Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij Sparta Rotterdam (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Arianit Ferati. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Arianit Ferati zagen we voor het laatst in actie in Waalwijk. Hij viel tijdens dat duel geblesseerd uit en is sindsdien uit de roulatie. De medische staf denkt Ferati terug fit te krijgen voor het competitieduel tegen Vitesse eind april.

Hopelijk lukt dat, want Fortuna zegde gisteren het aflopende contract van Ferati formeel op. Dat wil niet zeggen dat er komend seizoen definitief geen plek is voor Ferati in de selectie, maar mocht hij afscheid nemen, dan hopen we dat hij dat nog op het veld kan doen.


Het moment waarop het misging in Waalwijk

Voor de rest beschikt trainer Danny Buijs over een fitte selectie. Dat geldt ook voor de internationals die zonder blessures zijn teruggekeerd.

Justin Lonwijk, Ragnar Oratmangoen en Deroy Duarte speelden elk een interland. Voor Lonwijk en Oratmangoen was het het eerste duel voor hun vaderland. Ze scoorden beiden ook nog op hun debuut.

Nathan Markelo speelde met Curaçao twee oefenduels in Turkije (tegen Hull City FC en Alanyaspor). Hij kreeg speeltijd in beide duels als invaller, dus ook hij is niet overwerkt in de interlandperiode.

Hopelijk hebben Oratmangoen (Indonesië en Vietnam) en Duarte (Saoedi-Arabië) de lange reis, het temperatuurverschil en de jetlag goed verteerd, waardoor ze vandaag en dinsdag (thuis tegen NEC) voluit kunnen spelen.


Oratmangoen in actie tegen PEC Zwolle

Tegenstander Sparta vinden we terug op plek tien, drie punten onder Fortuna op plek negen. Beide ploegen ontlopen elkaar dus niet veel.

Daar zag het op 13 januari toen Sparta in Sittard won overigens niet naaruit, want destijds stond Fortuna zes punten achter op Sparta.

Fortuna heeft dus sindsdien negen punten meer gepakt dan Sparta. Zeker in de laatste vier duels is het hard gegaan. Sparta pakte slechts twee punten in de laatste vier duels; Fortuna tien.

Fortuna dus in het voordeel vanavond? Sparta speelde tegen de huidige nummers drie, vier, vijf en zes op de ranglijst; Fortuna tegen de nummers vijf, dertien, vijftien en zestien. Voorlopig dus maar niet te veel waarde hechten aan de recente resultaten.


Ook deze kans van elf meter was niet aan Fortuna besteed thuis tegen Sparta

Eerder dit seizoen verloor Fortuna dus thuis van Sparta. Voordeel Sparta dan vanavond? Ook daar kun je een kanttekening bijzetten.

Sparta won weliswaar met 0-2, maar gegeven de kwantiteit en kwaliteit van de kansen die Fortuna creëerde had Fortuna ‘recht’ op 3,41 doelpunten (tegen 1,36 voor Sparta) die avond. Kortom, Fortuna werkte bijzonder slecht af die avond. Laat nu juist dat de laatste weken niet langer Fortuna’s probleem te zijn.

Huiskamervraag: op wie beging Sparta de penaltyfout, die Mouhamed Belkheir een slechte avond bezorgde? Antwoord onderaan.

Speler om in de gaten te houden? Arno Verschueren. De aanvallende middenvelder is gedeeld topscorer bij Sparta met zeven treffers. Vorig seizoen scoorde hij tweemaal op Spangen tegen Fortuna.

We vermoeden dat het een klus wordt voor oud-Spartaan Deroy Duarte.


Pinto gaf Verschueren vorig seizoen het nakijken

In Sittard schijnt de zon. Punten bij de vleet en op Ferati na geen blessureleed. Is het mogelijk dat Fortuna de negende plek veiligstelt en zich dus kwalificeert voor de Europese playoffs?

We rekenden al voor dat in de laatste tien uitgespeelde versies van de eredivisie de nummer negen van de competitie gemiddeld op 43 punten eindigde. Van dat puntenaantal is Fortuna met acht duels te gaan negen punten verwijderd.

Een van de grootste concurrenten voor plek negen is Sparta. Dat is de inzet vanavond.

Trainer Danny Buijs heeft weinig reden om zijn basiselftal te wijzigen. We verwachten dan ook niet dat hij dat zal doen.

We verwachten Michael Verrips in het doel tegen zijn oude ploeg. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de zijkanten spelen aanvoerder Ivo Pinto (rechts) en Mitchell Dijks (links).


Verrips hier in actie tegen PEC Zwolle

Op het middenveld speelt Deroy Duarte, tegen zijn oude club, als verdedigende middenvelder. Oğuzhan Özyakup speelt als regisseur. Verder is er vast ook een plek voor Ragnar Oratmangoen en Justin Lonwijk, die waar mogelijk opduikt in de aanval.


Özyakup heeft zijn duivels ontbonden

In de aanval verwachten we het duo Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis, die het tegen zijn oude club mag opnemen. De laatste kan Sittardse historie schrijven door een vijfde eredivisieduel op rij te scoren. Slechts drie spelers slaagden hier in.

Oud-Fortunezen bij Sparta? Op en rond het veld herkennen we niemand met een Sittards verleden op Spangen. In de bestuurskamer herkennen we Hans de Koning, die lid is van de raad van commissarissen van Sparta en vanuit die functie toezicht houdt op het technische beleid.

De Koning stond vier seizoenen onder contract in Sittard. Hij begon als assistent van Henk Duut en eindigde als hoofdtrainer na het ontslag van Hans Verèl.

Als hoofdtrainer had hij 94 duels de leiding, waarin Fortuna gemiddeld 0,69 punt pakte. Niemand, die minstens tien duels de leiding had, deed het ooit slechter.

Toch kun je De Koning die slechte prestaties moeilijk in de schoenen schuiven. De seizoenen 2000/01 tot 2003/04 waren zwarte jaren voor Fortuna. Behalve de jaarrekeningen dan, die schreef Fortuna Sittard in het rood.


In 2005, na het vertrek van De Koning, ging het niet veel beter, getuige deze spreekband in Hesperange

Laatste overwinning uit bij Sparta? 13 Februari 2021. Het is alweer drie jaar geleden dat het betaalde voetbal zich afspeelde achter gesloten deuren vanwege het coronavirus. Dit duel was er een slachtoffer van.

Jammer, want de Fortuna-support had er vast graag bijgeweest. Fortuna kwam via Lisandro Semedo halverwege de eerste helft op voorsprong. Sparta gumde die voorsprong uit, maar had na rust geen antwoord op een tweede Sittardse treffer via Sebastian Polter.

De punten gingen dus mee naar Sittard.


Polter schreeuwt het uit na zijn treffer; helaas is er niemand die het hoort

Laatste vijf competitieduels uit tegen Sparta: V-V-W-G-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-W-W-V

De KNVB stuurt scheidsrechter Martin van den Kerkhof naar Rotterdam-West. Het wordt zijn 29 competitieduel van Fortuna en daarmee is hij na Allard Lindhout de meest ervaren scheidsrechter in het huidige scheidsrechterskorps.

Zijn achttiende plek in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘ is dan weer niets om trots op te zijn.

We kwamen Van den Kerkhof dit seizoen eenmaal eerder tegen. Hij leidde ons naar een kansloze thuisnederlaag tegen FC Twente, waarin hij Mouhamed Belkheir van het veld stuurde. Toegegeven, aan die nederlaag kon Van den Kerkhof niet zo gek veel doen.


Dit leverde Belkheir rood op

VAR Robin Hensgens fungeert als VAR vanavond. Diezelfde functie had hij drie weken geleden ook in Amsterdam en dat verliep zonder problemen. Kan deze Kerkradenaar zich ook tweemaal op rij neutraal opstellen?

In het laatste duel thuis tegen PEC Zwolle liep alleen Ragnar Oratmangoen tegen een gele kaart op. Het was zijn tweede van het seizoen. Geen probleem dus.

Een volgende gele kaart heeft wel gevolgen voor Ivo Pinto, Dimitris Siovas, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier. Dit viertal staat op pelt.

Pakken ze vanavond geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel dinsdag thuis tegen NEC.


Mocht Rosier speeltijd krijgen, dan moet hij dus opletten

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup, Oratmangoen, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Er zullen vanavond 500 supporters plaatsnemen in het uitvak, dat daarmee uitverkocht is. Busreizigers melden zich om 15.15uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen omwisselbiljetten omzetten in entreebiljetten vanaf 17.30uur bij het uitvak op het Kasteel.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Rotterdam-West te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live beeldverslag.


Antwoord huiskamervraag: Kristoffer Peterson