Een slotdag van de competitie als ware thriller. Leuk en aardig als je club ten minste niet zelf de hoofdrol speelt. De zenuwen gierden dan ook door het Goffert-stadion maar uiteindelijk deed Fortuna wat het moest doen: winnen! Een vroege en tevens mooie goal van Flemming brengt Fortuna op voorsprong en die wordt niet meer afgegeven. En zo handhaaft Fortuna zich rechtstreeks na een bij vlagen zeer moeizaam verlopen seizoen. Nét op tijd stonden de juiste mannen op en werd het benodigde karakter getoond. Een ware topprestatie van Sjors Ultee en de spelersgroep. Eredivisie: Fortuna is er volgend jaar weer bij!!!


15 mei 2022

Rechtstreekse handhaving na zenuwslopende middag in Nijmegen

NEC Nijmegen 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 13. Flemming 0-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (81. Cox), Angha, Siovas, Pinto; Baghdadi (46. Semedo), Tekie (74. Lonwijk), Duarte, Flemming; Gladon (74. Benschop), Seuntjens.
Toeschouwers: 12.390.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Baghdadi, Semedo, Siovas, Van Osch

Nadat het woensdag tegen Vitesse niet lukte en de concurrentie wél punten pakte, is de opdracht voor vandaag in Nijmegen eigenlijk even helder als lastig. Er móet gewonnen worden, want gokken op gunstige resultaten in Tilburg én Almelo is simpelweg geen optie. Gelukkig kunnen we vandaag weer een beroep doen op Mats Seuntjens, Zian Flemming en Deroy Duarte. De drie sterkhouders keren terug van een schorsing. Om zich in alle rust en concentratie voor te kunnen bereiden op deze grande finale reist de selectie al op zaterdag richting Gelderland. En die concentratie zal voor enkele spelers extra lastig zijn. Zo verloor Ivo Pinto kort geleden zijn vader, moest Jordan Botaka afscheid nemen van zijn vriend Jody Lukoki en kreeg Mats Seuntjens slecht nieuws inzake zijn broer Ralf te verwerken. Om de spelers een hart onder de riem te steken en alvast veel succes te wensen, verzamelen zaterdag enkele honderden supporters zich bij het stadion om de bus uit te zwaaien.


De boodschap is duidelijk

Mijn hartslag kan na zaterdagavond weer enigszins omlaag en dat heeft niks te maken met de uitslag van het Eurovisie Songfestival. Na een ontbijt waarbij ik verrassend genoeg voldoende happen door mijn keel krijg, ben ik er in ieder geval klaar voor en verplaatsen we ons richting Sittard. Terwijl de de zon de temperatuur al aardig opstuwt, verzamelen de 250 supporters die de reis naar Nijmegen per bus gaan maken zich in de Milaanstraat. Ik bespeur veel gespannen gezichten en hoor links en rechts verhalen over mensen die al dagen niet meer kunnen slapen of eten. Een ding is zeker: het is voor iedereen goed als het straks half vijf is. Na veel passen en meten, ruilen en overleggen, is het toch gelukt om bijna vierhonderd Fortunezen de wedstrijd bij te kunnen laten wonen. Buiten de vijf bussen reizen nog eens 140 fans met de auto naar de Goffert.

Onze bus wordt bemand door vrijwel allemaal bekende gezichten. Sander heeft zich op tijd weten los te weken van de garage sale en de verkoop overgelaten aan zijn kids. Bo herstelt van Groove Garden. Doom heeft weer een halve supermarkt leeggekocht en overhandigt om mij onbekende redenen vier pakken Chocomel én een pak Fristi aan zijn nieuwe bestie Daan. Bram bekijkt het allemaal met een glimlach op zijn gezicht en eet ondertussen rustig zijn wortels. Als we dan ook nog de verjaardag van de vriendin van Youri vieren met vlaai en tompoucen en de muziek door de inmiddels bekende speaker schalt, staat niets een gezellige heenreis meer in de weg. Als klap op de vuurpijl krijgt Doom een prachtig shirt van zijn maat Daan, waardoor de twijfels of we hier niet tóch te maken hebben met vader en zoon weer oplaaien.


Veel mooier kan een shirt niet worden

Exact een uur voor aanvang van de wedstrijd draaien de bussen de parking achter de Goffert in waarna we ons op het veld kunnen gaan concentreren. Naast het eerder genoemde trio dat terugkeert van een schorsing wisselt Sjors Ultee de basis op twee andere plekken. Samy Baghdadi krijgt de voorkeur boven Lisandro Semedo en op linksachter vervangt Ivo Pinto George Cox. Andreas Samaris viel in de wedstrijd tegen Vitesse vroegtijdig uit en is niet voldoende hersteld om vandaag deel uit te maken van de wedstrijdselectie.

Fortuna begint zoals we hopen: fanatiek en aanvallend. Daarbij vocaal gesteund door het inmiddels volledig volgelopen uitvak. Het eerste wapenfeit komt op naam van Baghdadi. Vanaf links wordt de Fransman ingespeeld door Tesfaldet Tekie. Samy draait goed weg en haalt hard uit met links. Het schot is echter niet goed genoeg om Mattijs Branderhorst te verrassen. Even later laat diezelfde Baghdadi zijn tegenstander uit zijn rug lopen. De Nijmeegse voorzet eindigt in de handen van Yanick van Osch.

We zijn twaalf minuten onderweg als Tekie met een perfecte lange bal vanaf eigen helft Baghdadi de diepte in stuurt. Baghdadi schermt de bal goed af en wacht op ondersteuning. Die meldt zich in de persoon van Paul Gladon. Samy speelt Gladon in het strafschopgebied aan, waarna de spits de bal in één keer met een slimme beweging achter zijn standbeen teruglegt op de meegekomen Zian Flemming. Met een beheerste schuiver met zijn linkerbeen verschalkt Flemming Branderhorst in de korte hoek. Fortuna heeft de oh zo belangrijke voorsprong te pakken!


Baghdadi wacht geduldig op hulp


Vreugde na de openingstreffer

Fortuna leunt na de openingstreffer niet bepaald achterover en legt veel energie in haar spel. Waar mogelijk wordt NEC onder druk gezet en getracht aanvallen van de thuisploeg vroegtijdig te onderbreken. Dat kan echter niet verhinderen dat Jonathan Okita halverwege de eerste helft net buiten ons strafschopgebied in schietpositie komt. Okita volleert de bal richting de rechterhoek en dwingt Van Osch daarmee tot een knappe redding.

Fortuna heeft de wedstrijd in het vervolg van de eerste helft goed onder controle. Achterin zorgen Dimitrios Siovas en Martin Angha voor een slot op de deur en op de flanken verliezen Pinto en Mickaël Tirpan hun tegenstander zelden uit het oog. Echt gevaarlijk wordt NEC dan ook niet meer. Als Higler fluit voor de rust, is bekend dat zowel Willem II als Sparta op voorsprong staan. Het scenario dat een gelijkspel ook voldoende kan zijn, kan met deze tussenstanden dus de prullenbak in. Winnen is het devies!


Tirpan ging weer voorop in de strijd

Na rust blijft Baghdadi in het kleedlokaal achter. Na een gele kaart staat hij op scherp. Mede daardoor kiest Ultee voor de inbreng van verse kracht Semedo. Fortuna’s eerste de beste aanval levert meteen een mooie kans op. Seuntjens komt vanaf links naar binnen en valt dan over de uitgestoken voet van Bart van Rooij. Dat levert Fortuna een vrije trap op de rand van het strafschopgebied op. Helaas eindigt Mats’ poging op het been van diezelfde Van Rooij.

Een paar minuten later probeert Seuntjens het opnieuw vanaf links. Deze keer creëert hij voldoende ruimte om tot een schot te komen. Zijn knal mist niet de richting maar wel de kracht om Branderhorst te verslaan. De goalie kan de bal zonder al teveel moeite vangen. Fortuna blijft loeren op kansjes. Nu is het Flemming die net op de helft van NEC in balbezit komt. Hij zoekt meteen de diepte en speelt daarbij Ivan Marquez handig door diens benen. De weg richting het doel is nog lang en Lasse Schöne heeft de achtervolging op Zian ingezet. Wellicht komt het mede daardoor, maar Flemmings’ schot met links mist de juiste richting en kracht en rolt meters naast het doel.


Zian probeert Lasse af te schudden

Voor Rogier Meijer is het inmiddels tijd om een aantal verse aanvallers in te brengen om zo alsnog de gelijkmaker of meer af te dwingen. Met nog een half uur te spelen komen Vet, Bronkhorst en Cissoko het veld in. Twee van die invallers zijn twee minuten later al meteen betrokken bij een aanval van de thuisploeg. Javier Vet haalt van een dikke twintig meter venijnig uit. Van Osch gaat gestrekt naar de hoek maar kan de bal niet klem pakken. Siovas is er vervolgens als de kippen bij om de bal weg te tikken voordat Ilias Bronkhorst de rebound in zou kunnen schieten. Het eerste waarschuwingsteken voor het slotoffensief van NEC is in ieder geval afgegeven.

Met een speler als Schöne kan elke vrije trap op onze helft voor gevaar zorgen. Maar in deze fase van deze allesbeslissende wedstrijd is het onvermijdelijk om overtredingen te maken. Dus wordt het een kwestie van de vrije trappen zo goed als mogelijk verwerken. Bij de eerste poging. halverwege de tweede helft, brengt Schöne de bal hoog voor. Nadat Duarte in een kopduel wordt geklopt belandt de bal voor de voeten van Okita. Die kan van een meter of zeven volledig vrij uithalen met links, maar tot onze grote opluchting doet hij dat erg onbesuisd waardoor de bal hoog naast het doel de tribune in vliegt.


Alle hens aan dek!

Met nog een kwartier officiële speeltijd op de klok weten we dat zowel Willem II als Sparta hun voorsprong verder hebben uitgebouwd. We móeten onze voorsprong dus vasthouden, anders vliegen we er regelrecht uit! Op dat moment mag Schöne zijn traptechniek weer eens etaleren. Deze keer draait zijn voorzet vanaf rechts voor ons doel langs. Twee Nijmegenaren missen de bal op een haar na met hun hoofd. Ook hier komen we weer goed weg.

Het thuispubliek was in de eerste helft niet of nauwelijks te horen maar is inmiddels wakker en probeert de thuisploeg richting het doel van Van Osch te schreeuwen. Het is ook niet dat NEC nergens meer voor speelt: bij een overwinning zou de promovendus zich knap plaatsen voor de play-offs. Aan Fortuna-zijde gooien de spelers zich waar mogelijk voor elke bal, maar aan aanvallen komen we haast niet meer toe. Inmiddels hebben Gladon, Tekie en Tirpan moegestreden en/of licht gehavend het veld verlaten. Nigel Lonwijk, Charlison Benschop en George Cox moeten samen met hun teamgenoten de zege over de streep gaan trekken.

Aan de zijde van NEC is oudgediende Edgar Barreto ingevallen. Barreto neemt vandaag afscheid en wilt dat vast niet met een nederlaag doen. Vlak na zijn invalbeurt en in de laatste minuut van de officiële speeltijd staat hij aan de basis van een volgende Nijmeegse aanval. Zijn diepe bal gaat op links richting Souffian Elkarouani. De bal lijkt echter simpel onderschept te kunnen worden door Pinto, maar dan blijft het leer een beetje hangen in het gras waardoor hij anders opstuit dan Ivo verwacht had. Pinto kopt de bal halfslachtig weg, maar Elkarouani komt toch in balbezit en wilt een actie inzetten. Pinto trekt op de rand van het strafschopgebied aan de noodrem. Alwéér een vrije trap en deze keer op een hele vervelende plek! Schöne stuurt de bal richting de tweede paal waar deze voor de voeten van de meegekomen keeper Branderhorst valt. Branderhorst schiet de bal in, maar Pinto gooit zich als een ware strijder voor de bal. Het gevaar is echter nog niet geweken, want net buiten de zestien belandt de bal in de voeten van Elayis Tavsan. Die legt aan en mikt de bal in de linkerhoek. Van Osch duikt maar mist. Het hele stadion houdt haar adem in maar dan is daar niemand anders dan Zian Flemming die de bal op acrobatische wijze van de doellijn kopt! Bezorgt die geweldige actie Fortuna de handhaving in de eredivisie? Over vier minuten weten we het want zo lang wordt er blessuretijd bijgeteld.

Terwijl NEC aan een volgende aanval probeert te bouwen, zorgt een slechte pass ervoor dat de bal via de voet van Semedo in bezit van Benschop komt. Semedo loopt meteen door en Benschop speelt hem aan. Lisandro tikt de bal handig tussen de benen van Rens van Eijden en kan alleen op doelman Branderhorst af. De Kaapverdiaan klaarde dit soort klusjes in de afgelopen jaren al menig keer en kan de wedstrijd nu defintief beslissen. Maar… hij schiet naast!


Semedo met dé kans op de 2-0

Er is nog tijd voor één aanval van de thuisploeg, maar die leidt gelukkig niet tot noemenswaardig gevaar en dan blaast Higler voor het eindsignaal. Een enorme ontlading op het veld en in het bezoekersvak ontspint zich. Wát een climax van dit bewogen seizoen! Een seizoen dat met vier punten uit de eerste twee wedstrijden nog prima begon, maar daarna kwam de klad er behoorlijk in. Een samenloop van omstandigheden leidde tot een snel wegvloeiend zelfvertrouwen, een hele karrenvracht aan tegentreffers en een groot aantal nederlagen waarbij de verliespartij in Deventer als een ware mokerslag aankwam. De positie van trainer Ultee stond naar verluidt zelfs enkele keren ter discussie. Lange tijd was er weinig geloof in een goede afloop en na de thuisnederlaag tegen Heracles was de afstand tussen de spelers en achterban groter dan ooit tevoren. Gelukkig zorgde een verhelderend gesprek voor een geklaarde lucht en werd de laatste fase van de competitie vol goede moed en positieve support ingegaan. Dat leidde tot dertien punten uit zeven duels met de knappe overwinning in Enschede als hoogtepunt.


Zo ziet handhaving eruit

De emoties na afloop van het laatste fluitsignaal in Nijmegen zijn bijna te vergelijken met de vreugde die los kwam op 28 april 2018. Supporters vallen elkaar in de armen, sommigen pinken zelfs een traantje weg. Spelers dansen en zingen voor het uitzinnige vak en de fans dansen en zingen maar al te graag mee. Wát een heerlijk moment om mee te mogen maken als supporter van deze club!

Het feestje wordt nog wat extra kracht bijgezet doordat NEC artiesten had ingehuurd voor de 3e helft. Nadat een lokale C-artiest het publiek heeft vermaakt, is het de beurt aan Het Feestteam. Na even in het kleedlokaal te zijn geweest, keren de Fortuna-spelers tot vreugde van de meegereisde fans terug op het veld en gaat het feest vrolijk verder. Helaas worden we vriendelijk verzocht het stadion langzaamaan te verlaten op het moment dat Django Wagner aan zijn optreden begint. Ach ja, je kunt ook niet alles hebben.


Uitzinnige spelers na het laatste fluitsignaal

Eenmaal terug in de bus krijgen we een kleine teleurstelling te verwerken als vlak na vertrek wordt meegedeeld dat het bier al op zou zijn. Dat blijkt in de praktijk gelukkig redelijk mee te vallen waardoor we niet helemaal met een droge keel in Sittard aankomen. Daar hebben zich inmiddels al meerdere honderden fans verzameld om de spelers te verwelkomen. Als de spelersbus rond de klok van half acht arriveert, barst er een klein volksfeest los. Vuurwerk wordt afgestoken, de tapkranen in het home draaien op volle kracht en de spelers dansen op het dak van de bus. Hier kon iedereen een aantal uur geleden alleen nog maar van dromen.


Feest in de Milaanstraat

Wat er in de komende maanden op sportief gebied gaat gebeuren, welke spelers er vertrekken en welke er bij gaan komen: het zijn allemaal zorgen voor later. Nu is het alleen maar genieten van deze memorabele dag die met hoofdletters mag worden bijgeschreven in de annalen van de club.

COYS!!!