tekie doet van zich spreken. Hij ontvangt de bal na een half uur op het middenveld en heeft Passlack zien vertrekken. Zijn pass door de lucht is perfect op maat, maar Passlack kan zijn actie niet doorzetten. Hij speelt de bal op Diemers, maar hij wordt van de bal gelopen. Via Ciss komt Tekie weer in balbezit en besluit te schieten. Pasveer krijgt de bal uiteindelijk maar met moeite onder controle, maar het onderstreept eens te meer de ingesteldheid waarmee Fortuna vanavond voetbalt.


Verdedigend heeft Fortuna haar zaakjes vooralsnog op orde

Dat de Sittardenaren zo degelijk voetballen wekt enige wrevel op bij de tegenstander. Als Diemers aan de rechterzijde weer eens een overtreding uitlokt ontstaat bij Riechedley Bazoer kortsluiting. De voormalig speler van VfL Wolfsburg trapt, liggend op de grond, Mark Diemers in zijn gezicht, waarna Diemers Bazoer een duw geeft. De VARçe kijkt toe, grijpt niet in, waarna scheidsrechter Kooij nota bene Diemers een gele kaart voorschotelt!

Als de klok richting 45′ gaat moeten we constateren dat Fortuna de evenknie was van Vitesse, kansen creëerde, amper iets weggaf en verdiend met 0-1 gaat rusten. Nog 45 minuten volhouden graag!


Rust in het Gelredôme!

Tijdens de rust worden we verrast met een optreden van The Holland Massed Pipes and Drums die een sample van het Belgische Eurodanceproject Nunca ten gehore brengen. Of andersom natuurlijk, wie zal het zeggen?

Nunca scoorde in 1999, samen met Pat Krimson, de huis-deejay van KRC Genk, een enorme hit met haar nummer ‘Movin’ Train’ en is blijkbaar nog altijd populair!

Inderdaad, het leven is een rijdende trein!

In de rust wisselt Leonid Slutsky Jay-Roy Grot voor Nouha Dicko teneinde wat meer vaart en beweging in het Arnhemse aanvalsspel te krijgen. En dat levert meteen wat gevaar op als Bryan Linssen het doel van Alexei Koşelev met een kopbal en afstandsschot onder vuur neemt. Maar voorlopig capituleert de Moldaviër nog niet en houdt Fortuna de voorsprong vast.

Typerend is een actie van Amadou Ciss. De Senegalees gaat op avontuur, speelt de bal naar Tekie, maar diens schot leidt een tegenaanval in. Ciss zet samen met Jorrit Smeets de achtervolging in en op het juiste moment tikt Smeets de bal via een sliding over de zijlijn. Dat is wat de supporters willen zien: 90 minuten strijd over het hele veld.

Na een klein uur is het dan toch gelijk. Vanaf het middenveld verstuurt Oussama Tannane een diepe bal. Tim Matavž loopt tussen Angha en Amiot weg, neemt aan, kijkt en trapt de bal achter Koşelev. Één moment van onachtzaamheid en de stand is weer gelijk: 1-1.

Gek genoeg zit Fortuna dusdanig goed in de wedstrijd dat het vertrouwen op een goede afloop onaangetast lijkt. Dat blijkt wel als Mark Diemers een paar minuten later vanaf rechts vrij mag voorzetten en Martin Angha zijn voorzet vrij mag inkoppen. En zo is de marge van één weer in ere hersteld!


Martin Angha denkt aan Fernando Ricksen

Nadat de spelers voor het uitvak zijn uitgefeest heft Angha zijn armen ten hemel en draagt zijn doelpunt op aan Fernando Ricksen. Dinsdagavond was de Zwitser ook al aanwezig bij de herdenking aan de voorzijde van het Fortuna Stadion en dat heeft indruk gemaakt.

Maar Vitesse geeft zich niet zomaar gewonnen. Tannane levert weer een splijtende pass af en stuurt nu Bryan Linssen op weg naar het Fortuna-doel. Branislav Niňaj zet de achtervolging in en kan Linssen, op het moment dat hij schiet, een por in zijn rug geven. Linssen smeekt om een strafschop, maar zijn protesten worden weggewuifd door scheidsrechter Kooij. Belangrijker: het blijft vooralsnog 1-2!

Toch dringt Vitesse verder aan. Het probeert amechtig de gelijkmaker te forceren, maar moet eerst twee vrije trappen van Mark Diemers zien te overleven. Diemers krijgt tweemaal achter elkaar de kans om van ongeveer 20 meter op doel te trappen en nu afstand nemen betekent dat de wedstrijd in het slot gaat. Maar helaas, het blijft 1-2, waardoor we nog ruim tien minuten moeten zien te overleven.

Eerst eindigt een kopbal van Matúš Bero op de paal voordat Koşelev de bal kan klemmen, maar even later is het dan toch gelijk. Bryan Linssen loopt bij Martin Angha weg en kopt de bal achter Koşelev.

Ondertussen gaat het van kwaad tot erger. Terwijl de Vitesse-aanhang het welbekende ‘Alles of Niets’ aanheft, werkt Grégoire Amiot een voorzet niet goed weg, waardoor de bal kan worden voorgezet tot bij de tweede paal. En daar duikt Linssen weer op die nu tegendraads raak kopt: 3-2. Niňaj is te laat bij Linssen, al mag dit doelpunt absoluut niet op het conto van de Slowaak worden bijgeschreven, die een solide wedstrijd speelt.

Ondertussen heeft Tesfaldet Tekie het veld voor Agim Zeka verlaten, maar er schreeuwen nog meer spelers om een wissel. Vooral Martin Angha en George Cox zitten er volledig doorheen. Dat blijkt wel als Nouha Dicko op avontuur gaat en Angha van zich afschud. Angha is volledig naar de vaantjes, waardoor Dicko op Koşelev kan afgaan. De doelman keert het schot, moet een rebound toestaan die door Bero in doel wordt getikt: 4-2. Uiteindelijk verlaat Angha het veld, waardoor Cian Harries zijn debuut maakt.

Bij een 4-2 nederlaag blijft het. Zwaar ontgoocheld zoeken de spelers het uitvak op en vervolgens de kleedkamer. Fortuna was beter, maar niet over de volle 90′. Tijdens de laatste 10 minuten stuikte het kaartenhuis ineen en bleef Fortuna met lege handen achter.


‘Strijdend ten onder gaan’ heet dat dan…

Terwijl de stadionspeaker iedereen aanspoort om toch maar vooral Teletekst-pagina 819 te raadplegen, applaudisseert het uitvak nog één keer, voor de inzet van de spelers. Er had vanavond best een stunt ingezeten, maar op cruciale momenten ging het mis. Na het wegslikken van de teleurstelling stapt iedereen weer in auto of bus, reëel genoeg om in te zien dat dit het maximale is dat je van deze selectie momenteel mag eisen.

Er is gestreden voor elke meter, maar kwalitatief komen sommige spelers te kort voor de Eredivisie. Daaraan werkt de technische staf vast en zeker keihard, maar de feiten spreken voor zich. Als je wekelijks drie à vier goals binnenkrijgt, is het lastig wedstrijden winnen. En dat zal toch moeten gebeuren om minimaal twee ploegen onder je te houden.

Woensdag aanstaande staat de inhaalwedstrijd tegen Ajax op het programma. De vraag is of we met wat meer geluk dan wel met minimaal een punt huiswaarts keren. Feit is dat de Hoofdstedelingen één dag minder rust krijgen plus een zware wedstrijd tegen PSV in de benen hebben. Je bent verplicht je aan alle strohalmen amechtig vast te klampen momenteel.

We zien ons,

Michel Hennen