Trainer Julio Velázquez kan vanavond uit bij PSV (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Ximo Navarro, Thomas Buitink, Oğuzhan Özyakup en Burak Yilmaz. Het meespelen van Kristijan Bistrović is twijfelachtig. Voor de rest is iedereen beschikbaar.

Ximo Navarro liep halverwege de tweede helft van het duel tegen Vitesse een knieblessure op. Die blessure is van dien aard dat de verdediger dit seizoen niet meer in actie zal komen. Navarro heeft Sittard ook al verlaten, want revalideert in Spanje.

Thomas Buitink kwam ook niet ongeschonden uit de slotfase van het duel tegen Vitesse. Wat heet, hij scheurde een kruisband in zijn rechterknie. De aanvaller moet rekening houden met een revalidatie van negen tot twaalf maanden. Ook Buitink zien we dit seizoen dus niet meer terug in een Fortunashirt.


Het noodlot heeft helaas toegeslagen

Dat laatste geldt ook voor Oğuzhan Özyakup. De middenvelder keerde vorige week terug in de wedstrijdselectie. Speelde in de slotfase ook enkele minuten mee als vervanger van Kristijan Bistrović, maar van harte ging dat niet. Özyakup, zo lezen we in Dagblad De Limburger, heeft last van een achillespeesblessure.

De doktoren hebben de middenvelder rust voorgeschreven en nu Fortuna nagenoeg veilig is, is het tijd om dat voorschrift op te volgen. In tegenstelling tot Navarro en Buitink, heeft Özyakup een doorlopend contract in Sittard. Dus het duel tegen Vitesse was waarschijnlijk niet zijn laatste in een Fortunashirt.


Ook Özyakup zien we dit seizoen niet meer terug op het veld

Burak Yilmaz trainde deze week niet mee met de spelersgroep. Hij miste de laatste drie duels vanwege beslommeringen in Turkije, een verkoudheid en aanhoudend blessureleed. Daar komt dus vanavond in ieder geval nog een vierde duel bij.

Kristijan Bistrović viel afgelopen zondag licht geblesseerd uit in de slotfase van het duel tegen Vitesse. De middenvelder heeft de hele week aangepast getraind, zo lezen we in Dagblad De Limburger.

Julio Velázquez neemt in overleg met Kristijan Bistrović en de medische staf een beslissing op de wedstrijddag over het meespelen van de Kroaat.


Bistrović trainde (aangepast) mee deze week

Tegenstander PSV is de laatste weken/maanden aardig op dreef. De Eindhovenaren pakten 26 punten in de laatste tien competitieduels. Voor de landstitel komt die eindspurt te laat, want de Rotterdamse vogel is gevlogen.


PSV leed teveel puntverlies op onverwachte plaatsen, zoals in januari in Sittard, om aanspraak te kunnen maken op de landstitel

Die eindspurt zal waarschijnlijk wel voldoende blijken voor de tweede plek in de eredivisie en die plek geeft dan weer recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

PSV telt vijf punten meer dan Ajax. Met een lastige uitwedstrijd in Alkmaar op de slotdag, zal PSV de klus voordien willen klaren in de twee thuisduels tegen Fortuna Sittard vanavond en SC Heerenveen volgende week.

Gedurende de eindspurt won PSV ook nog drie bekerduels, waaronder de finale tegen Ajax, waardoor PSV dit seizoen niet met lege handen achterblijft.

Fortuna Sittard deed zich afgelopen zondag een groot plezier door thuis van Vitesse te winnen. Die overwinning betekende dat het Sittardse jaarabonnement op het eredivisieschap vrijwel zeker verlengd gaat worden.


Tevreden gezichten in Sittard alom

Na het puntverlies van Excelsior in Heerenveen gisteravond, kunnen de Kralingers Fortuna alleen nog in theorie inhalen. Dat vereist dan een zware Sittardse nederlaag (tien doelpunten verschil) op Woudestein komend weekend. Dat gaat niet gebeuren.

Zaak dus om op te houden over degradatie en naar boven te kijken. Met duels tegen PSV, Excelsior en NEC op de kalender zijn er zeker nog mogelijkheden om het puntenaantal aan te dikken. Het seizoen op een positieve noot afsluiten is ook wat waard.

Julio Velázquez zal vanavond zijn ploeg vast niet met al te veel aanvallende intenties het veld laten betreden in Eindhoven. Gegeven de kracht van de tegenstander kunnen we hem daar geen ongelijk in geven.

In de thuiswedstrijd tegen PSV liet Fortuna zien dat een portie geluk (PSV miste een reeks kansen) en een portie doorzettingsvermogen een punt kunnen opleveren. Geluk heb je niet in de hand; doorzettingsvermogen wel.


Zo zag doorzettingsvermogen er in januari uit na afloop van het duel

In de achterhoede zal Velázquez onder de lat rekenen op Ivor Pandur, die in een interview aangaf ook komend seizoen graag bij Fortuna te willen spelen. Aan de zijkanten spelen aanvoerder Ivo Pinto (rechts) en George Cox (links).

Centraal zal Velázquez een vervanger moeten aanwijzen voor de ontbrekende Ximo Navarro. We verwachten Dimitris Siovas aan de aftrap, die vorige week verrassend op de bank begon. Naast hem speelt Rodrigo Guth.


Mannetjesputter 1 achterin en …


… mannetjesputter 2 achterin

Velázquez kan ervoor kiezen met drie centrale verdedigers te spelen. Hij heeft Stipe Radić en Roel Janssen tot zijn beschikking. Beiden hebben al een tijd niet meer gespeeld, dus we vermoeden dat Velázquez kiest voor twee centrale verdedigers.

Op het middenveld zal Velázquez rekenen op Doğan Erdoğan als verdedigende middenvelder. Als Kristijan Bistrović fit genoeg is om te spelen, dan zal de Kroaat, die in een interview nog maar eens bevestigde dat hij graag in Sittard wil blijven, starten in de basis.

Kan Bistrović niet starten, dan verwachten we Deroy Duarte centraal op het middenveld. In absentie van Oğuzhan Özyakup vermoeden we dat Velázquez opnieuw kiest voor Iñigo Córdoba als aanvallende middenvelder.


We gaan er vanuit dat Córdoba dit probleem heeft afgeschud

In de voorhoede verwachten we Tijjani Noslin aan de rechterflank en Úmaro Embaló aan de linkerflank. In het centrum van de aanval verwachten we, in absentie van Burak Yilmaz, Paul Gladon.

Oud-Fortunezen bij PSV? In en rondom het eerste elftal is er niemand met een Sittards verleden. Wat dieper in de organisatie komen we wel enkele bekende gezichten tegen.

We herkennen Wilfred Bouma, die assistent-trainer is bij Jong PSV. We herkennen ook Jasper Waalkens, die trainer is van PSV O15. Verder gaat een belletje rinkelen bij de naam Robert Jan Zoetmulder. Hij is tegenwoordig keeperstrainer bij PSV O16. Ten slotte staat ook oud-Fortunees Wil Boessen op de loonlijst in Eindhoven. Hij werkt als mentor in de jeugdopleiding.


In een tijd dat Fortuna doorgaans de kelder in de eerste divisie dweilde, scoorde Waalkens op zijn Sittardse debuut in Helmond

Laatste overwinning uit bij PSV? PSV is de enige ploeg in het betaalde voetbal die thuis nooit verloor van Fortuna Sittard in competitieverband. Driemaal nam Fortuna een punt mee uit Eindhoven.

Het wellicht knapste gelijke spel in Eindhoven kwam er op 20 februari 1988. PSV zou dat seizoen landskampioen worden, de KNVB-beker en de Europacup der Landskampioenen winnen. Kortom, PSV won alles wat er te winnen viel. Bovendien zou een gedeelte van de PSV-selectie met Nederland die zomer ook nog het Europees Kampioenschap binnenslepen.

En tegen die ploeg pakte Fortuna een punt in Eindhoven? Het werd nog gekker, want bij rust stond het 2-0 voor PSV via twee kanonskogels van Ronald Koeman. En toch kwam Fortuna terug, via doelpunten van Wim Koevermans en Richard ‘circus’ Custers. Einduitslag: 2-2.

Er zijn nog beelden van ook!

À propos Wim Koevermans. Toen UEFA-voorzitter Jacques Georges de Coupe Henri Delaunay in de handen van Ruud Gullit stak, stond Wim Koevermans ook op het bordes. Fortuna’s prima spel dat seizoen was dus ook bondscoach Rinus Michels niet ontgaan.

Fortuna’s opstelling die avond? Ruud Hesp; René Maessen, Mario Eleveld, Henk Duut, Roger Reijners, Wil Boessen, Wim Koevermans, Nico Jalink, Jos Mordang (76. Anne Evers), Sigi Lens en Pier Tol (46. Richard Custers).

Dat wil niet zeggen dat Fortuna nooit won in Eindhoven van PSV. Dat deed Fortuna namelijk wel. Fortuna won in het seizoen 1998/99 in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi in Eindhoven van PSV.

Ook toen kwam Fortuna op achterstand en wel door een treffer van de huidige hoofdtrainer van PSV: Ruud van Nistelrooij. Het bleek een doelpunt voor de statistieken, want via treffers van Ronald Hamming, Robert Roest en Wilfred Bouma stelde Fortuna orde op zaken.

Laatste vijf competitieduels uit bij PSV: V-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-V-W

De KNVB stuurt Jochem Kamphuis naar Eindhoven om het duel te leiden. De Groninger vinden we terug op plek dertien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter” met een licht negatieve balans. Dit en vorig seizoen is hij enkele plekken gestegen op de ranglijst vanwege drie duels, die Fortuna zeven punten opleverden. Het waren drie opmerkelijke duels.

Jochem Kamphuis was er aan de start van het seizoen 2021/22 bij toen Toshio Lake de winnende thuis tegen FC Twente maakte tijdens zijn debuut.

Kamphuis had ook dienst bij de return in Enschede, waar Fortuna voor de poorten van de hel drie punten wegsleepte die op de eindafrekening cruciaal bleken.


Kampuis trok zesmaal geel voor een Fortunees in dat duel

Eerder dit seizoen was Kamphuis ooggetuige van de opmerkelijke comeback van tien Fortunezen thuis tegen PSV, waar hij Fortuna in extremis nog een penalty gaf (terecht), waardoor het nog 2-2 werd.

Wordt het vanavond weer een duel om niet snel te vergeten?

Allard Lindhout zag afgelopen zondag een einde komen aan een reeks van veertien Fortunaduels onder zijn leiding die Fortuna niet won. Hij slingerde wel Rodrigo Guth en Dimitris Siovas op de bon. Het zijn voorlopig kaarten zonder gevolgen. Beide spelers hebben er nu drie.

Het betekent dus opnieuw dat geen Fortunaspeler zich zorgen hoeft te maken over de consequenties van een gele kaart vandaag voor het komende duel.

Assistent-trainer Jaime Mut staat wel op pelt. Bij een volgende gele kaart, moet hij een duel missen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Erdoğan, Bistrović (Duarte?), Córdoba; Noslin, Gladon en Embaló.

Supporters: Er zullen vanavond 250 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak. Busreizigers melden zich om 18.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten inruilen voor entreekaarten bij parkeergarage ”Langs het spoor”, vlakbij het Philips Stadion. Je kunt daar ook je auto parkeren.

Ben je niet in de gelegenheid naar Eindhoven te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.