In een tamelijk bloedeloze wedstrijd lopen de emoties dankzij scheidsrechter Jeroen Manschot en zijn al dan niet door video geholpen assistenten toch nog hoog op. De arbitrale leiding neemt nogal wat twijfelachtige beslissingen, waarvan het merendeel in ons nadeel uitvalt. De frustraties na afloop zijn dus begrijpelijk. Maar de voornaamste conclusie moet toch zijn dat Fortuna tegen concurrent Emmen bijzonder slecht gespeeld heeft en nauwelijks aanspraak heeft gemaakt op een overwinning.

15 februari 2020

Slecht Fortuna verdient niet meer dan een gelijkspel

Fortuna Sittard 0 FC Emmen 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Rota; Tekie, Smeets (80. Carbonell); Passlack (90. Amiot), Diemers, Ciss; Damașcan (76. Sambou).
Toeschouwers: 7.856.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Passlack, Smeets.
Rood (Fortuna): Niňaj (2x geel)

Na de onnodige nederlaag uit tegen Heracles staat voor Fortuna opnieuw een belangrijke thuiswedstrijd op het programma. Concurrent FC Emmen, dat ons op de ranglijst gepasseerd is na een overwinning op FC Twente, komt op bezoek. Een overwinning is weliswaar geen noodzaak, maar wel uitermate welkom. Temeer daar VVV en FC Twente eerder deze speelronde gewonnen hebben. En kansen op een overwinning moeten er ook liggen, want FC Emmen presteert dit seizoen in uitwedstrijden nog slechter dan wijzelf.

Fortuna moet het vanavond doen zonder de na zijn rode kaart in Almelo voor een wedstrijd geschorste George Cox. Lazaros Rota, die vorige week als invaller de positie van linksback naar behoren overnam, start logischerwijs in de basis. Op het middenveld is er weer een basisplaats voor Jorrit Smeets, die de laatste twee wedstrijden moest missen door een schorsing en ziekte. En voorin mag Vitalie Damashkan weer starten. Alex Carbonell en Bassala Sambou verhuizen naar de bank. Verder geen wijzigingen in het basiselftal.

Jeroen Manschot is klaar voor zijn show

De openingsfase van de wedstrijd is duidelijk voor FC Emmen. De ploeg neemt het initiatief en is de eerste vijf minuten veel op onze helft te vinden. Tot uitgespeelde kansen leidt dat offensief echter niet. Bijl schiet een vrije trap over het doel van Alexei Koshelev en we krijgen een paar corners tegen. De eerste echte kans is voor Fortuna. Damashkan krijgt de bal hard en hoog toegespeeld, maar weet toch terug te leggen op Mark Diemers. Die probeert op links Amadou Ciss te lanceren, maar dat lukt niet. Diemers krijgt de bal terug via Smeets en ziet Damashkan uit de rug van een verdediger weglopen. De voorzet van Diemers is op maat, Damashkan kan vrij inschieten, maar raakt de bal niet vol. Zijn inzet gaat net naast het doel.

Maar daarna neemt Emmen weer de overhand. En deze keer leidt dat wel tot een levensgrote kans. Het spel speelt zich links op onze helft af. Felix Passlack is weer eens veel te ver naar binnen getrokken en let helemaal niet op directe tegenstander Burnett. Die begint aan een loopactie, krijgt de bal aangespeeld en heeft vervolgens vrije doorgang naar ons doel. Clint Essers komt te laat om hem tegen te houden. Burnett heeft de hoek voor het uitzoeken, kiest voor rechts, maar schiet hard op de paal. Daar komen we goed weg. En ook de minuten daarna is Emmen nog een paar keer dreigend.

Passlack draaft door

Aan onze kant houdt het nog steeds niet over. Maar langzamerhand worden we wel gevaarlijker. In de 19e minuut trekt Ciss van de linkerflank naar binnen. Hij gaat het strafschopgebied in, maar wordt daar met een tackle van de bal gezet. Dat is de beoordeling van Manschot, althans. Ciss blijft geblesseerd liggen, het spel gaat door en ook de video geholpen scheidsrechter laat niets van zich horen. Nog geen vijf minuten later mogen we ons nog eens opwinden. Deze keer breekt Ciss in de counter door op rechts. Passlack rent mee. Maar wanneer Ciss wil voorzetten, is Passlack nergens meer te bekennen. De Duitser is door een verdediger onderuit gehaald. De scheidsrechter noch de door een vlaggetje geholpen assistent-scheidsrechter hebben iets gezien en ook nu zwijgt de VAR.

Ciss is onderuit gegaan, Manschot geeft geen krimp

Nog een paar minuten later krijgen we een vrije trap op de helft van Emmen. Smeets legt de bal in het penaltygebied, maar die komt even hard weer terug. Diemers vangt de bal op en speelt diep op Ciss. Die wil vanaf rechts voorzetten, maar een Emmen-verdediger houdt de bal tegen. Diemers pikt de verdwaalde bal op en legt vanaf een meter of twintig aan voor een schot. Dat laat doelman Telgenkamp kansloos, maar eindigt boven op de lat.

Damashkan kapt zijn tegenstander uit

Daarna gaat het spel van beide kanten zienderogen achteruit. We zien veel overtredingen, soms vervelende overtredingen. Emmen komt goed weg na charges op Essers en Ciss, aan onze kant ontsnapt Dammers aan geel nadat hij Bijl raakt. In de blessuretijd zien we de eerste gele kaarten, eerst voor Passlack na een domme sliding diep op de helft van Emmen, daarna voor Bijl wegens aanhoudend protesteren. We gaan rusten met 0-0 en hopen op een betere tweede helft.

Maar dat blijkt vergeefse hoop. De tweede helft is van alle partijen beneden alle peil. Emmen is tevreden met een puntje, graaft zich dieper in en hoopt op succes via de counter. Halverwege de tweede helft zijn ze een keer dichtbij, wanneer Kolar van rechts naar binnen trekt, Rota passeert en in de verre hoek schiet. Maar zijn schot gaat naast. Het is de enige kans van de tweede helft voor Emmen, dat overigens wel lange fases het betere van het spel heeft.

Dammers zoekt een opening

Want Fortuna doet het aanvallend helaas niet veel beter. Een paar minuten na rust trapt Essers een bal naar voren. Damashkan krijgt de bal mee via een Emmen-verdediger en kan met twee verdedigers in zijn rug naar het doel sprinten. Maar de spits speelt de bal te ver voor zich uit en ziet een mogelijke kans in rook op gaan. Het duurt tot de 71ste minuut voordat we een doelpoging van Fortuna zien. We zijn weer eens bezig een aanval bij elkaar te breien, wanneer de bal op de rand van de zestien min of meer toevallig voor de voeten van Essers komt. Zijn schot eindigt recht in de handen van Telgenkamp. Wat later zien we nog pogingen van Tekie en Passlack, die het doel ruim missen.

Sambou is sterker dan Aroujo

Bij Fortuna lukt maar heel weinig en de ploeg lijkt ook een belemmerd te worden door angst voor een tegengoal. Het gebeurt nauwelijks dat de tegenstander collectief vroeg onder druk gezet wordt. Die kan zich dus eenvoudig instellen op onze aanvallen, die door een laag tempo en een slechte veldbezetting bijzonder voorspelbaar zijn. Het is al met al tamelijk armoedig.

Omdat het voetballend niet lukt, gaan we het laatste kwartier nog wat vaker de lange bal hanteren. Sambou komt Damashkan aflossen, vijf minuten later vervangt Carbonell Smeets. Veel effect sorteren de wissels niet. We krijgen nog één kans en die ontstaat niet helemaal toevallig uit een spelhervatting. Diemers legt de bal van rechts neer bij de eerste paal. Essers komt goed voor zijn man en kopt hard naar de hoek. De keeper kan redden, de rebound gaat via een verdediger over de zijlijn. Uit de corner probeert Sambou de bal van dichtbij langs Telgenkamp te werken, maar die poging gaat naast.

Dat was het dan. Althans, wat het voetballen betreft. In zes minuten blessuretijd trekt de even irritante als slechte Jeroen Manschot nog even de aandacht naar zich toe. Waarbij hij geholpen wordt door een grensrechter die tot tweemaal toe een duidelijke ingooi voor Fortuna aan Emmen geeft. De eerste keer wordt de bal door een Emmen-verdediger de tribune in gejast. De tweede keer zet Branislav Ninaj een sliding in. De bal gaat over de zijlijn zonder dat Ninaj hem geraakt heeft.

Ninaj haalt verhaal…

… Manschot staat op zijn strepen….

… en geeft Ninaj indirect rood

Ninaj maakt geknield op het gras met veel expressie duidelijk dat hier groot onrecht is geschied. Dat is de kans voor Jeroen Manschot om ook deze wedstrijd nog even zijn moment of glory te pakken. Hij snelt naar Ninaj toe, sommeert hem om op te staan en toont hem dan geel. Ninaj heeft eerder al een terechte gele kaart gehad en druipt af. Is het dom van Ninaj om zo te protesteren met geel op zak? Ja. Is het begrijpelijk dat Ninaj zich opwindt over flagrante missers van de scheidsrechters? Ja. En daar zit natuurlijk het onrecht. Ninaj mist volgende week de wedstrijd tegen Feyenoord, terwijl de pedante Jeroen Manschot gewoon zijn wanprestatie op de sociale media mag afdoen met ‘we passen ons aan aan het niveau’ en volgende week gewoon weer zijn niet geringe gage opstrijkt.

We eindigen de wedstrijd dus voor de tweede keer op rij met tien man. Vorig jaar hadden we in deze fase van de competitie last van een epidemie van rode kaarten. Hopelijk blijft ons dat dit seizoen bespaard, want ook zonder rode kaarten gaat het op het momenteel behoorlijk moeizaam. We komen sinds de winterstop amper tot scoren en het probleem zit niet alleen in het missen van kansen, maar vooral in het creëren van kansen. En dat baart zorgen voor de rest van het seizoen.