90 Minuten lang heeft Fortuna gestreden met alles wat het in zich had. En het leverde drie ongelofelijk zwaarbevochten en belangrijke punten op. Doorslaggevend zijn is deze overwinning niet, maar niet winnen was eigenlijk geen optie vandaag. Missie geslaagd. Tot dusver…


7 mei 2022

Niets dan historie

FC Twente 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 25. Flemming 0-1, 37. Van Wolfswinkel 1-1, 42. Flemming 1-2.
Opstelling: Van Osch; Pinto, Samaris, Angha, Cox (75. Ferati); Duarte (75. Benschop), Tekie, Flemming; Noslin (46. Semedo), Gladon (75. Benschop), Seuntjens.
Toeschouwers: 29.500
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Flemming, Cox, Gladon, Duarte, Samaris, Seuntjens.
Rood (Fortuna): –.

Afgelopen zondag waren de druiven zuur. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Feyenoord gewoon te sterk was en Fortuna geen vuist kon maken. In alle facetten van het voetbal toonden de Rotterdammers zich een klasse beter dan Fortuna. Dat Zian Flemming een treffer aan zijn seizoentotaal toevoegde is leuk voor hem en verhoogt misschien zijn marktwaarde, maar je koopt er niets voor.

En daarmee houdt de week op. Gevoelsmatig stort ik me op andere zaken, in ieder geval zaken die niets met Fortuna van doen hebben. Want dat de spanning naarmate de week vordert is me wel duidelijk. ‘s Ochtends sta ik op, verfris me en ga naar mijn werk. Maar steeds als ik twee boterhammen naar binnen prop tijdens het ontbijt lees ik de ‘Weekendwijsheid’ van Timo de Rijk, directeur van het Designmuseum in Den Bosch en hoogleraar aan de TU Delft.

‘Uit volle borst zingen is heerlijk. Radio aan, volume omhoog. Door zo hard mee te zingen, leef je echt even in het moment, zoals alle zingevingscursussen nu voorschrijven. Doe geen hulp, wil ik maar zeggen, maar luister naar mijn tip.’

Dat zal het devies zijn: keihard zingen, Fortuna ‘Nao Veure’ schreeuwen. En dan hopen dat minimaal één punt aan de vingers van Vrouwe Fortuna blijft plakken. Maar dat gaat niet makkelijk worden. Want de Grolsch Veste is niet bepaald de stiltecoupé onder de voetbalstadions. Maar vandaag komt het niet alleen van ons, want er is versterking vanuit Genk aanwezig! Één volle bus aan supporters van KRC Genk neemt zich de moeite om ons vocaal en moreel te steunen in onze fierce relegation battle.

Omstreeks 15.00 uur zet de colonne van vier bussen zich in beweging en zet koers richting het Oosten van Nederland. Alle buspassagiers gaan gebukt onder een ongezonde spanning. Want de grootste calculators onder ons hebben becijferd dat we dit seizoen nog vier punten nodig gaan hebben om niet rechtstreeks te degraderen. En om van al het gezeik zo snel mogelijk verlost te zijn is winnen vandaag de beste oplossing.

Mijn God, wat zou dat een stunt zijn! 13 september 1987 was de laatste keer dat Fortuna in competitieverband won bij FC Twente. We wonnen wel nog eens met 2-5 voor de beker. Om daarbij te kunnen zijn spijbelde ik van school. Als ik op een stoel ga staan en in de verte kijk zie ik aan de horizon al Abraham verschijnen. Dus dat ik ook al enige tijd geleden.

Maar momenteel is het een grotere stunt om het toilet werkend te krijgen. Op het scherm van een smartphone zie ik een toiletpot die tot aan de nok gevuld is met een gele substantie. En we zijn niet eens bij Venlo!

Maar opeens: Eureka! Als je op een bepaalde knop drukt en vervolgens een pedaal intrapt, dan spoelt alles weg. Mag deze troubleshooter een eervolle vermelding krijgen in het wedstrijdverslag? Ja, dat mag. Bij deze.

We sukkelen van het ene probleem in het andere. Want tijdens een korte tussenstop bij Verzorgingsplaats ‘De Slenk’ dienen dringend twee lantaarnpalen gestabiliseerd te worden. Ze staan mogelijk ietwat uit het lood, hebben last van metaalmoeheid of er is iets anders aan de hand. Uit de categorie ‘Schoenmaker blijf bij je leest’.


Deze lantaarnpaal valt niet gauw meer om

Nadat een Belgische buspassagier zijn herstelwerkzaamheden heeft afgerond dirigeren Petra en Arno iedereen weer aan boord van de vier touringcars en kunnen we dóór. Dóór, want we zijn op missie.

Vanuit de bus zien we in de verte de Deventer Lebuinuskerk opdoemen. En iedereen weet het: riemen af graag, want dit wangedrag vraagt om terugbetalen met gelijke munt. Het is duidelijk dat sommige bloeddorstige fans op oorlogspad zijn, want plotseling wordt de beatbox gekaapt en schalt een nummer van Beppie Kraft door de bus. Niet omdat deze smurf zulke mooie nummer heeft uitgebracht, maar er nogmaals fijntjes op te wijzen dat Beppie toch echt ‘de hoer van MVV is’.

Het meest schokkend is echter dat er in de bus een opmerkelijke draai wordt gegeven aan gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. En dat in de week van 4 en 5 mei… Ik kan er met mijn gezond boerenverstand niet bij. Maar, zoals gezegd, we zijn op missie. Vrouwen en kinderen niet eerst of zelfs thuis, maar in het uitvak!

Ongeveer 450 supporters zien Mickaël Tirpan in de warming up afhaken, waardoor trainer Sjors Ultee noodgedwongen een beroep op Andreas Samaris moet doen. Daardoor schuift Ivo Pinto door naar rechtsback. Martin Angha krijgt in het centrum dus een andere partner naast zich. Linksback blijft George Cox. Uiteraard verdedigt Yanick van Osch het doel.


Ziet Mika Tirpan het hier al somber in?

Op het middenveld heeft Ultee Tesfaldet Tekie en Deroy Duarte opgesteld. Ook Zian Flemming speelt vanaf het middenveld. De aanval wordt gevormd door Tijjani Noslin, Paul Gladon en Mats Seuntjens.

In de aanloop naar het beginsignaal wordt aandacht besteed aan het overlijden van Birgit Koppelman-Perik. Ter nagedachtenis klinkt ‘Who Wants te Live Forever’ van Queens door de Grolsch Veste. Supportersvereniging Vjenne-Rednex heeft speciaal voor Birgit een spandoek gefabriceerd. ‘Achter de wolken lacht de zon’. Telkens zijn dit weer kippenvelmomenten die je altijd wel bij zullen blijven. We wensen familie en vrienden van Birgit veel sterkte tijdens deze moeilijke tijd.

Even voor 18.45 uur betreden de spelers het veld en gaan de shawls de lucht in. De relegation battle maakt allerlei krachten ook, ook bij supporterscollectief Fortuna SC en Maatjes Streetwear. Zij verrassen elke aanwezige met een zijden shawl waarmee iedereen verguld is!


Mooie actie van Fortuna SC en Marc Maatjes!

Als scheidsrechter Jochem Kamphuis een eerste keer fluit zet hij onbewust meteen de toon. Terwijl George Cox een aanslag krijgt te verduren en minutenlang wordt verzorgd vindt Kamphuis het te vroeg om er iets van te zeggen. Maar nadat het spel is hervat heeft de VAR ongetwijfeld iets in zijn oor getettert, want als Zian Flemming met één van de FC Twente-middenvelders in de clinch gaat krijgt hij prompt een gele kaart. Onprettige bijkomstigheid: Flemming is daardoor geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd.


Het zit er meteen dubbeldwars op tussen Tijjani Noslin en Julio Pleguezuelo

Maar niet alleen Cox is slachtoffer van het harde spel, ook Tijjani Noslin krijgt het hard te verduren. Dat is niet erg, want zo’n jonge gast wordt daar alleen maar beter van. Dit is wat degradatievoetbal nu eenmaal van je vraagt.


Ivo Pinto in fel duel met Dimitris Limnios

Vanaf het begin zit Fortuna prima in de wedstrijd en belet de Tukkers om op hun gemakje de wedstrijd naar hun hand te zetten. Nee, dat gaat niet zomaar gebeuren! Grote pluim voor Ivo Pinto, die afgelopen weken linksback speelde, vandaag centraal zou starten, maar door het wegvallen van Tirpan op zijn vertrouwde positie van rechtsback mag spelen.

Maar niet alles gaat goed bij de Portugees, want als Mats Seuntjens vanaf links op rechts opent en Pinto een voorzet moet gaan trappen mislukt deze volledig waardoor hij een mooie gelegenheid om in scoringspositie te komen verkwanselt.

Dan is het de beurt aan Tesfaldet Tekie. Hij draait zich mooi vrij op het middenveld en passt in de diepte op Paul Gladon. Robin Pröpper appelleert voor buitenspel, maar dat is het niet. Gladon duikt het strafschopgebied in, maar ook zijn eindpass is onvoldoende. Weg mogelijkheid.


Paul Gladon heeft geen oog meer voor zijn medespelers

Oké, we hebben twee keer geprobeerd, maar alle goede dingen in drie. Toch? Nu mag Tijjani Noslin de pass geven in de diepte. En dat doet hij perfect! De bal komt precies in de loop van Ivo Pinto uit.


Tijjani Noslin ziet Ivo Pinto vertrekken…

Tijdens een sessie Zaanse Methoden met Pinto gaf de rechtsback al aan dat hij zich graag aanvallend uitleeft en alles komt samen in het moment. Hij haalt de achterlijn en zet voor richting Paul Gladon. Hij probeert een Vanbastiaanse omhaal, maar dat mag je van Gladon niet verwachten. Aan de tweede paal staat Zian Flemming klaar en tikt de bal achteloos achter doelman Lars Unnerstall.


Dubbele cijfers voor Zian Flemming!

Flemming komt op het juiste moment weer in vorm en onze topscorer maakt zijn reputatie waar. Het uitvak is ondertussen volledig ontploft. Wát een gigantische ontlading, hiervoor ben je toch supporter?


Oké, 0-1 is mooi, maar we hebben nog meer werk voor de boeg

Meteen na de openingstreffer zet de thuisploeg aan om de gelijkmaker te forceren. En dat lukt ook nog bijna. Václav Černý kapt George Cox uit en zet voor tot bij de tweede paal. Daar duikt Ricky van Wolfswinkel op die de bal met de buitenkant tegen de onderkant van de lat tikt. Yanick van Osch was volstrekt kansloos en volgens Martijn, die naast me staat, is Fortuna zojuist ontsnapt aan een tegentreffer.

Hoe dan ook: we gaan gewoon verder! En dat ‘gewoon’ moet je niet al te letterlijk nemen. Er ontspint zich een heus voetbalgevecht waarin niets of niemand wordt gespaard.


Ivo Pinto brengt de lessen die hij leerde bij FC Porto in de praktijk: winnen, winnen en winnen!

De druk van FC Twente neemt steeds verder toe en het is bijna wachten op een misser achterin. Ramiz Zerrouki speelt de bal in de rug van Pinto waardoor Dimitris Limnios de achterlijn kan halen. En terwijl de spelers van Fortuna naar doel opschuiven laat Van Wolfswinkel zich slim uitzakken, waardoor hij de bal eenvoudig voorbij Van Osch kan schuiven. Het is weer gelijk.


Tesfaldet Tekie is weer helemaal terug in zijn rol!

Vlak voor rust gaat Fortuna nog een keer ten aanval. Mats Seuntjens passeert een aantal mensen en stuit tenslotte op Joshua Brenet. Brenet duwt Seuntjens met twee handen in zijn rug en heeft ook nog wat te mekkeren als Kamphuis voor een overtreding fluit. Na ampel overleg is iedereen aan Sittardse zijde het erover eens dat Zian Flemming de vrije trap gaat nemen.


Opperste concentratie

Als de muur correct staat opgesteld neemt Flemming een aantal passen en krult de bal met een haast Goddelijke baltoets over de muur, voorbij Unnerstall en dus in doel: 1-2! Zo vlak voor rust, enigszins tegen de verhouding in en dan een voorsprong nemen… Pfff…


Zian Flemming heeft weer toegeslagen!

Na de voorsprong trekt FC Twente weer alle registers open om nog voor rust een gelijkmaker te forceren, maar stuit op een Fortuna-muur. Voorlopig komt er niets meer doorheen en met een 1-2 voorsprong gaan de spelers aan de thee.


Niet iedereen van de Supportersvereniging Gemeente Tubbergen is even blij met de treffer van Zian

Tijdens de rust probeert iedereen een beetje bij te komen van een zinderende eerste helft. Maar wil je écht bijkomen, dan is 15 minuten toch helemaal niet voldoende? Vanwege het feit dat er ± 450 fans in het uitvak staan probeer ik maar niet bij de catering te komen. Dat lijkt een mission impossible. En of ik het einde van de wedstrijd ga halen zonder hongerklop, dat valt te bezien.


Het uitvak hangt 15 minuten aan de zuurstof

Als de spelers aan de tweede helft beginnen is duidelijk wat de thuisploeg wilt: dr’op en dr’over. En het liefst zo snel mogelijk. De beste remedie ertegen is zelf een keer scoren, maar als Flemming in de buurt van het Twentse doel komt, is zijn schot te wild en eindigt in de buurt van het uitvak.

Meteen geeft TC Twente weer gas als Van Wolfswinkel zijn kwelgeest Andreas Samaris passeert. In het strafschopgebied speelt bij Michiel Vlap aan die aflegt op Václav Černý. De Tsjechische aanvaller bedenkt zich geen moment en raakt via de vuisten van Yanick van Osch de lat. Voor de winterstop was er heel wat aan te merken op onze doelman, maar sindsdien speelt hij weer op topniveau.


Andreas Samaris toont vanavond zijn over-mijn-lijk-mentaliteit

Als Samaris Van Wolfswinkel even kwijt is gaat de spits er meteen vandoor en zet vanaf de achterlijn de bal goed voor. Van Osch ziet dat dit wel eens gevaarlijk kan worden en zit er nog met een handje tegen. De bal komt vervolgens voor de voeten van Brenet, maar pas in de scrimmage lukt het de bal richting doel te trappen. Van Osch is verslagen, maar Samaris trapt de bal van de achterlijn.


Ook George Cox geeft alles wat hij in zich heeft

Nadat deze aanval is afgeslagen gaat het spervuur aan aanvallen gewoon door. Van eigen helft komt Fortuna niet meer af en het beperkt zich tot verdedigen en het wegtrappen van de bal, zo ver als mogelijk van het eigen doel.

Maar ineens is daar een aanval. Flemming geeft even druk op de verdediging waardoor de bal blind wordt uitverdedigd. Paul Gladon pikt de bal op en speelt de ingevallen Lisandro Semedo in. Hij heeft al gezien waar Flemming staat en geeft met een listige hakbal de bal door. Het schot van Flemming wordt uiteindelijk geblokt, maar dat Fortuna nog eens aan de zijde van het uitvak opduikt geeft het vak zuurstof om verder door te zingen.


Lisandro Semedo neemt de bal aan en speelt ‘m door naar Zian Flemming

FC Twente schakelt razendsnel om en rammelt alweer aan de poorten van de Sittardse standpoorten. Gelukkig redt eerst Van Osch en tikt Zerrouki de bal over Van Osch’ doel. Het blijft 1-2.

En Fortuna? Dat krijgt nog een laatste kans als Ivo Pinto de bal mag ingooien halverwege de Twentse helft. Hij gooit richting Gladon die de bal doorkopt tot bij Mats Seuntjens. De aanvoerder neemt de bal aan, houdt even hoog en probeert te draaien. En net als hij draait neemt Gladon de aanval van hem over. Hij duikt op voor Unnerstall en trapt hard op de doelman, terwijl hij de bal beter rustig in een hoekje had kunnen plaatsen.


Deroy Duarte: onzichtbaar, maar ó zo belangrijk

Voor Ron Jans is de maat vol. Hij haalt een middenvelder (Jesse Bosch) eruit en brengt spits Manfred Ugalde in het veld. Ugalde is groot en sterk en zal proberen het Samaris en Martin Angha lastig te maken. Het levert de Tukkers twee handenvol met corners op, maar voorlopig zonder veel gevaar voor Yanick van Osch.

Als Van Osch dan mag uittrappen neemt hij hiervoor uitgebreid de tijd. Maar Kamphuis staat het toe, geeft geen kaart waardoor Van Osch blijft volharden in zijn spel. Vak P gaat steeds harder joelen als Van Osch zijn kunststukje opvoert, maar die supporters moeten eens kennismaken met Ferhat Kaya. Want hoe denk je dat we ooit met 1-3 in het PLS hebben gewonnen?


Niet te horen, maar geloof ons: dit uitvak staat pal achter haar helden!

Met nog een klein kwartier te gaan maakt Leroy Duarte een flinke overtreding. De rapen zijn nog een keer gaar en er zijn fans die vermoeden dat George Cox een tweede gele kaart heeft ontvangen. Dat vermoedt Cox zelf ook, want Cox wandelt met zijn hoofd naar beneden al naar de kleedkamer. Maar al gauw maant een medespeler hem vooral terug te komen, want hij mag misschien zijn tweede kaart hebben ontvangen, hij heeft geen rood gekregen. Het is allemaal niet makkelijk om te zien vanuit het uitvak, maar na een paar minuten gaat de wedstrijd weer verder: 11 tegen 11.

Niet veel later raakt Cox geblesseerd en iedereen krijgt sterk de indruk dat ook Vak P vindt dat hij met rood eraf had gemoeten. Want hij wandelt onder een spervuur van bekers, bier en bekers bier richting zijn eigen dug-out. Sjors Ultee heeft in de gaten dat er iets niet in de haak is, haalt Cox definitief naar de kant en brengt Arianit Ferati.


De ideale wisselspeler valt probleemloos in

Tegelijkertijd wordt ook Paul Gladon vervangen door Charlie Benschop. Hij mag het slotkwartier proberen Fortuna’s aanval haar smoel terug te geven. Maar dat is onbegonnen werk. Fortuna trapt de bal weg, maar slaagt er steeds minder in om de andere helft te bereiken. Maar zoals ik Martijn al voorspelde: deze druk gaan de Tukkers gaan 45 minuten volhouden. Zo nu en dan lukt het om één of twee passes te geven, maar dan is terreinwinst het enige dat wordt geboekt.


Jochem Kamphuis informeert bij Ivo Pinto naar zijn gemoedstoestand

De minuten tikken tergend langzaam voorbij en tegen het einde van de wedstrijd wordt onderling gewed hoeveel blessuretijd erbij zal komen. Martijn is overtuigd van acht en valt niet meer van zijn stuk te brengen, ondanks dat ik hem even voorreken dat je nooit aan méér dan zeven kunt komen.


Acht (!) minuten

Maar de betweter aan de kant komt uiteindelijk met acht minuten blessuretijd op de proppen. Acht! Ondertussen is Fortuna zo ongelofelijk bedreven geworden in het platleggen van wedstrijden dat deze klus ook wel geklaard zal worden. In zulke situaties moet je altijd met schadelast rekeninghouden. En warempel: Mats Seuntjens ontvangt in de slotseconden nog een gele kaart, waardoor hij tegen een schorsing aanloopt.


Leg néér die bal!

Maar als Van Osch een uittrap neemt blaast Kamphuis voor het einde van de wedstrijd. Om me heen barst een vulkaan van emoties uit. De hele wedstrijd voelde ik me rotslecht en dacht steeds ‘waarom doe ik me dit aan?’, maar na het laatste fluitsignaal bedenk ik me dat dit hetgeen is waarvoor je supporter bent. Ineens méér dan volger.

Ondertussen hebben de spelers onderling handen geschud en is het tijd om richting uitvak te lopen. Daar wordt uitbundig gefeest. Want wát een avond was dit en is dit. Het is nog lang niet voorbij!


Simply outstanding tonight!

Ook bij de spelers komt veel los. Terwijl iedereen bij het uitvak staat is ook Martin Angha weer overeind getrokken. De verdediger stortte ter aarde na het laatste fluitsignaal en heeft even nodig om te bekomen. Op zulke momenten prijs je je gelukkig dat je spelers zoals Andreas Samaris achter de hand hebt die een wedstrijd kunnen lezen, zich niet gek laten maken en ook teamgenoten door deze mentaal zware tijd helpen.


1, 2, 3, 4, voetjes van de vloer

Nadat we zijn uitgefeest en Zian Flemming uitbundig hebben toegezongen is het tijd on af te dalen naar de bussen. Buiten wordt nog even doorgefeest, maar we zullen toch een keer moeten instappen. Niet veel later rijden we Enschede weer uit.

En opeens worden we geëscorteerd door twee Zwaantjes die ons op de vluchtstrook laten stoppen. De muziek moet uit, de kelen dicht. Er wordt duidelijk dat de bus iets mankeert. Een oplossing is niet zo snel voorhanden, want de bus moet worden nagekeken. En zodoende stranden we op zo’n 35 kilometer van de Grolsch Veste. Er zit niets anders op dan iemand met kennis van zaken erbij te halen: de ANWB.


Deze vakman stelt vast dat doorrijden niet verstandig is

De monteur geeft aan dat het er niet goed uitziet, maar dat hij graag een collega erbij wilt halen. Die sleutelt nog wat en vraagt de chauffeur de bus even te starten. De uitkomst is duidelijk. Een enorme rookwolk vormt zich achter de bus en iedereen snapt wel dat dit geen goed testresultaat is.


No pyro, no show

Op last van de politie mogen we niet doorrijden. Voor een enkeling is dit de boodschap waarop hij of zij niet zit te wachten en raakt bijkans buiten zinnen. Maar ach, dit kan gebeuren. Daar kan de chauffeur ook niets aan doen. Tijdens elke busreis sneuvelt wel iets of iemand. We hebben drie punten in de pocket, dat verliezen heel veel mensen uit het oog.

Als ik in de bus stap om polshoogte te nemen lijkt het wel of ik op de set van Seinfeld terecht ben gekomen. Links en rechts hangen mensen uitgeteld in stoelen, razend omdat ze niet weten wat er nu gaat gebeuren. Maar laat de mensen van het buscomité en de buschauffeur even in alle rust nadenken en zoeken naar een oplossing. Die wordt al snel gevonden: een nieuwe bus!


De kelen gaan weer open: de vervangende bus is gearriveerd

Vanuit Raalte heeft TCR Tours een bus gestuurd en als de deuren openzwieren stapt iedereen snel in. De temperatuur is aangenaam, de muziek eveneens en probleemloos zoeven we over de Veluwe. We stoppen nog ergens en rijden vervolgens verder richting de Westelijke Mijnstreek.

Het lukt me niet om zonder te knikkenbollen Limburg te bereiken, maar eens wakker, ben ik ook goed wakker. Dominique heeft nog geen seconde geslapen, maar ik merk aan hem dat rust om hem heen hem ook rustiger maakt. Totdat Sander een opleving kent, twee regels meeprevelt van Fabrizio’s ‘Sjiek is miech dat’ en vervolgens weer wegvalt. Guido slaapt ineengedoken in een hoek van de bus en ook Bart en Maurice hebben het zwaar.

Vóór mij zijn eveneens een x-aantal mensen gesneuveld. Zij maken niet mee dat Scooter de bus vocaal op stelten zet. Maar ook Mental Theo en Charly Lownoise doen een duit in het zakje. Een behoorlijk aantal buspassagiers maakt ook niet mee dat ‘de vloer lava is.’

Omstreeks 03.10 uur bereiken we de Milaanstraat. De straat waar woensdag een spektakelstuk op de rol staat als Vitesse op bezoek komt. Met gunstige uitslagen kan daar de handhaving worden bewerkstelligd. Tot dan. Dan moeten we nog een keer keihard gaan zingen, uit volle borst zingen. Nog een keer leven in het moment. Luister naar mijn tip.

COYS!

Michel Hennen