Na de gewonnen wedstrijd tegen Almere City sijpelt plotseling het nieuws door dat Paul Gladon lijkt te gaan vertrekken bij Fortuna. Een onverwacht bericht dat veel supporters treurig stemt. Want Gladon is in de anderhalf jaar dat hij inmiddels in Sittard rondloopt uitgegroeid tot een ware publiekslieveling. Ondanks het feit dat hij nog niet vertrokken is, blikken we even terug naar zijn prestaties in de afgelopen anderhalf jaar.

In de winterstop van het seizoen 2021-2022 staat Fortuna er sportief gezien niet best voor. Er moeten dus spelers gehaald worden en voor de spitspositie komen Sjoerd Ars en zijn team terecht bij de clubloze Paul Gladon. Na zijn vertrek bij FC Emmen vindt Paul niet direct een nieuwe club en houdt zelf een half jaar lang zijn conditie op peil. Na een paar dagen proef in Sittard, tekent hij een contract tot het einde van het seizoen.

Tijdens de gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen zit Gladon nog negentig minuten op de bank, maar een week later brengt Sjors Ultee hem in de laatste minuut in het veld om de 1-0 overwinning in Groningen veilig te stellen.

De spits moet het in de eerste weken van invalbeurten hebben en komt vooralsnog niet aan scoren toe. Dat lukt wel in de thuiswedstrijd tegen zijn oud-werkgever Sparta. Paul start in de basis en heeft met twee doelpunten een groot aandeel in de 3-0 overwinning.

Gladon viert zijn eerste treffer voor Fortuna

Vanaf dat moment mag Gladon elke wedstrijd vanaf de aftrap beginnen. En dat vertrouwen beloont hij met belangrijke assists in de uitwedstrijd bij FC Twente en de apotheose op de slotdag van de competitie in Nijmegen. Een doelpunt in het thuisduel tegen Vitesse mag niet baten, Fortuna verliest met 1-2. De goede prestaties van Gladon leveren hem een nieuw contract op dat hem tot 2024 aan Fortuna bindt.

In de zomer van 2022 wordt onder andere Burak Yilmaz naar Sittard gehaald maar in de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen start Gladon nog elke keer in de basis. Maar de sportieve resultaten vallen helaas erg tegen, trainer Ultee moet het veld ruimen en met de komst van Julio Vélazquez verhuist Paul vrijwel direct naar de reservebank.

Onder leiding van Vélazquez boekt Fortuna de eerste periode goede resultaten en dat geeft de trainer geen aanleiding om zijn basis te wijzigen. Tegen FC Emmen mag Gladon weer eens een hele wedstrijd meedoen, maar ziet zijn ploeg in een slechte wedstrijd met 0-1 verliezen.

Een week later gaat Fortuna op bezoek bij laagvlieger FC Groningen. Fortuna weet zich weinig raad met de spartelende thuisploeg waarna Vélazquez vlak na rust eerst Tijjani Noslin en een kwartiertje later ook Gladon laat invallen. En dat blijkt het kantelpunt: Gladon scoort twee keer waarna Noslin Fortuna diep in de blessuretijd de overwinning bezorgt. Gladon wordt een week later beloond met een basisplaats tegen Go Ahead Eagles, maar Fortuna verliest en Paul verkast weer terug naar de bank.

Paul heeft zijn oude club pijn gedaan

Tot half april moet Gladon het met enkele invalbeurten doen. In de thuiswedstijd tegen FC Groningen heeft Fortuna het tot de laatste minuten lastig. Vélazquez brengt Paul één minuut voor tijd in het veld en prompt kopt de spits de beslissende 3-1 tegen de touwen.

Pas wanneer Yilmaz vanwege een vermeende blessure en/of ontevredenheid over het niet nakomen van afspraken door Azerion niet meer beschikbaar is, grijpt Vélazquez terug op zijn tweede keus voor de spitspositie. Dit tot tevredenheid van het publiek. De sympathieke Gladon beklaagt zich nooit publiekelijk over zijn bijrol en werkt altijd hard als hij in het veld staat. Voor de supporters een behoorlijk contrast met de meer op zichzelf gerichte Yilmaz die bijvoorbeeld vrijwel nooit de moeite doet om de fans na een wedstrijd te bedanken.

Gladon start de laatste zes wedstrijden van het vorig seizoen in de basis. Fortuna wint er daarvan nog maar één (thuis van Vitesse, waarin Gladon één doelpunt voor zijn rekening neemt). Een week later opent Paul met een fraaie omhaal de score in Eindhoven maar uiteindelijk trekt Fortuna aan het kortste eind. In de laatste wedstrijd van het seizoen lijkt NEC er met een overwinning vandoor te gaan, maar diep in blessuretijd krijgt Fortuna een strafschop. Gladon neemt plaats achter de bal en schiet beheerst de gelijkmaker binnen. Het scheelt Fortuna een plekje op de ranglijst en een behoorlijk bedrag in de verdeling van de televisiegelden.

Rémy Vita weet al dat zijn collega gaat scoren

In de afgelopen zomer vertrekt Yilmaz uit Sittard. Nieuwe trainer Danny Buijs werkte eerder bij FC Groningen al met Gladon waardoor de kansen op meer speelminuten voor de spits lijken toegenomen. Maar dan wordt Kaj Sierhuis aangetrokken en die zou, wanneer hij volledig fit is, wel eens eerste keus kunnen worden. En dan toont Fortuna afgelopen week ook nog interesse in de jonge Marko Lazetić, een aanvaller van AC Milan.

Fortuna start het seizoen 2022-2023 goed met een gelijkspel in De Kuip en een overwinning op Almere City. Gladon speelt tegen Feyenoord negentig minuten mee en wordt gisteren zeven minuten voor tijd gewisseld voor Kaj Sierhuis. Na de wedstrijd tegen Almere vertelt Gladon aan de pers dat hij al een tijdje met Fortuna in gesprek is over een contractverlenging maar dat de club niet met een concreet voorstel over de brug is gekomen. Hij zou heel graag bij Fortuna blijven, maar met het einde van de transferperiode in zicht, trekt hij zijn conclusies en oriënteert zich inmiddels ook op andere opties.

In actie in De Kuip

Gladon werd in korte tijd dus een echte publiekslieveling, maar hoe zit het met zijn statistieken? In totaal speelde Fortuna vijftig competitiewedstrijden in het ‘tijdperk’ Gladon. Tien keer kwam Paul helemaal niet aan spelen toe en verrassend genoeg won Fortuna er daar negen van.

Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten (per wedstrijd)
Met Gladon 40 9 8 23 35 (0,88)
Zonder Gladon 10 9 0 1 27 (2,7)
Totaal 50 18 8 24 62 (1,24)

Hoewel cijfers niet liegen, zou het natuurlijk niet fair en realistisch zijn om de mindere resultaten aan Gladons’ aanwezigheid te wijten. Zeker in de wetenschap dat hij van de veertig wedstrijden waarin hij meespeelde maar 22 keer in de basis stond en 18 keer inviel. En dan ook nog vaak maar een aantal minuten.

Gladon scoorde tien keer in het shirt van Fortuna en gaf twee assists. En doordat Fortuna zowel in het seizoen 2021-2022 als in het seizoen 2022-2023 tot het eind van de competitie in een strijd tegen degradatie verwikkeld was, hadden vrijwel alle doelpunten en assists grote waarde. Van de acht wedstrijden waarin hij scoorde, won Fortuna er vier, speelde één keer gelijk en verloor er drie.

Een lachende Gladon in Fortuna-shirt: binnenkort verleden tijd?

Als Gladon na anderhalf jaar alweer vertrekt bij Fortuna zou dat gezien zijn volledige cv overigens geen grote verrassing zijn. De verhuurperiodes meegenomen was het verblijf in Tilburg van iets meer dan anderhalf jaar het langste dat hij bij één club speelde. Met negen verschillende clubs in Nederland, België en Engeland mag de spits zich een ware voetbalnomade noemen.

Mocht Gladon daadwerkelijk vertrekken, dan zal Fortuna natuurlijk ook zonder hem gewoon haar wedstrijden blijven spelen,  (hopelijk) doelpunten blijven maken en punten blijven pakken. Spelers zijn uiteindelijk passanten, maar met de ene passant heb je nu eenmaal net iets meer dan met de andere. Gladon is zo’n speler die het hart van veel Fortunezen heeft gewonnen. Vanuit dat perspectief zouden we hem dan ook graag zien blijven, maar of het vanuit sportief en financieel oogpunt ook de beste optie zou zijn, dat is weer een ander verhaal. Komt er binnenkort een tiende club op Paul’s cv bij of mogen we toch nog wat langer van zijn inzet en vriendelijke persoonlijkheid genieten? De komende weken gaan het ons leren.