Fortuna heeft in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de kans om zich veilig te spelen, maar grijpt die niet. Het elftal van Sjors Ultee mist te veel belangrijke spelers om het Vitesse lastig te maken. We komen vlak voor rust weliswaar nog op 1-0, maar blijken vervolgens niet in staat die voorsprong tot de rust te verdedigen. In de tweede helft gaat Vitesse er met de winst vandoor. Maar ondanks de nederlaag hebben we alles nog in eigen hand. Bij een overwinning op NEC zijn we zeker van handhaving. De degradatiestrijd gaat zondag in Nijmegen zijn kookpunt bereiken.


11 mei 2022

Vitesse te sterk voor gehavend Fortuna

Fortuna Sittard 1 Vitesse 2

Doelpuntenmakers: 44. Gladon 1-0, 45. Manhoef 1-1, 63. Openda 1-2.
Opstelling: Van Osch; Botaka (69. Noslin), Angha (69. Benschop), Samaris (30. Lonwijk), Siovas, Cox; Tirpan, Tekie, Rienstra (79. Baghdadi); Gladon, Semedo.
Toeschouwers: 10.883.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Angha.
Rood (Fortuna): –.

Na de zwaarbevochten uitzege in Enschede heerst er even euforie, maar dat is van korte duur. Later op de avond blijken de concurrenten ook allemaal punten te hebben gehaald. En bovendien dringt het besef door dat we door de schorsingen van Deroy Duarte, Mats Seuntjens en Zian Flemming drie wel heel erg belangrijke spelers moeten missen tegen Vitesse, Later in de week stapelt het slechte nieuws zich verder op. Ivo Pinto is er wegens familieomstandigheden niet bij, Roel Janssen is ziek en op de dag van de wedstrijd moet ook Arianit Ferati nog afhaken.

Ultee heeft zijn puzzel gelegd

Sjors Ultee moet dus improviseren. Achterin kan hij wel weer beschikken over Dimitrios Siovas. Die vormt met onze andere Griekse veteraan Andreas Samaris en Martin Angha het verdedigingscentrum voor doelman Yannick van Osch. Links achterin staat George Cox, op rechts neemt Jordan Botaka de plaats obver van Mickaël Tirpan, die doorschuift naar het middenveld. Hij speelt samen met Tesfaldet Tekie in een controlerende rol. Aanvoerder Ben Rientstra keert op een plek achter de spitsen terug in de basis. Die spitsen zijn Paul Gladon en Lisandro Semedo, die de voorkeur krijgt boven Tijjani Noslin. Ultee valt vandaag dus weer terug op een 5-3-2-formatie, waarbij vier spelers op een voor hen ongebruikelijke positie spelen.

Het geluid moet u er zelf bij denken

Voor de stadionpoorten staan flinke rijen, de tribunes zijn volgepakt, iedereen heeft het verzoek om te gaan staan voor het clublied van Fortuna Sittard gehonoreerd en dat clublied vervolgens luidkeels meegezongen. Kortom, we zijn klaar voor de aftrap. Maar geen aftrap zonder dat daar een vuurwerkshow aan vooraf gaat. Ook deze keer vergaan horen en zien ons weer. Het enige voordeel ervan is wat mij betreft dat de rotzooi sneller van het veld verdwenen is dan wanneer er gele en groene slierten in de lucht geschoten worden. We kunnen na afloop van de show dus meteen beginnen.

Rienstra in gesprek met de mindfuck die Pol van Boekel heet

Al snel blijkt dat de vele wissels het spel van Fortuna niet ten goede komen. Spelers hebben moeite elkaar te vinden in balbezit, achterin laat de afstemming in de verdediging vooral op rechts te wensen over, op het middenveld missen we duelkracht en voorin het inzicht en de creativiteit om voor openingen te zorgen. We moeten het initiatief daardoor noodgedwongen aan Vitesse laten. Het duurt even voordat de Arnhemmers kansen creëren, maar daarna worden ze meteen aan elkaar gerijgd. Na een kwartier schiet Openda op aangeven van een medespeler naast. Een paar minuten later heeft Van Osch een goede redding op een schot van Openda. De rebound komt voor de voeten van Grbic, die op de paal schiet. Vervolgens zien we bal na een afstandsschot en na een kopbal uit een corner over het doel vliegen. En weer even later weet Cox met een goede tackle een schot van Openda te smoren. Uit de daarop volgende corner ontstaat een nieuwe kans, maar Van Osch weet de kopbal te keren. Daarna volgen nog twee kopballen, waarvan er één over het doel gaat en een tegengehouden wordt door Van Osch. En we zien een schot van Bazoer dat geblokkeerd wordt.

Het langverwachte basisdebuut van Jordan Botaka is een feit

Intussen hebben we afscheid moeten nemen van Andreas Samaris. De even sierlijke als breekbare Griek heeft zich verstapt en kan niet verder. Nigel Lonwijk vervangt hem. En na vijfendertig minuten spelen zien we eindelijk ook de eerste serieuze doelpoging van Fortuna. Gladon kopt een dieptepass door op Semedo. Die neemt de bal in één keer uit de lucht, maar het schot mist het doel ruim. Nou ja, het in ieder geval een teken van leven.

Vijf minuten later weet het aanvalsduo elkaar opnieuw te vinden. Gladon wordt op rechts aangespeeld. Zijn tegenstander wil de bal wegtrappen, maar die komt via Gladon toevallig voor de voeten van Semedo terecht. Semedo stuurt Gladon meteen diep. Gladon sprint het strafschopgebied in en wordt vervolgens neergetrokken door Hajek. Het stadion schreeuwt om een penalty, maar de grensrechter heeft buitenspel gezien.

Hajek trekt Gladon onderuit…

…concludeert uiteindelijk ook de VAR…

… de bal verhuist dus van Schubert naar Gladon…

…. die ijskoud blijft….

Of gewoon niet staan opletten, want dat was toch wel heel duidelijk geen buitenspel. En dat Hajek vervolgens royaal aan het shirt hing van Gladon, is ook vrij duidelijk te zien. Waarom de VAR er toch enkele minuten over doet voordat Van Boekel overruled wordt, is daarom vrij raadselachtig. Maar goed, we krijgen de penalty waar we met zijn allen om geschreeuwd hebben. Gladon neemt de verantwoordelijkheid op zich, legt de bal neer en schiet die onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek: 44ste minuut, 1-0.

… en de 1-0 binnenschiet

 

De vreugde is groot, maar al vrij snel volgt de domper. Na een paar minuten blessuretijd wordt Siovas voor het eerst sinds zijn landing in Nederland in de luren gelegd. Hij stapt uit om een duel aan te gaan, maar zijn tegenstander vermijdt dat duel door over de bal te stappen. Die rol door naar Manhoef, die uit de rug van directe tegenstander Botaka gerend is. Angha heeft geen tijd meer om uit te stappen. Manhoef kan de bal ongestoord in de verre hoek leggen: 45ste minuut, 1-1.

In het stadion valt een pijnlijke stilte. En al gaan de spelers uiteindelijk onder applaus naar de kleedkamer, de snelle gelijkmaker is wel een behoorlijke dreun. Na rust heeft Ultee de speelwijze aangepast. Tirpan staat nu weer op zijn vertrouwde positie als rechtsback. Botaka is wat meer naar voren verhuisd, Rienstra gaat wat verdedigender spelen. En we gaan een stuk opportunistischer spelen. De meeste ballen worden nu snel en hard naar voren getrapt, in de hoop dat één van de aanvallers er wat mee kan beginnen.

Die strijdwijze leidt er toe dat we wat vaker voor het doel van Vitesse verschijnen. Maar daaruit ontstaat afgezien van wat kleinere kans eigenlijk maar één echt gevaarlijke doelpoging. Gladon legt in een vol penaltygebied terug op Semedo, die vervolgens tussen een paar verdedigers door op doel schiet. Keeper Schubert weet de inzet te keren. Verder zien we nog pogingen van Cox, Gladon en Tirpan, maar die zijn een stuk minder gevaarlijk.

Het is niet de avond en niet het seizoen van Semedo

Aan de andere kant loert Vitesse op de counter. Ons middenveld wordt regelmatig overlopen. Openda heeft zich daarbij al een paar keer voor ons doel gemeld. Maar uiteindelijk slaat Vitesse toe na een lange aanval. We geven Dasa veel te veel tijd en ruimte. Die kan rustig bekijken waar hij de bal gaat neerleggen. Hij kiest voor Openda, die bij de tweede paal ontsnapt aan Angha en ook geen verdediger meer achter zich heeft, Openda kopt onhoudbaar voor Van Osch binnen: 63ste minuut, 1-2.

Benschop mist de bal

Fortuna probeert het daarna nog wel. Na de komst Noslin (voor Botaka) en Charlison Benschop (voor Angha) gaan we met vier aanvallers voorin spelen. Tekie, Cox en Tirpan moeten ervoor zorgen dat de bal voorin en daar is het verder op hoop van zegen. Maar die strijdwijze levert helaas weinig resultaat op. We zien nog een serieuze kans. Vijf minuten voor tijd (met Samy Baghdadi inmiddels in het veld voor Rienstra) ontsnapt Semedo eindelijk een keer aan zijn tegenstander. Hij geeft een scherpe voorzet. Benschop komt inlopen, maar kan inschieten, maar trapt in het luchtledige. Even later raakt Benschop de bal na afleggen door Gladon wel, maar het schot levert de keeper geen problemen op.

Zondag komt alles goed, jongens

We verliezen dus met 1-2. We weten ook dat Sparta en RKC gewonnen hebben van respectievelijk PEC en Heracles en dat Willem II gelijk heeft gespeeld. Dat betekent dat zondag nog alles mogelijk is, al is de kans groot dat we na verlies of een gelijkspel niet in de play-offs, maar meteen in de eerste divisie terechtgekomen zijn. We gaan dus met een duidelijke opdracht naar Nijmegen: winnen. Als ik het stadion verlaat, weet ik opeeens zeker dat Ultee en zijn mannen gaan slagen in die missie. Met dank aan onze onvolprezen DJ. When the going gets tough, the tough get going, schalt het uit de boxen. Dat was zo toen Stijn Haeldermans onze kleuren verdedigde en dat is nog steeds zo. COYS!