Waar vooraf voor werd gevreesd, gebeurt vlak na rust in Alkmaar. Fortuna incasseert een tegentreffer, is van slag en komt die klap niet meer te boven. Binnen no-time loopt AZ uit naar een 3-0 voorsprong en een flink pak slaag hangt in de lucht. Uiteindelijk blijft het ‘slechts’ bij 4-0, maar dat er werk aan de winkel is, wordt ook vanavond weer pijnlijk duidelijk. Het is de vraag of die omslag van de huidige jeugdige selectie verwacht mag worden. 


4 augustus 2019

Geen verrassing in openingsduel

AZ 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 53. Vlaar 1-0, 55. Idrissi 2-0, 59. Boadu 3-0, 83. Sugawara.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Amiot, Niňaj, Pinto; Smeets, Ugur (66. Ioannidis), Carbonell (72. Essers), Diemers; Karjalainen (67. Zeka), Damașcan.
Toeschouwers: 12.858.
Scheidsrechter: D. Higler.
Geel (Fortuna): Passlack.
Rood (Fortuna): -.

De seizoensouverture brengt dit jaar meteen een ‘leuk’ weetje met zich mee dat wellicht in toekomstige voetbalquizzen kan komen: ‘Van wedstrijden tegen welke tegenstander werden na terugkeer in de eredivisie de eerste drie edities verplaatst?’. Juist ja, AZ. De thuiswedstrijd vorig jaar werd verplaatst om PSV meer ruimte te geven in hun Europese campagne. Dat Fortuna vervolgens, mede door een vakantiebeurs in het stadion en door de wensen van Fox, op een vrijdagavond om 18.30 uur moest aantreden, werd door de supporters niet met al teveel enthousiasme ontvangen. Ook de uitwedstrijd van het vorig seizoen werd verplaatst, deze keer om AZ meer ruimte te geven na haar halve finale in de beker. Hierdoor werd de wedstrijd op Carnavalszondag gespeeld, wat uiteraard ten koste ging van enkele tientallen Fortunezen in het Alkmaarse bezoekersvak. En of de duvel ermee speelt, werd dus ook de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen verschoven. Ditmaal op verzoek van AZ dat afgelopen donderdag in Zweden speelde voor de Europacup. Of de 195 minuten extra rust echt zó’n verschil maken, vraag ik me oprecht af. Bovendien hebben de Alkmaarders nu 195 minuten minder rust voor hun volgende Europese wedstrijd in de Oekraïne. Enfin, we mogen dus op zondagavond om 20.00 uur aantreden in het AFAS-stadion. En ondanks de vakantieperiode is ook dit weer geen supportersvriendelijk tijdstip. Met name voor de jeugdige Fortunezen en mensen die maandagochtend weer vroeg richting hun werk mogen gaan, kan het aanvangstijdstip reden zijn om niet naar Alkmaar te reizen. Desondanks stappen ruim 300 Fortunezen vandaag in de auto of bus om hun favorieten te steunen in deze allesbehalve makkelijke openingswedstrijd.

Want om nu te zeggen dat Sittard en omstreken blaakt van het vertrouwen in het nieuwe seizoen, zou ronduit gelogen zijn. De selectie is op zóveel plekken gewijzigd dat het haast wel tijd móet kosten om op elkaar ingespeeld te raken. Daarbij werd er afscheid genomen van een aantal bewezen krachten als Finn Stokkers, Lisandro Semedo, Lazaros Lamprou, José Rodriguez en Andrija Novakovich. Zij werden vooralsnog met name vervangen door jeugdige talenten waarvan nog moet blijken wat hun waarde voor Fortuna zal zijn. Met name de verdediging baart momenteel veel supporters zorgen. Een gevoel dat tijdens de generale repetitie tegen PAOK verder werd versterkt. Nu was de tegenstander zeker niet van het niveau waarvan we er in de eredivisie veel van zullen tegen komen, maar toch. Tel daar de onzekerheid over het verdere vervolg van de transferperiode bij op (blijft Diemers?) en het matige vertrouwen is grotendeels verklaard.

Hoop op een goed resultaat hebben we uiteraard wel, maar het is geen doorslaggevende voorwaarde om vandaag om kwart voor vier in de bus te stappen. Ook daar heeft deze zomer een transfer plaats gevonden. Na vele jaren van zeer goede zorgen hebben Wil en Annette het stokje doorgegeven aan Arno en Petra. Namens de hele redactie mag ik Wil en Annette van harte bedanken voor al het goede werk dat zij hebben verricht! Voor Arno en Petra: veel succes! De busreis wordt opgesierd zich door de gebruikelijke herrie uit de geluidsbox van Ivo. Daarnaast vermaakt Remco zich kostelijk met het bekijken van tientallen dubieuze Dumpert-filmpjes en het eten van evenveel gehaktballetjes en mini-worstjes. Even na zeven uur arriveren we bij het AFAS-stadion. Naast de twee bussen reizen er ruim tweehonderd fans per auto naar Alkmaar. Gezien het aanvangstijdstip een keurig aantal.


Prima away support

Coach Sjors Ultee begint vanavond met dezelfde basisopstelling als tegen PAOK. Dat betekent dat Koselev het doel verdedigt. De verdediging wordt gevormd door Passlack, Amiot, Ninaj en aanvoerder Pinto. Op het middenveld starten we met Smeets, Diemers, Ugur en Carbonell. In tegenstelling tot de laatste oefenwedstrijd beginnen we vanavond met twee aanvallers, te weten Karjalainen en Damașcan. Nieuweling Bassala Sambou is nog niet fit genoeg om bij de wedstrijdselectie aan te sluiten.

De openingsfase bevestigt de verwachting dat het duel zich hoofdzakelijk op de Sittardse helft zal afspelen. In de tweede minuut komt Oussama Idrissi vanaf links een eerste keer naar binnen. Zijn schot in de korte hoek wordt door Alexei Koselev gepareerd. In de achtste minuut zien we eenzelfde soort actie van onze keeper. Felix Passlack blijft na een duel op de grond liggen. Scheidsrechter Higler laat echter doorspelen waardoor Fredrik Midtsjø op links de bal krijgt en naar binnen kan trekken. Zijn schot wordt net als dat van Idrissi door Koselev verwerkt.


Werk aan de winkel voor Alexei

In de twaalfde minuut vindt er een gezamenlijke supportersactie plaats om Fernando Ricksen een hart onder de riem te steken. Dat het niet goed gaat met de oud-speler van beide ploegen is inmiddels eenieder bekend. Fernando strijdt inmiddels al zes jaar tegen ALS. Het doet ons meteen weer beseffen dat voetbal leuk en aardig is, maar dat er veel belangrijkere dingen in het leven zijn. Desalniettemin hoop ik natuurlijk toch dat we hier vanavond met een aardig resultaat het stadion kunnen verlaten, Fernando zou ook niet anders willen.

Opgeven staat niet in Fernando’s woordenboek

Na iets meer dan een kwartier spelen zien we het eerste wapenfeitje van Fortuna. Mica Pinto komt op links mee op en kapt naar binnen. Zijn schot met rechts mist echter de kracht om ex-Genkie Marco Bizot te verrassen. Ondertussen heeft onze rechtsback Passlack zijn handen meer dan vol aan de beweeglijke en snelle Idrissi. Het levert de Duitser na een half uur spelen zijn eerste gele kaart in Sittardse dienst op.

AZ heeft meer balbezit en zet Fortuna vrijwel continue met de rug tegen de muur maar tot echt grote kansen leidt dat in de eerste helft niet. Ondanks de druk houden Branislav Ninaj en Grégoire Amiot in het centrum redelijk goed stand. Het grootste probleem is echter dat we de bal te kort in de ploeg weten te houden, waardoor de Alkmaarse druk blijft voortduren.

Vlak voor rust verschijnt Fortuna zowaar nog twee keer in de buurt van het vijandige doel. Eerst krijgt Mark Diemers de kans zijn visitekaartje af te geven bij de schijnbaar geïnteresseerde tegenstander. Hij mag vlak buiten het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap. Helaas gaat zijn poging ruim over het doel. In de blessuretijd van de eerste helft staat diezelfde Diemers aan de basis van een counter. Hij bereikt Rasmus Karjalainen die de bal op eigen helft meeneemt en even verderop de meegelopen Vitalie Damașcan aanspeelt. Damașcan loopt een paar meter en besluit het dan van afstand te proberen. Via een verdediger van AZ vliegt de bal over de achterlijn, maar de hoekschop hoeft wat Higler betreft niet meer genomen te worden. Hij fluit voor het rustsignaal.

Speelt Diemers binnenkort ook in het rood-wit?

Echt tevreden over het spel van de eerste helft kunnen we moeilijk zijn, aangezien we de bal zelden in bezit hadden. Over de inzet en de ruststand hebben we uiteraard niet te klagen. Hopelijk houden we de dit nog een tijdje vol en weten we in een counter voor een verrassing te zorgen.

De hoop op een verrassing vervliegt al snel. Nadat Koselev eerst nog met zijn vuisten weet te redden op een hard afstandsschot, is het uit de eerstvolgende hoekschop wel raak. Via een gelukkige kluts tegen de achterkant van zijn been werkt Ron Vlaar de bal, zonder dat hij zich daar bewust van is, in het doel. Amper twee minuten later is het wéér raak. Diemers denkt de bal vanaf de linkerflank richting een collega in het centrum te kunnen spelen. Daarbij ziet hij Myron Boadu over het hoofd. De spits zegt dankjewel en speelt de op links geheel vrijstaande Idrissi aan. De sliding van Ninaj komt te laat en ook Koselev is kansloos op de inzet van Idrissi. 2-0 en daarmee zijn onze kansen op een resultaat meteen tot het nulpunt gedaald.


Boadu slalomt tussen Ninaj en Carbonell door

Zoals we vorig seizoen, met name na de winterstop, wel vaker zagen gaat het ook nu in korte tijd goed mis. AZ ruikt bloed en weet zeven minuten na de openingstreffer een derde keer te scoren. Deze keer komt Calvin Stengs vanaf rechts naar binnen. Met een slimme steekbal stuurt hij Boadu diep. Ninaj is te laat en Koselev wordt in de korte hoek verrast. 3-0 en een afstraffing hangt in de lucht.

Er is inmiddels ruim een kwartier gespeeld in de tweede helft wanneer Fortuna zich weer eens voorzichtig op de helft van de tegenstander laat zien. Na een hakbal van Jorrit Smeets kan Pinto de zestienmeter in. In plaats van een schot op doel af te vuren, kiest hij ervoor de bal terug te leggen. Het levert ons helaas geen doelpunt op.

De technische staf wisselt even later Karjalainen en Adnan Ugur voor Dimitrios Ioannidis en Agim Zeka. De jonge Ugur werkt hard en loopt veel maar moet duidelijk nog wennen aan het hogere niveau. Karjalainen bewees in Finland een neusje voor de goal te hebben, maar dan moet hij natuurlijk wel in stelling worden gebracht. En daarvoor heb je om te beginnen balbezit nodig en laat dat nu net iets zijn wat vandaag het grootste deel van de wedstrijd ontbreekt.


Rasmus kende geen gemakkelijke avond

AZ gaat vrolijk verder met aanvallen maar schiet gelukkig niet meer zo scherp als in het eerste kwartier na rust. Even nadat er weer een schot op het doel van Koselev is afgevuurd mag ook Clint Essers zijn opwachting maken. Hij moet de onder druk staande verdediging ondersteunen om in de laatste twintig minuten een grotere nederlaag te voorkomen. Álex Carbonell verlaat voor hem het veld. Carbonell toonde in de voorbereiding aan over voldoende voetballende kwaliteiten te bezitten, maar ook hij moet net als een aantal van zijn teamgenoten wennen aan zijn nieuwe speelomgeving en het niveau.

Essers behoedt Fortuna tien minuten voor tijd voor een vierde tegentreffer. Aan de rechterkant baant Midtsjø zich een weg naar de achterlijn en legt de bal vervolgens terug. Tijjani Reijnders komt inlopen en kopt de bal langs Koselev richting doel. Gelukkig houdt Essers de bal vlak voor de doellijn tegen waarna Amiot weg kan werken. Helaas is het even later alsnog prijs. Smeets raakt de bal op de rand van het strafschopgebied niet goed waardoor plaaggeest Stengs op rechts verder kan. Zijn voorzet wordt van dichtbij door de Japanner Sugawara in het doel geschoten.


Sugawara zoekt de achterlijn op, Amiot volgt

Het uitvak treurt maar laat daar in het stadion niks van blijken. Het laatste kwartier van de wedstrijd schalt het ‘Everywhere we go’ door het verder erg stille stadion. Ook als het tegen zit zijn we trots op onze club en dat laten we vanavond nog maar eens duidelijk horen. Nadat Fortuna in de blessuretijd via Amiot nog één kansje op een eretreffer krijgt, maakt Higler een einde aan de wedstrijd.

De terugreis begint haperend nadat blijkt dat bus 2 met een technisch mankement te kampen heeft. Gelukkig is dat snel verholpen waarna we vlug de koers richting het zuiden hervatten. Voor Ivo tevens het teken om zijn muzikale ondersteuning weer in gang te zetten. Bij de tussenstop bij De Lucht blijkt dat tien minuten stoptijd én een bezoek aan de Burger King tijdstechnisch niet goed samen gaan. Voor Arno het teken om een eerste keer vermanend op te treden. Ondanks de kleine vertraging bereiken we even na 1 uur in de nacht de Milaanstraat. Namens de mensen die morgen vroeg uit bed moeten voor hun werk: KNVB bedankt.

Dat er van AZ zou worden verloren, daar ging iedereen vooraf eigenlijk wel van uit. Kwalitatief gezien brengen de Alkmaarders simpelweg meer kwaliteit op de mat. Breder bekeken zitten mijn zorgen met name in het ontbreken van ervaring in de selectie. De elf nieuwe spelers (inclusief de uit de eigen jeugd overgekomen krachten) hebben een gemiddelde leeftijd van 20,4 jaar. De achttien (!!) vertrokken spelers (inclusief Amadou Ciss) waren gemiddeld 23,9 jaar oud. Dat is zeker niet oud, maar gemiddeld leveren we dus wel 3,5 jaar per nieuwe speler plus behoorlijk wat aan eredivisie-ervaring in. Zeker voor een ploeg die vaak onder druk staat en zich waarschijnlijk in de strijd in de onderste regionen zal mengen, is een gezonde brok ervaring zeer belangrijk. Met het gokken op jeugdige talenten nemen we als club dus een behoorlijk risico. Maar goed, het seizoen is pas 90 minuten onderweg en wie weet wat de transferperiode ons nog gaat brengen. Volgende week komt met Heracles een ploeg op bezoek die het seizoen ook met een 4-0 nederlaag is begonnen. We zijn benieuwd wat die krachtmeting ons gaat leren. Tot dan!