Na de nederlaag tegen Heracles pakt Fortuna in Spangen de draad weer op. Terwijl we in de eerste helft door Yanick van Osch op de been worden gehouden zien we Fortuna tijdens de tweede helft controle houden over de wedstrijd en steeds meer domineren. Juist in een seizoen met lege tribunes rijgt Fortuna de uitoverwinningen aaneen hetgeen doet denken aan de mooie seizoenen onder Bert van Marwijk, toen een beginnend trainer van Fortuna een succesformule maakte…  


13 februari 2021

Fortuna verovert ‘Het Kasteel’

Sparta Rotterdam 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 23. Semedo 0-1, 31. Gravenberch 1-1, 50. Polter 1-2.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens (84. Van den Buijs).
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: M. van den Kerkhof
Geel (Fortuna): Flemming, Semedo
Rood (Fortuna): –

Ineens beheerst COVID-19 het nieuws niet meer. Zelfs het nieuws rondom WhatsApp-berichten van een (door zichzelf) beoogd staatsman verdwijnen razendsnel naar de achtergrond. De vermeend linkse media heeft het alleen nog maar over de nieuwe episode die momenteel aan het Holoceen wordt toegevoegd. Tijdens het huidige interglaciaal zorgt een plotselinge temperatuursdip ervoor dat het hele land op haar kop staat.

Bijkomend voordeel is wel dat geen krokettentransporteur te pas hoeft te komen aan de distributie van de COVID-19 vaccins, maar gewone stervelingen kunnen worden ingeschakeld, mits hun vervoermiddel is uitgerust met arko. Maar doordat ook de wegen rondom Seneffe geteisterd worden door oprukkende sneeuwduinen en interglaciale ijstongen komt daar amper iets van terecht.

De enige sector die amechtig probeert te ontsnappen aan al deze malheur is het voetbal. Als door Nederland een groot wit kruis gaat trekt Fortuna de grens over om in Duitsland te gaan trainen. Een voordeel dat Sparta alvast niet heeft. Als je vanaf ‘Het Kasteel’ naar Duitsland moet rijden ben je al snel 140 kilometer verder.

Om toch enigszins aan de weersomstandigheden in de Rijnmond te wennen kiest trainer Sjors Ultee ervoor af te zien van Scholierencarnaval en op vrijdag alvast naar Zuid-Holland te reizen om een training op het veld van Excelsior af te werken. Het moet ervoor zorgen dat Fortuna de draad met zijn oorsprong in december oppakt, na de sof tegen Heracles van afgelopen week.

Daarin bleek dat Heracles Fortuna’s middenveld wist plat te leggen waardoor er nauwelijks kansen bijeen werden gevoetbald. Dat lukte Sparta ook al tijdens de thuiswedstrijd tegen de ‘Kasteelheren’, enkele weken geleden.

Ten opzichte van die wedstrijd voert Sjors Ultee twee wijzigingen door. Niet in doel. Daarin is Yanick van Osch ondertussen de onbetwiste nummer 1. Lazaros Rota verdwijnt weer naar de bank. Mickaël Tirpan is iets minder druistig en geeft de andere drie verdedigers iets meer comfort.

Als Tirpan naar links kijkt, ziet hij Martin Angha staat. Angha weet Roel Janssen naast zich. Dario van den Buijs verkaste eindelijk naar Fortuna, maar moet proberen zich via invalbeurten in het elftal te knokken. Over George Cox hoeft geen discussie te worden gevoerd.

Centraal op het middenveld spelen Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie in een verdedigende en Zian Flemming in een meer aanvallende rol. De als opvolger van Mark Diemers aangekondigde Mats Seuntjens past die rol helemaal niet en is nu belangrijk vanaf de linkerflank.

Lisandro Semedo liep onder Kevin Hofland met de ziel onder zijn arm, werd verbannen naar een Grieks eiland, maar is onder Ultee de aanvaller die hij ook was in de Jupiler League. Sebastian Polter completeert de basisformatie.


Dit böökbees haet pis wie ein Belsj kènjermaedje

Vooraf is er bij Sparta wat discussie of het verstandig is de wedstrijd te laten doorgaan. Zo wilt trainer Henk Fräser graag spelen, terwijl kapitein Adil Auassar zijn bedenkingen heeft. Maar dat Fräser veel vertrouwen heeft in zijn spelers blijkt wel als hij de statische Danenzell Gravenberch als spits opstelt. Dat lijkt een slimme keuze en dat merkt Martin Angha na twee minuten al als hij een elleboog in zijn gezicht krijgt tijdens het aangaan van een kopduel.

Scheidsrechter Van den Kerkhof, die Fortuna-fans nog nooit heeft bekoord, toon Gravenberch meteen een gele kaart. Sparta maakt meteen duidelijk dat er vanmiddag niets te halen valt in Spangen. Want een paar minuten later stuurt Gravenberch Lennart Thy diep. Thy haalt de achterlijn en zet scherp voor, maar Van Osch onderkent het gevaar en grijpt in voordat één van de Duarte Bros. de bal kan inschieten. De bal is nog niet weg, totdat Tesfaldet Tekie de bal over de achterlijn schiet.


Roel Janssen haet Lennart Thy bie de peut

Na een minuut of 10 laat Fortuna zich zien. De bal komt in het bezit van Ben Rienstra en ziet Lisandro Semedo door de Sparta-verdediging sluipen. Zijn dieptepass is net wat te hard, waardoor doelman Maduka Okoye net wat eerder bij de bal is dan Semedo en het gevaar is geweken.


Maduka Okoye geit door ein däöre hèk om de bal te pakke; Semedo kump te laat

Toch heeft Sparta het betere van het spel gedurende de openingsfase. Links en rechts schuiven wat spelers onderuit, waardoor Van den Kerkhof een overtreding als glijpartij beoordeelt als Zian Flemming de bal aan Danzell Gravenberch verliest. De robuuste aanvaller loopt richting doel van Van Osch, ziet Thy over het hoofd en trapt de bal naast het doel.


Mica Pinto verdeent noe zien guijes in Rotterdam

Doordat het veld links en rechts nog wat bevroren lijkt maken spelers soms wat vreemde manoeuvres. Daardoor krijgt Martin Angha ineens de bal tegen zijn hand hetgeen Sparta een vrije trap oplevert. Vanaf een meter of 25 neemt één van de Duarte Bros. het doel van Yanick van Osch onder vuur, maar Van Osch houdt Fortuna op de been als hij de bal uit de kruising tikt.

Van Osch staat ook aan de basis van Fortuna’s gevaarlijkste moment tot dusver. Hij herneemt het spel door de bal richting Ben Rienstra te trappen. Rienstra voelt Tom Beugelsdijk in zijn rug en speelt de bal met zijn borst tot bij Mats Seuntjens. Seuntjens neemt niet aan, maar maakt een 270 graden bocht en schiet de bal in de voeten bij de dieplopende Zian Flemming.

Flemming lokt Michaël Heylen naar zich toe en als Heylen hapt, speelt hij over naar Lisandro Semedo. Semedo komt wederom oog in oog met Okoye te staan en rondt nu wel voortreffelijk af: 0-1.


Dat Semedo meë mòt score is taege geine gek gezag

Sparta is even uit het lood geslagen, maar krabbelt weer snel overeind. Fortuna moet terug, maar probeert zo nauwkeurig mogelijk te verdedigen. Vooral Gravenberch is gevaarlijk. Hij fungeert als aanspeelpunt en hem niet laten draaien is het devies. Roel Janssen probeert er zo dicht mogelijk op te zitten, maar moet een kopduel met een hoofdblessure bekopen.


Ben Rienstra haolt gekke teun oet bij Abdou Harroui

Na een half uur weet Sparta de ruimte achter Fortuna’s verdediging te vinden. Lennart Thy probeert de uitkomende Van Osch te foppen, maar onze doelman zit er met een hand tussen. Thy blijft echter in balbezit al is zijn voorzet niet best. Roel Janssen kan de bal wegtrappen.

Maar Abdou Harroui neemt de bal aan en zoekt de achterlijn op. Tesfaldet Tekie is te laat en kan Harroui niet beletten een voorzet te trappen. Via de kluts komt de bal in de doelmond terecht waar Gravenberch de bal het laatste zetje geeft om voor 1-1 te zorgen.

Meteen na de aftrap speelt Tesfaldet Tekie de bal diep op Sebastian Polter. Laatstgenoemde neemt de bal aan en schermt deze af, maar kan geen kant op. Als hij Semedo aanspeelt, zet Semedo vlotjes voor. Zian Flemming ziet de bal komen en kopt op doel, maar de bal verdwijnt rakelings naast de paal. Zo had Fortuna binnen één minuut weer op voorsprong kunnen komen.


Dae Amsterdamse siepensprenger köp de bal naeve de gool

Ondertussen zakt het spelpeil onderuit. Aan goed voetbal komen beide teams nauwelijks meer toe en het is wachten op een geniale ingeving van deze of gene. Misschien is dat wel Abdou Harroui die van afstand op doel schiet. Maar ook nu heeft Van Osch in de gaten waar de bal komt en redt wederom uitstekend. Je moet van hem geen showduik verwachten en hoge ballen met één arm vangen zie ik hem ook niet snel doen, maar je weet als verdediging waaraan je toe bent en straalt rust uit. Dat de club zijn contract wilt openbreken cq. verbeteren is niet meer dan logisch.


Tesfaldet Tekie peunt de bal op zien meneier

Vlak voor rust ontstaat voor het Sparta-doel nog een hachelijk moment. Na een ingooi van Flemming ketst de bal af op de arm van Dirk Abels en rolt over de achterlijn. Niks aan de hand, ware het niet dat de VAR Van den Kerkhof op het voorval heeft geattendeerd. Aan Fortuna-zijde appelleert alleen Polter voor hands, zij het weifelend. Maar Van den Kerkhof gaat toch even naar de zijkant en oordeelt vervolgens dat van hands geen sprake is. En kent Sparta een vrije trap toe…


Tom Beugelsdijk is de boer mit de dikste aerpel

Maar met het VAR-moment is niet alle gevaar geweken. Want Mats Seuntjens gaat er op de linkerflank vandoor. Hij flitst voorbij Abels en ontwijkt ook een tackle van Tom Beugelsdijk. Hij loopt door naar de achterlijn en kijkt ook goed wie er allemaal vrijloopt. En dat is Lisandro Semedo. De bal komt tot bij de ‘Blauwe Haai’, maar Semedo ziet dat Mickaël Tirpan zich ook aan de rand van het strafschopgebied heeft gemeld. Semedo wijkt een beetje waardoor Tirpan op doel kan trappen. Zijn schot is echter zo zwak dat de bal meters naast het doel van Okoye rolt. En daarmee is het rust: 1-1.


Mats Seuntjens hilt Dirk Abels in de gate

Tijdens de tweede helft wilt Sparta vast doordrukken en voor de winst gaan, maar komt al gauw op de koffie. Vanaf het middenveld drijft Lisandro Semedo de bal op richting Sparta-doel, passeert Tom Beugelsdijk en passt naar Mats Seuntjens. De pingelende pingelaar uit Kielegat flitst voorbij twee tegenstanders en zet strak voor. Ondertussen heeft Sebastian Polter positie gekozen en knikt de bal met een rake kopstoot in doel.


Mats Seuntjens haet de bal en maak zich ónger de vuit oet

Als Seuntjens zich op snelheid trekt is daar vaak weinig tegen te doen. Doordat de voorzet precies op maat is kan Polter voldoende kracht tegen de bal zetten om zich naast Zian Flemming te hijsen in de topscorerslijst.


De Pruusj haet weer gescoord

Door de voorsprong voetbalt Fortuna meteen een stuk makkelijker. Sparta moet nu echt komen en dat speelt Fortuna alleen maar in de kaart. Vlak na de 1-2 is Semedo weer op tournee en komt schuin voor het doel van Maduka Okoye uit. Maar in plaats van in doel te trappen schuif Semedo de bal naast het doel.

Ondertussen ziet Michael Pinto de ene na de andere Fortunees voor zich opduiken. Nu is het Flemming die er met de bal aan de voet vandoor gaat. Pinto zet de achtervolging in en weet Flemming met een uiterste krachtsinspanning de bal afhandig te maken.

Beter zoekt Fortuna niet de linkerflank op. Want steeds als Seuntjens in balbezit komt is het glibberen geblazen. Aan die zijde van het veld komt niet of nauwelijks zon en is het veld nog bevroren. Dat wordt overigens bevestigd door de met onnozele feiten doorspekte commentator. Een ander scenario is dat de spelers van Niels schrikken die zich met zijn telelens achter het reclamebord heeft verstopt.


Ene van Sjparta wirk Sebastian Polter taege de gróndj

Van alle wintertransfers rendeert Mickaël Tirpan tot dusver nog het beste. Hij staat verdedigend zijn mannetje en trekt ook mee ten aanval. Met nog ongeveer een kwartier te gaan speelt hij Lisandro Semedo aan die op zijn beurt de bal naar Tekie tikt. Tekie kijkt en speelt terug op Tirpan. Terugspelen is een optie, maar ook de vrijgelopen Semedo is aanspeelbaar. En zo tikt Fortuna de bal rustig rond en laat de tv-kijkers genieten van een fraai staaltje combinatievoetbal.


Ooze aanveurder vraatsjelt zich gèt biejein

Henk Fräser probeert met het inbrengen van Mario Engels en Reda Kharchouch meer aanvalskracht aan het spel toe te voegen. Maar Fortuna houdt het dicht. Cox en Tirpan zijn twee pareltjes op de vleugels en ook centraal komen Janssen en Angha niet in de problemen. Zaak om zo snel mogelijk een derde keer te scoren, want daarin schiet Fortuna nog tekort.

Toch denkt Sparta nog even op gelijke hoogte te kunnen komen. Terwijl iedereen die is ingeschakeld voor deze wedstrijd ziet dat Kharchouch twee meter buitenspel loopt vlagt de grensrechter maar niet. Yanick van Osch vertrouwt het niet en grijpt in, waarna Van den Kerkhof eindelijk affluit.

De resterende speeltijd voetbalt Fortuna probleemloos vol, al wordt het in blessuretijd nog even billenknijpen als één van de Duarte Bros. een voorzet van Engels over het doel kopt.

En zo is de vierde uitoverwinning op rij een feit. We mogen stilaan de conclusie trekken dat het wel degelijk zin heeft gehad van trainer te wisselen. Daar waar we afgelopen seizoen in Alkmaar en Arnhem er vier binnenkregen, in Amsterdam en Eindhoven vijf en in Utrecht zes kan het evenmin toeval zijn dat het telraam tegenwoordig thuis mag blijven.


Ben Rienstra: ‘Ut geit allewiele wie ein dampnetele fluitje!’

Na afloop staan Ben Rienstra, Mats Seuntjens en Sjors Ultee dan ook glimlachend de commentator en pundits van ESPN te woord. Enige smet op het weekend is dat de Zittesje Vastelaovend is afgelast.

Zaterdag komt ADO Den Haag op bezoek en is het gael/gruin tegen gruin/gael. Benieuwd wie zich dan tot de beste kroont.

COYS,

Michel Hennen